stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Hugenoten



Profiel afbeelding
Of ik nu afstam van een Hugenoot weet ik niet. Ik zit nu met de fam. Brian:  Deels in Den Helder, Amsterdam, Groningen stad en Oude Pekela. Voor zover ik nu weet komen die allemaal uit Duitsland ( Emden en Norden) Verder heb ik nog een stamboomdeel Brian in Duitsland opgeduikeld en die begint ook in Emden. Mijn vraag is waar kan ik nu verder zoeken? Wie heeft daar antwoord op. Ik ben nog niet zo bedreven in het uitzoeken daarvan. Vr.Gr. Joop Brian

J.J.Brian - 13 feb 2009 - 16:41

Hallo allen,

Zie deze conversatie en ik was gelijk geraakt door het woord Hugenoten. Zelf ben ik er van de week achter gekomen dat ik ver terug ook van de hugenoten afstam. Mijn verre voorouder was Jeanne Desbordes, die trouwde met Henri van Bulderen, boekverkoper in Den Haag. Jeanne had een broer Henry en vader Isaac die beiden heel actief waren tijdens de Verlichting en de boeken drukten van Voltaire, Descartes etc. Zie ook http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu10_01/molh003nieu10_01_0332.htm

Ook de link naar de Franse website met het boek "La France Protestante" bevat de naam Desbordes, erg leuk om terug te vinden!

Dus ik ben ook zeker geinteresseerd in een website over hugenoten! Ben benieuwd!

Groet, michelle

Michelle - 13 feb 2009 - 21:43

Een Hugenotenregister lijkt mij een goed idee, vooral voor mensen die in Leiden zoeken. Er zijn ook veel mensen die niet weten dat ze van Hugenoten afstammen. Ik wist het ook niet, totdat ik in Leiden de naam Korenhof niet verder kon vinden. Het bleek dat deze voorvader gedoopt was als Graincourt. De voorouders zijn vanuit waarschijnlijk Tournai (Doornik) of omstreken naar Norwich verhuisd en vandaar naar Leiden. In Leiden kom je veel "vertaalde" en verbasterde Franse namen tegen: Ketel (Chaudron), Van der Zee (le Maire), Pijsjan (Paisan), Liskenne (le Quesne) enz. Het meest frappante was Van der Heijden. Ik heb driftig gezocht naar Labruyère, uiteindelijk bleek het Payen te zijn (= ketter). Ook heide, maar geen bloempje dus.

Iedereen zou zijn Hugenotennamen met doop- en begraafdata in het register kunnen plaatsen. Door de naam van de plaatser erachter te zetten, kan men dan rchtstreeks contact opnemen.

Helen

Helen Robinson - 15 feb 2009 - 01:44

Beste mensen,

Wat me opviel is dat er ook in een van de takken van de Quellerie een Leidse tak was die via Norwich ging. Weet iemand wat er met deze twee plaatsen aan de hand is?

Groet

m de quelerij - 15 feb 2009 - 15:14

In die tijd was er veel textielindustrie in Norwich. Later ging die achteruit omdat Leiden een grotere rol ging spelen en een betere kwaliteit textiel (vooral laken) kon produceren. Toen zijn veel "Walloons" naar Leiden gegaan.

Het archief Leiden heeft een boekje over Hugenoten uit Engeland die naar Leiden gekomen zijn. Ik ben alleen de naam kwijt.

Ze kwamen niet alleen uit Norwich. Ik heb voorouders die zich vanuit Sandwich, Londen, Colchester in Leiden gevestigd hebben. 

   

Helen Robinson - 15 feb 2009 - 17:13

zie ook de bronnen vermeld in het boek waarnaar ik elders verwezen heb

www.stamboomforum.nl/actualiteit/2/14199/0#83406

Mgr Dirk van Leeuwen - 15 feb 2009 - 20:12

Hallo allen,

Ook ik ben geinteresseerd in een Hugenoten website. Mijn eigen zoektocht naar mijn voorouders leidt tot Daniel Benoist, afkomstig uit Varesnes (Noyon) in Picardie in Frankrijk, die op 3 juli 1697 de eerste communie deed op 19-jarige leeftijd in de Waalse kerk in Rotterdam. Dus zeer waarschijnlijk een gevluchte Hugenoot. Hij trouwde op 28-11-1700 in de Waalse kerk in Rotterdam met Rachel Robin, afkomstig uit Sedan.

Diverse pogingen om verder aansluiting te vinden in Frankrijk, zoals (Franstalige) Yahoo Groups, websites over Hugenoten (in Picardie) en kerkarchieven van Varesenes en Noyon op microfiche (aangevraagd via www.familysearch.org) hebben nog geen resultaat opgeleverd.

Mvg,

Koen Benoist

Koen Benoist - 16 feb 2009 - 09:07

Het hoeft niet persé een hugonoot te zijn om bij de Waalse kerk aangesloten te zijn. In de genealogie Treffers (geen hugenoten en ook niet aanverwant) zijn enige personen in de Waalse kerk van Vlissingen gedoopt.

mvg, Masje II

Masje II - 16 feb 2009 - 09:30

De Waalse Kerk was, zoals de naam al suggereert een kerk voor de Franstalige Nederlanders en niet bij uitstek voor naar Nederland gevluchte Hugenoten. Er is ook sprake van een Waalse Gemeente, maar die waren van het doopsgezinde geloof.

Marcel Verhoef - 16 feb 2009 - 16:49

In mijn geval gaat het wel om een Hugenoot of in ieder geval een vluchteling uit Frankrijk, in de trouwakte van 28-11-1700 (Waalse kerk Rotterdam)staat namelijk letterlijk:

'Mr. La Juganiere à benit le mariage de Daniel Benoist de Noijon en Picardie, et Rachel Robin de Sedan  - refugiez en cette ville memb. de cette Eglise'

(Monsieur la Juganiere heeft ingezegend het huwelijk tussen Daniel Benoist uit Noyon in Picardie, en Rachel Robin uit Sedan - vluchtelingen in deze stad en lid van deze kerk)

Mvg,

Koen Benoist.

Koen Benoist - 1 mar 2009 - 09:12

beste mensen

steeds word er gevraagt naar een ned, ver. of stichting maar die is er al

zie hugenotenstichting@hetnet.nl. deze informatie gekregen F.A. Carpentier Alting,

met de groeten van dirk

D.C.Sintmaartensdijk - 2 apr 2009 - 20:33

De Waalse Kerk heeft zich ook ontfermd over gevluchte Waldenzen. Dit waren Italianen uit de Valeien van Piedmont (in de buurt van Turijn). De meesten vluchtten naar Zwitserland en Duitsland, maar er zijn er ook een aantal rond 1730 in een paar Nederlandse steden opgenomen, o.a. Leiden, Haarlem en Vianen. Voor mij was dat de familie Rouet getrouwd met Garnier, eigenlijk Roetto en Garnero. De Waalse Kerk verfranste alle Italiaanse namen. Mijn aanvankelijke idee dat mijn man afstamde van de Hugenoten, bleek dus niet waar te zijn. Wel een heel interessante tak, die ik via de genealoog van Familysearch in Amerika, een afstammeling van de Waldenzen, tot rond 1600 heb terug kunnen vervolgen. Voor wie het interesseert, zie mijn stamboom: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rooijen-vroon/ in de vrouwelijk tak van Vroon (Pieter Vroon x Marie Elisabeth Rouet).

Overigens trouwt David Rouet 1745 in Utrecht met Marie Olivier. Van haar heb ik niets terug kunnen vinden. Misschien bij iemand bekend?

Mirjam van Rooijen - 2 apr 2009 - 22:15

Ik vind dit een buitengewone site, vooral omdat ik iets meer van Hugenoten wil afweten. De naam van mijn echtgenote is Morré (bij Besancon) en is sinds de 17e eeuw bekend in o.a Amsterdam waar toen 25% Hugenoot was. Mijn naam is Hiensch en dat is van oorsprong Frans, Hiens, Hens afkomsig van het het plaatsje Yens dat in 1054 Hiens heette, bij het meer van Geneve. Hoe spreekt een Fransman dat uit jens zoals Hier (gisteren). Bekend is dat het geloofsvluchtelingen waren die In Frankenthal en Danzig terecht zijn gekomen en van daar in Amsterdam/ Leiden en werkzaam waren in de textiel. Ik doe deze eenvoudige mededeling daar ik echt van plan ben, hier op deze site meer te reageren. Letwel geschiedenis is een hobby van mij.

Henk Hiensch - 25 jun 2009 - 20:25

Als afstammeling van hugenoten ( Le Grand**) lijkt mij een aparte hugenotenwebside, met (afgeleide) achternamen en steden, vluchtroutes, bestemmingen en achtergrond een prima idee.

Zelf heb ik in bezit en gebruik dat als "zoek-gids"

- de vlucht naar vrijheid van H. Bots, GHM Posthumus-Meyjes en F.Wieringa

- de hugenoten door A. Grant en R.Mayo

- de hugenote, tragiek en lijden omwille van een eigen geloof door A.M. Steffe

met vr.groet, Ans

Ans V Hellemons - de Graan - 9 okt 2009 - 14:32

Volgens informatie ven een gids in de "Lutherse Kerk" in GROEDE , Zeeuws Vlaanderen, zijn de

HUGENOTEN via groede Nederland ingekomen.

Mijn grootvader, EDMOND PIERRE PASSIER, geboren in Parijs op 16 mei 1859 en gestorven in

Bergen op Zoom op 14 sept. 1915, mijn vader, PETRUS CHRISTIANES JOHANNES PASSIER, is

geboren in Vlissingen op 4 april 1891 en gestorven op 29 jan. 1945 en was woonachtig in Bergen op Zoom, en mijn persoontje, CORNELUS COR PIETER PASSIER, geboren op 12 okt. 1929 en is woonachtig in Bergen op Zoom.

Daarom heb ik de lijn getrokken van de "tocht van de hugenoten" PARIJS - GROEDE - VLISSINGEN - BERGEN OP ZOOM.

Is er een lijst aanwezig van de deelnemers van deze tocht ?

Bij voorbaat hartelijk dank voor de te verstrekken informatie.

Met vriendelijke groeten,

c.c.p. passier, moeregrebstraat 8a, 4611 jc bergen op zoom.

Telefoon: 0164- 242484.

PS IK WEET NIET ZEKER OF DEZE INFORMATIE MIJNERZIJDS REEDS IS OPGEGEVEN, DAAROM

     DEZE HERHALING.

cor passier - 10 okt 2009 - 17:43

Hallo Cor,

Ze huwen te Bergen op Zoom in 1886 zijn dus van Bergen op Zoom naar Vlissingen vertrokken.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Brabants Historisch Informatie Centrum Algemeen Toegangnr: 50.014
Inventarisnr: 548
Gemeente: Bergen op Zoom
Soort akte: huwelijk
Aktenummer: 49
Datum: 29-07-1886

Bruidegom Edmond Pierre Passier
Geboorteplaats: Parijs FRA

Bruid Johanna Catharina van Nispen
Geboorteplaats: Bergen op Zoom

Vader bruidegom Jean Passier Moeder bruidegom Jeanne Dekkers

Vader bruid Johannes van Nispen Moeder bruid Anna Cornelia Sebrechts

Groetjes Louise.

louise - 11 okt 2009 - 07:44

Ik ben op zoek naar de voorouders van:

EDMOND PIERRE (EDWARD) PASSIER, geboren op 16 mei 1859 te Parijs en overleden op 19 sept. 1915 te Bergen op Zoom en

JOHANNA CATHARINA VAN NISPEN, geboren op 5 dec. 1857 te Bergen op Zoom en overleden op 30 maart 1924 te Amersfoort.

De voorouders waren:

JEAN PASSIER van beroep schrijnwerker en JEANNE DEKKERS.

Wie kan mij helpen ?

cor passier - 12 okt 2009 - 20:56

Hallo Cor,

De ouders van Johanna Catharina van Nispen

Vader Johannes van Nispen Moeder Anna Cornelia Sebrechts (zie huwelijk)

gegevens zijn te vinden op,

http://www.markiezenhof.nl/index.php?option=com_genealogie_zoeken&Itemid=36&sub=resultaat

Groetjes Louise.

louise - 12 okt 2009 - 21:08

Hallo Louise,

Bedankt voor je informatie.

Ik heb het geprobeerd, maar ik kwam niet verder dan Aktenummer: 45.

Ik heb een e-mailtje gestuurd om mij verder te helpen, maar tot op heden nog geen reactie.

Cor

cor passier - 18 okt 2009 - 17:46


Hallo Loiuse,

Bedankt voor deze gegevens.

Zoals in mijn vorige reactie vermeld heb op www.markiezenhof gekeken, maar geen resultaat.

Nogmaals bedankt.

cor passier - 18 okt 2009 - 17:51







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu