stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wie zijn voorouders van Nieske Jansse van Eck en haar echtgenoot Wessel Crauwel


Profiel afbeelding

Op de vraag, wie zijn de ouders van Nieske Jansse van Eck, heb ik misschien een antwoord. 

Wessel Crauwel en Nieske Jans van Eck, laten 10 kinderen dopen. Hun eerste dochter is een Hendreijntje. Een regelmatige doopgetuige is Jantje van de Brug. Jantje van de Brug blijkt te zijn getrouwd met Eijmert van Eck. Die eerder was getrouwd met Geertruij Spies. Hier uit een dochter Hendreijntje. (Gedoopt te Tiel 03.12.1749) Deze Hendreijntje is eerder gehuwd met Jan de Rooij en daarna met Jan Jansen (de molenaar) 26.01.1825 akte. 2, FS, plaatje 568.In de huwelijkse bijlagen wordt melding gemaakt van dat haar ouders zijn overleden. Dus Eijmert van Eck en Geertruij Spies. En dat haar grootouders van vaderskant Jan van Eck en Hendrika (Hendreijntje?) van Zijderveld en van moederskant Johannes Spies en Niske de Kruijf, zijn. 

Ik vermoed dus dat Eijmert (Jans) van Eck een broer is van Nieske Janse van Eck.

De grote vraag is waar kan ik die ouders van Eijmert en Nieske vinden?

Tineke Veenendaal

Eijmert van Eck, J.M., en Geertruij Spies, J.D., ondertrouwen in Echteld op 10.3.1748. Beiden komen uit Echteld.

G. Karssenberg

Hartelijk dank heer Karssenberg,

Eijmert van Eck, huwde een 2e maal, met Willemke Vindelman, familienaam Fijnderman 1750 Drumpt en ot. 06.11.1760 in Tiel. Zij is een dochter van: Jan Jans Fijndereman en Roelofje van Hemert. Zij is gedoopt 10.01.1726 Lienden

Ook gevonden de richter van Neder- Betuwe tegen Eijmert van Eck, 40 jaar in 1756, geboren wonende aan de Oyensdijk in Echteld. nr. 441. Hij is dus overleden na 1756. Moet ik naar het archief om deze akte in te zien?

Hij trouwde voor een 3e keer met Jantje (Jannetje) van Brug in Drumpt 1753, ot. 09.10.1753 Tiel. Hier uit een zoon Jan, gedoopt 03.05.1761 Echteld, getuige Johanna van Brug. 

Tineke Veenendaal

Uit het derde huwelijk van Eijmert behalve zoon Jan nog twee kinderen:

Guert Hendrik, gedoopt Echteld 30-5-1756 (moeder Johanna van de Bringh, getuige Johanna van de Bringh)

Catrijn, gedoopt Echteld 8-1-1758 (moeder Jantje - geen achternaam genoemd -, getuige Johanna Peterse)

Anneke

Bringh en Brug, hoe krijgen ze het bedacht, die had ik zonder u dus nooit gevonden. Hartelijk dank voor uw reactie. 

Tineke Veenendaal

Wat leuk om te zien dat er nog andere mensen op zoek zijn naar de voorouders van Wessel en Nieske. Ik stam zelf af via Dirk Krouwel en heb helaas geen verdere informatie kunnen vinden over voorouders.

Gerrit van Doorn

Wellicht ook een spoor?

Er huwt een Jan Dirksen van Eck (ondertrouw) in dec 1711 in Tiel met Hendreijn Emmers van Rossem.
Deze Jan van Eck woont onder Echteld en is soldaat onder de Heer Koppelman. Henderijn is j.d op de Sandijk wonende. 

Het patroniem van Hendreijn: “Emmers” zou natuurlijk heel goed Eimerts kunnen zijn. Dan zou het niet onlogisch zijn dat zij een zoon Eimert laten dopen.
 

Bron: https://regionaalarchiefrivierenland.nl/personen?mistart=20&mivast=102&mizig=100&miadt=102&milang=nl&misort=dt%7Casc&miview=tbl&mibj=1680&miej=1740&mip1=Eck&mip3=Jan

Bas de Vries

Een “Hendrisken Eijmers genaamd van Eck” komt als doopgetuige voor bij een doop in Tiel op 7 aug 1721.
Het gedoopte kind is Jan, vader Jan de Kruijf, moeder Aries van Geresteijn.

Een Henderske van Eck komt als doopgetuige voor bij een doop in Echteld op 1 feb 1739.
Het gedoopte kind is Teuntje. Vader is Dirk van Eck, moeder is Dirkje Bax.
Kans is groot dat deze Dirk van Eck (ook) een zoon van Jan Dirksz van Eck x Hendreijnte Eijmers is. Bij een ander doop wordt deze Dirk nl Dirk Jansen van Eck genoemd (x Dirkje Bakkers).

Bas de Vries

Doopboek Echteld doorgelopen tussen 1710 en 1725.

Er zit een “gat” in het doopboek tussen 1714 en 1718. De kans is groot dat de dopen van Niesje en Eijmert daarom nooit te vinden zullen zijn. Wel gevonden:

Dirck
Gedoopt op 19 juni 1712. 
Vader: Jan Dircks van Eck
Moeder: Enneken van Rossum
Doopgetuige: Hendrick Dircks van Eck en Jan de Cruijff

Fycken.
Gedoopt op 7 mei 1719.
Vader: Jan Dircks van Eck
Moeder: Hendrikje van Rossum
Doopgetuige: Geesken van der Put.

Na 1719 niets meer gevonden in doopboek Echteld. 

Bas de Vries

Ijken van Eck (= Fijcken / Sofia?) x Samuel Smidt.
Zij trouwen (ondertrouw) op 21 september 1736 in Echteld. 

Zij laten in Tiel dopen op 29 juni 1741: Hendrina. 

Waarschijnlijk ook vernoemd naar de moeder van Ijken van Eck

Bas de Vries

Er is al eens eerder in 2011 een zoekvraag gesteld waarin Niekse Jans van Eck voorkomt. Blijkbaar heeft al eerder iemand haar gekoppeld aan Jan Dirckse van Eck x Hendrickje Eijmers en dan op basis van een akte uit het gerechtelijk archief. 

https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/24847/1

Daarin onder andere het bericht:

Hallo Max,

Misschien een idee om eens bij de Historische Kring Kesteren te kijken in de Osevorenreeks.

Je vind daar indexen op Gerechtelijke archieven o.a. van Echteld.

Heb daar een Jan Dirckse van Eck / Hendrickje (Eijmers) Peters  met dochter Nieske van Eck gevonden.

In het gerechtelijk archief van Tiel en Zandwijk 1745  testament op langst levende was deze Nieske getrouwd met een Brouwer (verschrijving)?

AM

Bas de Vries

Er is een Derck Jansen van Eck die op 10-10-1675 in Echteld huwt met Gijsbertjen Hendrickse. Getuige bij het huwelijk is Yken Roelofsen van der Geijn. 

Bas de Vries

Hendreijntje Eijmerts van Eck, trouwde voor een 2e maal 26.01.1825 Tiel, aktenr. huw.bijl. 565 FS met Jan Jansen. Zij kan geen overlijdensakten overleggen, dus worden er getuigen bij gehaald. Hierin wordt verklaard, dat haar ouders Eijmert van Eck en haar moeder Geertruij Spies zijn. Haar grootouders zijn Jan van Eck en Hendrika (Hendreijntje) van Zijderveld. Dat lijkt niet erg op Emmers. 

De getuigen hebben allemaal ongeveer de zelfde leeftijd als Hendreijntje. Baltus Pitlo, 84 jaar, Lammert Oudfort?, 80 jaar, Ot Volkers, 79 jaar en Pieter Bouman 77 jaar, allen woonachtig in Tiel. De getuigen verklaren dat de ouders in Tiel zijn overleden en in Zandwijk begraven. Vader in 1765 en moeder 1755.

Tineke Veenendaal

Tineke,

Jan Dircksz van Eck en Henderijntje Eimerts (van Rossem) zullen rond 1690 zijn geboren. Het zou kunnen zijn dat getuigen bij een huwelijk in 1825 de achternaam van Henderijntje Eijmerts niet helemaal meer scherp hebben. Ik zou je daar niet te veel op vastpinnen. Er lijken immers wel wat aanwijzingen te zijn dat Niesje een dochter is van bovengenoemd echtpaar. 


De in eerder bericht genoemde gerechtelijke akte uit Echteld waarin Niesje een dochter wordt genoemd van Jan Dircksz van Eck en Henderijntje Eijmerts zou uitsluitsel moeten bieden. Blijkbaar is daarover een verwijzing in de zgn Osenvorenreeks bij de Historische Kring Kesteren.

Bas de Vries


Dankjewel wel Bas, voor het mee zoeken, ik ga er mee aan de slag. Ik heb hier thuis wel de Osenvorenreeks van Ingen. Is er iemand die deze van Echteld heeft?

Maar misschien kan ik het via een andere weg vinden........

Tineke VeenendaalPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu