stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Hugenoten



Profiel afbeelding

Dick, dat lijkt me erg de moeite waard. Misschien zelfs een idee om het op de site te plaatsen hier?

Zwenny, bedankt voor je antwoord, we kunnen dus verder zoeken. Sch, is mij ook nog niet duidelijk geworden, ik dacht eerst dat het een verwijzing was naar het gemengde huwelijk (RK en NG) waar ik het bij gevonden heb.

Hellen Venix - 25 okt 2008 - 18:36

Een kerkelijk katholiek huwelijk telde niet voor 1811 (met Napoleon is het burgerlijk huwelijk gekomen, in sommige provincies ie dat iets voor 1811). Als men katholiek was kon men naast het katholieke huwelijk twee dingen doen:

-NG trouwen (gebeurde ook wel bij gemengde huwelijken dat er bij beide kerken getrouwd werd)

-trouwen voor de schepenbank

(vaak afgekort tot SCH (vaak in Brabant te vinden, waar veel mensen katholiek waren)

Ook anderen die niet NG wilden huwen konden voor de schepenbank trouwen.

Zwenny - 25 okt 2008 - 19:03

Een Hugenotensite zou heel erg leuk zijn!

De familie van de moeder van mijn echtgenoot zijn van Hugenoten afkomstig. Zij waren de eerste "asielzoekers" in Nederland. Zij hadden de eerste bakkerij in Leiden. Hun naam was Durieux.

de Kramer - 25 okt 2008 - 19:54

zwenny

ik kan inderdaad in beide kerken een vermeldig in de boeken terug vinden, daarnaast staat als aantekening bij de geboorte van al hun kinderen dat deze "onwettig" waren.

De schepenbank heb ik ze nog niet in terug kunnen vinden, de moeite waard om daar dus ook eens te kijken

groetjes

hellen

Hellen Venix - 26 okt 2008 - 12:02

Wilt u (nog) meer weten over Hugenoten? Bekijk dan de website: www.hofman-family.nl/geschiedenis_Cino.htm.

Ook dat zijn Hugenoten afkomstig uit Zwitserland.

Veel sukses!

G.Hofman

Hofman G. - 2 nov 2008 - 17:59

In de Koninklijke Bibliotheek berust een tiendelig werk onder de titel "La France Protestante" of voluit "   La France protestante, ou vies des protestants français, qui se sont fait un nom dans l'histoire depuis les premiers temps de la Réformation jusqu'à la reconnaissance du principe de la liberté des cultes par l'Assemblée nationale : ouvrage précédé d'une notice historique sur le Protestantisme en France, suivi de pièces justificatives et rédigé sur des documents en grande partie ficatives et rédigé sur des documents en grande partie inédits" van Eugene en Emile Haag / Cherbuliez / 1846 Een tweede druk van 1877-1888 berust daar ook en is ook op het internet te raadplegen (en als pdf file downloadbaar), zie www.archive.org/details/lafranceprotesta01haaguoft. Deze tweede druk is alfabetisch gerangschikt en heeft daarenboven een index op namen.

Mgr Dirk van Leeuwen - 3 nov 2008 - 11:00

Beste Carla B.

Erg leuk om te lezen over een Hugenotenkruis, (nooit van gehoord), dat vermoedelijk ontworpen is door ene meneer Maystre uit Nimes.

Naar deze persoon gaat mijn warme belangstelling uit, want het zou wel eens kunnen zijn dat deze man precies degene is waarnaar ik al lange tijd op zoek ben.

Weet U soms wat meerdere gegevens van deze man?

Mijn stamboom loopt vast op 1700. Waar ene Jacques Maystre de vader werd van een tweeling.

Uit die tak is een kunstenaar Balthasar Maystre voortgekomen die oa. vele malen hoofdman van het beeldhouwersgilde is geweest. Uiteindelijk ben ik hiervan een nazaat.

Gaarne uw gewaardeerde reactie.

Gr. Leendert Maijstré. Sr.

  

L.N. Maijstr? - 7 nov 2008 - 17:12

Ook ik stam af van de Franse Hugenoten (met bewezen lidmaatschap van de Waalse Kerk in Nederland (zie CBG Den Haag: fiches de l' eglise Wallone).

Ik be zeer geinteresseerd over alle algemene gegevens van de Hugenoten en dus ook van de Haarlemse transcripties.

Wat mij verder nog boeit is de vraag wat het preciese verband is tussen Hugenoten en de Waalse Kerk, want feitelijk lijkt het niet precies hetzelfde.

Bij voorbaat dank voor alle info

M. de Quelerij (Quellerie, Quevellerius)

m de quelerij - 9 nov 2008 - 08:08

Beste Dick Kranen,

 ik heb belangstelling voor transcripties van advertenties betr. Gereformeerde vluchtelingen uit Frankrijk, gevonden in de Opr.Haerlemse Courant van 1685?

Wilt u me daarover verder informeren.

b.v.d.

Met vr. groet Leen Maijstré Sr.

L.N. Maijstr? - 9 nov 2008 - 12:15

Er zijn nu een paar reacties op mijn aanbod geweest. Ik weet alleen niet hoe ik moet reageren door mijn onbekendheid met Stamboom-Forum. Een idee is dat ik deze gegevens op mijn website zet. Als er dan mensen zijn die de gegevens digitaal willen ontvangen dan kunnen ze reageren via mijn emailadres.

Zal ik het op deze maniet doen?

DICK KRANEN - 10 nov 2008 - 09:34

Beste Leen Maystré,

Op de site

http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/content/index.php?option=com_wrapper&Itemid=57

vond ik eindelijk wat gegevens over mijn familie van moeders kant, maar nog veel leuker is het om een nog levende Maystré te ontdekken die ook met de stamboom bezig is.

Mijn opa Balthasar Maystré 1887-1963 was getrouwd met Anna Happee 1888-1968. Dat sluit aan op de gegevens uit Rotterdam. In hoeverre zijn wij nog familie ?Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Vriendelijke groet,

Cobi Lammertsma-Maystré

J.J.Lammertsma - 12 nov 2008 - 18:06

Hallo Cobi Lammertsma,

Dat is een leuke reactie om te lezen.

De vraag in hoeverre we nog familie zijn is dan nu het volgende:

Als je grootvader Balthasar Maystre was, is je moeder Jacoba Johanna.

Ik zelf zit op dezelfde generatielijn van deze Johanna,

volgens mij ben je dus een achternicht uit een vrouwelijke tak.

Leuk genoeg om eens kennis te maken en gegevens uit te wisselen.

tot wederhoren,

groetjes Leen Sr.

L.N. Maijstr? - 13 nov 2008 - 13:03

Vandaag vond ik dit bericht pas (over het hoofd gezien). Ik heb het met grote belangstelling gelezen, want ook ik heb vele voorouders onder de geëmigreerde Hugenoten.

Enkele namen: Alexandre, Blanchard of Blansjaar, Bayart of Bayard, Baudesson, Bertrand, Brasseur, Langepee of Longepee of Longuespey, (de) Rougissart, Grimplet, Crispijn or Crespijn, LeFevre de Montigny, DE THIEL of DE THIELLE,  Du Val or De Val, Feline, Gillet, Lallement, LeVasseur, Le Maistre (gehuwd met Gabriel de Rougissart rond 1570), Massin, Maugray, Piereçon, Robert, Saubert, Trouillart.

Sommige van deze namen zijn "aangetrouwd" en dan heb ik er niet veel van. De meeste namen heb ik via vaders moeder - haar moeder heette LONGEPEE. De naan VAN THIEL komt via mijn vaders vader. 

Wil je meer weten? Kijk bij Genealogieonline naar Voorouders Van Thiel Berghuijs-Bachet.

Overigens ben ik onze hugenotenvoorouders heel dankbaar dat zij de gevegens van hun familie zo goed

hebben bijgehouden.

Ik heb al jaren geleden heel veel gevonden via het Waalse archief bij het CBG en in het archief van Leiden.

Groetjes

Rineke Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

A.A. de Bruijn-van Thiel Berghuijs - 1 jan 2009 - 16:49

Iets bekend van Hugenoot Clemens uit de Provence(Clemens de Gravecon)?

Herman Mulder - 1 jan 2009 - 19:19

Hallo Cobi Lammertsma,

Intussen heb ik de site bekeken van J.Lammertsma en daarin de nodige namen van mijn voorgeslacht gezien.

Ik heb hier aanvullingen voor en zal je deze toesturen.

m.vr. groet, Leen Sr. 

L.N. Maijstr? - 3 jan 2009 - 14:09

Beste Dirk, ik heb zeker belangstelling voor de vermelde transcripties i.v.m. m'n genealogisch onderzoek naar de familimnaam Uri/Ury. Zij waren Hugenoten die via Zwitserland en Duitsland in Nederland zijn terechtgekomen.  In Amsterdam zijn ze omstreeks 1770 gedoopt in de Franse Kek (Waalsche Kerk).

Overigens is het niet altijd zeker dat iemand die als RK gedoopt staat per definitie geen Hugenoot kan zijn (ik las zoiets) Uit angst voor de achtervolgers lieten sommige Hugenoten zich RK dopen.

Marian - 3 jan 2009 - 18:47

Mijn stamboom loopt naar Pierre Luca x Sara Moreau, die beiden al genoemd zijn.

salutem - 21 jan 2009 - 13:06

Het lijkt mij inderdaad interessant een hugenotensite te hebben, want  -- hoe je het draait of keert -- hoe verder je de geschiedenis induikte, hoe meer relaties je vindt. Ik heb een duidelijke hugenotenlijn die begint bij mijn "voormoeder" Elisabeth Maria Longepée, geboren op 3 juni 1853 in Leiden.

Dank zij de goede archieven die zij bijhielden heb ik via het archief in Leiden én het CBG de lijnen kunnen terugvinden tot in Sedan.

Wie meer over deze en aanverwante families wil weten, nodig uit te kijken bij

Voorouders Van Thiel Berghuijs-Bachet. (De Bachet-lijn is wel Frans, maar bijna zeker R.K. Deze lijn begint in Limburg bij een Franse soldaat van Napoleon en een Limburgs meisje).

Succes

Rineke de Bruijn

A.A. de Bruijn-van Thiel Berghuijs - 21 jan 2009 - 15:07

Het verdient wellicht ook aanbeveling om de verzamelingen van het volgende genootschap te raadplegen:

La Société de l?Histoire du Protestantisme Français et Service de Généalogie te Parijs. Website: www.shpf.fr/

Mgr Dirk van Leeuwen - 10 feb 2009 - 15:21


Met de aanname dat mijn oorsprong ligt bij de hugenoten, ben ik met mijn zoekacties terecht gekomen op een zeer groot aantal namen MAYSTRE in Frankrijk en Zwitserland..

Het is allemaal leuk en aardig maar het geheel hangt als los zand aan elkaar, omdat vrijwel nergens op trouwakten of dergelijke wordt aangegeven wie de ouders zijn van de huwelijks candidaten of borelingen. 

De vraag wie wel of niet hugenoot is, is min of meer overbodig omdat degenen die je zoekt met stille trom zijn vertrokken. Derhalve wordt het zoeken naar een spelt in een hooiberg.

Echter mijn gezochte voorvader Jacques Maystre, (dominee?) met vermoedelijk zijn broer Jean, zijn evenmin in de Nederlandse archieven terecht gekomen.( en dat is jammer)

Leen Sr.

L.N. Maijstr? - 12 feb 2009 - 16:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu