stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Herkomst en ouders van Evert Pietersz Houtman (Houtmolen) wonende 1714 Den Bommel


Profiel afbeelding

 

Dag allen.

Ik ben op zoek naar de herkomst en vooral de ouders van Evert Pietersz Houtman genoemd in de link: https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I94363.php op andere pagina's van genealogie online word hij schijnbaar ook nog vermeld met de naam Houtmolen als 2e naam. Evert Pietersz Houtman was getrouwd met Martijntje Fransdr Aldenborch dsochter van Frans Bastiaans Aldenborch en Lijsbeth Jorisdr Hengst, Mijn onderzoek is verder simpel opgezet,

 

Ik heb via Hogenda bij de bronnen van Herkingen, Sommelsdijk en den Bommel gekeken of ik iets van het echtpaar Houtman-Aldenborch gevonden kon krijgen, helaas zonder resultaat en sowiezo zonder enige vermelding van de naam Houtman dan wel Aldenbroch bij welke persoon dan ook van voornoemde plaatsen.

 

Vervolgens heb ik op de genealogie site van Goeree-Overflakkee gekeken (zie ook de link: https://genealogieflakkee.nl/?s=Houtman) waarbij ik gelukkig 1 enkele vermelding tegenkwam van Evert Pietersz Houtman:

Register der Ledemaeten binnen deze kerke van Herkinge

Evert Pietersse Houtman vertrocken onder Sommerd:

 

Als ik bovenstaande tekst bekijk weet ik niet wat ik ervan moet denken, ook omdat de jaartallen van het lidmatenregister er niet bijstaan. Bedoeld men met 'vertrocken onder' dat hij naar sommeldijk verhuisde vanuit Herkingen of dat hij juist vanuit Sommelsdijk naar Herkingen was vertrokken, kortom nog genoeg vragen omtrent deze casus

In ieder geval bedankt voor de hulp, alvast.

Jullie antwoord tegemoet ziende verblijf ik.

Hoogachtend,

Jermaine Van der Meer

 

-------------

Titel aangepast door moderator met jaartal en plaats voor meer herkenbaarheid.

Jermaine van der Meer

Lijkt er op dat zowel Evert Houtman als zijn vrouw vlak na elkaar al in het voorjaar van 1715 in Ooltgensplaat zijn overleden?

https://sites.google.com/site/koenegenealogie/Home/transcripties-doop--trouw--en-begraafboeken-goeree-en-overflakkee/ooltgensplaat-begraven-1-april-1713-16-januari-1726

Bas de Vries

Hun kinderen:

  1. Anna-Maria, ged. Sommelsdijk (nh) 9.10.1706, get. Willem Jansz, Marij Heijndriks
  2. Lijsbeth, ged. Den Bommel (nh) 30.11.1709, get. Bastiaan Franse, Matje Jans van Engelant [link]
  3. Bastiaantje, ged. ald. 4.11.1714, get. Adam van der Veer, Aertje Fransse (Allenberg)

Het doopboek van Mijnsherenland maakt vanaf ca. 1735 regelmatig melding van de naam nazaten van Evert Houtman. Dus wellicht is het stel daar naartoe verhuisd.  

JP Ouweltjes

Hun huwelijk te Sommelsdijk hier. Hij is weduwnaar van Dina Hubrechtse de Vries. Zijn eerste huwelijk te Herkingen op 8.8.1700 [link, link].

JP Ouweltjes

Dag Bas en JP.

Super bedankt voor alle geweldige informatie, jaja die Evert houtman was nogal een reislustig type dus er zijn veel plaatsen van onderzoek. Het huwelijk geeft voor (mensen die niet op de link willen klikken): 

Den 8 Augusti sijn alhier getrouwt Evert Pieterse Houtman, j.m., met Dijna Huibregts de Vries, weduwe van Cornelis van Muiden, beijde woonagtig onder Herkinge

 

Het echtpaar Van Muiden de Vries kom ik ook al vroeger tegen te Herkingen: 

Den 7 Octob. gedoopt een soon, genaemt Pieter

De vader Jan Arentse van der Molen

De moeder Lena Paulus

De getuigen Cornelis van Muijden, beneffens sijn huijsvrouw Dijna Huijbregts

 

Dan kom ik ook het echtpaar Houtman-de Vries tegen als getuigen te Herkingen:

Den 31 Julii gedoopt een soon, genaamt Johannes

De vader Aert Janz Casteleijn

De moeder Josijna Thuinders

De getuigen Evert Pieters Houtman met sijn huisvrouw Dijna Huibregts

 

Het is trouwens wel apart te zien dat op 31 juli Digna of Dijna al als vrouw van Evert Houtman word vermeld terwijl zij pas op 8 augustus trouwen? Verder is de vraag of het echtpaar Casteleijn-Thuinders familie was van Evert Houtman of van zijn vrouw Dijna Huibregts, wie kan hier helpen? 

Het echtpaar Houtman-de Vries komt ook weer voor in de volgende link: 

Den 11 Decemb. gedoopt een soon, genaemt Arent

De vader Jan Arentse van der Meulen

De moeder Lena Paulus

De getuigen Evert Pieterse Houtman met sijn huisvrouw Dijna Huibregts

 

deze laatste doop is wel te verklaren daar er op de 7 oktober 1696 Ook een Jan Arentse Van der molen met Lena Paulus dan een zoon Pieter laten dopen met deze keer Cornelis Van Muijden en Dijna Huijbregts als getuigen, waarbij je bij de doop op 28 maart 1698 van een zekere Marij door wederom Jan Gerritse Van der Molen en Lena Paulus met als getuigen Huijbrecht Paulussen en Marijtje Paulusse. Waarbij ik denk dat Huijbrecht Paulusse (het kan wellicht ook een oom of neef van haar zijn) de vader was van Dijna Huijbregts en Lena Paulus was dan wellicht ene jongere tante van haar? 

Nu bedenk ik me net wel dat Evert Houtman ook voorkomt onder de naam Houtmolen, en ik kom hier nu ook vaak de naam 'Van der Molen' tegen, waren evert en Dijna wellicht geen achterneef en achternicht van mekaar en moet er aan de naam Houtman niet alleen de naam Houtmolen maar ook de naam Van der Molen toegevoegd worden? 

Ow ik heb trouwens in de link  https://sites.google.com/site/koenegenealogie/Home/transcripties-doop--trouw--en-begraafboeken-goeree-en-overflakkee/ondertrouw--en-trouwboek-oude-tonge-7-oktober-1690---9-juni-1720 net ook de ondertrouw van het echtpaar Houtman-de Vries:

Den 16. Julij zijn bij den predikant van Herkingh in wettigen ondertrouw opgenomen Evert Pieterse Houtman, j.m., met Dina Hubreghts de Vries, wed. van Cornelis van Muijden, wonende onder Herkingh. Dese zijn den 1 Aug. 1700 attestatie gegeven om in den houwelijken staat (soo veel ons aan gaat) bevestight te mogen worden. In margine stond het reght van trouwen geemaneert is door dese beide weder zijds voldaan.

Wat het dus niet apart maakt dat zij in juni en juli  als als man en vrouw werden vermeld (sorry voor de fout).

Alleen het vreemde is dat bij beide vermeld word dat ze hier enkel wonende zijn en dus dat ze hier niet geboren zijn, zijn er wellicht nog oudere dooplijsten van Herkingen bekend? Trouwens heb ik in de link https://sites.google.com/site/koenegenealogie/Home/transcripties-doop--trouw--en-begraafboeken-goeree-en-overflakkee/sommelsdijk--trouwen-16-mei-1696---30-november-1740 ook de ondertrouw van het echtpaar Houtman-Aldenborgh te Sommelsdijk gevonden:

 

[18-06-1706] 

Den 18 Junij 1706 sijn ondertrouwt Evert Piterse Houtman, weduwenaer van Dina Hubregts de Vries, met Martijntje Franse van den Aldenborch, jonge dogt. van Westmaas, beijde woonende alhier, en sijn in de kerke tot Sommelsdijk getrouwt

 

Die site van Koene genealogie is echt heel gaaf JP Ouweltjes, daar ben ik nu weer een stuk verder mee gekomen, helaas weet ik niet uit welk jaar dat lidmatenregister is, is het wellicht dan zo dat Evert Houtman toch in Herkingen is geboren dan wel gedoopt? Op de naam 'Houtman' gaf de site trouwens geen hit, en waren Aert Janz Casteleijn en Josijna Thuinders wellict familie van Evert Pieterz Houtman of is dit een utopie en blijkt ook dit laatste echtpaar familie van Dijna de Vries?

