stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieën » Kindertehuis, Amsterdam in de buurt van het Olympische stadion.


Profiel afbeelding

St. Theresia aan de Kalfjeslaan, Amstelveen. Door nonnen geleid weeshuis voor wees-, schippers- en -slechte reputatie ouders- kinderen.  Mijn moeder heeft met zus en 2 broers daar van 1937 t/m 1945/46 doorgebracht. 

Rob Bor

Mijn naam is Karel schmitz heb ongeveer 1948 tot 1950 in het weeshuis naast de schipper school gezeten ben nu bijna 80 jaar oud zijn er nog overlevende op dit moment die daar toen ook waren gr k schmitz

Karel schmitz

Hai Sylvia, (Peter & Ronald)

Hier berichtje van Johannes ('Duiven' periode 1981-1984). Ik heb alleen op de nieuwe Duiven gezeten, begreep van Ewald dat hij ook nog op de oude Duiven heeft gezeten. Leuke tijd gehad met Loek, nog paar keer bij hem thuis geweest en was toen bevriend met zijn zoon en luisterden toen naar Dire Straits. Andere groepsleiders uit die periode: Ans, Frans, Els, Sophie, Wouter & Mans en stagieres Elisabeth, Suzanne & Edith.

De zusjes Hendrika & Christina volgens mij alleen kort voor afscheid meegemaakt. Rudy, Johan, Tino, Clyde, Remco, Leon, Ronnie, Saskia, Mittai, Ewald, Irma, Wijnand, Sharon & Martin (nog een aantal waarvan ik de naam ben vergeten) waren kinderen in mijn periode. Vakantiekamp o.a. in Bentveld en in Giethoorn. Heb jullie Peter & Sylvia misschien nog net meegemaakt of net niet meer. Verhalen zijn erg herkenbaar, hele leuke en ook wat minder leuke tijden gehad.

Bij afscheid als er kinderen weggingen werden er altijd met blikjes achter de auto gehangen. Gevuld stokbrood of kaasfondue kiezen met je verjaardag of afscheid. Woensdag altijd Bami/Nasi of Maceroni. Op de gangen rondsjeezen met die karretjes. Er was ook nog de 'Treinenkamer' om de hoek naast de Eagles een soort time-out kamer. Op de daken klimmen 's avonds. In de kuil spelen en hutten maken in de hoek bij die houten stelling. In het weekend altijd zelf je eigen eitje bakken in de keuken. Lekker aan de tram hangen en meeliften door de stad. Krakersrellen op weg naar school. Leuke tijd om op te groeien in Amsterdam!

 

Groeten Johannes

Johannes

zou het het burgerweeshuis op de amstelveenseweg, amsterdam, geweest kunnen zijn? het tehuis bestaat nie meer. volgens mijn geheugen werd het geleid door nonnen. ik heb er gezeten van 1052 tot 1954.

 

misschien heb je huwe iets aan,

 

groet,

 

joked

Jd Dammetje

Verkeerd onderwerp

Frits de Jonker

Hallo Allemaal,

hier kan ik nog wel iets aan toevoegen. Er was tenminste nog één kindertehuis of internaat in de buurt. Ik was er als 8 jarige in 1958 voor de tijd van enige maanden en maakte er onder andere de intocht van Sinterklaas in Amsterdam en het Sinterklaasfeest 1958 mee.

Het internaat(je) zelf was gelegen in enige (ik meen 3) wooneenheden aan de Tulpenburg. Het werd geleid door het echtpaar Kobalt-de Brouwer. Dit echtpaar woonde zelf aan de Borsenburg 1 en had bij zich een 6-tal kinderen waaronder ikzelf in huis.

De kinderen gingen op diverse scholen in Amstelveen, en een aantal van die kinderen waaronder ikzelf gingen op de St. Nicolaas Schipperssschool aan de Amstelveense weg. Vanuit die Schippersschool zo herinner ik mij, hadden we een vrii en open uitzicht op het Olympisch Stadion.

Ik ben niet meer zeker, maar ik meen dat dit internaat(je) de naam "Mater Dulcicima" droeg.

Mijn herinneringen eraan zijn gemengd. Ik was kennelijk moeilijk hanteerbaar waardoor ik niet op de zolder bij de andere kinderen slapen mocht, maar een eigen kamertje kreeg op de tussenetage. Dat was op het eerste moment niet leuk, maar ik ontdekte al gauw dat ik op het bed staande door het dakraam naar de bedrijvigheid op (het oude) Schiphol kon kijken. Bingo dus.

De weg naar de Schippersschool was lang voor een ventje van 8. Ik moest er te voet heen. Door weer en wind, dag in dag uit. Minder Bingo.

De Amstelveense weg was ook toen al angstwekkend druk, zeker voor een dorps jongetje als ik er een was. Des niet te min wist ik heelhuids aan de andere kant te komen en op weg naar school aan de bosbaan te "verdwalen". Maatregelen bleven niet uit. Ik weet alleen nog maar dat ze onaangenaam waren. Die hele schippersschool trouwens herinner ik mij als een naargeestig koud en kaal gebouw. Ook niet zo bingo dus.

Ik heb in de laatste jaren nog wel eens getracht de plek terug te vinden waar die School stond. Dat is mij niet gelukt. De Borsenburg en Tulpenburg en ook de bosbaan zijn er nog, die moesten dus voldoende zijn om mijn herinneringen te bevestigen.

Vechta, D

Joh. van Kempen

Johannes van Kempen

In de Lairessestraat was een tehuis voor werkende en studerende jongens, dat heette De Brink, toen ik er als groepsleidster werkte, maar ik meen dat het daarvoor Aloysius heette

Hilda Fernhout

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=1212&miaet=1&micode=AR-B002&minr=1203801&miview=inv2

Hilda Fernhout

913 Stukken betreffende het jongenshuis De Brink te Amsterdam, 1957-1972 (1 omslag) N.B. Toen Huize Aloysius aan de Elandsstraat te Amterdam werd opgeheven, gingen de schooljongens naar Baarn en de werkende jongens naar De Brink aan de De Lairessestraat. Het bestond van 1958-1967 en viel als jusitiehuis onder de Frentropstichting.

Hilda Fernhout

Tjomge jonge......... wat een verhalen allemaal. En terecht. Wat moeten jullie doen,? Praten met elkaar dat lost wat op. Ik zelf heb op de school gezeten naast het kindertehuis Overschinkel aan het Ijsbaanpad, (de van Det School) Periode 1977 1979. Ik zie alleen maar vragen van alle reaguurders,maar geen antwoorden. treed met elkander in contact en deel uw belevingen en ondervindingen. Doe dat! En gooi de schaamte van je af en volg je hard! Sschaam je niet, maar deel wat in je leeft.  Het tehuis Overschinkel is gebouwd in de jaren 1958-1960 door Aldo van Eyck (https://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerweeshuis_(IJsbaanpad_Amsterdam)). Het olympisch stadium werd gebouwd voor de Olympiche spelen van 1928, Ook werd toen het gebouw van de automobiel fabriekant Citroën gebouwd aan het Olympiaplein even als de brug van het Olympiaplein naar Amstelveen zijn ontworpen en gebouwd door de architect (Jan Wils(1891 - 1972)) https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Wils_(architect) . Tijdens de Olympische spelen van 1928 was Jigoro Kano, grondlegger van de Judo sport in Amsterdam Aanwezig.

Clemens Meijer

Hoi Johannes,

 namen die jij neer zet komen mij ook bekend voor, clyde had 1 arm klopt dat?

 Ook namen van leiding komen mij bekend voor, loek die altijd met de vissen bezig was, Carolien was mijn mentor en Frans die van mijn zus Natasja. 

Betina was een stagere.

 Ook ik zat op de duiven, ik Geloof tot 1982.

Groetjes Silvia. 

Silvia jacobsen

Langs de Amstelveenseweg was een internaat voor schipperskinderen.

j. van den driesschen

Ik zit tewachten op een goede reactie in mijn tijd was er maar een wees huis op de amstelveense weg direct tegen de schipper school heten wees en zegen  wat door partecolieren werdt gerund boven twee slaap gelegen heden met wasbakken op de gang plus een zolder afdeling wat vol lag met cado.s daar na twee trappen naar beneden waar een speelgedeelte en slaap gelegenheid met slaap kamers voor personeel weer naar de begane grond entree kamer van de directrice rechts denaai kamer daar achter verblijf eten voor de oudere in de gang de keuken en rechts de douchen daarna washok c.qaardappelen schillen daarna groot speel terrein het was een grote villa daarna gebruikt als slaapplaats verplegers voor het VU Ziekenhuis is lang geleden gesloopt in mijn tijd was dit het eindige wees huis 

Karel schmitz

Hai Sylvia, Klopt Clyde had een arm en een stompje. Hij ging altijd om met Tino. Carolien was ik helemaal vergeten, maar die werkte er ook nog. Bettina zegt mij niets. Maar goed ook alweer even geleden 🤭 Maar als ik het zo lees hebben we inderdaad samen op de Duiven gezeten. Ik kan me je naam helaas niet herinneren. Weet nog wel blond meisje waarmee ik in de tent heb geslapen. Die kwam toen ik er al even zat. Volgens mij moet jij dat geweest zijn.🤔 Je bent niet lang gebleven volgens mij, klopt dat? Lijkt me trouwens wel leuk om een keer een reünie te houden. Liefst op locatie. Groeten Johannes

Johannes


Ik herinner mij dit gebouw nog erg goed, fietste er vaak langs op weg naar Amstelveen. Er staan foto's van op https://www.foto.serc.nl/noord-holland/amstelveen/amstelveen-15794 Het internaat heette indertijd Schippersinternaat v/h St. Josephschool en aan de overkant was de Sint Nicolaasschool voor Schipperskinderen. Het was een katholiek internaat geleid door de zusters Carmelitessen. Ik hoop dat veel mensen iets hebben aan deze informatie. Met vriendelijke groet, Danny van Bemmel

D. van Bemmel
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.