stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Onverwacht een link met een bekend persoon

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

als je heel ver een tak doortrekt met huwelijken en daar weer kinderen van etc, kom je soms tot leuke ontdekkingen. Zo ondekte ik vandaag dat een kind van mijn over over over grootvader in de 18de eeuw trouwt met een plantfeber, en een paar generaties later trouwt een van deze tak met een donner.

En jawel dat is dus de overgrootvader van Minister donner.

Niet mijn politieke voorkeur en ook kan je er natuurlijk niets mee, maar wel grappig.

Ik ben nu dus wel benieuwd bij welk bekend persoon jullie tak uitkomt.

Volgens mij komt er in elke familie wel iemand voor.

carola

Hallo Carola,

de bekendste Nederlander in mijn stamboom is Johan Cruijff: zijn betovergrootmoeder en mijn betovergrootvader waren broer en zus.

Kiki

Hallo Carola,

Leuk onderwerp!

In mijn kwartierstaat komt de naam Sonneveld voor en een van de (voor mij dan) zijtakken eindigt bij Wim Sonneveld.

groet, Frank

Frank van de Velde

Ik heb een voorouder Adriana Wormsdochter Verkade uit Maassluis. De oprichter van de Verkade fabriek in Zaandam (Ericus Gerardus Verkade) kwam oorspronkelijk uit Vlaardingen, vlak tegen Maassluis aan. Ik heb de link tussen die twee nog niet kunnen leggen, maar het is niet onaannemelijk dat die er wel is. Wil ik nog eens uitzoeken.

Frank.

Frank Visser

Hallo Carola,

Inderdaad leuk onderwerp.

In mijn stamboom komen een paar bekende kunstschilders voor n.l.:

Xeno Augustus Franciscus Münninghoff (1873-1944), neef van mijn overgrootmoeder

die een Münninghoff was en Willem Frederik Pothast (1877-?) .

Wij hebben ook dezelfde voorouders.

Vr.gr. Angelique

Angelique Kuster

Adam en Eva

Gert

Het kan ook andersom, ik heb via via te horen gekregen dat ik familie banden heb met een neef van Rudi Carell (die gewoon Kesselaar heet).

Rob

Rob de Werker

leuk die reacties. Ben benieuwd nog naar andere.

O en Bert dan zijn wij geen familie van elkaar, want als ik na mijn kinderen kijk, dan stammen die zeker van de apen af.SchamenKnipogen

carola

Hallo Carola,

In mijn kwartierstaat, aan mijn moeders kant, komt de familie Van der Bas (alias Nieuwcoop) voor. Een tak daarvan eindigt met Ivo Opstelten, ook niet mijn politieke kleur, maar ja, de tak splitst zich al zo'n 6 generaties geleden af.
Over mijn moeders voorouders uit de Alblasserwaard vond ik op Internet verrassend veel informatie.

Ook over een van haar voorouders:
uit Gens Nostra 1995, pag. 281:
T.H.F.M. Nieuwenhuis: Het einde van de Korenmolen in Ransdorp (1814): korenmolenaar Pieter de Leeuw de Bouter verzoekt in 1806 om verhoging van het maalloon; gevolgen, marktverhoudingen voor en na 1800; economische geschiedenis.

Haar familie leverde trouwens meer verrassingen op, een nicht van haar 1e echtgenoot was eerst gehuwd met Salomon Tas, kantoorbediende, publicist, raadslid van Amsterdam, redacteur buitenland van het Parool en nog vele andere (socialistische) functies. Later huwde zij, alleen naar islamitisch recht, met de eerste minister president van Indonesië, Sutan Sjahrir. Over beiden is veel te vinden op Internet.

Kort geleden vond ik een in zijn tijd bekende voorvader van mijn kinderen, Jacob Aertsz Colom, boekdrukker, uitgever, boekverkooper (in Amsterdam), aardrijkskundige, cartograaf en dichter en ik vond ook een mooie portretgravure van hem.

Een klein stukje uit zijn levensbeschrijving (1599-1673):
"Van meer algemeen belang zijn Colom's uitgaven van werken van Vondel, Camphuysen, Coornhert, de Decker e.a. Van Vondel verschenen bij hem achtereenvolgens: twee uitgaven van Strijd of Kamp (1624-25), twee drukken van De Amsterdamsche Hecuba (1625-26), acht oplagen van Palamedes (1625 en 1630) en Antidotum tegen het vergif der Geestdrijvers tot verdedigingh van 't beschreven Woord Gods (1626). Bekend is dat op last van de Overheid in 1625 een aantal exemplaren van Vondels Palamedes ten huize van Colom in beslag werden genomen."
En:
"De meeste bekendheid verwierf Colom door de door hem verzorgde uitgaven van zee- en landkaarten."
"Zoo gezocht waren blijkbaar in hun tijd de atlassen van Colom, dat andere uitgevers niet schroomden onder denzelfden naam atlassen uit te geven. Zoo heeft men o.a. De lichtende Colomne ofte zee-spiegel, inhoudende de zee-kusten van de noordsche, oostersche en westersche schipvaert (Amsterdam bij Pieter Goos 1657); De lichtende Columne ofte zee-spiegel (Amsterdam, Jan Jansz 1651); Lighting colom of the Midland-sea (Amsterdam, C. Lootsman 1692) enz.
Ook Colom pleegde echter op zijn beurt plagiaat: Willem Jansz Blaeu klaagde er over, dat o.a. Colom zijn kaarten copieerde. Inderdaad bestaat er een kaart van Guinea met het adres van Colom (1639), die een copie is van de Paskaert van Guinea, Brasilien en West-indien. t' Amsterdam gedruckt by Willem Jansz Blauw in de Sonnewyser (eenig ex. in het Geogr. Instituut te Utrecht, vgl. Catalogus Geographie-Voyages, Amsterdam Fred. Muller 1910, no. 330 en Dr. Eekhof, Bastiaen Jansz Krol, 59, waar men de kaart tegenover den titel gedeeltelijk vindt afgedrukt)."

Zo komen Vondel e.a. en de bekende atlassen van Blaeu ineens een heel stuk dichterbij.

Ik gaf de link over de boekverkopers-site hier al eens door:

http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=colo001 .

Dit zijn voor mij toch de ontdekkingen die genealogie boeiend maken. Ik ben benieuwd naar meer van dit soort ontdekkingen.

Met vriendelijke groet,
Ria


Ria Hendriks

leuk verhaal ria.

Ik moest erbij denken aan een boek dat ik pas gelezen heb.

Weet niet of je van lezen houdt.

maar het boek heet amsterdam in 1597 en gaat over Cornelis Cleasz die dus uitgever is in amsterdam in dat jaar, en van hem zijn dus zeg maar een soort dagboeken gevonden.

Hij maakte ook kaarten.

Misschien is het leuk om te lezen om een indruk te krijgen hoe het toen de tijd in amsterdam in dat wereld voor jouw voorvader geweest moet zijn.

Overigens heb ik ook al de nodige info van die site over uitgevers die jij had genoemt. nog bedankt voor de link.

groetjes carola

carola

Hallo Carola,

Hartelijk dank voor de tip. Even gegoogeld en het is nog bij diverse boekhandels verkrijgbaar, dus ik ga er zeker achteraan.

Met vriendelijke groet,

Ria

Ria Hendriks

Dat een familielid de moeder is van Maarten van Traa vond ik niet zo verrassend. Wel dat er zo openbaar over geschreven is dat zijn vader, zijn vader niet was. Dit was namelijk Sybout Colenbrander. Normaal is het heel moeilijk om aan dergelijke "familiegeheimen" te komen maar dit was blijkbaar niet zo geheim en er wordt dus zomaar een familie verhaal in de schoot geworpen.

Fred

F.E. van der Burg

We zijn geen familie van elkaar - de bekende Amsterdamse pianist en componist Dick Schallies en ik.

Maar we delen wel dezelfde familieleden, zijn 3 halfzussen zijn de nichten van mijn vader.

Dick's vader, een bekende Amsterdamse marktkoopman, was eerst getrouwd met de zus van mijn opa.

Dit huwelijk eindigde in een echtscheiding omdat Dirk Schallies een verhouding kreeg en deze vriendin zwanger was van Dick.

Groeten,

Wilma

wilma groot enzerink

De meest bekende du Mee's zijn op Wikipedia.nl te vinden, o.a. de oprichter van de Rialto bioscoop in Amsterdam, zijn zoon de cineast, een deelneemster aan de olympische spelen, een cabarettier die o.a. het lied "Daar waar die molens staan" heeft geschreven. Ken je het niet? Elk draaiorgel speelt het.

Anna du Mee is gehuwd geweest met een telg van handelshuis van Eeghen.

Een vrouw van een du Mee is hertrouwd met een Vincent van Gogh (nee  niet DE Vincent).

Als ik me niet vergis Wilhelmina du Mee (ik heb mijn Aldfaer niet bij de hand) is gehuwd met een Baron van Snouckaert tot Schauburg.

Als ik me niet vergis was de drukkers/uitgeverstak verwant aan de familie Elsevier.

En zo zijn er nog veel meer

Maggy


Helaas komt er bij mij tot nu toe geen belangrijk figuur voor in mijn stamboom (ik vestig mijn hoop op mijn nageslacht)

In mijn stamboom komt ik juist regelmatig een bewijs van onvermogen tegen.

Te arm om te trouwen, dus betaalde de staat. Natuurlijk staat er dan ook een kruisje onderaan de akte.

Toch zijn dit ook leuke vonsten. Geeft weer een kijkje in de keuken.

KimPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!