Nogmaals super bedankt voor jullie hulp!

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer

Dag allemaal.

Ik heb nog eens ff gezocht en vond het volgende:

Oudewater Trouwen NG 1585-1603, 1607-1670, 1672-1813 Bron: Boek 134, 135 - Het Utrechts Archief

HOUTMAN Evert, j.m., en Adriaentje Criecks, wed. van Johannes van Zuylen, beyde won. Oudewater, ondertr. 13-5-1732, tr. 2-6-1732.

Link: https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2192&type=source

zoals Bas al aangaf is Evert Houtman in het voorjaar van 1715 al te Ooltgensplaat overleden, doch is het frapant om te zien dat er wellicht een neef van hem in Oudewater ook weer opduikt onder de naam Evert Houtman. Ook vooral als ik me bedenk dat de naam Houtman amper voorkomt in Zeeland heb ik zodoende het vermoeden dat ook onze voornoemde Evert Pieterse wellicht vanuit het land van Maas en Waas (en omgeving) naar Zeeland is gekomen of is dat wellicht een gekke gedachte? Er zijn Oudewater trouwens in voornoemde link heel veel andere gezinnen met de naam Houtman te vinden, in ieder geval veel meer als in Zeeland.

Wie weet hier meer over?

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer

Jermaine,

naar aanleiding van de vondst te Oudewater van "Houtman" ben ik in Gouda gaan zoeken. In Gouda zaten voor 1575 al Houtman-nen  in de stad. Cornelis en Frederik Houtman waren op de eerste expeditie in 1599 naar Java. 

Echter geen huwelijk van een Pieter of een Evert Houtman voor 1680 kunnen vinden. Op 18 apr 1659 huwt een Gerrit Evertsz Houtman NH in Gouda. Onder Remonstrants ook geen geluk.

Onder patroniem kom ik de volgende doop tegen, misschien "wishfull thinking" ?

Pieter Huibertsz en Gijsbertije Ariens dopen een Evert op 5 okt 1674 NH te Gouda. Get. Indijck Evertsz en Bartijs Huijbertsz. De familie naam Houtman is niet alleen in Gouda, maar ook in Oudewater, Jutphaas, Maarssen aanwezig voor 1700.

Jan Achterberg

Dag Jan

super bedankt voor je hulp, ik had zelf ook nog een rond 1635 geboren Pieter Jans den Houtman uit de link https://www.den-uijl.nl/genealogy/2/25699.htm gevonden, doch onze Evert Pieters is rond 1700 een 'jongeman' waardoor me de ruimte tussen voornoemde 2 personen wel erg groot lijkt. Ook heb ik in Utrechts archief online gespeurd naar een eventuele doop van Evert Houtman, doch helaas zonder resultaat

Na veel speurwerk heb ik nog een enkele strohalm weten te vinden: 

 

Als je door alle aktes bladert Jan dan zie je dat het bijna iedere keer om groepen mensen gaat, ik ga ervan uit dat dat hier ook het geval is gezien de vermelding van Govart de Bock die als 'knecht bij Houtman' te boek staat. Ik denk gezien de locatie en ook de tijd Jan dat deze Pieter Houtman de beste papieren heeft om de mogelijke vader van Evert Pieters Houtman te zijn. Als Pieter Houtman in 1650 zon rond de 20 jaar oud was en zijn zoon Evert zou dan voor 1670 geboren zijn (eventueel net daarvoor) dan is het niet gek om Evert Pieters Houtman rond 1700 als 'jongeman' te bestempelen, ook de plaats Bergen op Zoom ligt veel dichter bij en op een zeer bevaarbare route (zeker in die tijd denk ik toen nog niet alles was ingepolderd) richting Herkingen!!

 

Je kunt de bron verder ook als fotoscan bekijken Jan (zie rechts op de pagina: bladeren door bron), doch door het zeer slechte handschrift (het lukt mij ongeveer oud schrift tot 1700 te lezen daarvoor word het echter moeilijk voor mij) lukt het mij de betreffende akte niet te vinden. Wellicht lukt het jouw wel Jan, ik schat zelf dat het pagina 27 van 152 is daar ik de op de derde regel (van pagina 27 dus) de naam Andries Andriessen meen te herkennen waarbij er voerman lijkt te staan maar dit kan net zo goed 'bouwman' zijn (op de eerste regel van de akte begint het met het woord: comparerende) waarbij er verder ook lijkt te staan inderdaad wonende op(de?) Zuytgeest?

Vervolgens lijkt ik op het einde van regel 7 en het het begin van regel 8 de naam "Pieter Houtmans' te kunnen ontwaren, doch zeker ben ik hier niet van. Het kan natuurlijk ook Jan dat mijn ogen mij bedriegen en dat ik het hellemaal mis heb, wellicht is de akte dan op een andere pagina te vinden.

 

Je antwoord tegemoet ziende verblijf ik.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer

Jermaine, het blijft een lastig handschrift. Maar die namen staan er inderdaad.

Compareerden op heden den xiij [13?] Martij xvi [16] vijf en vijfftig voor mij onderß openbaer not[ari]s en getuijge? naergenoempt Andries Andriessen, woonende op de Zuijdgeest, oud vier of vijffendertig jaren ende Maike Jans, sijne huijsvrouwe, oud een of tweeendertig jaren [in de marge] en hebben beijde en elck int bijsonder ter instantie? en versoucke van Sr.[Seigneur] Anthonij Quirijnse, Jan van Hoorn en Jan van Dijck ,uijte name en van wegen Sr Pieter Houtmans, seepsieder enne burger alhier, verklaart enne verklaren, mits dese op hunne name enz enz

https://westbrabantsarchief.nl/collectie/voorouders/deeds/b5a40cea-4865-11e1-9853-b7a7dd2b6a2a?person=0698f1bc-4869-11e1-9853-b7a7dd2b6a2a

Jan Achterberg

Dag Jan, wederom hartelijk dank voor je input. Tja...ondanks dat ik me nu ook weer hellemaal suf heb gezocht blijft het al met al magertjes, als ik jouw goed begrijp Jan dan was voornoemde Bergse akte dus geen borgbrief waar een Pieter Houtman de zeepzieder werd geregistreerd maar meer een soort arbeidscontract dus en moet onze Pieter Houtman op dat moment al in Bergen op Zoom hebben gewoon wellicht als hij daar al niet geboren was? Ik heb met vee moeite en met heel veel eindeloos geschraap toch nog weer wederom een enkele stroomhalm weten te vinden, het gaat om de volgende tekst:

 

De inwoners van het huis heetten gildebroeders of Sint Jacobsbroeders. In 1651 waren er twee: Pieter 'Houtman en Jacob Visch 43).(blz 27)

Bron: http://www.geschiedkundigekringboz.nl/site/wp-content/uploads/2018/01/Studies-De-Sint-Jacobskapel-aan-de-Vismarkt.pdf?fbclid=IwAR0vX_bF0-UCJ40xGafDRxaxTjAS_ND6pnMiLwD7nabBorExyWqwsGjlglI

 

Bovenstaand stuk gaat dus over het Sint-Jakobsgilde in Bergen op Zoom waarbij er dus met veel moeite deze verklaring uit heb weten te persen, ook had ik een processtuk gevonden van ene Pieter Pieterssen Houtman (uit 1651 volgens mij maar dat weet ik niet zeker) die ook zeepzieder word genoemd en een geschil had met iemand anders, alleen door mijn vermoeidheid (ik ga zo slapen) heb ik de pagina per ongeluk afgesloten en ik kan hem niet meer terugvinden, dus daar baal ik wel van, als ik het zo eens bekijk Jan dan had Evert Pieterse in Oude-Tonge zijn attestatie nodig om in Herkingen te mogen trouwen, kunnen we er dan vanuit gaan dat Oud-Tonge de oudste plaatst is van onze Evert tot nu toe dan?

Trouwens..in die akte van het Sit-Jakobsgilde word Pieter Houtman ongeveer 50 jaar later (1704) niet meer vermeld, zodat ik ervan uitga dat Pieter Houtman voor die tijd overleden moet zijn, of het moet zijn dat hij naar Zeeland of elders was verhuisd? 

Je antwoord tegemoet ziende verblijf ik.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der meer

Jermaine van der Meer

Jermaine,

het archeologische onderzoekswerk naar de Vismarkt of St Catharijne plein levert alleen de twee namen op pag. 27 op. Verder niets, behalve, dat ik nu weet dat Zuijgeest, vernoemd in de akte als woonplaats [pag 29] van Andries Andriessen in Woensdrecht lag. 

Zuidgeest is nu een weg in de zuidzijde van B.op Zoom. Vanaf de Antwerpse weg, onder de A4 door ,richting Woensdrechtse heide.

Bergen op Zoom is in zoverre interessant voor mij, omdat ik er zes jaar gewoond heb. In de Peperbus [de St Gertrudis kerk] ligt nog een grafsteen van een directe voorvader van mijn vrouw.

Jan Achterberg

Nee inderdaad het is al met al erg schaars, maar toch nog een verassend resultaat dat hij ook nog in dat Sint-Jacobsgilde word genoemd (alle kleine beetjes helpen Jan). Verder vind ik Bergen op Zoom een erg mooie stad, vooral het Markiezenhof is een paleis waar ik regelmatig bij wegdroom (ben namelijk hellemaal gek van kastelen en paleizen).

Nu ben ik raadslid van de culturele ANBI stichting PdC (Pacte des Sygnes) en redacteur van de facebookpagina (en groep) ondeelbaar Brabant, dus zodoende vind ik alles wat met Brabant te maken heeft wel kaaigaaf! Maar hoe heet jouw vrouw dan met haar achternaam, en is het dan ook een voorvader waar jouw vrouw haar achternaam aan te danken heeft? De naam Achterberg is trouwens gebaseerd op een toponiem, maar dat wist je denk ik hoogstwaarschijnlijk al. 

Verder vond ik nog in de link: https://www.delpher.nl/nl/boeken1/gview?query=%22Pieter+Houtman%22&coll=boeken1&identifier=jXhEAAAAcAAJ een naar mijn inzien ietwat onsamenhangende tekst van ene commijs Pieter Houtman en enkele gekaapte schepen te Zeeland rond 1599, ik baal er nog steeds heel erg van Jan maar ik heb er nog eens een nachtje over geslapen en volgens mij dateerde dat ene stuk met da die Pieter Pieterssen Houtman die als zeepzieder een geschil had met iemand anders ergens uit 1637 (ik kan het stuk nog steeds niet gevonden krijgen). Als ik er allemaal niet al te ver vanaf zit en ik doe een wilde gok dan zou de vader van Evert Pieters Houtman dus Pieter Pieterssen Houtman moeten heten (we hebben nog geen moeder weten te vinden helaas), waarbij de commijs Pieter Houtman die rond 1599 te Zeeland word vermeld wellicht dus een opa van onze Evert Houtman was? 

 

Ook heb ik nog gevonden de links: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_de_Houtman en van zijn broer https://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_de_Houtman allebei beroemde scheepvaarders en ontdekkingsreizigers, als ik me bedenk dat er rond 1599 ook een Pieter Houtman als zeevaarder/Commijs (als ik me niet vergis) te Zeeland word genoemd en onze Evert Pieters Houtman eveneens in Zeeland ten tonele verschijnt dan lijkt er wel ergens een verbinding te zitten, alleen willen we de klok wel eventueel luiden Jan, doch we hebben de klepel nog niet gevonden. Ook komen we nergens de naam Evert tegen, wellicht kan dit opgelost worden door te veronderstellen dat Evert wellicht naar een opa van moederskant is vernoemd? 

 

Al met al is en blijft het een moeilijkverhaal, doch we vinden iedere keer weer een klein puzzelstukje, en ja dat van die Sint-Jacobsgilde is wellicht een minieme vermelding maar het is er wel een! Ik ga nog eens verder speuren, en als jij Jan (of iemand anders hier) nog suggesties of informatie hebben dan houd ik mij zeker aanbevolen!.

 

Met warme Brabantse groet,

Jermaine Van der meer

Jermaine van der Meer

Cornelis en Frederik Houtman vermeldde ik al in mijn eerste reaktie. Beiden waren in Gouda geboren.

Je vermeld PdC [Pacte de Sygnes] , ik neem aan Cygnes [zwanen] . Ik stuur je een privee mail , dus hier reageren kan wachten.

Jan Achterberg

Nog een kleinigheid uit Gouda. Als gilde bestuurders werden vermeld:

Claas Houtman, 1747, stoelendraaier.

Cornelis Houtman, 1689, 1692, 1704, 1705 klein schipper. 

Cornelis Houtman, stoelendraaier, 1726, 1727, 1730, 1731, 1746, 1748

Cornelis Cornelisz Houtman, glazenmaker, 1621, 1623

Willem Houtman, ,snijder, 1705, 1706

Jan Achterberg


Dag Jan.

Dank voor je mail, het is inderdaad goed om het daar besprokene daar te laten (das privé namelijk). Ik wil nog eens samen met jouw een tijdlijn maken om een overzicht te krijgen, we hebben inmiddels met meer als 10 plaatsen te maken. Zie hieronder het overzicht:

1. (trouwregister Oude-Tonge) Den 16. Julij 1700 Evert Pieters Houtman trouwt met Dina Hubreghts de Vries

"Onduidelijk is wat Oude-Tonge hier voor rol speelt, was dit de toenmalige woonplaats van Evert Pieterse Houtman? Zoja? Dan is dit dus de oudste plaats waar we onze Evert hebben kunnen aantreffen" 

2. (trouwregister Herkingen) Den 8 Augusti sijn alhier getrouwt Evert Pieterse Houtman, j.m., met Dijna Huibregts de Vries, weduwe van Cornelis van Muiden, beijde woonagtig onder Herkinge

3. (Trouwregister Sommelsdijk) Den 18 Junij 1706 sijn ondertrouwt Evert Piterse Houtman, weduwenaer van Dina Hubregts de Vries, met Martijntje Franse van den Aldenborch, jonge dogt. van Westmaas, beijde woonende alhier, en sijn in de kerke tot Sommelsdijk getrouwt

4. (doopregister den Bommel) Lijsbeth, ged. Den Bommel (nh) 30.11.1709, get. Bastiaan Franse, Matje Jans van Engelant [link] Bastiaantje, ged. ald. 4.11.1714, get. Adam van der Veer, Aertje Fransse (Allenberg)

5. (commentaar Bas de Vries) Evert Pieterse Houtman, overleden in 1715 te Ooltgensplaat

 

wa ge dus kunt zien Jan is dat alleen voor Evert Pieterse Houtman al 5 plaatsen neergepend kunnen worden (en als je Westmaas erbij rekent 6), en dan hebben we het nog niet eens over de plaatsen gehad van zijn ouders en voorouders zoals zijn mogelijke vader Pieter Houtman zeepzieder te Bergen op Zoom en gildebroeder aldaar! 

 

Ik denk wellicht toch Jan dat w ons voor een oplossing eventueel op Aert Janz Casteleijn en zijn vrouw Josijna Thuinders moeten richten, want als zij familie van Evert Houtman waren hebben we wellicht nog een opening. Misschien was de moeder van Evert Pieter Houtman wellicht van de familie Castelijn of Thuinders?

 

In ieder geval nog genoeg vragen dus...

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der MeerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu