stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Onverwacht een link met een bekend persoon



Profiel afbeelding

 

Het schijnt zo te moeten zijn maar naast twee andere bekende politici (Jan Terlouw en Wim Kok) heb ik pas ontdekt dat er nog een derde politicus "in de familie" zit.

Dit keer uitgevonden dat Johannes Marten (Joop) den Uyl en mijn moeder dezelfde betovergrootouders hebben.

Leo Terlouw - 16 jan 2012 - 18:43

Ik heb dezelfde voorouders als striptekenaar Marten Toonder. Via een andere tak via mijn oma zal datzelfde gelden voor acteur Hans Dagelet, al moet ik zeggen dat ik die tak nog niet precies heb uitgezocht. Maar goed, alle Dagelets die ik tot nu toe heb gevonden behoren tot dezelfde tak, dus zal dat bij hem ook wel zo zijn.

olga kroeders2 - 16 jan 2012 - 19:08

Leo, dan zijn wij in de verre verte familie. De familie van Joop den Uyl's grootmoeder kwam uit de Lopikerwaard en die van mijn oma ook en heel ver terug heb ik een gemeenschappelijke voorvader van Den Uyl en mij gevonden. 

Wel grappig te vermelden: mijn oma was een keurig NCRV lid en ARP stemmer en zal dus niet veel opgehad hebben met haar verre verwant. Van vaders kant kom ik echter uit een rode familie, en mijn andere grootmoeder was ver verwant aan de zeer behoudende Pieter Sjoerds Gerbrandy. Ik denk dat beide oma's het liever andersom gezien zouden hebben. 

Maarten Krips - 15 aug 2012 - 12:30

 

Maarten, mijn moeder heeft mijn "ontdekking" helaas niet meer mogen meemaken maar ik weet zeker dat zij apetrots geweest zou zijn!

Bij mij zit de aansluiting bij Huibert Demper en Pieternella van Dam uit Jaarsveld.

Leo Terlouw - 15 aug 2012 - 13:37

Beetje late reactie, maar inderdaad: als je gaat spitten kom je altijd wel iemand tegen. Bekend in onze familie is o.a. afstamming van Simon Abramsz, auteur van "Rijmpjes en versjes uit de oude doos" die we allemaal nog wel kennen.

Ik kom in mijn onderzoek regelmatig (aangetrouwd) familie Terlouw tegen, maar dan een tak die vele generaties lang in Nieuwerkerk aan de IJssel en Capelle aan den IJssel woonde. Uit nieuwsgierigheid even wat opgezocht: Jan Terlouw komt toch uit Gelderland? Is dat dan toch ook familie wellicht van de Zuid-Hollandse tak?

Kijken naar Verborgen Verleden heeft mij wel een link opgeleverd: gedeelde voorvader van mij met Peter van der Vorst is er eentje uit de familie Quispel (moet nog verder in DTB's uitspitten hoe precies, ben zelf pas tot rond 1770 teruggegaan in die tak)

Uit Verre Verwanten: mijn vrouw stamt net als Babette van Veen af van Gerardus van Houweningen (Werkendam, 1766–1850). Familie van Chiem?? Moeilijk te onderzoeken in de praktijk als het niet al redelijk directe familie is...

Wel zeker: tussen haar en Gerardus van Houweningen zit in rechte lijn de familie Visser van IJzendoorn. Ooit landelijk bekend daaruit was liberaal politicus en kamerlid Prof. Mr. Alibert Cornelis Visser van IJzendoorn (1858–1924.) Klinkt redelijk adellijk, maar een stuk in de krant n.a.v. zijn overlijden meldt: "het ‘van IJzendoorn’ voegde hij eerst in 1903, na den dood zijner moeder, ter wille eener familietraditie aan zijn naam toe". Waar die traditie dan vandaan komt is niet goed te achterhalen. Eerste vermelding ervan is zijn jongere zuster die in 1863 met die dubbele achternaam bij de burgerlijke stand van Gornichem is aangegeven, waarbij vader Visser ook voor het eerst met diezelfde dubbele naam is vermeld. In hetzelfde jaar wordt hij onder die naam ook wethouder van Gornichem. Daarvóór was het minstens 3 generaties lang simpelweg 'Visser', en geen enkel spoor van enige 'IJzendoorn'. Nogal korte traditie dus. Mysteries die wellicht nooit meer kunnen worden opgehelderd...

BertKoor - 15 aug 2012 - 14:20

Wat leuk Sandra, want mr. Pieter komt via zijn moeders kant ook in mijn genealogie voor.

J.W.Stolk - 16 aug 2012 - 08:51

@ Willem Kossen; Maarten van Rossem stamt weer af van Maarten Harpertsz Tromp. Loes Luca is een leuk mens, die willen we allemaal wel in onze stamboom, toch?

J.W.Stolk - 16 aug 2012 - 08:54

Leo, dan ben jij aanmerkelijk meer verwant aan de Den Uylen dan ik: mijn gemeenschappelijke voorouders met Joop en met jou zijn de over-over-grootouders van Huibert Demper, Theunis Jans Bosch en Marrigje Cornelisdr. Kemp, die leefden in IJsselstein zo tussen 1665 en 1735.

Maarten Krips - 17 aug 2012 - 10:39


Ik ben via de familie Hazelhoff/Haselhoff uit het Groningse plaatsje Wedde verwant met zangeres Liesbeth List, schrijver Louis Couperus, architect Berlage en via Berlage weer met cabaretier Vincent Bijlo. Berlage is de overgrootvader van Bijlo.

 

Leuk topic dit, leuk om te lezen aan welke prominenten anderen verwant zijn.

Bas van der Heide - 6 aug 2017 - 17:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu