stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Naamswijziging Voerman Veurman


Profiel afbeelding

In een parallelle stamlijn komt   ene Hendrick Hendricks Voerman ( geb 1664, Uffelte Steenwijk) voor, waarvan de enige zoon Jan Hendricks ( 1686-1746 Steenwijk) als Veurman staat ingeschreven. Met Petertje Douwes Gestema als echtgenote, worden hun kinderen alle als Veurman benoemd, behalve  zoon Hendrik Jans Voerman (1709-1774, Steenwijk). Diens kinderen heten alle Voerman, behalve Douwe Hendriks ( 1741-1813), die als Veurman te boek staat. Al zijn nakomelingen heten dan weer Veurman. Kan iemand daarin verduidelijking geven?

Dank voor enig licht op deze naam ontrouwheden.

gerard voerman

Gerard Voerman

Schrijfwijzes stonden in die tijd niet vast. Het kwam zelfs voor dat in een akte een naam op verschillende wijzen werd geschreven. 

Meer weten, zie bijvoorbeeld hier.

JP Ouweltjes

Dank u, had ik reeds vastgesteld. Dat betekent wel dat de verschillen in schrijfwijze op de duur leiden tot niet meer bij elkaar lijkende stambomen te horen, terwijl dat als "bloedlijn" wel het geval is. Hoe wordt dat meestentijds gezien? Gaan zelfde families met verschillende inschrijving in de Burgerlijke stand toch met elkaar om als familie? Ook na langere tijd?

gerard voerman

Gerard Voerman

Ik zie geen enkele reden waarom men vanwege de schrijfwijze van de naam niet meer met elkaar om zou gaan. 

Wel denk ik dat verhuizing naar een andere plaats verbastering van de familienaam in de hand kan hebben gewerkt. En eenmaal uit het zicht kunnen de familiebanden ook losser zijn geworden.

JP Ouweltjes

Van mijn familie (ook Steenwijk en Hesselte (bij Havelte) krijg ik in de mannelijke lijn gerekend vanaf de stamvader een tiental familienamen: De Graaf, Bijkerk, Oost, Veen, Van Veen, Veenhuis, Reinders, De Wal, Wolters en Sent. Belangrijkste reden is dat de meeste takken pas in de 19e eeuw een familienaam aannamen. 

C. de Graaf


"Voerman" kan wel eens de middeleeuwse notatie zijn geweest voor "Voorman", dus uitgesproken als de o-tweeklank. In dat geval heeft een streekgebonden taalisoglosse misschien "oo" naar o-umlaub gewijzigd. Ik ben niet vertrouwd met uw regio evenwel. 't Is ook maar een speculatie.

Ben Van BeurdenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu