stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » echte ouders



Profiel afbeelding

Wie zou mij kunnen helpen met mijn vraag over de echte ouders van mijn opa.

Zoals de verhalen binnen de familie de ronde maken is mijn opa vroeger te vondeling gelegd hoe kan ik er achter komen wie zijn echte ouders zijn.

We weten wel bij wie hij is opgegroeid maar zoals al mijn ooms en tantes zeggen waren dat niet zijn echte ouders.

Wie kan mij vertellen hoe ik daar achter kan komen.

Groetjes,Corrie

corie - 8 sep 2008 - 19:54

Ik neem aan dat je opa al is overleden. Indien hij tussen 1939 en 2005 is overleden kun je een persoonskaart aanvragen via het Centraal Bureau voor Genealogie. Op die site vind je een handleiding en een invulformulier. Je zult om de kaart aan te vragen wel moeten beschikken over zijn overlijdens- dan wel zijn geboorte datum. Deze kaart geeft naast geboortedatum, overlijdensdatum, vader en moedersnaam ook gehuwd met en evt de kinderen die uit het huwelijk zijn geboren. Aan de hand van die gegevens kun je misschien verder, maar veel hangt af van wanneer hij geboren is. Vanwege privacy zijn geboorte aktes biet openbaar tot na 100 jaar, huwelijksakten tot na 75 jaar en overlijdensakten tot na50 jaar.

Als het echt lang geleden is zou je het bevolkingsregister kunnen raadplegen waar hij geboren is of waar zijn pleeggezin woonde toen hij net opgenomen werd.

Ik weet de regels niet die gelden als iemand is overleden en je bent familie of je dan een afschrift kunt krijgen via de gemeente waar de betreffende persoon is geboren.

mvg-Ben

Ben Wegman - 8 sep 2008 - 20:07

Hey Ben

Bedankt voor je informatie ik ben in het archief van Utrecht geweest want hij is in Rhenen geboren en vind hem onder de naam van zijn moeder Elsje Vos en Hendrikus Evers heeft hem en zijn broers en zus erkend toen ze trouwde.

Maar dan nog blijft de vraag als hij te vondeling is gelegd hoe kan ik er dan achter komen hoe het wel zit of is Elsje Vos toch zijn echte moeder maar wie is dan zijn vader.

corie - 8 sep 2008 - 20:20

Je hebt dus zijn geboorte akte gezien als ik je bericht goed lees. Daar staat in wie de aangevers zijn van de geboorte en waar het kind geboren (in welk huis, tehuis). Bij een vondeling werd meestal een naam bedacht door de gemeente of in overleg met de gemeente(want een baby die te vondeling gelegd wordt geef je geen naambordje mee). Als zijn geboorte akte alleen de naam van zijn moeder vermeldt denk ik niet (maar persoonlijke mening!) dat je van een vondeling kunt spreken, maar gewoon kind van ongehuwde moeder.

Succes, mvg-ben

Ben Wegman - 8 sep 2008 - 20:31

ja ik heb inderdaad zijn geboorte akte gelezen en daar staat gewoon zijn moeder op en haar ouders staan er ook bij en ik had ook de gedachte dat het kwam omdat zij niet getrouwd was maar omdat ik er gisteren weer naar werd gevraagd door een tante van mij  of ik er achter was wie nu zijn echte ouders waren dacht ik daar vraag ik iemand anders zijn menig over of die het zelfde dacht als ik.

Heel erg bedankt voor u mening op mijn vraag.

corie - 8 sep 2008 - 20:46

hay het lijkt mij dat als een kind ter vondeling gelegd word er in de akte er iets over zou in staan van bv naam is gegeven door en dan een naam van de gene die de naam heeft gegeven dat kan de vinder zijn of de gemeente maar als er in de akte staat dat die vrouw zijn moeder is dan kan je er denk ik wel van uit gaan dat zij zijn echte moeder is door de loop der jaren gaan verhalen een eigen leven lijden het is zoeken naar een spelt in een hooiberg ik ben ook op zoek naar de echte vader van mijn opa maar daar zal ik denk ik nooit meer achter komen niemand weet er iets van vader is onbekend dus denk dat dat zo zal blijven zo zal het denk ik ook in jou geval zijn na mijn mening word er wel iets in een akte gezegt dat als een kind als vondeling gevonden zou zijn veel suc6

gr peet

peet - 8 sep 2008 - 21:01

Hallo Corrie.

Als het een vondeling is dan staat het echt wel vermeld.

Ik stuur je een voorbeeld deze persoon is gehuwd met een zus van mijn overgrootvader.

Hij is een vondeling en dat staat in alle akte's vermeld.

Zijn achternaam kreeg hij (volgens zijn geboorteakte) van de Burgemeester omdat hij is gevonden in een wal bij een akker.

Maar ik heb bij Genlias onder de naam Vos gekeken en alle kinderen van Elsje Vos hebben haar achternaam dat is vreemd bij vondelingen lijkt mij.

Detail resultaat: (Bruidegom)

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Regionaal Historisch Centrum Limburg Algemeen Toegangnr: 12.071
Inventarisnr: 39
Gemeente: Nederweert
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 0
Datum: 13-04-1863 Bruidegom Ludovicus van der Wallen
Geboortedatum: 19-08-1833
Geboorteplaats: Someren Bruid Maria Elisabeth Knapen
Geboorteplaats: Nederweert Vader bruidegom Moeder bruidegom Vader bruid Antonius Knapen Moeder bruid Martina van Riet Nadere informatie

Bgm is vondeling

Detail resultaat: (Overledene)

Bron Burgerlijke stand - Overlijden Archieflocatie Regionaal Historisch Centrum Limburg Algemeen Toegangnr: 12.071
Inventarisnr: 52
Gemeente: Nederweert
Soort akte: Overlijdensakte
Aktenummer: 71
Aangiftedatum: 06-05-1903 Overledene Ludovicus Van Der Wallen
Geslacht: M
Overlijdensdatum: 05-05-1903
Leeftijd: 69
Overlijdensplaats: Nederweert Vader Nn Nn Moeder Nn Nn Partner Maria Elisabeth Knapen
Relatie: echtgenoot Nadere informatie Ludovicus was als vondeling gevonden op 19-08-1833 te Someren

 

Els Verbruggen - 8 sep 2008 - 21:16

Mij lijkt hier ook sprake van een kind van een ongehuwde moeder. Het te vondeling leggen gebeurde (en gebeurt) immers in het algemeen anoniem. Volgens artikel 58 BW maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een proces verbaal op dat de geboorteakte vervangt.

Hermanw - 8 sep 2008 - 21:32

Wordt voor vondelingen altijd een naam verzonnen? Zouden op die regel geen uitzonderingen zijn? Bv. dat ze toch de achternaam van de adoptieouders krijgen? (dan heb ik het niet over de 20ste eeuw met officiële adoptie.

Gewoon een vraag van mijn kant. In dit geval lijkt het me duidelijk. Het kind krijgt de moeders naam bij geboorte.

Alleen vraag ik me af in welke kringen een "onecht" kind (niet binnen huwelijk vewekt) zo'n schande was dat het kind in de verhalen "vondeling" ging heten.

Zwenny - 8 sep 2008 - 21:43

Dit is wat ik van hem vond in het archief van Utrecht

Detail resultaat: (Vader)

Bron Burgerlijke stand - Geboorte Archieflocatie Het Utrechts Archief Algemeen Toegangnr: 481
Inventarisnr: 671
Gemeente: Rhenen
Soort akte: Geboorteakte
Aktenummer: 146
Aangiftedatum: 19-10-1892 Kind Jan Vos
Geslacht: M
Geboortedatum: 18-10-1892
Geboorteplaats: Rhenen Vader Hendrikus Evers Moeder Elsje Vos Nadere informatie erkend bij huw 09-07-1896

corie - 8 sep 2008 - 22:14

Even een meer practische benadering. Zou je verwachten dat een gemeente in die tijd aan een ongehuwde vrouw een vondeling zou geven om op te voeden?

Ben Wegman - 8 sep 2008 - 22:15

De opmerking met betrekking tot de erkenning is waarschijnlijk in de kantlijn geschreven. Is er verschil tussen erkennen en echten? 

Je spreekt over meerdere kinderen die bij het huwelijk erkend zijn. Zijn die geboorte aktes hetzelfde? Dus ook alleen naam van de moeder? ook allemaal Vos? Is de aangever van de geboortes steeds dezelfde en/of geeft de vader het aan? Staat in de echte aktes niet waar het kind is geboren (dus ziekenhuis, woonhuis oid)?,

mvg-Ben

Ben Wegman - 8 sep 2008 - 22:36

Nee, in dit geval niet, Ben, maar ik stel die vraag met een ander verhaal in het achterhoofd.

Zwenny - 8 sep 2008 - 22:40

Via Genlias de beide andere kinderen van Elsje Vos kunnen traceren die erkend werden bij het huwelijk met Hendrikus Evers. Daarna even gezocht op de naam van de "vader"binnen Genlias. Ik vind dan het huwelijk van zoon Reindert Albertus Evers in 1915 waarbij deze 25 jaar oud is (en geboren 1890 in Leiden). Als moeder wordt Elsje Vos aangegeven!

Het heeft niets met de originele vraag te maken, maar toch..

Ben Wegman - 8 sep 2008 - 22:54

Hier is denk ik heel iets anders aan de hand: Hendrikus Evers was Rooms Katholiek terwijl Elsje Vos Nederlands Hervormd was.

Ik verwachtte dus dat men getrouwd zou zijn na het overlijden van (een van) de ouders van Elsje, maar dat is niet zo. Beide ouders zijn overleden op 7 februari 1903 (actenrs. resp. 15 en 16) te Rhenen.

Dat is op zich ook wel weer bijzonder..........

Rob van Z. - 8 sep 2008 - 23:43

Verder kijkend zie ik in het bevolkingsregister van Rhenen (1890-1920) dat 3 kinderen (geb. Leiden en Rhenen) van het paar Evers/Vos bij de grootouders van moederszijde wonen. Later wonen ze bij hun ouders.

Rob van Z. - 9 sep 2008 - 00:16

Ik heb een geboorte akte van een vondeling, en daar staat op wat hij aanhad toen hij geboren was,

en waar hij naar toe is gebracht.

Zou dat niet op iedere akte van een vondeling staan??

Annette - 9 sep 2008 - 09:37

Terwijl in Genlias het huwelijk kan worden teruggevonden van Reindert Albertus Evers, zoon  van Hendrikus Evers/Vos met geboorteplaats Leiden en geboortejaar 1890 heb ik bij geboortes in het archief van Leiden de naam niet kunnen traceren (of ik moet erover heen gekeken hebben.)

mvg-Ben

Ben Wegman - 9 sep 2008 - 13:18

Hallo Corie,

Onderstaand je eigen bericht:

Dit is wat ik van hem vond in het archief van Utrecht

Detail resultaat: (Vader)

Bron Burgerlijke stand - Geboorte Archieflocatie Het Utrechts Archief Algemeen Toegangnr: 481
Inventarisnr: 671
Gemeente: Rhenen
Soort akte: Geboorteakte
Aktenummer: 146
Aangiftedatum: 19-10-1892 Kind Jan Vos
Geslacht: M
Geboortedatum: 18-10-1892
Geboorteplaats: Rhenen Vader Hendrikus Evers Moeder Elsje Vos Nadere informatie erkend bij huw 09-07-1896

Permalink | Plaats een reactie | Meld bericht bij beheerder Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

corie | 8 sep 2008 | 22:14 Er staat dus duidelijk in de akte dat de vader Hendrikus Evers is, ik denk niet dat ze zomaar een naam neerzetten voor de vader. Je kunt er dus vanuit gaan dat Hendrikus Evers zijn echte vader is. Vriendelijke groet, Carla B

Carla B - 11 sep 2008 - 13:54


Hoi Carla,

Jan Vos geboren in 1892 is erkend bij huwelijk in 1896 toen zijn moeder Elsje Vos huwde met Hendrikus Evers.

In de marge van de geboorteakte uit 1892 wordt vermeld dat Jan erkend is bij huwelijk als kind van Hendrikus en Elsje.

Dat wil niet altijd betekenen, dat de vader inderdaad de vader is geweest, kan maar hoeft niet.

Bij het inkloppen van gegevens voor Genlias worden de gegevens in de marge vaak mee genomen.

Soms wordt gelijk de nieuwe familienaam ingevoerd zonder de vermelding dat het kind erkend is bij huwelijk van zijn moeder en mogelijke vader. Hierdoor is het soms verwarrend om via de tienjarige tafel de akte te vinden, daar in de klapper de familienaam van de moeder is vermeld.

Zie b.v. index huwelijken Leiden.

Mijn vader is geboren in 1909 en zijn (half)zus in 1902.

Zijn zus is erkend bij huwelijk in 1908 door mijn grootvader als zijnde zijn kind.

Zij kreeg de familienaam van mijn grootvader. Wij weten wie haar echte vader is geweest en dat is niet mijn grootvader.

Tijdens mijn onderzoekingen ben ik tegen gekomen dat iemand een kind erkende terwijl de geboorte van zijn erkende kind heeft plaats gevonden toen hij (bruidegom) zelf 10 jaar oud was.

Hij was 26 toen hij met de oudere ongehuwde moeder trouwde.

Mijn grootvader wilde de opvoeding van zijn erkende kind op zich nemen en het erfrecht was gelijk geregeld.

Veel varianten zijn dus mogelijk.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema - 11 sep 2008 - 14:34







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu