stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » voorouders van Franscis Janszn Timmermans (geb. 1700 gezocht en verband met Franse Hugenoten gezocht



Profiel afbeelding

Beste Louisa, toevallig dat ik vandaag voor het eerst inlogde en tot mijn verrassing jouw zoektocht zag! Ik heb hetzelfde familiewapen in mijn profiel opgenomen, omdat ik op zoek was naar de herkomst daarvan. Ik heb het ooit overgetekend uit een van de twee boeken die mijn grootvader mij liet zien. Hij heeft daar zelfs een zegelring van laten maken. Het wapen van de Franse stad Amiens komt het best in de richting. Dus mogelijk moeten we in die richting zoeken naar de voorouders van Francis Janszoon. Ook ik ken het verhaal dat wij van de hugenoten zouden afstammen.

J.B. Timmermans - 23 dec 2020 - 13:16 (laatst bijgewerkt 3 jan 2021 — 17:31 door auteur)

Via

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeven_geslachten_van_Brussel#T

 

Komt men na wat zoeken op een passage die verwijst naar de familie Tymmermans en het wapenschild: "inhoeking van zilver en van keel (rood) van (de familie)Sweerts met hoofdschild van azuur (blauw) met 3 lelies, de gesneden voet van zilver."
 

Tymmermans, Jacop, behoorde tot het geslacht Serhuyghs in 1376. Dit was, dmen met Sweerts en van de gegoede families in die tijd.
 

Nu is het nog een uitdaging om deze Jacop verder te kunnen vinden en daarna hopelijk te linken aan de lijn van Francis Jansz van een paar honderd jaar later. Je ziet dat de naam Timmermans in de tijd een nuance heeft ondergaan.

 

De zilveren lelies verwijzen overigens naar een afkomst op het niveau van Hertog.
 

I.c. de hertogen van Brabant en Limburg en pays d'Outre Meuse.

 

Als ik het wapen van Sweerts bekijk en blazoenen in het algemeen, kom ik alleen vertandingen tegen die vrijwel over de hele breedte van het schild lopen en niet zoals wij het wapen hebben overgenomen. De punten van de vertandingen moeten tot bijna aan de schildranden doorlopen en de vertandingen zijn smaller op het wapen van Sweerts.

 

Bron: Een zekere A Verkooren heeft e.e.a. vastgelegd in registers, waarbij het tweede deel kennelijk verwijst naar genoemde hertogen (1312-1383) en het derde deel loopt over de perode 1383 tot 1789.

 

Als ik in het Belgisch Rijksarchief zoek op de naam Serhuyghs stuit ik rond de periode 1350-1450 in Brussel op enkele personen die als volgt betitled worden: De Coudenberg ("Dit" of "appele") T'serhuyghs of Serhuyghs. De een als Schepen, de ander als raadslid en rentmeester in Brussel. M.a.w. zijn de Serhuyghs ondergebracht onder het geslacht De Coudenberg? 

Rond die periode wordt ene Jacop van Timmerman genoemd in de ledenlijst van het Sint-Jacobsbroederschap periode 1357-1386.

Op 1-07-1373 wordt een zekere Jacop Tymmermans genoemd in een schepenakte in Brussel.

In de periode 1363-1394 wordt een Jacop Timmerman in een lijst van de gildedekens en achten van het Brussels lakengilde genoemd; beroep acht van de lakengilde.

Een akkoord tussen het kapittel van Luik, de stad Luik, de stad Huy, e raad en de vrienden vande Hertog van Brabant en de raad van Kortenberg, na de slag van Basweiler wordt in de gemeente Braine l'Alleud op 30-04-374 een akte opgesteld. De naam Jacop Tymmerman, Sceppen wordt genoemd.

Genoeg puzzelstukken die wel of geen verband houden met de de in 1376 genoemde Jacop Tymmermans.

J.B. Timmermans - 19 aug 2021 - 15:14

Wat nog steeds niet duidelijk is, is hoe je grootvader aan dit wapen kwam? Hij vond het in een boek en heeft er een zegelring van laten maken. Heeft hij de koppeling timmerman (eigen achternaam) met de naam van de wapendrager op grond van gelijke achternaam gedaan? Of, op grond van andere gegevens? 

