stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Booij in Nederland


Profiel afbeelding
Er zijn verschillende geslachten Booij(y) in Nederland. In Noord Holland zijn bijv. drie plaatsen waar Booij vandaan komt, nl. St.Pancras, Ilpendam en Krommenie. Vanuit andere delen van Nederland zijn de verschillende Booijen overal naar gegaan. Ik probeer nu per provincie inzichtelijk te maken waar en welk geslacht Booij vandaan komt en of er enig verband is. Misschien zijn er meer mensen op die manier bezig. Ik zoek dus contact met onderzoekers uit andere provincies.

Jacob Cornelis (Jaap) Booij

http://www.elsinga-s.eu/stadata/

Op bovenstaande site wordt booij vermeld.
E.L.Smit

E.L.Smit

vervallen

Henk Elsinga

Beste Jaap Booij,

Voor mij is deze familie een zijstap, maar toch.

Ik heb Cornelis Douwesz Boij van der Schellingh. Hij trouwt in Amsterdam op 18-02-1684 met Aaltje Tiercx. Hij is dan 30 jaar en vaart.

Kent U deze familie Boij?

groet je vriendelijk George

George Visser

Deze heb ik in mjn bestand. Cornelis Douwesz Boij komt van Terschelling. Ondertrouw is in Amsterdam op 18-2-1684, met Aaltje Tiercx Schaap, alias Tjercx, Tjerks Zij is geboren op Terschelling. Zie de ondertrtouwakte van stadsarchief Amsterdam. Ik ben nog op zoewk naar de vader van Cornelis, Douwe Boij.

Cornelis Douwesz Boij overlijd voor 1697 want Aaltje Tjerks gaat in 1697 in ondertrouw met Lolcke Claasz Boef, die volgens de ondertrouwakte van Vlieland komt. Lolcke was weduwnaar van Aaltje Pieters.

Bij Tresoar kan ik nog geen gegevens vinden over genoemde personen.

Jacob Cornelis (Jaap) Booij

Zijn de online beschikbare scans van het nedergerecht Terschelling (link) al geraadpleegd over die subvraag? Indien dat niets heeft opgeleverd, zou contact kunnen worden opgenomen met de Terschelling expert op dit forum : link (klik op "neem contact op") - zie ook diens bijdrage aan deze andere discussie (link) - eveneens begonnen door George Visser (die echter de laatste reactie aldaar niet heeft beantwoord).

Peter S

Ja; die scans van het negergerecht zijn geweldig. Alleen die eerste jaren zien er niet zo goed uit en dat is dus niet gemakkelijk. Ik moet nog eens daar doorheen. Ik vroeg mij af of de naam Boij een afgeleide is van ons woord boei. Mijn interesse in Boij komt voort uit mijn "studietje" van de Ranskoy.

Bedankt voor de reacties

Ik houd mij aanbevolen voor aanvullingen m.b.t. Boij en die Douwe van Terschelling

George Visser

Beste Jaap Booij

Ik heb een Cornelis Booij die uit Arendaal Noorwegen komt en trouwt met Anna Barents ook van Risor Noorwegen op 13-9-1737 in Amsterdam. Ze zijn beide Nederlands maar ik heb geen ouders gevonden. Ik weet niet of er een familie booij was die in Noorwegen woonde of handelde in die tijd.

Weet dus niet of hij ergens aan een van jouw takken vast kan zitten. Bij hun huwelijk wordt over de ouders alleen vermeld dat ze overleden zijn.

Met vr groet Maria

Maria Jagtman

Als ik met die Noorwegen connectie van @Maria nog even terug kan gaan naar @George Visser's probleem : in de Soundtoll database komt Cornelis Douwes Boy ook voor (vanaf 1679: metname varend op de route Amsterdam-Dantzig), en met hem vele anderen genaamd Boy, gevestigd te Terschelling (al vanaf ca.1646). link (Bij een treffer klik op de informatie-i voor meer info, inclusief de scan. Voor zoeken op andere namen bedenk dat de voornaam in de database geplakt is voor de achternaam, dus zoek bijv. op %boy niet op boy.)
Daartussen ook ene Mathias Andersen Boy gevestigd te Ahrendael in 1731.

Peter S

Dat klopt. Ik heb ook deze Boij in mijn bestand. In die tijd komen velen naar Amsterdam. Uit Duitsland en Scandinavië. Het is lastig om de ouders te vinden en eventueel nageslacht. Soms zijn ze maar kort in Amsterdam en vertrekken weer naar de volgende haven.

Jacob Cornelis (Jaap) Booij

In sommige gevallen is Boei(j) later Booij geworden.

Jacob Cornelis (Jaap) Booij

Van die registers is geen namenindex beschikbaar, dus dat wordt doorlezen en kijken of er een Boij ontdekt kan worden.

Jacob Cornelis (Jaap) Booij

Ik weet dat er veel Nederlanders in en rond Arhendael woonden ivm met de hout vervoer voor schepen, en dat er zelfs Nederlandse kroegen waren. En dus ook kerken. Vond in kerkboek in ieder geval twee kinderen van Andreas Mathijse Boij geb 6 maaart 1610 en 23 juli 1711. Misschien zijn er meer. Maar het is zoeken. https://media.digitalarkivet.no/en/kb/browse?clerical_parishes%5B%5D=0903P&clerical_parishes%5B%5D=0903BY&start_year=&end_year=&text=

Misschien heeft iemand hier iets aan?

Met vr groet Maria

Maria Jagtman

Beste Jaap Booy en Maria,

Was even uit zicht, maar lees nu uw reacties. Bedankt zover. Nu de herfst aankomt, ga ik ermee aan de gang. Wordt het wat, dan laat ik van mij horen.

groeten

van een wat ondeskundig zoekertje

George

George Visser


ZuidHolland, omgeving leiden, ca. 1500, ene Aelbert Booy met nageslacht

http://www.wissenburg.info/gen/gen17.htm#wb78600

BartPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu