stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Hugenoten

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Gerard, ik had je post wel goed gelezen. Knipogen

Ik vind het leuk om verwarring te stichten:

Wanneer ben je Hugenoot? Als je protestant bent en uit Frankrijk komt? Wanneer moet je dan protestant geworden zijn?

(ik hoef geen antwoord op mijn vraag).

Ik vermoed dat er nog wel een enkele Fransman in de stamboom van mijn kinderen zit, maar of dat Hugenoten zijn moet ik nog uitzoeken.

Zwenny

De stamvader van mijn moeders familie, Za(c)charie Guichenon de Chastillon, geb. Mâcon 1650 (?).Hij zou in Frankrijk als Generaal Majoor bij de Franse Genie gediend hebben. Vluchtte in 1685, bij de herroeping van het Edict van Nantes, door Lodewijk de XIV-e,als protestant (Huguenote) zijnde naar de Nederlanden, arriveerde en verbleef geruimen tijd te Nijmegen. Met het overlijden van mijn moeder in 1998 is een einde gekomen aan elf generaties Guichenon = Guichenon de Chastillon = de Chastillon.

Van mijn moeders kant stam ik dus rechtstreeks af van de Huguenoten.

Ook ben ik in het bezit van de genealogie van de boven genoemde elf generaties.

schut.b

Ik heb gelijk een vraag naar aanleiding van de vermelde religie in doop en trouw actes. Ook in mijn familie dwaalt het verhaal dat we hugenoten zouden zijn. INmiddels is wel zeker dat frankrijk in ieder geval het land is geweest waar ze woonde voor nederland maar verder dan dat kan ik nog geen bevestiging van het verhaal vinden. Wel vind ik bij verschillende doop en trouw vermeldingen de religie: Sch/Ng

Ng vertaal ik als nederduits gereformeerd. Mijn vraag is, is dit nu hetzelfde als protestants? en wat betekend het Sch ervoor?

alvast bedankt

Hellen

Hellen Venix

NG is inderdaad protestants. Dat SCH lijkt mij te slaan op een huwelijk voor de schepenen. (is dat alleen in huwelijksinschrijvingen?). Als er alleen voor de schepenen getrouwd werd, was men zeker niet protestants. Katholieke personen trouwden naast voor de schepenen ook nog voor de kath.kerk.

Zwenny

Wie heeft belangstelling voor transcripties van advertenties betr. Gereformeerde vluchtelingen uit Frankrijk, gevonden in de Opr.Haerlemse Courant van 1685?

En transcipties van de berichtgeving uit Frankrijk m.b.t. de verdrukking van deze Gereformeerden uit de zelfde periode en krant?

DICK KRANEN

Dick, dat lijkt me erg de moeite waard. Misschien zelfs een idee om het op de site te plaatsen hier?

Zwenny, bedankt voor je antwoord, we kunnen dus verder zoeken. Sch, is mij ook nog niet duidelijk geworden, ik dacht eerst dat het een verwijzing was naar het gemengde huwelijk (RK en NG) waar ik het bij gevonden heb.

Hellen Venix

Een kerkelijk katholiek huwelijk telde niet voor 1811 (met Napoleon is het burgerlijk huwelijk gekomen, in sommige provincies ie dat iets voor 1811). Als men katholiek was kon men naast het katholieke huwelijk twee dingen doen:

-NG trouwen (gebeurde ook wel bij gemengde huwelijken dat er bij beide kerken getrouwd werd)

-trouwen voor de schepenbank

(vaak afgekort tot SCH (vaak in Brabant te vinden, waar veel mensen katholiek waren)

Ook anderen die niet NG wilden huwen konden voor de schepenbank trouwen.

Zwenny

Een Hugenotensite zou heel erg leuk zijn!

De familie van de moeder van mijn echtgenoot zijn van Hugenoten afkomstig. Zij waren de eerste "asielzoekers" in Nederland. Zij hadden de eerste bakkerij in Leiden. Hun naam was Durieux.

de Kramer

zwenny

ik kan inderdaad in beide kerken een vermeldig in de boeken terug vinden, daarnaast staat als aantekening bij de geboorte van al hun kinderen dat deze "onwettig" waren.

De schepenbank heb ik ze nog niet in terug kunnen vinden, de moeite waard om daar dus ook eens te kijken

groetjes

hellen

Hellen Venix

Wilt u (nog) meer weten over Hugenoten? Bekijk dan de website: www.hofman-family.nl/geschiedenis_Cino.htm.

Ook dat zijn Hugenoten afkomstig uit Zwitserland.

Veel sukses!

G.Hofman

Hofman

In de Koninklijke Bibliotheek berust een tiendelig werk onder de titel "La France Protestante" of voluit "   La France protestante, ou vies des protestants français, qui se sont fait un nom dans l'histoire depuis les premiers temps de la Réformation jusqu'à la reconnaissance du principe de la liberté des cultes par l'Assemblée nationale : ouvrage précédé d'une notice historique sur le Protestantisme en France, suivi de pièces justificatives et rédigé sur des documents en grande partie ficatives et rédigé sur des documents en grande partie inédits" van Eugene en Emile Haag / Cherbuliez / 1846 Een tweede druk van 1877-1888 berust daar ook en is ook op het internet te raadplegen (en als pdf file downloadbaar), zie www.archive.org/details/lafranceprotesta01haaguoft. Deze tweede druk is alfabetisch gerangschikt en heeft daarenboven een index op namen.

Mgr Dirk van Leeuwen

Beste Carla B.

Erg leuk om te lezen over een Hugenotenkruis, (nooit van gehoord), dat vermoedelijk ontworpen is door ene meneer Maystre uit Nimes.

Naar deze persoon gaat mijn warme belangstelling uit, want het zou wel eens kunnen zijn dat deze man precies degene is waarnaar ik al lange tijd op zoek ben.

Weet U soms wat meerdere gegevens van deze man?

Mijn stamboom loopt vast op 1700. Waar ene Jacques Maystre de vader werd van een tweeling.

Uit die tak is een kunstenaar Balthasar Maystre voortgekomen die oa. vele malen hoofdman van het beeldhouwersgilde is geweest. Uiteindelijk ben ik hiervan een nazaat.

Gaarne uw gewaardeerde reactie.

Gr. Leendert Maijstré. Sr.

  

L.N. Maijstré

Ook ik stam af van de Franse Hugenoten (met bewezen lidmaatschap van de Waalse Kerk in Nederland (zie CBG Den Haag: fiches de l' eglise Wallone).

Ik be zeer geinteresseerd over alle algemene gegevens van de Hugenoten en dus ook van de Haarlemse transcripties.

Wat mij verder nog boeit is de vraag wat het preciese verband is tussen Hugenoten en de Waalse Kerk, want feitelijk lijkt het niet precies hetzelfde.

Bij voorbaat dank voor alle info

M. de Quelerij (Quellerie, Quevellerius)

m de quelerij

Beste Dick Kranen,

 ik heb belangstelling voor transcripties van advertenties betr. Gereformeerde vluchtelingen uit Frankrijk, gevonden in de Opr.Haerlemse Courant van 1685?

Wilt u me daarover verder informeren.

b.v.d.

Met vr. groet Leen Maijstré Sr.

L.N. Maijstré


Er zijn nu een paar reacties op mijn aanbod geweest. Ik weet alleen niet hoe ik moet reageren door mijn onbekendheid met Stamboom-Forum. Een idee is dat ik deze gegevens op mijn website zet. Als er dan mensen zijn die de gegevens digitaal willen ontvangen dan kunnen ze reageren via mijn emailadres.

Zal ik het op deze maniet doen?

DICK KRANENPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!