stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Zeehospitium Hoek van Holland


Profiel afbeelding

Is er informatie over het zeehospitium in Hoek van Holland.? Het enige wat ik weet is dat het gesloopt in WO II en dat mijn moeder er geweest is, zij is geboren in 1941. Zij weet er niets meer van. Via internet wel wat gevonden maar dat is op de Hoek van Holland laan in Katwijk. Is dit hetzelfde?

Groetjes Rob.

Rob de Werker

Ik denk dat u het Zeehospitium van de Sophiastichting in Kijkduin bedoelt. Dat lag aan de Zuid Hollandlaan. Het gebouw heeft er maar anderhalf jaar gestaan. Er zijn helaas maar weinig afbeeldingen van. Ik heb op de beeldbank van het Haags Gemeentearchief niets gevonden.

In deeltje 4 van Loosduinen in oude anzichten is wel een afbeelding van het door u bedoelde gebouw.

Vr. gr. Joyce van Lingen

Joyce van Lingen

Marcella de Jager

Anja

Anja

Kliniek Ockenburg is niet hetzelfde als het Zeehospitum

Marcella de Jager


Ik weet niet zeker of dit idd Kijkduin is

zie verder de foto's v/h Gemeentearchief: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/de-gemeente-Den-Haag/Haags-gemeentearchief-1/zoekresultaat-Haags-Gemeentearchief.htm?zoekvrij=zeehospitium+

foto's van het 1ste Hospitium, Kijkduinsestraat en van het 2de Hoek van Hollandlaan

Marcella de Jager

hallo rob,  het zeehospitium is een jaar of 15 geleden gesloopt en stond inderdaad in kijkduin, maar is verhuisd naar het oude bethlehem-ziekenhuis gelegen aan de melis stokelaan in den haag , groetjes van margreet.

margreet langeweg.

Dank allen voor de info. Zou er in het Bethlehem ziekenhuis nog een archief bestaan van de sophia stichting, en bestaat dat ziekenhuis nog?

Gr. Rob

Rob de Werker

Misschien even bellen om te vragen of gegevens uit die tijd bewaard zijn??

(voorheen Bethlehemziekenhuis) Vrederustlaan 180. 2543 SW Den Haag. 070-359 35 93 ... Sophia Revalidatie, het vroegere zeehospitium te Kijkduin, is gevestigd aan de Vrederustlaan 180 in Den Haag

Marcella de Jager

Dank je wel Marcella, ik heb gebeld. Ze gaan uitzoeken of er nog gegevens zijn. Als er digitaal gegevens zijn zal ik de verwijzing noemen.

Groet Rob.

Rob de Werker

Ook ik heb diverse malen in het verleden het Zeehospitium in Kijkduin bezocht.

Familieleden en kennissen die destijds "helaas" zware operaties hebben moeten ondergaan in Ursula kliniek te Wassenaar aan hoofd (tumoren) of rug (zware hernia) moesten daarna naar het Zeehospitium in Kijkduin om te revalideren.

Mijn zonen zijn geboren in het voormalige Bethlehem ziekenhuis aan de Vrederustlaan/Melis Stokelaan.

Zelf ben ik ook geboren in het oude Bethlehem ziekenhuis, maar die was vroeger gelegen in het centrum van Den Haag aan de Prinsessegracht.

De zware operaties die v/h in Ursula kliniek te Wassenaar werden verricht zijn later overgenomen door het ziekenhuis Westeinde in Den Haag. De evacuaties vanuit Wassenaar naar het Westeinde ziekenhuis heb ik kunnen aanschouwen, daar mijn werkterrein t.o. het Westeinde ziekenhuis lag.

Evenals Marcella heb ik vaak gewandeld in de duinen van Kijkduin en heerlijk gegeten in een van de vele restaurants.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Ik heb goed en slecht nieuws.

Ik ben op zoek geweest met anderen (waarvoor dank) naar het zeehospitium in Hoek van Holland. Dit blijkt dus een oud bericht te zijn. Mijn moeder heeft aan het eind van de oorlog (WO II) niet in een hospitium te hebben gelegen maar in een sanatorium. Eerst in Rotterdam, daarna in Hoek van Holland en daarna in Oostvoorne.

Het slechte nieuws is dat ik zowel het sanatorium in Hoek van Holland als wel dat in Oostvoorne niet kan vinden. We spreken over de tijd van na 04-02-1945, de dag dat de moeder van mijn moeder stierf.

Wie kan mij helpen

Alvast bedankt, gr. Rob

Rob de Werker

Hoi Rob,

Deze vraag kwam ik op de "Hoek van Holland"Hyves tegen : "Ik heb als kind in het sanatorium gelegen.Wie weet nog waar dat was in H.v.H. en hoe het hete."

Antwoord

"het sanatorium zat op de 's-gravenzandseweg en is later het kindertehuis de koperwiek geworden. Hoe het vroeger heette weet ik helaas niet maar dat zal ik eens aan mijn moeder vragen want die heeft er ook gelegen in haar jeugd vanwege tbc"

De Koperwiek is opgegaan in de stichting Lindenhof.

In Rockanje was een sanatorium, zou dat ook kunnen?

Gr.Marcella

Marcella de Jager


Hoi Marcella,

Je moet er maar opkomen, op hyves gaan zoeken, wie had dat gedacht. Ja natuurlijk zou Rockanje ook kunnen, het ligt hemelsbreed niet echt van elkaar.

Ik ga op zoek naar meer info, kijken of ze een archief hebben. Dank je.

Groetjes Rob

Rob de WerkerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!