stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Hugenoten



Profiel afbeelding

hugenoten

cor passier - 15 sep 2008 - 19:41

Is onderstaand wat u zoekt

De hugenoten waren de Franse aanhangers van Calvijn. In het katholieke Frankrijk kwam het vanaf 1562 tot bloedige godsdienstoorlogen, waarbij vele hugenoten werden vermoord. Vooral de Bartholomeusnacht in 1572 kostte vele hugenoten het leven. De vijfde heilige oorlog tegen de Hugenoten begon op 23 februari 1574, de vervolging duurt tot 1598. In dat jaar vaardigde koning Hendrik IV het 'Edict van Nantes' uit, dat aan de hugenoten vrijheid van religie toekende. Hendrik IV was zelf ooit hugenoot geweest, maar had zich, om de troon te kunnen bestijgen, bekeerd tot het katholieke geloof. Ondanks de vrijheid van geloof werd het niet echt veilig voor de hugenoten in Frankrijk. Omstreeks 1660 besloten steeds meer hugenoten Frankrijk te ontvluchten. Toen in 1685 koning Lodewijk XIV een einde maakte aan het Edict van Nantes, werden de hugenoten in Frankrijk definitief tot ongewenste personen verklaard.

[bewerk] Vlucht uit Frankrijk

De koning pakte de vervolging van de protestantse hugenoten weer op. Ze konden kiezen: tussen zich bekeren tot het katholicisme en de dood. De vervolging was zo heftig dat velen besloten te vluchten, hoewel het hun door de koning verboden was Frankrijk te verlaten. Een groep hugenoten emigreerde naar Noord-Amerika en stichtte in 1689 New Rochelle, in de buurt van het huidige New York. Een andere groep vertrok naar Zuid-Afrika, waar ze door de Nederlandse heersers verspreid werd om haar beter te integreren in de bestaande kolonie. Toch valt in Franschhoek, nabij Paarl, duidelijk de Franse sfeer te proeven en staat er een monument en museum voor de Hugenoten. De Afrikaners (voor ongeveer eenvijfde) en Kleurlingen van Zuid-Afrika stammen voor een niet onbelangrijk deel van de hugenoten af, met achternamen als Terblanche, Pienaar, Trichardt, Viljoen, De Klerk, Marais, Cilliers, Du Plessis, Du Preez, De Villiers, Du Toit, Boshoff, Jacobs, Malherbe, Labuschagne, Du Pisanie, Retief, Malan, Cronjé, Naudé, Fouché, Viljee, de la Rey, enzovoort. Hun invloed in de ontstaansgeschiedenis van de genoemde twee aanverwante groepen in Zuid-Afrika, die verder met name van Nederlanders, Duitsers, inheemse Khoisan en Oosterse slaven (India, Indonesië, Madagascar) afstammen, was verhoudingsgewijs veel groter dan hun getalen, doordat ze in tegenstelling tot de andere groepen vooral uit de bourgeoisie en zelfs de aristocratie kwamen. Zuid-Afrika heeft onder andere het ontstaan van haar wijncultuur in grote mate aan de aldaar gevestigde hugenoten te danken. De hugenoten die naar Amerika en Afrika vluchtten, waren echter in de minderheid. Verreweg de meesten vertrokken naar Pruisen, Engeland en vooral naar Nederland. Zo?n 12.000 hugenoten kwamen in Amsterdam terecht. Aldus was rond 1700 een kwart van de Amsterdammers Frans; er waren Franse buurten en kroegen en een Franse kerk (de Waalse Kerk). Vele hugenoten kwamen terecht in het boekenvak, omdat dit gilde vreemdelingen toeliet. Van de 230 uitgevers die Amsterdam tussen 1680 en 1730 telde, waren er 80 hugenoots. De kerken die ontstonden uit deze groepen van vluchtelingen werden bekend onder de naam "Refuge". Vanuit Nederland zijn ook enkele families naar Suriname getrokken. Het verhaal van zo'n Surinaamse Hugenotenfamilie wordt beschreven in de historische roman Ma Rochelle Passée, Welkom El Dorado van de Surinaamse schrijfster Cynthia Mc Leod.

Dat sommige Nederlanders een Hugenootse achtergrond hebben, is soms alleen bekend door de Nederlandse schrijfwijze van de Franse achternaam: Blansjaar (Blanchard), Tokkie (Toquet), Dusseljee (i.p.v. Du Cellier), Fransooijs (François), Lenoble (Le Noble) of Kwant (Quant) bijvoorbeeld.

[bewerk] Het Hugenotenkruis Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hugenotenkruis sedert 1688

Het Hugenotenkruis dateert uit de zeventiende eeuw, de exacte herkomst is nog steeds een raadsel. Vermoed wordt dat het kruis ontworpen is door edelsmid Maystre uit Nîmes in 1688, drie jaar na de herroeping van het Edict van Nantes. Het kruis was onmiddellijk een succes, omdat het de protestantse gelovigen de mogelijkheid gaf een kruis te dragen dat anders was dan het gehate rooms-katholieke symbool. In het begin werd het hugenotenkruis alleen gedragen door de hugenoten, sinds de negentiende eeuw geldt het als algemeen calvinistisch symbool.

Vriendelijke groet,

Carla B

Carla B - 15 sep 2008 - 19:46

De Britse Huguenot Society of Great Britain & Ireland heeft een belangrijke genealogische dienst, zie

http://www.huguenotsociety.org.uk/family/

"

If you wish to do your own research at the Huguenot Library, which holds the 61 volumes of the Quarto Series, the Society's Proceedings, the Wagner pedigrees and Family Research files as well as a vast collection of printed books and many unique manuscript and archive resources, please contact the Society?s Librarian to make an appointment, at library@huguenotsociety.org.uk or by telephone  on 0044 20 7679 5199. The Librarian can search surname indexes for the above mentioned publications and unpublished research files prior to your finalising the appointment if you need confirmation that there are occurrences of the name in our published records. Surname searches are limited to people wishing to consult Huguenot Society material at the Library. However these occurrences of a surname may not concern your particular ancestor(s) and it would be up to you to trace any link. You can find a full list of the Quarto Series titles under Publications on our website at: www.huguenotsociety.org.uk Further information on the Library and on its resources, as well as the online catalogue reference, are available on the Library and Archive page of the website. Please note that there is a £10 fee per daily visit for non-members of the Huguenot Society. There is no charge for members."

 

Deze bron zal wellicht alleen interessant zijn als er links zijn of waren met zowel Frankrijk als Groot Brittannië.

Mgr Dirk van Leeuwen - 15 sep 2008 - 21:49

Dit is wel een heel behulpzame, maar wellicht te veel omvattende reactie op dat éne woord  hugenoten van de beginbijdrage van Cor Passier.

Het zou beter zijn geweest als hij een meer toegespitste vraag zou hebben gesteld.

Daarom heb ik even in zijn profiel gekeken, en las:

 

Ik ben bezig een stamboom te maken en ben niet verder gekomen dan EDMOND PIERRE PASSIER Geboren te Parijs 16 mei 1859 Gestorven te Bergen op Zoom 19 september 1915 echtgenoot van JOHANNA CATHARINA VAN NISPEN. Mijn vermoeden is dat ik bij de "Hugenoten" verder moet zoeken.

Waarop is dat vermoeden gebaseerd ?

Iemand die in Parijs geboren is, is natuurlijk niet per se een Hugenoot.

 

In de huwelijksakte (zie Genlias) worden Edmond Passiers ouders ook genoemd. Verder zoeken via de Burgerlijke Stand is ook een optie, al is het in Frankrijk.

 

  Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Brabants Historisch Informatie Centrum Algemeen Toegangnr: 50.014
Inventarisnr: 548
Gemeente: Bergen op Zoom
Soort akte: huwelijk
Aktenummer: 49
Datum: 29-07-1886 Bruidegom Edmond Pierre Passier
Geboorteplaats: Parijs FRA Bruid Johanna Catharina van Nispen
Geboorteplaats: Bergen op Zoom

Vader bruidegom Jean Passier   Moeder bruidegom Jeanne Dekkers

Vader bruid Johannes van Nispen   Moeder bruid Anna Cornelia Sebrechts

Leonardo - 15 sep 2008 - 23:15

Waarschijnlijk zelfs eerder juist nietAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

Zwenny - 15 sep 2008 - 23:27

Inderdaad, Zwenny, heel clever !Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De Franse koningen, en de RK Kerk, hadden alles gedaan om het calvinisme in Frankrijk uit te roeien...

Leonardo - 15 sep 2008 - 23:43

HUGENOTEN FAMILIES IN NEDERLAND

Zou het mogelijk zijn om bij Geneanet een register te beginnen met stambomen van Hugenoten families die zich in Nederland gevestigd hebben en zodoende een Nederlands Hugenoten register te beginnen . Ik heb gehoord dat de Nijmeegse Universiteit daarmee is begonnen maar die research schijnt nu gestaakt te zijn.

Ikzelf heb twee hugenoten kwartieren die zich in Utrecht eind 1600 in de echt verbonden , namelijk Pierre Luca uit Queville bij Rouan en Sara Moreau uit Sedan in Noord Frankrijk . Sedan en Rouan waren Hugenoten steden ! Sara Moreau was de dochter van David Moreau and Mary de Bouillon.

Ik hoop dat deze suggestie zal aanspreken !

Met vriendelijke groeten,
Gerard Lemmens

Ing. Gerard W. Ch. Lemmens - 6 okt 2008 - 21:30

Hallo mijn naam is Ingrid Beaux - Tielrooij mjn man stamt af van de Hugenoten en ik ook.De stamboom van Beaux is ook te vinden op internet.De stamboom van Tielrooij niet maar die heb ik wel.

Ingrid - 23 okt 2008 - 12:09

Dag Ingrid,

De bedoeling van mijn vraag / opmerking was om te zien of er genoeg interesse is bij de genealogen om een web site te beginnen waarop diegenen die dat willen hun Huguenoten stambomen zouden kunnen plaatsen, zodat we ook dan zouden kunnen zien of veel van die families uit dezelfde steden in Frankrijk kwamen en of zij zich dan in Nedwerland ook in dezelfde steden vestigen.

Dus wie is geinteresseerd in een Huguenoten web site - that is the question ??!!

Veel dank voor je reactie en groeten uit een regenachtig East Sussex,

Gerard Lemmens

Ing. Gerard W. Ch. Lemmens - 24 okt 2008 - 12:31

Waarde Mgr. Dirk,

Hartelijke dank voor Uw reactie en advies. Helaas had ik de Hug. Soc. al ontdekt doordat er iets over in Gens Nostra was geschreven.Ik heb hen drie keer ge-emailed maar helemaal geen reactie van hen mogen ontvangen , helemaal NIETS !

Dus dat geeft mij niet zo'n geweldig gevoel om hen te bezoeken. Men is door het genealogische virus nog niet zo besmet in Engeland als in Nederland , lijkt mij!

Desalniettemin nogmaals mijn dank voor Uw hulp en mijn excuses voor het belaatte antwoord , maar wij zijn juist weer thuis gekomen van drie weken vakantie in mijn geboorteland, Indonesie,

Gerard Lemmens

gerardlemmens1@yahoo.co.uk

Ing. Gerard W. Ch. Lemmens - 24 okt 2008 - 12:39

Dag Leonardo,

Als je zou kunnen vinden welk geloof jouw Parijse Passiers hebben en het is Protestants dan zijn ze beslist (99,9%) Huguenoten  !

Veel succes,

Gerard Lemmens

Ing. Gerard W. Ch. Lemmens - 24 okt 2008 - 12:41

Dag Keren,

Bedankt voor je bezorgde opmerking aangaande e-mail adressen,maar ik heb een heel goed spam filter en ik krijg al zoveel spam daarin dat een of twee meer mij niet zou nauw zal zitten!

Met dank en groeten,

Gerard

Ing. Gerard W. Ch. Lemmens - 24 okt 2008 - 12:44

Gerard,

Ik wilde een statement maken: niet alle Fransen die naar Nederland trokken zijn Hugonoot.

De uittocht van Hugenoten had wel iets eerder plaats dan 1886.

Iemand die zeg rond 1850 in Parijs geboren is, is daarmee nog geen Hugenoot. Juist niet, want veel Hugenoten zijn of vertrokken of omgebracht. Natuurlijk kan een vertrokken Hugenoot teruggekeerd zijn naar Frankrijk.

In de stamboom van mijn kinderen een Hugenoot uit Sedan (moet nog eens naar Leiden, want daar schijn je informatie te kunnen vinden???).

Ik zou het wel leuk vinden, zo'n website van Hugenoten.Informatie over de plaatsen en geschiedenis is dan ook welkom. Bv. hoe komt het dat Sedan een Hugenotenplaats was? (historische achtergronden dus)

Zwenny - 24 okt 2008 - 13:15

Beste Gerard Lemmens,

Een kleine correctie: het zijn niet "mijn" Parijse Passiers, maar die van de opstarter van deze draad, Cor Passier.

Cor heeft helaas nog geen verdere reacties geplaatst.

In mijn eigen stamboom komen wel Franse namen voor, maar tot nu toe geen Hugenoten. Voor zover ik ze heb gevonden,  waren ze allemaal RK.

Leonardo - 24 okt 2008 - 13:37

Dag Zenny,

Bedankt voor je reactie,maar als je mijn bericht aan Leonardo goed leest zeg ik - als zijn Parijse Passiers PROTESTANTS zouden zijn . Het woord Huguenoot betekenttoch  Franse Protestanten ??

Een van mijn Huguenoten kwartieren (Moreau) komt ook uit Sedan ! Sedan was een van de Bekende Huguenoten steden !

Groetjes en succes,

Gerard

Ing. Gerard W. Ch. Lemmens - 24 okt 2008 - 13:56

Gerard, ik had je post wel goed gelezen. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik vind het leuk om verwarring te stichten:

Wanneer ben je Hugenoot? Als je protestant bent en uit Frankrijk komt? Wanneer moet je dan protestant geworden zijn?

(ik hoef geen antwoord op mijn vraag).

Ik vermoed dat er nog wel een enkele Fransman in de stamboom van mijn kinderen zit, maar of dat Hugenoten zijn moet ik nog uitzoeken.

Zwenny - 24 okt 2008 - 14:15

De stamvader van mijn moeders familie, Za(c)charie Guichenon de Chastillon, geb. Mâcon 1650 (?).Hij zou in Frankrijk als Generaal Majoor bij de Franse Genie gediend hebben. Vluchtte in 1685, bij de herroeping van het Edict van Nantes, door Lodewijk de XIV-e,als protestant (Huguenote) zijnde naar de Nederlanden, arriveerde en verbleef geruimen tijd te Nijmegen. Met het overlijden van mijn moeder in 1998 is een einde gekomen aan elf generaties Guichenon = Guichenon de Chastillon = de Chastillon.

Van mijn moeders kant stam ik dus rechtstreeks af van de Huguenoten.

Ook ben ik in het bezit van de genealogie van de boven genoemde elf generaties.

schut.b - 24 okt 2008 - 20:50

Ik heb gelijk een vraag naar aanleiding van de vermelde religie in doop en trouw actes. Ook in mijn familie dwaalt het verhaal dat we hugenoten zouden zijn. INmiddels is wel zeker dat frankrijk in ieder geval het land is geweest waar ze woonde voor nederland maar verder dan dat kan ik nog geen bevestiging van het verhaal vinden. Wel vind ik bij verschillende doop en trouw vermeldingen de religie: Sch/Ng

Ng vertaal ik als nederduits gereformeerd. Mijn vraag is, is dit nu hetzelfde als protestants? en wat betekend het Sch ervoor?

alvast bedankt

Hellen

Hellen Venix - 24 okt 2008 - 23:21

NG is inderdaad protestants. Dat SCH lijkt mij te slaan op een huwelijk voor de schepenen. (is dat alleen in huwelijksinschrijvingen?). Als er alleen voor de schepenen getrouwd werd, was men zeker niet protestants. Katholieke personen trouwden naast voor de schepenen ook nog voor de kath.kerk.

Zwenny - 24 okt 2008 - 23:30


Wie heeft belangstelling voor transcripties van advertenties betr. Gereformeerde vluchtelingen uit Frankrijk, gevonden in de Opr.Haerlemse Courant van 1685?

En transcipties van de berichtgeving uit Frankrijk m.b.t. de verdrukking van deze Gereformeerden uit de zelfde periode en krant?

DICK KRANEN - 25 okt 2008 - 10:26







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu