stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » echte ouders

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding
Verder kijkend zie ik in het bevolkingsregister van Rhenen (1890-1920) dat 3 kinderen (geb. Leiden en Rhenen) van het paar Evers/Vos bij de grootouders van moederszijde wonen. Later wonen ze bij hun ouders.

Rob van Z.

Ik heb een geboorte akte van een vondeling, en daar staat op wat hij aanhad toen hij geboren was,

en waar hij naar toe is gebracht.

Zou dat niet op iedere akte van een vondeling staan??

Annette

Terwijl in Genlias het huwelijk kan worden teruggevonden van Reindert Albertus Evers, zoon  van Hendrikus Evers/Vos met geboorteplaats Leiden en geboortejaar 1890 heb ik bij geboortes in het archief van Leiden de naam niet kunnen traceren (of ik moet erover heen gekeken hebben.)

mvg-Ben

Ben Wegman

Hallo Corie,

Onderstaand je eigen bericht:

Dit is wat ik van hem vond in het archief van Utrecht

Detail resultaat: (Vader)

Bron Burgerlijke stand - Geboorte Archieflocatie Het Utrechts Archief Algemeen Toegangnr: 481
Inventarisnr: 671
Gemeente: Rhenen
Soort akte: Geboorteakte
Aktenummer: 146
Aangiftedatum: 19-10-1892 Kind Jan Vos
Geslacht: M
Geboortedatum: 18-10-1892
Geboorteplaats: Rhenen Vader Hendrikus Evers Moeder Elsje Vos Nadere informatie erkend bij huw 09-07-1896

Permalink | Plaats een reactie | Meld bericht bij beheerder corie | 8 sep 2008 | 22:14 Er staat dus duidelijk in de akte dat de vader Hendrikus Evers is, ik denk niet dat ze zomaar een naam neerzetten voor de vader. Je kunt er dus vanuit gaan dat Hendrikus Evers zijn echte vader is. Vriendelijke groet, Carla B

Carla B

Hoi Carla,

Jan Vos geboren in 1892 is erkend bij huwelijk in 1896 toen zijn moeder Elsje Vos huwde met Hendrikus Evers.

In de marge van de geboorteakte uit 1892 wordt vermeld dat Jan erkend is bij huwelijk als kind van Hendrikus en Elsje.

Dat wil niet altijd betekenen, dat de vader inderdaad de vader is geweest, kan maar hoeft niet.

Bij het inkloppen van gegevens voor Genlias worden de gegevens in de marge vaak mee genomen.

Soms wordt gelijk de nieuwe familienaam ingevoerd zonder de vermelding dat het kind erkend is bij huwelijk van zijn moeder en mogelijke vader. Hierdoor is het soms verwarrend om via de tienjarige tafel de akte te vinden, daar in de klapper de familienaam van de moeder is vermeld.

Zie b.v. index huwelijken Leiden.

Mijn vader is geboren in 1909 en zijn (half)zus in 1902.

Zijn zus is erkend bij huwelijk in 1908 door mijn grootvader als zijnde zijn kind.

Zij kreeg de familienaam van mijn grootvader. Wij weten wie haar echte vader is geweest en dat is niet mijn grootvader.

Tijdens mijn onderzoekingen ben ik tegen gekomen dat iemand een kind erkende terwijl de geboorte van zijn erkende kind heeft plaats gevonden toen hij (bruidegom) zelf 10 jaar oud was.

Hij was 26 toen hij met de oudere ongehuwde moeder trouwde.

Mijn grootvader wilde de opvoeding van zijn erkende kind op zich nemen en het erfrecht was gelijk geregeld.

Veel varianten zijn dus mogelijk.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Hoi Everardus,

Daar heb je ook gelijk in, maar dan rest er nog 1 optie.

Die optie voor Corie is om dan de originele geboorte akte in te zien of een kopie van de originele akte op te vragen.

Vriendelijke groet,

Carla B

Carla B

Hallo, 

Bij mijn zoektocht naar familieleden in Enschede vond ik in het doopboek van de RK Jacobusparochie de vader van een voormoeder van mij (een in Enschede gelegerde Franse gens d'arme). In de acte van de burgerlijke stand staat alleen de ongehuwde moeder vermeld, maar de pastoor noteerde in 1813 ook de vader van het kind. Toen het meisje voor de kerk trouwde, had ze de achternaam van haar biologische vader. De ambtenaar van de BS hield zich bij het wettige huwelijk aan de achternaam van de moeder. Misschien kan dus een doopboek een aanwijzing geven. Misschien noteerde de pastoor of de dominee (het was toch een gemengd huwelijk?) de naam van de vader.

 Freddy Walhof

Freddy

ik heb het origineel gezien en daar stond het zo langs de kant beschreven:Het kind in nevenstaande akte vermeld is bij opgevolgd huwelijk van Hendrikus Evers en Elsje Vos als hier voltrokken den negenden juli achtienhonderd zes en negentig  erkend en gewettigd en dat staat bij alle 3 de kinderen in het origineel

corie

Aanvullend: Jozina Johanna van het NEDEREND, geboren <>1885 te Haarlem.
Gehuwd op 12-05-1915 te Haarlem met Jan Hendrik EVERS, pakhuisknecht, geboren <>1888 te Rhenen, zoon van Hendrikus EVERS en Elsje VOS.

Bart

Erkenning van een kind beoogt de ouder-kind betrekkingen in juridische zin tussen het kind en een niet in zijn geboorteacte als ouder ingeschreven persoon te regelen. Dit kan maar hoeft niet de biologische vader te zijn. Het kind wordt daardoor in bijna alle opzichten gelijkgesteld aan een 'wettig' kind. In onze huidige maatschappij heeft geboorte staande een huwelijk of daarbuiten nauwelijks of geen afwijkende rechtsgevolgen, maar vóór 1 augustus 1994 geboren erkende kinderen (van een tot de adel behorende vader) verwerven geen adeldom, zie www.hogeraadvanadel.nl/adeldom_wetopdeadeldom.php.

De ambtenaar van de burgerlijke stand volgt de aangifte: als de (niet gehuwde) ouders van een kind verklaren dat zij de ouders zijn dan worden zij als zodanig ingeschreven. Vooral vroeger in Nederlands Indie werden nog wel eens kinderen uit een buitenechtelijke relatie van de vader ingeschreven als geboren uit zijn huwelijk, zodat zij volledige burgerrechten verkregen en gelijk met de binnenechtelijke kinderen zouden delen in de erfenis.

Soms is het (zoals in een eerder bericht beschreven geval) in de familie bekend dat de wettelijke vader niet de echte (lees: biologische) vader is. Soms zijn er wel bronnen: een van de Russische kwartieren van Koningin Beatrix geeft de Tsaar als vader, maar volgens het dagboek van de Tsarina was het kind door de Franse ambassadeur verwekt.

Dan zijn er ook nog gevallen van verwisseling van kinderen kort na de geboorte.

Kortom: akten van de burgerlijke stand beschrijven een waarheid, maar niet altijd "de" waarheid.

Mgr Dirk van Leeuwen

Beste meneer Van Zetten,

Ik ben voor een kennis bezig met de stamboom Evers en vond uw bericht. U geeft aan volgens het bevolkingsregister 1890 - 1920 Rhenen dat drie kinderen van Elsje vos bij hun grootouders hebben gewoond. Zijn dat Gerritje 19-03-1884 Rhenen, Jan Hendrik 23-07-1887 Leiden en Reindert Albertus 10-03-1890 Rhenen?

Ik ben op zoek naar gegevens van Jan 18-10-1892 Rhenen. Van zijn kleindochter weet ik dat hij bij zijn grootmoeder is opgegroeid, maar of dit van moeders of vaders zijde is weet zij niet.

Volgens de huwelijksakte uit 1896!! zeggen zij de ouders te zijn van alle vier de kinderen. Jan krijgt echter in 1916 geen toestemming om te trouwen en via de kantonrechter is dit uiteindelijk wel gelukt. De andere drie hadden dit probleem niet.

Met vriendelijke groet,

Marieke Holdert

Marieke Holdert

Inschrijving (Elsje en haar 3 kinderen bij haar ouders) in bevolkingsregister Rhenen zie <hier>.

Willem Hak

Hartelijk dank. Ik had de geboorteplaatsen van Jan Hendrik en Reindert Albertus verwisselt.

Opvallend is dat dochter Gerritje niet bij de grootouders woonde en later ook niet bij haar ouders.

Zoon Jan Hendrik is op 28-04-1891 al naar Haarlem verhuisd. Naar een pleeggezin??? Hij was tenslotte pas 3 jaar oud.

Marieke

Marieke Holdert


Beste Corrie,

Voor ook een kleindochter van Jan Evers ben ik bezig met haar stamboom.

Opvallend is dat hij met zijn vrouw Catharina Johanna (Cato) de Klerk reiziger is geworden. Mijn info is dat hij een man met een donker uiterlijk was. Intrigerend hoe twee mensen uit een burgerbestaan zo'n ander bestaan hebben geleid en hun nazaten dit vaak nu nog hebben. Mij lijkt de kans dat hij niet van Hendrikus Evers afstamt redelijk groot. 

Groeten,

Marieke 

Marieke HoldertPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!