Zwenny - 19 aug 2021 - 18:56

Het wapen is overduidelijk geüsurpeerd van een Belgische familie, die ook Timmermans heette.

Parti-émanché d'argent en de gueules, au chef d'azur, chargé de trois fleurs-de-lis d'argent ou de trois maillets d'or

Bron: Rietstap, Armorial général

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 19 aug 2021 - 20:06 (laatst bijgewerkt 19 aug 2021 — 20:24 door auteur)

Hoe mijn grootvader zijn opgedane kennis heeft vertaald is mij niet bekend. De zegelring bevat overigens niet het wapen, maar slechts initialen zag ik later. Dus dat is non-informatie. Zover mij bekend heeft hij zijn kennis uit (vooroorlogse) boeken met de titel de *Nederlanden. Mijn zuster meent zich te herinneren dat de titel "de 17 Nederlanden" was, maar het getal komt mij wat vreemd voor. Na wat speurwerk op internet kom je wat titels tegen " de Nederlanden" maar de inhoud blijft dan wat vaag of niet van toepassing.

Zoals Jan Clavaux aangeeft kan het aannemen van het familiewapen op onterechte gronden hebben laatsgevonden.

Het is inderdaad afkomstig van een samenstelling van de wapens van 2 Brusselse families, waarbij ik dan de 3 gouden hamers niet tegenkom. De zilveren lelies zijn dan wel overgenomen.

Ik probeer dan ook enerzijds terug te zoeken vanuit het ontstaan van het wapenschild, uitgaande dat Jacop Tymmermans rond 1376 dit wapen heeft samengesteld of laten samenstellen, naar Franciscus Jansz. Timmermans van rond 1700 en in omgekeerde richting. Dit om wel/geen link met die 2 lijnen te kunnen vaststellen. Voorlopig zie ik behalve de naam nog geen samenhang.

Is er iemand met kennis (van heraldiek) die kan aangeven hoe het aannemen of toestaan van een familiewapen in die tijd in zijn werk ging? Ik neem aan dat je tenminste een of ander titel of moest hebben of gildemoet vertegenwoordigen o.id..

J.B. Timmermans - 20 aug 2021 - 09:07

Er lopen in dit topic nu drie veronderstellingen door elkaar heen,
die onderling totaal met elkaar in strijd zijn.

De familie Timmermans uit Veen zou
- verarmde adel zijn
- oorspronkelijk hugenoot zijn
- afstammen van de Brusselse regentenfamilie Tymmermans

Maximaal één van die veronderstellingen kan waar zijn, 
met de aantekening, dat ze ook geen van drieën hoeven te kloppen.

Nu je je concentreert op het wapen, adviseer ik je,
om de andere verhalen te laten voor wat ze zijn, 
en een geheel nieuwe vraag te beginnen in het subforum Familiewapens.

Jan Clavaux - 20 aug 2021 - 12:58 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 12:59 door auteur)

Op deze site is aangegeven dat een Petrus Fleuren - Floren, RK gedoopt in Straelen in 1633 op 14 mei 1700 in Hassum huwt met een N.N. Timmermans. 

https://home.hccnet.nl/eim.fleuren/fleuren/stam01/fleuren.htm

Wellicht toch handig om alle gegevens uit Hassum door te nemen op Timmermannen.

Bas - 20 aug 2021 - 14:09 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 14:10 door auteur)

Op deze site is aangegeven (...)

Het originele trouwregister denkt er toch anders over: https://data.matricula-online.eu/de/deutschland/muenster/hassum-st-willibrord/KB004_1/?pg=2

Jan Clavaux - 20 aug 2021 - 15:22

Dat klopt Jan: staat er idd niet in. Wellicht een ander kerk of voor het gerecht? Maar als de bruidegom RK is zou je een huwelijk in de RK Kerk verwachten. Klopt dus niet: lijkt dwaalspoor.

Bas - 20 aug 2021 - 17:49


Hallo Bas,

de DTB-registers van Hassum zijn al eerder in dit topic voorbijgekomen
zie 23 nov 2020 — 11:50,
maar daar is verder niet op doorgerechercheerd.

Je kunt een paard wel naar het water leiden, maar je kunt het niet dwingen om te drinken,
zoals een Engels spreekwoord luidt.

Jan Clavaux - 20 aug 2021 - 18:47







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu