stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Maria Theresia Vilain, Fleuru [opgelost]


Profiel afbeelding
Hallo,

Ik zoek de geboortegegevens, trouwdatum en trouwplaats van

Maria Theresia VILAIN uit Fleuru

overleden 26.5.1795 in Breda
vrouw van Johannes Josephus DART.

Bij voorbaat dank! Regine Fritz

Regine Fritz-Kortmann

We nemen graag aan dat de vragenstelster de grote hoeveelheid informatie kent die via
www.isis.breda.nl te vinden is - zowel onder de naam: Dart als onder die van Vilain.

G.Karssenberg

---

Paul de Wit

Hallo,
Hartelijk dank G.Karssenboom en Paul de Wit voor jullie reaktie!
Ja, ik beschik over alle Dart-daten vanuit isis (Breda) en geneaknowhow (Aische en Refail)

Er is ook een stamboom "Vilain", Fleurus, maar M.Th. en (haar zusters?)
Maria Barbara en Maria Clara
zijn niet genoemd.
Ter aanvulling: M.Th.'s 1.kind ( Andreas Josephus Dart) werd 1772 in Breda geboren.

Regine

Regine Fritz-Kortmann

Is Fleurus (Provincie Henegouwen in België) de geboorte plaats van Maria Theresia Vilain? Het is waar dat vele “Vilain” in Henegouwen wonen. (Zie “Dictionnaire historique de l’Anthroponymie romane” on-line gezet door U.C.L (Université Catholique de Louvain)).
De D.T.B van Breda geven de Provincie van Namen aan en een plaats Fleuru / Fleurin / Florin / Fleuri / Fleury / Fleurij en Fouru. Wat is deze geheimzinnige plaats : Florennes, Flavion, Floreffe of Florée (“Florêye” in het Waal) nu een wijk van Assesse?
De aanwezigheid van de naam “Vilain” in het gebied van Florennes is zeker. Niet ver van Aisch-en-Refail (in Waver en Thorembais-les-Béguines (Brabant, België)) hebben andere families Vilain of Villain geleefd. Jean Joseph Dart is een koopman en hij heeft zeker gereist. Andere plaatsen zijn dus mogelijk
Geneadyle, is een kleine schat, maar bevat geen gegevens voor Florée of Floreffe. Gegevens voor Flavion zijn onvolledig (1769-1798). Ik weet niet als Florennes volkomen volledig is.
Er blijft U een hoop : de microfilms die aan de Archieven van de Staat moeten geraadpleegd worden. Vele moed en success!
Vriendelijke groeten, Anne
(Vertaling door computer. Sorry voor de foutjes).

anne

Heeft u deze gegevens nog gevonden? Ik ben zelf op zoek naar Marie Barbara Josephine Vilain (wrs. geboren in 1748 in Fleuru, die in 1773 in Breda met Adrianus van Dalsum trouwde. Zij was dus ook afkomstig uit Fleuru, dus het zou heel goed mogelijk een zus kunnen zijn. Ik zoek de namen van haar ouders en de precieze plaats in Belgie waar zij van afkomstig is.

Tijs Tummers

Hallo Tijs Tummers,

Ja, Maria Barbe Josephe Vilain / Villain + 3-10-1789 Breda oo met Adriani van Dalsum was een zuster van Maria Theresia Vilain + 26-5-1795 Breda oo met Josephus Dart.
Er was nog een zuster: Claire Vilain / Villain oo met Jean Baptist Jacobi / Jacobuus.
Vader van deze zusters was Jacques Vilain + Percy / Contances / Normandie.
Deze gegevens zijn te vinden:
Archief Breda
1. notariëlle akte 143/1237 van 1786 van J.F. Mirandolle
2. allerhande akte 71/683 van 1781 van S. Waalwijk

Met vriendelijke groeten,

Regine

Regine Fritz-Kortmann

Dank Regine. Ik ben weer wat verder gekomen op deze site: http://www.e-hubert.com/bases50/dispenses-detail.php?id=9604​Groeten, Tijs

Tijs Tummers

Goede morgen Tijs,

Ik had geen geboorte-datum van de dames Vilain en twijfelde daarom nog tussen Jacques Vilain/Lebastier 1702 en             Jacques/Lemaitre 1694. Waar heb je het geboorte-datum van Maria Barbe Josephe Vilain gevonden?

Groeten,

Regine

Regine Fritz-Kortmann

Myheritage.com geeft twee matches met deze geboortedatum.

In je vorige bericht stond Percy / Contances, maar dit moet zijn Percy / Coutances.

Jacques Vilain trouwde in 1702 met Jeanne Lebastier, die toen 27 of 28 was. dat maakt het onmogelijk dat dit de ouders van de zusjes waren, daar moet nog een of misschien wel twee generaties tussen zitten.

Groeten, Tijs
 

Tijs Tummers

Thijs, sorry, dat ik niet erst geteld heb, en de n bij Coutance is een "Flüchtigkeitsfehler".  Weet je wie "Maximilien Viellein leur Neveu" uit acte dd. 1786 is?

Groetjes,

Regine  

                                                                 

Regine Fritz-Kortmann

Indien niet inmiddels bekend, gezien het een oude vraag is: wat de in de oorspronkelijke vraag genoemde persoon betreft, Maria Theresia Vilain, diens geboortedatum en trouwdatum kunnen worden geschat resp. uitgewerkt a.d.h.v. de in de Haagsche Courant van 1.6.1795 door haar weduwnaar J.J. Dart geplaatste overlijdensadvertentie zie hier op Delpher (een stukje naar beneden scrollen): de advertentie is gedateerd 26.5.1795; ze was overleden op de leeftijd van ruim 56 jaar en ze waren 23 jr, 11 maanden en 27 dagen getrouwd. Reken maar uit, zou ik zeggen!

Peter S

Hallo Peter S.,de advertentie was mij niet bekend. Hartelijk dank voor de informatie!

Groeten, Regine

Regine Fritz-Kortmann

Ter aanvulling van bovenstaande voor andere speurders, in die allerhande akte van 1781 staan beide ouders van de zussen Villain, t.w. Jacobus Villain en Marie Valentiene Hanborsain, beiden toen overleden; deze moeder had gewoond in Breda.

Verder ter volledigheid, J.J.Dart kwam ook uit "Belgie", het lijkt dus waarschijnlijk dat hij en M.Th. Vilain daar getrouwd zijn. In de poorterboeken van Breda staat bij de vermelding van J.J.Dart dat hij geboren was in "d'Aische, in 't graafschap Namen". Ik neem aan dat dit Aische-en-Refail is? Is J.J.Dart (of mogelijk als d'Art/Art) ook nog niet verder terug getraceerd? Zoeken in Belgische archieven heeft mij niets opgeleverd.

Peter S


@Thijs 

Marie Barbe Josephine is 28 februari 1753 in Fleurus gedoopt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Fleurus parochie Saint Victor (zie foto)

Ouders Jacques Vilain en Marie Valentine (H)aubursin

@ Regine

Marie Therese 30 september 1741

en de rest van de familie

eerst inloggen bij search.arch.be anders zie je een zwart scherm

@ Peter S. De familie Dart is inderdaad terug te vinden in Aische-en-Refail (Eghezée), paroisse Saint Joseph Province de Namur

Frank FranszPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu