stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Hieronimy Baltesemevits Dopkewits - Beetsterzwaag 17e eeuw



Profiel afbeelding

Wesley, helder! Dank! Zo leer ik nog eens wat op een verloren zaterdag :-)

Joost1 - 4 jul 2020 - 12:52

Misschien is het nuttig om de kerkeraadshandelingen uit die tijd eens op je gemak door te nemen.
Niet geschoten is altijd mis.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS1T-WS9G-H?i=336&cat=136962

Wesley Fokkens - 4 jul 2020 - 15:22

Er is dus in 1694 een Bartholomaeus Bohem, Regiomontanus in Franeker geregistreerd en vanuit deze registratie is een mogelijke link met de plaats Dobkevice gemaakt. Maar was Bartholomeus Dopseweijt of Dobkewice al niet eerder ten tonele gevoerd? Met andere woorden: kip of ei. Wie kwam eerst in genealogieland: Bartholomeus Dopseweijt/-witsch/-vits of Bartholomeus Bohem? Ofwel iemand heeft ooit Bartholomeus opgevoerd en later de link met Hieronimus gelegd (met ondersteunende Bohem-verklaring), of iemand heeft Hieronimus als startpunt genomen en gezocht naar een eventuele vader, maar in dat geval rijst de vraag waarom iemand vanuit Beetsterzwaag gaat zoeken in een niet openbaar album van de universiteit Franeker. Beetje warrig wellicht, maar ik zie (nog) geen logica in de genealogische stappen en volgorde.

Joost1 - 4 jul 2020 - 16:12

Het begon zo mooi: bij de feiten blijven.

Bartholomeus Dopseweijt is bij mijn weten nog in geen enkele archiefbron aangetroffen.
Ook niet in het Album Studioserum van Franeker.

Wesley Fokkens - 4 jul 2020 - 16:23

Beste Joost,

Trouwen voor het Gerecht kon in die tijd ook. Meestal vind je dan toch 1 afkondiging in de register van de  Hervormde kerk. 

Hoe goed werden de registers bijgehouden. Er zijn registers verloren gegaan door slordigheid, brand en toen in 1811 deze registers (DTB.-boeken genoemd) ingevorderd werden, wouden sommigen kerkvoogden niet mee werken. Er is mij één geval bekend, de kerkvoogden (boeren) het trouwboek in de hooiberg stopten en daarna vergaten. De koeien hebben het waarschijnlijk opgegeten. Menige Nederlander was niet zo "Frans " gezind.

Dan de doop van de kinderen. Bij de Doopsgezinden vind je pas als lid worden van de Doopsgezinde gemeente. Je moet hier denken aan de leeftijden van 15 -80 jaar. 

Nu heb ik hier te doen met een student, die waarschijnlijk al vrijer is in zijn gedachten dan zijn medestudenten (tijdgenoten) en er geen moeite mee heeft dat zijn kinderen niet gedoopt zijn en niet vreest dat jong ongedoopte kind geen plaats in de hemel krijgt, maar in de hel of vagevuur terecht komen..

Het is ook mogelijk dat zijn kerkelijk richting in deze plaats niet vertegenwoordigd.is. Dan ga je naar een andere stad/dorp  om aldaar je kind te laten dopen.Dat kan ook buiten de provincie zijn. Ik heb ooit de dokter (huisarts) gevolgd. Hij was niet ingeschreven bij de enige Hervormde gemeente, maar zijn vrouw was wel. Zo kon al zijn verhuizingen vóór 1800 toch volgen.

Er is maar één advies verzamel alles over deze naam, waar het dan ook moge zijn vastgelegd.

Kijk hierbij ook in Google Books.

Sterkte met je onderzoek.

Groeten van Terkos.

Terkos - 4 jul 2020 - 16:45

Wesley, exact! Ik probeerde het gemak waarmee Bartholomeus aan Hieronimus wordt gekoppeld in een kritisch daglicht te zetten, maar wellicht was mijn bewoording niet scherp genoeg. Ik ben op genealogiegebied een absolute beginneling, maar als ik zie in welke bochten sommige stambomen zich wringen om toch vooral die twee aan elkaar te koppelen, springen mijn logica-wenkbrauwen in een diepe frons. a. Ik zie nog steeds geen enkel bewijs dat Bartholomeus Dopkewitz überhaupt heeft bestaan, hooguit een Bartholomeus Bohem b. Ik snap niet hoe in sommige parentelen wordt gemeld dat Bartholomeus Dopkewitz als snel vernederlandst werd tot Dopseweijt. Dan zou je ergens een registerstuk verwachten. c. Ik zie geen bewijs voor de meldingen dat Hieronimus in Polen is geboren d. Hieronimus was chirurgijn, geen schoolmeester te Eemnes e. Etc. etc. Ik zie in alle stambomen en verhalen rondom Hieronimus voor alsnog een berg aannames, soms logisch, soms minder logisch en vooral een ernorme brij aan ongecontroleerde onzin.

Joost1 - 4 jul 2020 - 16:58

Terkos, dank voor je verhelderende en voor mij nuttige toelichting. Ik neem de nuancerende informatie mee in mijn verdere speurtocht!

Fijn weekend!

Joost1 - 4 jul 2020 - 17:03

Beste allen,

 

Volgens onze stamboom ben ik een nakomeling van Bartolomeus Dopkewitz via zijn zoon Jacobus Dopkewitz (Pool) en zijn relatie met Gooitske Wybes. Mijn zus heeft onlangs een stamboomonderzoek via dna gedaan en daaruit kwam 1,2% Asjkenazisch joods. We vermoeden daardoor dat Dopkewitz joods moet zijn geweest en destijds gevlucht is voor de Dertig jarige oorlog in het oosten van europa (1618-1648):

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Joden_in_Nederland
 

Wellicht dat dit ook verklaard waarom sommige kinderen niet gedoopt zijn en waarom er niet veel registraties in de kerkboeken zijn terug te vinden?

 

Groeten,

Joukje

Joukje J. - 19 feb 2021 - 07:23


Correctie: via Hyronimus Dopkewitz en zijn zoon Jacobus

Joukje J. - 19 feb 2021 - 10:35







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu