stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Ten Bosch met Holland Amerika Lijn naar Michigan (Macomb County?) USA

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Mavis

De website van Macomb met o.a. genealogie van die county is"

www.online-isp.com/~maggie/macomb

vr.gr.

Jan G. Oldenziel

Goedenavond Jan,
ga ik meteen proberen straks. Ik heb vandaag in mijn Amerikaanse atlas zitten bladeren, maar dacht dat ik wist waat Hamilton lag (Hamilton van delijn waarop Gerrit Antonie Lagrange voer). Hebben wij het hier over Hamilton, Ontario, Canada? Weet je hoe die route liep (via de kust van de VS, linksaf de grote rivier op, het meer over tot aan Hamilton, Ontario, zo iets)? Het was het enige Hamilton dat ik ueberhaupt aan water heb gevonden, die andere tien lagen ver van water in het binnenland. Bij voorbaat dank voor de info weer, groeten,
Mavis

Kiki

Hallo Mavis,

Hamilton ligt op de route van Europa naar Amerika en is de hoofdstad van Bermuda - een groepje eilanden in de Atlantische Oceaan. De schepen kwamen daar om te bunkeren en hun bemanning aan te vullen. Ik heb van Gerrit Lagrange een schema, dat begint op 07-07-1930;14-07-1930;21-07-1930;28-07-1930;04-08-1930;18-08-1930;25-0 8-1930;01-09-1930;08-09-1930;20-10-1930;10-11-1930;18-11-1930;28-11-19 30;01-12-1930;08-12-1930 en 15-12-1930. Op al die data is hij in New York aangekomen. Als het schip New York verliet, dan ging hij mee tot Hamilton, monsterde af en monsterde weer aan op het volgende HAL-schip mee naar New York. Soms lukte dat niet goed of er was geen plaats, dan moest hij wachten tot het volgende schip. Dus zo'n zeeman had twee adressen, in New York en Hamilton. In de Census van 1930 is hij ook opgenomen, toen was hij toevallig in New York. Ze werden alleen betaald door de Kapitein als de zeeman was aangemonsterd op die trip voor de duur van de trip. Mischien is hij een enkele keer mee gegaan naar Rotterdam. Van Hamilton naar New York is mischien 2 dagen varen. Dan is hij een week onderweg van Hamilton via New York naar Hamilton en dan weerop de volgende boot dezelfde trip. Mischien bleef hij wel eens een week langer in New York en dan weer terug. Ik hoop dat je mijn verhaal hebt begrepen. Na 15 december heb ik niets meer van hem gevonden. Toen is hij in New York gebleven en mischien vertrokken naar een andere bestemming, waar weet ik niet.

met vriendelijke groet

Jan

Jan G. Oldenziel

Goedenavond,
wederom hartelijk dank. Dat Hamilton kenden we ook, maar aan bevoorrading hadden we niet gedacht en eigenlijk is dat heel logisch: we wisten alleen niet dat hij daar had gezeten. Volgens de gezinskaart van zijn vader in het archief in Amsterdam (en rarara hoe wisten ze dat?) is hij eind 1930/begin 1931 vertrokken naar Grand Rapids, adres Thomso..heel 8112. . Ze hebben er echter niet bij geschreven of het om Grand Rapids Michigan of om Gran Rapids, Minnesota gaat, waarschijnlijk het eerste. Waar buiten Nederland zit je overigens, Jan, en is er iets dat ik in Amsterdam eventueel voor je zou kunnen opzoeken? Met vriendelijke groeten,
Mavis

Kiki

Voorzover ik kan beoordelen zijn Jan en Hendrika ten Bosch volle neven van mijn vader Hermanus Christiaan ten Bosch in Amsterdam.  De vader van Jan ten Bosch heette Hermanus Christiaan ten Bosch. Hij had drie zonen: Jan, Hermanus Christiaan en Reindert. Mijn vader is de zoon van Hermanus Christiaan en is naar hem vernoemd. Mijn grootvader en Jan zijn dus broers geweest. 

Jan ten Bosch heeft in zijn vroege leven gewoond in de Jan den Haenstraat in Amsterdam. Hij was adjudant bij de politie voordat hij na zijn pensionering naar Amerika vertrok.

Op een gegeven moment zijn Jan ten Bosch en Heintje Harders in Nederland op bezoek geweest bij zijn broer, Hermanus Christiaan ten Bosch. Heintje Harders had vreselijk veel heimwee. Zij kwam de deur binnen en zei: ?Hier ga ik nooit meer weg.? Diezelfde week is zij in Amsterdam overleden. Het lichaam is overgebracht naar Amerika. De exacte datum van overlijden weten we niet meer, maar het moet zijn tussen 1958 en 1960.
Jan ten Bosch kwam hier altijd zijn pensioen ophalen. Zij kwamen toen al per vliegtuig.
Heintje Harders kon heel goed bakken en koken. Haar specialiteit was boterkoek. Voordat zij naar Amerika vertrokken heeft zij de hele keukeninventaris naar familie overgedaan. Ik bezit nu nog haar boterkoekbakblik.

Wellicht dat er nog foto?s zijn van hun vertrek met de Holland Amerika Lijn naar Amerika.

Ik hoop dat dit bericht jullie verder helpt!

 

MtB, Amsterdam

ten Bosch

Kijk eens op: www.ellisisland.org

Succes,

John

John Jacobs

Goedemorgen,

hartelijk dank voor uw suggestie. Mijn oproep was van 2008, ik heb inmiddels via een heel andere weg contact gekregen met de kinderen van het echtpaar, dus mijn zoektocht naar dit deel van de familie Ten Bosch is bij deze voltooid. De reactie voor u was wel heel interessant, daar dit een nog onbekende achterneef was, van wiens bestaan wij niet op de hoogte waren. Mvg,

drs.M.I.S.

Kiki

Geachte Ten Bosch,

ik wil heel graag met u in contact komen.U bent voor mijn moeder en mij zeer waarschijnlijk de naaste Ten Bosch-familie die we in Nederland nog hebben. Ik heb inmiddels contact gekregen met de kleinkinderen van Jan ten Bosch en Heintje Harders in de VS. Eentje komt mogelijk binnenkort naar Nederland en het zou leuk zijn als er een soort neven/nichten-achterneven/nichten-reünie zou kunnen worden georganiseerd. Hopelijk tot spoedig, met vriendelijke groeten,Lachen

Mavis

Kiki

Beste MtB, mijn moeder en ik vinden het erg jamner dat wij nooit een reactie can u gebben ontvangen. Wij zijn in Nederland en Amsterdam uw naaste en laatste Ten Bosch-familie die er nog is en wij zouden u graag eens ontmoeten voor mijn moeder er ook niet meer is. Wij hopen snel iets van u te horen!

Kiki


Mijn naam is René Lagrange en ben de jongste zoon van Gerrit Lagrange. Ik weet dat hij regelmatig in Amerika is geweest. Hij vertelde dat hij bij familie verbleef. Hij was daar trots op. Alleen had de toenmalige crises impact op hem. Verder weet ik niet wat u nog meer wil weten.

m.r.lagrangePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!