stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » huize Sint Annastichting

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Wie kan mij iets vetellen over de Sint Annastichting was gevestigd in de mariastaat 2A in het Bezuidenhout te Den Haag. Ik weet dat de St Annastichting verloren is gegaan bij het bombardement in 1945 op het Bezuidenhout. Is er misschien ergens in een archief iets bewaard gebleven over deze stichting?

margreet langeweg.

Al geinformeerd bij het GA Den Haag?

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Op de website van het gemeentearchief kan je zien wat ze daar hebben.

http://www.denhaag.nl/home/bewoners/de-gemeente-Den-Haag/Haags-gemeentearchief-1/zoeken-in-het-archief.htm

Het enige, dat er te vinden is is dit:

Dossier inzake de organisatie en werkzaamheden van de stichting St. Thomas van Villanova voor de verpleging van meisjes in de RK St.  Annastichting   , 1946-1963, met bijlage

Het ziet er naar uit dat alles is verbrand en dat is ook niet meer dan logisch

vangool

Het klopt dat het archief van voor 1945  (3 maart) verloren is gegaan.

Daarna is het tehuis naar een andere locatie gegaan.

Op de website van het haagsche gemeentearchief is nog wel wat info en zelfs foto's te vinden.

Het was een tehuis voor ongehuwde moeders en hun kinderen.

http://www.denhaag.nl/home/bewoners/de-gemeente-Den-Haag/Haags-gemeentearchief-1.htm

(zoeken op annastichting)

Kim

In het jaarboek van het CBvG 2010 wordt op blz. 184 een opsomming gegeven van 11 personen die bij het bombardement van 3 maart 1945 in de Mariastraat 2-2a zijn omgekomen.

Mvg,

Erik Schreuder

E.W.H. Schreuder

Hallo,

Bij mijn zoektocht stuitte ik op hetzelfde "euvel"...ik heb in het rijksarchief ook niets meer teruggevonden.

Ik weet niet welke gegevens je zoekt, maar de kerk tegenover het huis aan de mariastraat is niet verwoest en de doopgegevens etc zijn daar nog wel!

Als je ze belt helpen ze je zeker verder!

Groetjes Monique

Monique

ps

"de kerk van O L Vrouwe van Goede Raad" 's-Gravenhage.

Monique

Was het echt alleen een tehuis voor ongehuwde moeders en hun kinderen? En woonden er dan alleen mensen uit Den Haag of had het een provinciale of zelfs landelijke functie?

Ik ben namelijk een kind tegen gekomen, geboren in Lisse in 1919, dat in 1921 ingeschreven wordt in Den Haag, adres Anna Stichting, en dat in 1926 weer uitgeschreven wordt en terug naar Lisse verhuist.

R. van Ruiten

Ik kom er net achter dat een kindje in mijn verre familie ook bij de St Anna Stichting aan de Mariastraat 2a gewoond heeft, samen met haar broertje, maar zonder ouders. Het verhaal gaat dat de vader van het gezin zijn fortuin verspeelde, en dat de kinderen in internaten geplaatst werden, betaald door broers van de vader. De oudste drie kinderen gingen naar Maastricht, de jongste twee naar Den Haag. Deze kinderen zijn hier beiden overleden, kort na elkaar in 1931, meisje op de leeftijd van 2 jaar, jongetje op de leeftijd van 10 maanden. Overigens woonden de ouders van de kinderen in Groningen. Blijkbaar was het dus niet puur een huis voor ongehuwde moeders en hun kinderen, en ook niet alleen voor mensen uit Den Haag en omstreken.

Marije Essink

http://suikerzakjes.qoop.nl/index.php?page=%2Fshowartikel.php%3FartikelID%253D9352920

'Den Haag Eerste Steen St Annastichting 1926 (9352920)'


 Den HaagSt. Monica en StAnnastichting / Barmhartigheidspost van het Leger des Heils Groningen: Ver. Doorgangshuis Heerlen: Ver. ...


http://www.google.nl/#hl=nl&cp=33&gs_id=12&xhr=t&q=huize+Sint+Annastichting+den+haag&pf=p&sclient=psy-ab&source=hp&pbx=1&oq=huize+Sint+Annastichting+den+haag&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=64b673d7bced6231&biw=1247&bih=811


Het schijnt in 1950 te Heerlen zijn voortgezet.


mvg

Elisabeth

Na wat rondsnuffelen in de zoekresultaten van de door Kim genoemde link, en enkele artikelen op kranten.kb.nl, in combinatie met het verhaal van de vader van de door mij genoemde kinderen die zijn geld er door gejaagd had, krijg ik het idee dat het hier gaat om armenzorg. Dan zal het bij de St Annastichting waarschijnlijk zijn gegaan om opvangen en verzorgen van kinderen van arme ouders of iets dergelijks. Het tehuis was katholiek en gerund door zusters (nonnen).

Marije Essink

Beste Marije en Elisabeth, heel erg bedankt voor jullie info. In mijn geval denk ik dat het volgende is gebeurd:

kind in 1919 geboren in Lisse. Moeder overlijdt 10 maanden later in 1920. Vader blijft dus achter met 2 kleine kinderen (er was nog een ouder zusje). Kind wordt dus in 1921 in de St. Anna Stichting ingeschreven. Dit is misschien op aanraden van de familie geweest want een zus van de vader was non en woonde al in Den Haag. Zij was in 1915 in het Heilig Hart Klooster in de Newtonstraat ingetreden. Weer een jaar later, in 1922, hertrouwt de vader in Voorburg, met een vrouw afkomstig uit Wassenaar. Daarna is het kind in 1926 dus weer bij de St. Anna Stichting uitgeschreven.

R. van Ruiten

In de jaren 60 heb ik als verpleger mijn best gedaan in de St.Josephstichting te Heel.in Limburg.

Daar was ook een verpleegafdeling van St.Anna.

De eerste was voor mannen en kinderen,de andere was voor meisje's

Misschien dat er enige verbanden zijn tussen de stichting in Heel en andere plaatsen.

mvg.Wim de Ruiter.

Wim de Ruiter.

Hallo Margreet.

Onderstaand een link naar een aantal foto's van 'sociale wantoestanden' afkomstig uit het nationaal archief, Spaarnestad Photo. Er zitten ook foto's van de Sint Anna Stichting tussen. Gemaakt in 1946, dus na het bombardement. Wellicht is er ter plekke meer te vinden.

http://www.spaarnestadphoto.nl/component/option,com_memorix/Itemid,60/searchplugin,codec/task,topview/cid,14865/siblings,1/lang,nl/cp,102/pp,3/rpp,10/mrxpopup,1/CollectionID,1/PhotoID,SFA001001664_01/RecordID,25008/ResultRecord,1013/of,/od,/

Mvg Ron

Ron Janson


Mijn overgrootmoeder is hier ingeschreven van juni 1910 tot waarschijnlijk 1912, samen met mijn opa, geboren op 24-7-1910. Ze was toen nog ongehuwd, dus waarschijnlijk was de sint Annastichting idd een opvanghuis voor ongehuwde moeders met kinderen. 

Stefan van BoxtelPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!