stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Onverwacht een link met een bekend persoon



Profiel afbeelding

Hoi Leonardo,

Heeft Boudewijn zijn eigen stamboom "vervalst"? In wat voor een opzicht?

Mijn vader zei vroeger altijd dat het een achterneef van hem was. Nu hebben we kunnen bewijzen middels akten dat dat ook werkelijk zo is.

Er is afgelopen week een planetoide naar hem vernoemd.

Groetjes Ingrid

Ingrid Buch - 17 dec 2009 - 17:02

Ik heb ook nog wel een aardige link. Wat verder in het verleden. Ik heb een interessante Portugees Joodse tak in mijn kwartierstaat. Een broer van een verre voor-ouder van mij was getrouwd met de zus van Spinoza.

Spinoza is later verbannen uit de Portugees Joodse gemeenschap. De "rechtbank" die tot de verbanning verbanning besloot bestond uit 16 mannen, waarvan er vermoedelijk minimaal 3 een directe voorouder van mij zijn.

Frank Visser - 17 dec 2009 - 17:40

In mijn familie gaat het verhaal dat Michiel Adriaansz de Ruijter ergens in de stamboom moet voorkomen. Echter heb ik tot nu toe nog geen link kunnen vinden en ga ik voor als nog niet van uit  dat het inderdaad zo is. Het is wel leuk om een beroemd iemand in je stamboom te hebben, maar mij intereseert een gewone voorouder (raar woord trouwens in deze context) zeker zoveel.

met vriendelijke groet,

Janus de Goeij

Janus de Goeij - 17 dec 2009 - 18:58

Hallo Ingrid !

Nog even over Boudewijn Buch, of Büch.

Bij het lezen van enkele van zijn boeken heb ik me afgevraagd of hij niet het een en ander gefantaseerd had. Dat dat zo is, blijkt o.a. uit het volgende stukje uit het Wikipedia-artikel over hem:

"Discussie over fantasie en werkelijkheid

Over Büch is vooral na zijn dood veel geschreven omtrent het waarheidsgehalte van zijn boeken en de feiten in zijn leven. Sommigen vinden dat Büch een groot fantast was. Büch heeft in interviews dingen verteld die later niet waar bleken te zijn. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Vanaf 1970 vertelde Büch aan vrienden dat hij een zoontje had. Het ging in werkelijkheid om Boudewijn Iskander Pronk - het kind van een bevriend echtpaar met wie hij nu en dan uitstapjes maakte. Toen het kennelijk steeds moeilijker voor hem werd om dit fantasieverhaal vol te houden, deelde hij mee dat het kind was overleden. Hij verwerkte het thema onder andere in zijn prozadebuut De blauwe salon (1981), in de dichtbundel Dood kind (1982) en in de roman De kleine blonde dood (1985). In 2004 betitelde Boudewijn Iskander Pronk Büchs verhalen over dit onderwerp als "Ziek. Absurd. Bizar." [2]
  • Büch beweerde dat zijn vader een gevluchte, in het toenmalige Duitse Danzig geboren, Poolse of Duitse jood was die als piloot bij de RAF zijn eigen geboortestad moest bombarderen. Volgens dit verhaal werd in het gezin Büch alleen Duits gesproken, en pleegde zijn door zijn oorlogservaringen getraumatiseerde vader zelfmoord naar aanleiding van berichten dat de Drie van Breda zouden worden vrijgelaten. In werkelijkheid was Büchs vader een Haagse gemeenteambtenaar die in 1975 stierf aan een hartaanval. "

In dat artikel staat overigens nog een aantal andere voorbeelden van zijn vermogen tot fantaseren.

Desondanks was hij een heel boeiend schrijver!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Boudewijn_B%C3%BCch

Leonardo - 17 dec 2009 - 22:23

In mijn familie van moeders kant zitten een aantal bekende personen: Margaretha Zelle aka Mata Hari, wel aangetrouwd volgens mij http://nl.wikipedia.org/wiki/Mata_Hari.

Verder zit Mylene Gordinou de Gouberville (Presentatrice kinderprogramma's bij Zapp) ook nog in mijn stamboom mijn achter-achternicht (Mijn moeder heet ook Gordinou de Gouberville)

Verder zou het zomaar kunnen dat Gilles de Gouberville (Gouberville komt uit frankrijk (Is ook een dorp) en gordinou is er waarschijnlijk door isaac in de 17e eeuw bijbedacht.) familie is..

Ook heeft er nog een Piet G de G bij Vitesse gespeeld.

Jack Spijkerman schijnt een achterneef van mijn oom te zijn, ik heb alleen die tak nog niet uitgezocht :)

Verder nog niets bekends gevonden volgens mij :)

Lars van der Heide - 3 jun 2010 - 23:32

Mijn oma (van vaders kant) vertelde altijd dat Margaretha Zelle aka Mata Hari, haar nicht zou zijn. Ook was de familie van adellijke afkomst. Mijn oma had het blijkbaar een beetje hoog in haar bol, en keek ook erg op de familie van mijn moeder neer.

Maar daar is dan stamboomonderzoek, en wat blijkt: Oma kwam uit een familie van vissersknechten, turfstekers en dagloners. De lijn van mijn moeders kant echter, bezat in 1600 al stenen huizen, waren grietman, zilversmid (heel bekende), advokaat, politie, procureurs, lid van Provinciale Staten, predikant, en in de tegenwoordige tijd chirurg, rechter, advokaat, raadslid en parlementarier. En dan is er nog de in 1942 vermoorde belangrijke N.S.B, en huisvriend van Rost van Tonningen uit dezelfde tak. Tja, als je wilt pronken overje afkomst, dan ook maar alles vertellen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 of toch alleen de leuke en belangrijke personen opnoemen? Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bert de Jong - 4 jun 2010 - 00:01

Iedereen vraagt altijd aan mij "familie van?" waarop ik dan altijd vraag "wie bedoel je?" want als ik direct ja zeg dan zeggen ze meestal het leuk te vinden dat Andre v.d. Louw familie van mij is. Dat is dus niet zo, maar Jan Terlouw zit wel (ver weg) in de familie. Een tweede bekende Nederlander in mijn zijtakken met een politiek verleden is Wim Kok.

 

M.vr.gr.

 

Leo Terlouw

 

 

Leo Terlouw - 6 jun 2010 - 17:04

En? Nog familie van Mata Hari? Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Lars van der Heide - 8 jun 2010 - 15:25

De oudere halfbroer van mijn grootvader was Karel Jozeph Kaufman, in de jaren '40 en '50 bondstrainer van het nationale voetbalelftal.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Kaufman

Marije Essink - 10 jun 2010 - 15:03

gert timmerman blijkt verre familie van mij te zijn.

Mijn vader wist het via een tv programma, waar ze stambomen van bekende personen uitzoeken.

verder heb ik in mijn stamboom niks kunnen vinden, maar wie weet zijn er nog meer bekende personen familie van meAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

iris - 7 okt 2010 - 19:48

Familie van ??? Ik zoek nog steeds naar de link tussen Jan-Peter B. en mijn familie. En dan is er ook nog een stadsbouwmeester van Den Haag (Claes Dirksz van Balckeneynde) die ik niet kan "linken". Ergens rond 1650 zullen de lijnen samen vallen.

Echter, vorige week gevonden: op mijn geboorteadres in Amsterdam (1945) woonde vanaf december 1948 de schrijver Gerard C. van het Reve. Hij woonde destijds in bij mijn grootouders die een pand huurden aan de Achtergracht in Amsterdam. Gerard C. was ruim een half jaar "commensaal" bij mijn grootouders en waarschijnlijk woonde zijn vrouw- de dichteres- Hanny Michaelis ook op dit adres. Is er iemand die me meer kan vertellen over deze leuke ontdekking ?

Hanny van Hoorn- Balkenende

Hanny van Hoorn- Balkenende - 7 okt 2010 - 21:06

Verrassend: Ik ben een zondaar, en uitgerekend in mijn familie wordt iemand heilig verklaard. Verder nog een Willemsorde, een Yad Vashem-medaille voor hulp aan Joodse onderduikers, maar ook gesneuvelden aan het oostfront in WOII (Overigens niet allemaal directe familie, maar wel naam-verwanten). Zie http://home.kpn.nl/helle407/Opmpers.html voor de sappige details.

Groetjes,

Ronald.

Ronald Hellenbrand - 9 okt 2010 - 03:10

Een beetje laat, maar misschien nog wel leuk: ergens in de 17e eeuw trouwt een Van Bodegom met een Van Vollehove. En daar komt Pieter uit voort!

ben zelf niet koninklijk hoor, helemaal niet in de ochtend

Sandra Klerks- van Bodegom - 11 jan 2011 - 13:23

Geen directe lijn, maar persoonlijk vond ik het wel een erg leuke vondst:

De overgrootmoeder van mijn opa was Maria Wilhelmina Pellers. Maria had een aantal kinderen, waaronder Klasina Maria Hoornik. Klasina is beter "bekend" als de Sien die ongeveer twee jaar een relatie had / samenwoonde met Vincent van Gogh. Het leuke hiervan is dat van Gogh meer dan 50 tekeningen heeft gemaakt van Sien en haar familie, ook van de moeder van Sien (en dus van een directe voorouder van mij). Dankzij Vincent heb ik een tekening van Maria Pellers en weet ik dus hoe zij eruit zag. Ook van het huis waarin zij woonde heb ik een afbeelding gevonden.

Met Sien is het uiteindelijk niet goed afgelopen. Ze heeft nooit een makkelijk leven gehad en in 1904 heeft ze zichzelf verdronken in de Schelde.

Groeten,
Erwin

Erwin Donker - 11 jan 2011 - 22:21

= Verwijderd = Bericht dubbel geplaatst.

Erwin Donker - 11 jan 2011 - 22:23

Hoe verder je teruggaat, hoe groter de kans dezelfde personen tegen te komen als iedereen hier tegenkomt en zijn we met z'n allen dan een grote familie.

In de 2e generatie 2-1 kansen

in de 3e generatie 4-1 kansen

in de 4e generatie 8-1 kansen

in de 5e generatie 16-1 kansen enz.

Herman - 12 jan 2011 - 08:54

In mijn stamboom is een schrijfster aanwezig, namelijk Ina Boudier-Bakker, een beroemde botanicus Simon Binnendijk, verder veel personen uit zowel het Rode als het Blauwe boekje.

Erg boeiende tak van de familie moet ik zeggen. En veel over te vinden!

P.Boon - 12 jan 2011 - 09:42

Leuke reeks posts. Ik had 'm nog niet eerder gevonden. Hier mijn reactie met de interessante zijtakken (en dus gemeenschappelijke voorouders):

Ik heb naar aanleiding van het televisieprogramma Verborgen Verleden in twee van de daar behandelde zoektochten aanknopingspunten gevonden. Zo heb ik gemeenschappelijke voorouders met zowel Loes Luca als Maarten van Rossem. Ik heb de vondsten beschreven op http://stamstruik.nl (in het engels). Erg leuk om zoiets te vinden.


Daarnaast komt ook de familie Niestadt als zijtak voor die veel bekende fotografen en andere mediapersoonlijkheden heeft voortgebracht waaronder een nieuwslezer van BNR Radio (Marjolein Niestadt).

Dan heb ik aan mijn moederskant nog Arie Wouter Heykoop. Kamerlid en wethouder in Rotterdam in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Verder komt er een beruchte crimineel voor in een zijtak van mijn voorouders van Belgische komaf. Alfons Naudts was in de jaren 20 een van de meestgezochte criminelen van west- en oost vlaanderen http://www.adegem.net/bende.htm 

De laatste drie verhalen zal ik ook op stamstruik uit de doeken doen als er weer tijd voor is.

Willem Kossen - 9 mar 2011 - 15:21

Beste Erwin,

Clasina (Sien) Maria Hoornik verdronk zich niet in de Schelde maar in de Rotterdamse haven. Volgens de Burgerlijke Stand van de gemeente Rotterdam liet zij het leven op 22 november 1904. Sien was een tante van de bekende dichter Ed Hoornik die voor de tweede keer getrouwd was met de kinderboekenschrijfster Mies Bouwhuis. Dus nog meer bekenden in de familie.

Cor Kerstens - 22 mei 2011 - 22:58


Ik kwam in mijn stamboom opeens de naam Christina Deutekom tegen - even verder kijken leverde echter op dat de bekende operadiva een pseudoniem gebruikt en eigenlijk Christine Engel heet. Pas later is ze de namen Christine, Christina en Cristina Deutekom gaan gebruiken... Maar de "echte" C.D. is dus familie van mij!

Aangetrouwde familie van mij is het geslacht Gualthérie van Weezel, een telg uit dit geslacht, Annemarie Gualthérie van Weezel is in 2010 met prins Carlos, zoon van prinses Irene en Carlos Hugo in het huwelijk getreden. Maar goed dat is dus wel heel erg ver weg.  

Ik onderzoek nog de mogelijkheid of er misschien een link bestaat met de vlootvoogd Witte Corneliszoon de With uit de 17e eeuw, een veelbelovend spoor in die richting bleek echter niet te kloppen dus dat is nu twijfelachtig geworden.

Stamboom van Welsenes - 12 jun 2011 - 12:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu