stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Hugenoten


Profiel afbeelding

Beste Leen Maystré,

Op de site

http://www.gemeentearchief.rotterdam.nl/content/index.php?option=com_wrapper&Itemid=57

vond ik eindelijk wat gegevens over mijn familie van moeders kant, maar nog veel leuker is het om een nog levende Maystré te ontdekken die ook met de stamboom bezig is.

Mijn opa Balthasar Maystré 1887-1963 was getrouwd met Anna Happee 1888-1968. Dat sluit aan op de gegevens uit Rotterdam. In hoeverre zijn wij nog familie ?Lachen

Vriendelijke groet,

Cobi Lammertsma-Maystré

J.J.Lammertsma

Hallo Cobi Lammertsma,

Dat is een leuke reactie om te lezen.

De vraag in hoeverre we nog familie zijn is dan nu het volgende:

Als je grootvader Balthasar Maystre was, is je moeder Jacoba Johanna.

Ik zelf zit op dezelfde generatielijn van deze Johanna,

volgens mij ben je dus een achternicht uit een vrouwelijke tak.

Leuk genoeg om eens kennis te maken en gegevens uit te wisselen.

tot wederhoren,

groetjes Leen Sr.

L.N. Maijstré

Vandaag vond ik dit bericht pas (over het hoofd gezien). Ik heb het met grote belangstelling gelezen, want ook ik heb vele voorouders onder de geëmigreerde Hugenoten.

Enkele namen: Alexandre, Blanchard of Blansjaar, Bayart of Bayard, Baudesson, Bertrand, Brasseur, Langepee of Longepee of Longuespey, (de) Rougissart, Grimplet, Crispijn or Crespijn, LeFevre de Montigny, DE THIEL of DE THIELLE,  Du Val or De Val, Feline, Gillet, Lallement, LeVasseur, Le Maistre (gehuwd met Gabriel de Rougissart rond 1570), Massin, Maugray, Piereçon, Robert, Saubert, Trouillart.

Sommige van deze namen zijn "aangetrouwd" en dan heb ik er niet veel van. De meeste namen heb ik via vaders moeder - haar moeder heette LONGEPEE. De naan VAN THIEL komt via mijn vaders vader. 

Wil je meer weten? Kijk bij Genealogieonline naar Voorouders Van Thiel Berghuijs-Bachet.

Overigens ben ik onze hugenotenvoorouders heel dankbaar dat zij de gevegens van hun familie zo goed

hebben bijgehouden.

Ik heb al jaren geleden heel veel gevonden via het Waalse archief bij het CBG en in het archief van Leiden.

Groetjes

Rineke Lachen

A.A. de Bruijn-van Thiel Berghuijs

Iets bekend van Hugenoot Clemens uit de Provence(Clemens de Gravecon)?

Herman Mulder

Hallo Cobi Lammertsma,

Intussen heb ik de site bekeken van J.Lammertsma en daarin de nodige namen van mijn voorgeslacht gezien.

Ik heb hier aanvullingen voor en zal je deze toesturen.

m.vr. groet, Leen Sr. 

L.N. Maijstré

Beste Dirk, ik heb zeker belangstelling voor de vermelde transcripties i.v.m. m'n genealogisch onderzoek naar de familimnaam Uri/Ury. Zij waren Hugenoten die via Zwitserland en Duitsland in Nederland zijn terechtgekomen.  In Amsterdam zijn ze omstreeks 1770 gedoopt in de Franse Kek (Waalsche Kerk).

Overigens is het niet altijd zeker dat iemand die als RK gedoopt staat per definitie geen Hugenoot kan zijn (ik las zoiets) Uit angst voor de achtervolgers lieten sommige Hugenoten zich RK dopen.

Marian

Mijn stamboom loopt naar Pierre Luca x Sara Moreau, die beiden al genoemd zijn.

salutem

Het lijkt mij inderdaad interessant een hugenotensite te hebben, want  -- hoe je het draait of keert -- hoe verder je de geschiedenis induikte, hoe meer relaties je vindt. Ik heb een duidelijke hugenotenlijn die begint bij mijn "voormoeder" Elisabeth Maria Longepée, geboren op 3 juni 1853 in Leiden.

Dank zij de goede archieven die zij bijhielden heb ik via het archief in Leiden én het CBG de lijnen kunnen terugvinden tot in Sedan.

Wie meer over deze en aanverwante families wil weten, nodig uit te kijken bij

Voorouders Van Thiel Berghuijs-Bachet. (De Bachet-lijn is wel Frans, maar bijna zeker R.K. Deze lijn begint in Limburg bij een Franse soldaat van Napoleon en een Limburgs meisje).

Succes

Rineke de Bruijn

A.A. de Bruijn-van Thiel Berghuijs

Het verdient wellicht ook aanbeveling om de verzamelingen van het volgende genootschap te raadplegen:

La Société de l?Histoire du Protestantisme Français et Service de Généalogie te Parijs. Website: www.shpf.fr/

Mgr Dirk van Leeuwen

Met de aanname dat mijn oorsprong ligt bij de hugenoten, ben ik met mijn zoekacties terecht gekomen op een zeer groot aantal namen MAYSTRE in Frankrijk en Zwitserland..

Het is allemaal leuk en aardig maar het geheel hangt als los zand aan elkaar, omdat vrijwel nergens op trouwakten of dergelijke wordt aangegeven wie de ouders zijn van de huwelijks candidaten of borelingen. 

De vraag wie wel of niet hugenoot is, is min of meer overbodig omdat degenen die je zoekt met stille trom zijn vertrokken. Derhalve wordt het zoeken naar een spelt in een hooiberg.

Echter mijn gezochte voorvader Jacques Maystre, (dominee?) met vermoedelijk zijn broer Jean, zijn evenmin in de Nederlandse archieven terecht gekomen.( en dat is jammer)

Leen Sr.

L.N. Maijstré

Of ik nu afstam van een Hugenoot weet ik niet. Ik zit nu met de fam. Brian:  Deels in Den Helder, Amsterdam, Groningen stad en Oude Pekela. Voor zover ik nu weet komen die allemaal uit Duitsland ( Emden en Norden) Verder heb ik nog een stamboomdeel Brian in Duitsland opgeduikeld en die begint ook in Emden. Mijn vraag is waar kan ik nu verder zoeken? Wie heeft daar antwoord op. Ik ben nog niet zo bedreven in het uitzoeken daarvan. Vr.Gr. Joop Brian

J.J.Brian

Hallo allen,

Zie deze conversatie en ik was gelijk geraakt door het woord Hugenoten. Zelf ben ik er van de week achter gekomen dat ik ver terug ook van de hugenoten afstam. Mijn verre voorouder was Jeanne Desbordes, die trouwde met Henri van Bulderen, boekverkoper in Den Haag. Jeanne had een broer Henry en vader Isaac die beiden heel actief waren tijdens de Verlichting en de boeken drukten van Voltaire, Descartes etc. Zie ook http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu10_01/molh003nieu10_01_0332.htm

Ook de link naar de Franse website met het boek "La France Protestante" bevat de naam Desbordes, erg leuk om terug te vinden!

Dus ik ben ook zeker geinteresseerd in een website over hugenoten! Ben benieuwd!

Groet, michelle

Michelle

Een Hugenotenregister lijkt mij een goed idee, vooral voor mensen die in Leiden zoeken. Er zijn ook veel mensen die niet weten dat ze van Hugenoten afstammen. Ik wist het ook niet, totdat ik in Leiden de naam Korenhof niet verder kon vinden. Het bleek dat deze voorvader gedoopt was als Graincourt. De voorouders zijn vanuit waarschijnlijk Tournai (Doornik) of omstreken naar Norwich verhuisd en vandaar naar Leiden. In Leiden kom je veel "vertaalde" en verbasterde Franse namen tegen: Ketel (Chaudron), Van der Zee (le Maire), Pijsjan (Paisan), Liskenne (le Quesne) enz. Het meest frappante was Van der Heijden. Ik heb driftig gezocht naar Labruyère, uiteindelijk bleek het Payen te zijn (= ketter). Ook heide, maar geen bloempje dus.

Iedereen zou zijn Hugenotennamen met doop- en begraafdata in het register kunnen plaatsen. Door de naam van de plaatser erachter te zetten, kan men dan rchtstreeks contact opnemen.

Helen

Helen Robinson

Beste mensen,

Wat me opviel is dat er ook in een van de takken van de Quellerie een Leidse tak was die via Norwich ging. Weet iemand wat er met deze twee plaatsen aan de hand is?

Groet

m de quelerij


In die tijd was er veel textielindustrie in Norwich. Later ging die achteruit omdat Leiden een grotere rol ging spelen en een betere kwaliteit textiel (vooral laken) kon produceren. Toen zijn veel "Walloons" naar Leiden gegaan.

Het archief Leiden heeft een boekje over Hugenoten uit Engeland die naar Leiden gekomen zijn. Ik ben alleen de naam kwijt.

Ze kwamen niet alleen uit Norwich. Ik heb voorouders die zich vanuit Sandwich, Londen, Colchester in Leiden gevestigd hebben. 

   

Helen RobinsonPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu