stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Betekenis voorwerp: Wie weet wat een Reijstaak is?


Profiel afbeelding

Beste collega-genealogen,

ik ben bij mijn opzoekingen gestuit op een voorouder (Marijnis Janzen de Bruijn, geb. Etten-Leur 19 aug. 1713, ovl. waarschijnlijk ca. 1741, mogelijk te Oudenbosch), die een moord op zijn geweten had. Hij had namelijk op 3 juli 1741 Marijnis Janssen Jaspers vermoord in Rucphen.

Hij had de goede man doodgeslagen met een zg "Reijstaak" en hier kom ik bij mijn vraag: Wie weet wat een Reijstaak is? (Misschien belangrijk om te weten: Hij was soldaat onder kolonel Doys)

Ik kan namelijk nergens de betekenis van het woord terugvinden, dus ik ben benieuwd of iemand van jullie het antwoord weet.

Vriendelijke groet,

Kees

C. M. Suijkerbuijk

Beste Kees,

Ik denk dat hij een "staak, rijs, dunne paal als steun voor gewassen" heeft gebruikt. Ik heb Wolters woordenboek erop nageslagen. Ik moest meteen aan "rijshout" denken.

Hoe is het overigens met de gewelddadige voorouder afgelopen ?

Groeten,

Apollonia 

Apollonia

Beste Appolonia,

Bedankt voor je reactie. Deze verklaring zou goed kunnen. Ik heb overigens nog een mogelijke verklaring: Er bestaat zoiets als een "Rijstok" en deze wordt gebruikt om paarden te mennen (en als militair zou hij heel goed met paarden te maken gehad kunnen hebben). Hij (de rijstok) is beter bekend als "cane" en heeft meestal een nogal zware (versierde) metalen knop, waarmee je heel goed kunt slaan.

Voor wat betreft de afloop: er is in Oudenbosch, waar Rucphen juridisch onder viel, in 1741 een proces gevoerd. Ik heb nog geen inzage in de procesdocumenten gehad, maar ik vermoed haast, dat hij de doodstraf heeft gekregen (De rechtbank van Oudenbosch mocht doodvonnissen uitspreken; Vandaar dat er ook een "Galgenstraat" is, maar dit terzijde) omdat na 1741 helemaal geen gegevens meer over hem te vinden zijn.

Ik hoop volgende week van het Regionaal Archief West-Brabant de documenten te ontvangen. Ik ben erg benieuwd naar de inhoud.

Als je het op prijs stelt, dan wil ik je wel op de hoogte houden van het resultaat.

Met vriendelijke groet,

Kees

C. M. Suijkerbuijk

Weer wat geleerd. Ik wist wel van een zweep natuurlijk, maar een rijstok ? Het lijkt me wel een effectief wapen.

Veel succes verder met de ontknoping van deze geschiedenis. Ik hoor graag hoe het verder gaat.

Groeten,

Apollonia.

Apollonia


Ik weet niet of dit onderwerp nog gelezen wordt, maar ik stuitte hier op omdat die Jaspers die doodgeslagen is bij mij in de stamboom zit.

Jaspers was net uit de gevangenis, en hij zag op straat dat zijn zoon door 2 mannen belaagd werd. Hij greep in en toen kwam de Bruin er bij. Die pakte, na eerst de boel opgehitst te hebben de reijstaak en begon op hem in te slaan. Zijn verwondingen, die precies beschreven staan, liegen er niet om. 

De Bruin kreeg de doodstraf door ophanging, maar is er vandoor gegaan en was in het laatste bericht voortvluchtig.

Daarna hebben we niks meer kunnen vinden

Gerda KoningsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu