stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » echte ouders



Profiel afbeelding

Hoi Everardus,

Daar heb je ook gelijk in, maar dan rest er nog 1 optie.

Die optie voor Corie is om dan de originele geboorte akte in te zien of een kopie van de originele akte op te vragen.

Vriendelijke groet,

Carla B

Carla B - 11 sep 2008 - 17:47

Hallo, 

Bij mijn zoektocht naar familieleden in Enschede vond ik in het doopboek van de RK Jacobusparochie de vader van een voormoeder van mij (een in Enschede gelegerde Franse gens d'arme). In de acte van de burgerlijke stand staat alleen de ongehuwde moeder vermeld, maar de pastoor noteerde in 1813 ook de vader van het kind. Toen het meisje voor de kerk trouwde, had ze de achternaam van haar biologische vader. De ambtenaar van de BS hield zich bij het wettige huwelijk aan de achternaam van de moeder. Misschien kan dus een doopboek een aanwijzing geven. Misschien noteerde de pastoor of de dominee (het was toch een gemengd huwelijk?) de naam van de vader.

 Freddy Walhof

Freddy - 11 sep 2008 - 19:28

ik heb het origineel gezien en daar stond het zo langs de kant beschreven:Het kind in nevenstaande akte vermeld is bij opgevolgd huwelijk van Hendrikus Evers en Elsje Vos als hier voltrokken den negenden juli achtienhonderd zes en negentig  erkend en gewettigd en dat staat bij alle 3 de kinderen in het origineel

corie - 11 sep 2008 - 19:34

Aanvullend: Jozina Johanna van het NEDEREND, geboren <>1885 te Haarlem.
Gehuwd op 12-05-1915 te Haarlem met Jan Hendrik EVERS, pakhuisknecht, geboren <>1888 te Rhenen, zoon van Hendrikus EVERS en Elsje VOS.

Bart - 18 sep 2008 - 23:44

Erkenning van een kind beoogt de ouder-kind betrekkingen in juridische zin tussen het kind en een niet in zijn geboorteacte als ouder ingeschreven persoon te regelen. Dit kan maar hoeft niet de biologische vader te zijn. Het kind wordt daardoor in bijna alle opzichten gelijkgesteld aan een 'wettig' kind. In onze huidige maatschappij heeft geboorte staande een huwelijk of daarbuiten nauwelijks of geen afwijkende rechtsgevolgen, maar vóór 1 augustus 1994 geboren erkende kinderen (van een tot de adel behorende vader) verwerven geen adeldom, zie www.hogeraadvanadel.nl/adeldom_wetopdeadeldom.php.

De ambtenaar van de burgerlijke stand volgt de aangifte: als de (niet gehuwde) ouders van een kind verklaren dat zij de ouders zijn dan worden zij als zodanig ingeschreven. Vooral vroeger in Nederlands Indie werden nog wel eens kinderen uit een buitenechtelijke relatie van de vader ingeschreven als geboren uit zijn huwelijk, zodat zij volledige burgerrechten verkregen en gelijk met de binnenechtelijke kinderen zouden delen in de erfenis.

Soms is het (zoals in een eerder bericht beschreven geval) in de familie bekend dat de wettelijke vader niet de echte (lees: biologische) vader is. Soms zijn er wel bronnen: een van de Russische kwartieren van Koningin Beatrix geeft de Tsaar als vader, maar volgens het dagboek van de Tsarina was het kind door de Franse ambassadeur verwekt.

Dan zijn er ook nog gevallen van verwisseling van kinderen kort na de geboorte.

Kortom: akten van de burgerlijke stand beschrijven een waarheid, maar niet altijd "de" waarheid.

Mgr Dirk van Leeuwen - 19 sep 2008 - 08:13

Beste meneer Van Zetten,

Ik ben voor een kennis bezig met de stamboom Evers en vond uw bericht. U geeft aan volgens het bevolkingsregister 1890 - 1920 Rhenen dat drie kinderen van Elsje vos bij hun grootouders hebben gewoond. Zijn dat Gerritje 19-03-1884 Rhenen, Jan Hendrik 23-07-1887 Leiden en Reindert Albertus 10-03-1890 Rhenen?

Ik ben op zoek naar gegevens van Jan 18-10-1892 Rhenen. Van zijn kleindochter weet ik dat hij bij zijn grootmoeder is opgegroeid, maar of dit van moeders of vaders zijde is weet zij niet.

Volgens de huwelijksakte uit 1896!! zeggen zij de ouders te zijn van alle vier de kinderen. Jan krijgt echter in 1916 geen toestemming om te trouwen en via de kantonrechter is dit uiteindelijk wel gelukt. De andere drie hadden dit probleem niet.

Met vriendelijke groet,

Marieke Holdert

Marieke Holdert - 12 sep 2017 - 12:19

Inschrijving (Elsje en haar 3 kinderen bij haar ouders) in bevolkingsregister Rhenen zie <hier>.

Willem Hak - 12 sep 2017 - 14:12

Hartelijk dank. Ik had de geboorteplaatsen van Jan Hendrik en Reindert Albertus verwisselt.

Opvallend is dat dochter Gerritje niet bij de grootouders woonde en later ook niet bij haar ouders.

Zoon Jan Hendrik is op 28-04-1891 al naar Haarlem verhuisd. Naar een pleeggezin??? Hij was tenslotte pas 3 jaar oud.

Marieke

Marieke Holdert - 12 sep 2017 - 15:51


Beste Corrie,

Voor ook een kleindochter van Jan Evers ben ik bezig met haar stamboom.

Opvallend is dat hij met zijn vrouw Catharina Johanna (Cato) de Klerk reiziger is geworden. Mijn info is dat hij een man met een donker uiterlijk was. Intrigerend hoe twee mensen uit een burgerbestaan zo'n ander bestaan hebben geleid en hun nazaten dit vaak nu nog hebben. Mij lijkt de kans dat hij niet van Hendrikus Evers afstamt redelijk groot. 

Groeten,

Marieke 

Marieke Holdert - 12 sep 2017 - 16:44







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu