stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » De meest bijzondere familienamen in Nederland

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hoi allemaal,

ik ga een nieuwe verzameling aanleggen, een verzameling betreffende de meest zeldzame, bijzondere of vreemde familienamen die ooit in Nederland zijn aangenomen of gebruikt.

Als voorbeeld noem ik 2 namen die in Friesland werden aangenomen, het zijn ''PROFEET VAN SYON'' en ''POTTJEBIER'' , beide naamsaannames zijn te zien via:

http://www2.tresoar.nl/genealogie/naamsaanname/toonna.php?inv=29_72&mairie=Stavoren&folio=19&verso=v&achter=ja

en

http://www2.tresoar.nl/genealogie/naamsaanname/toonna.php?inv=29_68&mairie=Witmarsum&folio=97&verso=&achter=nee

Beide namen worden niet meer gebruikt maar zitten al wel in mijn verzameling. Wie van jullie kan mijn verzameling van inmiddels 2 stuks aanvullen ? Bij voorkeur met een klein verhaaltje erbij. Bij voorbaat mijn dank voor een eventuele bijdrage.

Groetjes, Maikel

Maikel Galama

Hallo Maikel,
Ik vind de naam "CAMFFERMAN" ook wel een bijzondere. Waar deze vandaan komt is mij (nog) niet duidelijk. Wel dat van een echtpaar uit Bellingwolde drie van hun zes (bekende) kinderen de naam gaan voeren. Een ieder is de naam Camfferman voert stamt van dit echtpaar en hun kinderen af. Zie ook eventueel mijn website hierover: http://home.wanadoo.nl/fvandevelde/camff/index.html .

Om compleet te zijn: het is de meisjesnaam van mijn moeder en de afkomst en betekenis heeft mij eigenlijk altijd wel geintrigeerd.

groet en succes met je verzameling!
Frank

Frank van de Velde

Naaktgeboren
verklaring:
1. Adaptatie van de Duitse naam Nachgeboren, een equivalent van de naam Posthumus, gegeven aan een kind dat na de dood van zijn vader is geboren. Een bezwaar tegen deze veronderstelling is dat de naam Nachgeboren of Nagebor(e)n niet (meer) bekend is in Duitsland.
2. Ontstaan uit een taalreproducerende bijnaam gegeven aan iemand die bijvoorbeeld eens of bij herhaling opmerkte dat we allemaal naakt zijn geboren en zo blijk gaf van zijn Hollandse nuchterheid.

naamsvermeldingen en literatuurreferenties:
• Melis Bastiaans Naaktgeboren (Dubbeldam 1683-'s-Gravendeel 1741); zoon van Bastiaan Cornelisse Naaktgeboren, ged. Dubbeldam 1650, zoon van Cornelis Michielse Naechtiegeboren, ged. Barendrecht 1608; zoon van Michiel Lenaertsz en Willemke Jans [Molema: Genealogie Hoeksche Waard].
• Bastiaan Cornelissen (Naaktgeboren), huw. Dubbeldam 1674 met attestatie van 's-Gravendeel; vader van Melis Naaktgeboren, ged. Dubbeldam 1683, begr. 's-Gravendeel 1741, kerkmeester aldaar 1717, in 1714 wonend aan de Strijense Dijk van Mookhoek af naar 's-Gravendeel en in 1723 buiten langs de Kil, schepen 's-Gravendeel 1711 [A.B. den Haan, 'Stamreeks Naaktgeboren', in: Genealogische Historische Vereniging Hoeksche Waard 4 (1991), nr 1, p 23-25; vgl. 'Lidmatenlijst 's-Gravendeel', in: OV 1965-66-67].
• Naaktgeboren - waarschijnlijk reïnterpretatie van mnl. nageboren: naverwant. Vgl. de Duitse familienaam Nagebor(e)n. Naamsvermelding: Melis Cornelisse Naecktgeboren, Puttershoek ZH 1666 [WFB2, p 887].

Koos

Hoi Maikel

Ik weet niet wanneer deze naam is aangenomen, maar wat dacht je van Kroeshaar of Pollepel?
Deze komen in mijn genealogie voor.

Ik zal wel even verder kijken hoor je het later wel van me.

Groetjes Carla B

Carla B.

Hoi allemaal,

bedankt voor jullie bijdragen, zo groeit mijn verzameling wel heel erg snel.
Zelf ben ik ook nog even aan het rondkijken en kom op de Tresoar site onderstaande bijdrage tegen. Raar maar waar, ik heb er altijd over heen gelezen………

CITAAT:

‘’Natuurlijk waren er ook een aantal mensen die, om wat voor reden dan ook, een (beetje) gekke of bijzondere familienaam kozen. Misschien dat sommige namen bijna 2 eeuwen terug minder curieus waren dan nu, maar wat te denken van namen als:

Pottjebier, Manweg, Bokstaart, Havveniks of Profeet van Sion.

Sommige van dit soort bijzondere namen zijn aangenomen door excentrieke vrijgezellen waardoor ze weer vrij snel uit de Burgerlijke Stand zijn verdwenen. Andere komen nog steeds voor.
Tenslotte nog een aantal bijzondere namen:

Deurnat, Eensaam, Snip, Sus, Kleinvogel, Stokje, Vettevogel, Piest, Scholier, Vroegrijp, Schmertz, Onrust, Spiering, Mutscheplukker en Stuf. ‘’

Groetjes, Maikel

Maikel Galama

Hoi Maikel,

Ik heb er nog een,
Pettenboorder.

Groetjes Carla

Carla B.

Hoi Maikel,

Je zat je te vervelen, en toen dacht je "kom, laat ik eens..."

Enfin, hier nog wat toevoegingen:

Bierenbroodspot
Boterenbrood
Calcoun (verscheidene schrijfwijzen)
Rothuizen (ik ken een makelaar die zo heet)
Rotgans
Polsbroek
Lighaam

Die laatste trof ik ooit op de deur van een kraamkamer van een ziekenhuis. De mevrouw die daar lag te bevallen, was ook nog eens getrouwd met meneer Veth... hahaha!

Succes ermee,
RJ

Robert Jan van Houten

Als je dan toch met namen gaat spelen, dan vind ik deze ook wel leuk:

Jacobus Scheele trouwt met Maria Petronella Pot, aldus vormend: Mevr. M.P. SCHEELE - POT.

Een dochter van hen: Cornelia Johanna SCHEELE (1834-1860) trouwt te Goes in 1858 met Leonardus FUKKEN.

Van mensen met de naam FUKKEN is bekend, dat er een Hendrik Fukken naar Amerika emigreert en daar de naam van zijn moeder (van de Velde) gaat gebruiken. Goh, hoezo.....???
(tot frustratie overigens van een genealoog aldaar, die een paar jaar aan het zoeken is geweest naar zijn geboortegegevens in Nederland, maar die onder Hendrik van de Velde dus nooit heeft gevonden).

Frank van de Velde

Hoi Maikel,

Een leuk onderwerp heb je aangeboord en waar begin je aan? Overigens wel erg leuk om je in bijzondere namen te verdiepen. Er komt er nog 1: ooit van de naam Soetebier gehoord? Deze naam kwam al in 1596 in Goes voor en de naam schijnt ook in het Oosten van het land voor te komen. Ik weet alleen niet of er enige connectie is met de Soetebier's uit Goes. De eerste bij mij bekend, kwam uit Aijegem (Adegem) bij Eekloo. Door mijn bescheiden persoontje ooit een genealogie gepubliceerd in Van Zeewse Stam (1987).

Vriendelijke groeten, Jacqueline

Jacqueline Jansen

Hoi allemaal,

Robert Jan, ik zat me niet te vervelen. Integendeel, het is een zeer druk dagje geweest waarbij me nauwelijks een rustpauze gegund werd, bij wijze van spreken dan. Wat een energie vandaag van diverse forumers, hier en op andere fora.

En als altijd een muziekje op de achtergrond, en toen hoorde ik een interessant verhaal op de achtergrond. Vanavond op TV Noord wordt er aandacht aan gegeven, maar er werd ook een artikel over geschreven, dat volgt hier:

KOPIE:

''Blijft het Moekesgat of wordt het Moekespark?

Gepubliceerd op 13 februari 2008 op de website van het Dagblad van het Noorden.

Moet de zwemplas Moekesgat in Ter Apel haar huidige naam houden of Moekespark gaan heten? De gemeenteraad van Vlagtwedde is verdeeld.
De plas gaat deel uitmaken van een openbaar parkgebied en burgemeester en wethouders hebben daarom de raad voorgesteld er Moekespark van te maken. De fractie van Gemeentebelangen echter wil de naam houden en stelt dat Moekesgat bij Ter Apel past

Moekesgat werd ver voor de oorlog gegraven. Het land was eigendom van Willem Moeke. Vandaar de naam. ''

Wederom bedankt voor de bijdragen, het verzamelen van bijzonderheden rond familienamen is leuker dan het verzamelen van postzegels, voor mij tenminste.

Groetjes, Maikel

Maikel Galama

Nog eentje die op zich niet zo echt bijzonder is: VULLINGS

Maar wel als je zijn beroep weet: Tandarts

Twan van Duijnhoven

Hoi Maikel,

Jouw verhaal doet me denken aan 'het gat van Menten', een afgraving ongeveer op de grens van Oegstgeest en Warmond. En even verderop - in de gemeente Valkenburg - heb (of had) je 'het gat van Lagendijk'. Maarja, da's weer een heel ander verhaal.

Nu weer terug naar de opmerkelijke namen... kun je iets met Hakkebrak, Sassefras en Kanbier?

Ik heb geen genealogische verwijzingen, maar dit zijn zomaar wat personen die ik in m'n leventje ben tegengekomen.

Groet, en succes!
RJ

Robert Jan van Houten

hay Maikel

van ooien of braak ouwe buren van mijn ouders

gr peet

peet

Mevrouw Zondag-Vroegop vind ik ook wel een leuke combinatie

Koos


Hoi Robert Jan en Twan,

Met Hakkebrak en Sassefras kan ik zonder aanvulling niet zo veel, Kanbier doet me heel erg aan Pottjebier denken en zal onder het hoofdstuk ''schijt aan Napoleon'' vallen.

Een tandarts die Vullings heet is natuurlijk een geweldige voor de verzameling.

Groetjes, Maikel

Maikel GalamaPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!