stamboomforum

Forum logoFora » Archieven en bronnen » op zoek naar een ongehuwde moeder

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

In 1820 wordt in Deventer geboren :Willem Derk Jansen. Zijn moeder is Geertrui Jansen en zijn vader is onbekend. Willem Derk vervult zijn militieplicht in Deventer(in ieder gevak staat dat op zijn militiepapieren) en als hij trouwt in 1851 in Gorssel met Gerritjen Meijer geeft hij aan dat zijn moeder is overleden. Omdat hij ruim meerderjarig is hoeft hij daarvan geen akte ote verleggen en die zit dus ook niet bij de huwelijksbijlagen. Maar waar zou ik Geertrui nu kunnen vinden?

Wie weet er meer van deze moeder of heeft tips waar ik moet gaan zoeken?

Yolanda Versteegen

Hallo Yolanda, nog niet direct een antw. op je vraag, maar wel wat aanvullende gegevens:

Gelders Archief - Burgerlijke stand - Huwelijk Toegangnr: 0207 Inventarisnr: 4623 Gemeente: Gorssel Soort akte: Huwelijksakte Aktenummer: 19 Datum: 17-10-1851 Bruidegom: Willem Derk Jansen Geboortedatum bruidegom: 12-04-1820 Geboorteplaats bruidegom: Deventer-Stad Bruid: Gerritjen Meijer Geboortedatum bruid: 02-03-1825 Geboorteplaats bruid: Gorssel Vader bruidegom: Nn Nn Moeder bruidegom: Geertrui Jansen Vader bruid: Derk Meijer Moeder bruid: Gerritdina Bluemink Nadere informatie: beroep bg.: kledermaker; beroep bruid: dienstmeid; beroep vader bg.: -; beroep moeder bg.: geen beroep vermeld; beroep vader bd.: geen beroep vermeld; beroep moeder bd.: geen beroep vermeld

C.J. Dorsman

En nog iets:

Gelders Archief - Burgerlijke stand - Overlijden Toegangnr: 0207 Inventarisnr: 4576 Gemeente: Gorssel Soort akte: overlijden Aktenummer: 12 Aangiftedatum: 21-01-1896 Overledene: Willem Derk Jansen Geslacht overledene: M Overlijdensdatum overledene: 20-01-1896 Overlijdensplaats overledene: Gorssel Vader: Nn Nn Moeder: Geertrui Jansen Partner: Gerritjen Meijer Relatie partner: weduwnaar Nadere informatie: geboortepl: Deventer; oud 75 jaar; beroep overl.: kleermaker; beroep moeder: geen beroep vermeld

C.J. Dorsman

En nog iets:

Gelders Archief - Burgerlijke stand - Overlijden Toegangnr: 0207 Inventarisnr: 4576 Gemeente: Gorssel Soort akte: overlijden Aktenummer: 61 Aangiftedatum: 22-07-1891 Overledene: Gerritjen Meijer Geslacht overledene: V Overlijdensdatum overledene: 21-07-1891 Overlijdensplaats overledene: Gorssel Vader: Derk Meijer Moeder: Gerritdina Bluemink Partner: Willem Derk Jansen Relatie partner: echtgenote Nadere informatie: geboortepl: Gorssel; oud 66 jaar; beroep overl.: zonder beroep; beroep vader: geen beroep vermeld; beroep moeder: geen beroep vermeld

En we kijken nog verder Cor D.

C.J. Dorsman

Hallo Cor,

Leuk dat je meteen reageert! De gegevens van Willem derk en Gerritjen heb ik allemaal al. Het gaat me juist om moeder Geertrui Jansen. Ik ben al eens in het stadsarchief van Deventer geweest om te kijken of zij en haar zoon Willem Derk in het bevolkingsregister staan, maar heb ze nog niet kunnen vinden. Misschien moet ik het zoeken in de militiegegevens, die in gedeeltelijk in Zwolle liggen. Als Willem Derk in Deventer is geboren moet er toch meer registratie van hun zijn dan alleen de geboorteakte,. Is hij daar ook gedoopt of woonden ze ergens anders en is hij daar aleen geboren? Hij was ingedeeld op nummer bij de 7e afdeling infanterie,lichting1839 reg.nr.1467 en ontslagen na 5 dienstjaren. Volgens de stadsarchivaris van Deventer hoefde hij dan niet Deventer zelf gelegerd te zijn geweest en is hij dus ook niet te vinden bij volkstellingen e.d. Maar ik moet daar nog eens naar kijken, of...iemand moet meer weten.

Hoe komt het trouwens, dat jij al deze gegevens meteen paraat hebt? Familie?

Yolanda Versteegen

Hallo Yolanda, ik heb je reaktie gelezen, pittig probleem, die mogelijk alleen in Deventer of in Zwolle opgelost kunnen worden. Althans dat je wat meer aanvullende informatie vind. En ik ben geen familie en via het huwelijk van Willem Derk en Gerritjen (1851) en hun overl. kwam ik daar snel achter. E.e.a. gevonden op de site van het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) Veel succes verder Cor D.

C.J. Dorsman

Yolanda,

Zo maar enkele vraagjes:

Heb je alle overl. akten met de naam Geertrui Jansen vanaf 1820-1851 bekeken in het archief?

Staat er nog iets over haar geschreven in het extract van de Nat. Militie van haar zoon?

Wat was de woonbplaats van zoon Willem tijdens zijn huwelijk?

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Beste Everardus,

Nee, ik heb nog niet alle overlijdensaktes nagekeken betreffende Geertrui Jansen, overleden in Deventer.Ik heb mogelijke vrouwen genoteerd, maar weet niet of ik überhaupt in Deventer moet zijn. In de Militieakte staat allleen:zoon van onbekend en van Geertrui Jansen, van beroep: overleden. Als Willem Derk trouwt in Gorssel, dan woont hij daar ook als kleermaker.Misschien moet ik gaan kijken wanneer hij in Gorssel komt wonen en of er dan melding wordt gemaakt van zijn moeder? Ook staat in de geboorteakte van Willem Derk niet, op welk adres hij is geboren. In Zwolle liggen diverse militiegegevens van Deventer. Misschien vind ik Willem Derk daar en wordt er ergens melding gemaakt van zijn moeder.Heb jij nog ideetjes?

Yolanda Versteegen

Nog een vraagje:

Van welke lichting (jaar) is de Nationale Militie, deze moet afwijken van het jaar van trouwen.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Deventer en Gorssel hebben vele vermengingen. Epse hoorde bij Gorssel maar de meesten kerkte In Deventer, beide plaatsen zijn slechts gescheiden door de IJssel. Geertrui zegt me niets maar de bruid kan ik zo enkele generaties doortrekken.

grob

Hallo, Gorssel/Epse en Deventer zijn toch niet gescheiden door de IJssel? je zit wel met twee verschillende provincies, Deventer in Overijssel en Epse/Gorssel in Gelderland. Lastig probleem, vooral met de achternaam Jansen.

groeten karin

karin

als je volgende keer van epse naar deventer gaat zou ik maar een waterfiets meenemen :)

grob

Beste Grob,

Karin heeft helemaal gelijk. Ik woon in Zutphen, werk in Gorssel en ga regelmatig "stadten"met mijn dochter in Deventer (waarbij ik dus de route Zutphen - Eefde - Gorssel - Epse - Deventer rijdt). En daarvoor hoef ik echt niet de IJssel over te steken. Alle genoemde plaatsen liggen ten oosten van de IJssel.

groet,

Marianne

Marianne

oeps dames u heeft gelijk ik gebruik 1x per jaar afslag 32 vlak de ijsselbrug. Mijn excuses. Maar blijft onverlet dat 4500 dopen van Gorsselse Epsenaren voor 1811 in de Deventer Kerk hebben plaatsgevonden andere provincie of niet

grob


Hallo Everardus,

Binnen de gemeente Deventer ingeschreven:

Ingedeeld op trekkingsnummer bij de 7e afdeling infanterie, lichting 1839, ontslagen na 5 dienstjaren. Registratienummer 1467.

Volgens een oud-oom was hij "remplacant", dus ging op voor het nummer van een ander.

Yolanda VersteegenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!