stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Veel slechte genealogische sites op internet



Profiel afbeelding

Geachte lezers,

Vaak wordt aan mij gevraagd om een stamboom op te zetten of te controleren.

Bij controles van stambomen kom ik heel vaak zeer grove fouten tegen.

En dan blijkt dat ze als bronnen Genlias, Geneanet en genealogische sites noemen.

Kinderen die niet bij het betreffende gezin horen, of personen met een verkeerde persoon is getrouwd.

En zo kan ik nog wel een hele waslijst opsommen.

Heb een vermoeden dat 7 van de 10 genealogisch sites op internet slecht tot zeer slecht te noemen zijn.

Begrijp de mensen niet dat ze ongecontroleerd een genealogie op internet durven te plaatsen.

Dat er fouten gemaakt worden is menselijk, maar geen grove fouten.

Ik noem het een gigantische vervuiling op internet van genealogische gegevens.

Wat is uw mening over de genealogische sites op internet.

mvg, Masje II

Masje II - 11 apr 2011 - 13:26

Daar ben ik het helemaal mee eens.

Nou ja een vervuiling is niet het juiste woord. Het is ook zo dat ik wel eens iemand erop aangesproken heb of hij of zij de goede data wilde vermelden omdat het fout was.B.v. dat een kind van 7 trouwde of een man die 198 jaar was geworden. Heel slecht. Maar het is waar ze laten het staan en veranderen er niets aan.

Ik ben er maar uiteindelijk mee gestopt en ik weet wat goed of fout is.

Het is jammer dat ze het zelf niet in de gaten hebben of dat ze denken dat het goed is zonder dat het gecontroleerd is in de archieven.Ik maak me er niet meer druk om.

Er zijn ook stambomen die er wel netjes uitzien en in orde zijn daarvoor wil ik deze mensen wel een compliment geven dat zij wel alles gecontroleerd hebben.

Groet,

Angelien h - 11 apr 2011 - 14:00

Helemaal mee eens,

Zelf gebruik ik de info die op sites staan als richtlijn, of een duwtje in de juiste richting.

Mijn motto blijft altijd zelf controleren in de archieven of op de online zoekregisters van de diverse archiefinstellingen.

Tukkergirl - 11 apr 2011 - 14:38

Het enige dat op internet een bron mag worden genoemd voor stamboomonderzoek zijn de gedigitaliseerde registers e.d. Dus websites als family search van de Mormonen (niet de zoekfunctie op personen) en verscheidene archieven die hun collectie digitaliseren.

Alle andere websites, soms met complete genealogiën, gelden als niets anders dan "van horen zeggen". Ze kunnen heel handig zijn, zeker Genlias, maar net als wikipedia geldt dat het uiteindelijk geen bron mag zijn. Alleen in een nog lopend onderzoek kan het tijdelijk een bron zijn, totdat men zelf de boel heeft onderzocht.

Internet is een zeer vluchtig medium waardoor, juist ook door de laagdrempeligheid, iedereen over zijn of haar vermeende voorgeslacht kan publiceren. Men overvraagt dit medium wanneer men ten allen tijde betrouwbare informatie verwacht. Overigens houdt men zichzelf voor de gek als men het geschreven woord per definitie grotere betrouwbaarheid toedicht. Waar het vooral op aankomt is een goede dosis bronkritiek.

Wat ik weer niet begrijp is waarom iemand, verwacht dat een gepubliceerde stamboom op juisheid is gecontrolleerd door iemand anders. Zelfs in publicaties van genealogische verenigingen (op papier) is niet alles 100% gecontrolleerd.

K.J. van Veen - 11 apr 2011 - 15:55

Er wordt hier op het forum wel vaker gesproken

over de slechte kwaliteit van publicaties op internet.

Daatoe reken ik ook de gegevens op bijvoorbeeld Geneanet,

maar ook op de zustersite van dit forum: Genealogie Online.

De fouten vliegen je echt om de oren.

Je kunt je schouders erover ophalen, maar ook het stamboomforum

is ongewild medeplichtig aan het rondpompen van foute informatie.

Er zijn hier op het forum twee mensen, die er een gewoonte van maken

om op een vraag binnen vijf minuten te reageren met lappen tekst,

die ze klakkeloos van bijvoorbeeld Geneanet copy/pasten, zonder bronvermelding,

of even heel snel bij elkaar hebben gegoogled, of hun leven ervan afhangt.

De vraagstellers zijn over het algemeen natuurlijk blij met deze informatie,

en vragen zelden of nooit of dat eigenlijk wel klopt.

De betrouwbaarheid van het stamboomforum is hier dus ook me in het geding:

er worden hier dagelijks foute antwoorden op vragen gegeven.

 


 

Ik hoop, dat de twee mensen, die ik bedoel, dit lezen, en zich realiseren,

waar ze mee bezig zijn.

Jan Clavaux - 11 apr 2011 - 16:02

Ik zou in dit kader ook willen pleiten om bij elk antwoord waar mogelijk een bronvermelding te plaatsen zodat de vraagsteller in ieder geval in staat wordt gesteld de informatie uit het antwoord te verifieren.

Door het klakkeloos kopiëeren van gegevens werken we op het forum denk ik ook mee aan de "vervuiling"

mvg-Ben

Ben Wegman - 11 apr 2011 - 17:15

Dat is juist. Een paar jaar geleden was dat trouwens ook al eens aan de orde. Dat neerkwakken van grote blokken tekst uit databanken (die wemelen van de fouten) heeft niet veel zin.

Je kunt beter de mensen verwijzen naar wáár ze het kunnen zien; dan leren ze ook hoe je moet zoeken.

Bovendien moet je beginners niet met informatie overvoeren; daar gaan ze in verdrinken.

Leo Bijl - 11 apr 2011 - 18:26

Wat heb je aan een stamboom die niet geverifieerd is met bronnen ? Gewoon waardeloze internet vervuiling en misleiding voor mensen die wel serieus zoeken naar hun wortels. Pas als ik de echte akte heb gezien (al dan niet in het archief of op familysearch) of bv een persoonskaart of bidprentje heb, markeer ik de bron als primair bewijsmateriaal. Als ik het uit 2e hand heb, b.v. een transcriptie of van een familielid markeer ik het als secundair bewijs. Dit bewijs niveau staat ook in je gedcom en ik begreep dat Bob Coret het ooit ook op genealogie online wil gaan weergeven.

Genlias en stamboom sites zijn handig als je even vast zit , als handvat, maar voordat ik ook maar 1 persoonsgegeven overneem ga ik het eerst natrekken.

Vaak zie je ook kleine foutjes, er staat dan b.v. een aktedatum als geboortedatum en dat gaat soms goed maar je kunt er zo maar 2 dagen naast zitten.

Ik heb nu ruim 900 personen in mijn stamboom en dat heeft me ruim 2 jaar gekost. Maar alles wat er staat klopt.

Ik denk dat genealogie een enorme hype is geworden mede dankzij internet. Natuurlijk is internet heel handig voor je onderzoek maar je krijgt ook een hoop troep erbij. Misschien dat in de loop der jaren de vervuilers weer uitgekeken raken en langzamerhand verdwijnen.

Op een toekomst met veel mooie maar vooral correcte stambomen.

Folkert

Folkert Geurink - 11 apr 2011 - 18:59

Ook dat is juist. Databanken zijn géén bronnen; ze zijn toegangen; in feite gewoon de digitale versie van kaartenbakken. En je beroept je in beginsel niet op een kaartenbak (of de hele boel zou verbrand moeten zijn en die kaartjes zijn alles wat er over is).

Leo Bijl - 11 apr 2011 - 19:28

Het gaat mij een beetje te ver om Genlias gelijk te stellen met geneanet. Natuurlijk, genlias is een weergave van de kaartenbakken. Bij het omzetten van de kaarten/akten naar genlias kunnen fouten gemaakt zijn. Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf de akte nalezen via familysearch. Ik zie het gevaar van verkeerde ouders dus niet zo (wel als de persoon in kwestie weinig gegevens heeft aangeleverd).

Familysearch (de personenlijst via stambomen), geneanet etc. zijn veel minder betrouwbaar. Ik gebruik deze eigenlijk nooit. Zelfs als ik vast zit, kom ik via die sites niet veel verder.

Dan heb je nog de akelige gezinsreconstructie (op basis van wat?). Ik ken er zo'n stuk of 5 die ik wel bezocht heb. Sommigen zijn dramatisch slecht. Ik neem de moeite niet meer om de makers op fouten te wijzen. Of ze willen je commentaar niet begrijpen of ze reageren niet.

(bv. Twentebestand: drama)

Ik publiceer zelf geen stambomen. Ik weet precies waar ik onzeker over ben, ook al staat dat erbij, anderen kunnen toch denken dat het een bewezen verband is.

Zwenny - 11 apr 2011 - 20:05

"Vervuilers" zoals Folkert ze zo typerend noemt raak je met internet nooit kwijt. Al moet ik erkennen dat genealogie een beetje een hype is, ik waag het te betwijfelen dat internet daarvan de oorzaak is. Ik denk dat het vooral gepopulariseerd is door een paar welbekende tv-programma's.

Op dit moment hoeft een willekeurige Nederlander voor zijn stamboom enkel op genlias en de digitale stamboom de naam van zijn of haar (over)grootvader invoeren en met een half uurtje werk is hij/zij terug tot 1800, zonder ook maar een archief te hebben geraadpleegd. Vervolgens wordt nog eens op geneanet of een andere gratis stamboomverstrekker gekeken en de stamboor reikt tot wellicht voor 1600. En het eindresultaat: een stamboom zonder ooit één archief te hebben gezien. En omdat het wel een leuke stamboom is, wordt het vervolgens weer op internet geplaatst.

Daar kan een serieuze genealoog niet tegenop. En toch zou diezelfde genealoog niet zonder internet willen, want het bespaart hem/haar immers ook kostbare tijd. Met een paar keer een druk op de knop, heb je namelijk al gauw een aardig idee waar je moet zijn voor je onderzoek.

K.J. van Veen - 11 apr 2011 - 20:12

Ik heb mee gemaakt dat in een stamboom (gestolen of niet) mijn oma nog geboren moest worden nadat mijn dochter geboren was. Jammer want ze was al overleden voor mijn dochter geboren was. Het was ook geen wisseling van geboorte/overlijdens datum maar gewoon een domme fout.

Vriendelijke groet,

Carla B

Carla B - 11 apr 2011 - 20:15

@Zwenny

Bij familysearch gebruik ik alleen de gedigitaliseerde akten, die zijn natuurlijk wel betrouwbaar en ik hoef nu niet meer in Den Haag achter die lawaaiige microfilm lezers te zitten Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

@vanVeen

Ik ben ook heel blij met internet maar je moet het (zoals alles) op de juiste, nuttige manier gebruiken.

Folkert Geurink - 11 apr 2011 - 20:49

Wat ik me al heel lang heel erg afvraag is of we 'publicaties' op internet kunnen en mogen beschouwen als een volwaardige evenknie van publicaties in de tijdschriften, zoals De Leeuw, Gens Nostra, enz. enz.

Die zullen ook wel niet foutloos zijn, maar vergissen is nu eenmaal nooit te vermijden (ik heb er pas een Jopsehina gezien, wat wel een heel grappige variatie op Josephina is). Het lijkt me echter wel dat je ervan uit kunt gaan dat de schrijvers van al die artikelen ook inderdaad hun bronnen ècht hebben gelezen (de stukken dus).

Hebben we als het ware te maken met twee rangen van publiceren: 1. het tijdschrift, 2. het internet ?

Zelf kom ik overigens met Geneanet of Rootsweb enz. ook niet wezenlijk verder; meestal heb ik het zelf al gevonden.

Het is een goede zaak dat erover gesproken wordt in elk geval.

Leo Bijl - 11 apr 2011 - 21:07

@L.Bijl

Ik vind onderscheid maken tussen de 2 rangen Tijdschrift en Internet nogal kort door de bocht.

Mijn publicatie op internet is niet minderwaardig aan die van een tijdschrift want ik publiceer nooit zo maar iets, zoals ik hierboven al schreef.

En ook al ben ik geen lid van de NGV of welke club dan ook, ik vind mijn data toch wel op mijn eigen manier.

Folkert Geurink - 11 apr 2011 - 22:13

Ben het helemaal eens met Masje, begrijp alleen niet waarom hij GENLIAS als een van de onbetrouwbare websites noemt (weliswaar als bronvermelding maar toch). De website van GENLIAS is een gerenommeerde bronnensite aangestuurd vanuit de verschillende regionale en nationale archieven, waarop alleen transcripties staan van geboorte,- huwelijks- en overlijdensakten. Natuurlijk staan er incidenteel wel eens een transcriptiefout, maar ik moet zeggen de meeste "transcriptie-fouten" die ik dacht geconstateerd te hebben, werden gepareerd en bleken toch echt 1 op 1 overgenomen uit de oorspronkelijke akten. Overige zogenaamde genealogische databases (Rijerkerk, Voorouder.nl, geneanet enz.) blinken inderdaad uit in ongeverifieerde gegevens en de meest wilde aannames worden hier als waar getoond.

Marcel Verhoef - 11 apr 2011 - 22:18

Daar heb ik ook geen twijfels over. Er zijn trouwens ook heel wat hoog kwalitatieve sites van allerlei mensen overal. Gelukkig.

Het is ook geen vaststelling, het is een vraag. Wat hebben we als algemene indruk van wat er allemaal op ons terrein op het internet staat en slaat de balans uit naar de ene of de andere kant. Daar begon dit ook mee: is misschien wel 7 uit 10 gewoon bar slecht, of valt het misschien mee of is het juist nog veel erger. Mede met de beginner van de draad vraag ik me dat af.

Leo Bijl - 11 apr 2011 - 22:43

Vorige spreker was me net te vlug af, maar dat hindert niet Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Leo Bijl - 11 apr 2011 - 22:45

Ik zou Genlias en de Digitale Stamboom niet op 1 lijn zetten met Geneanet e.d.

Hoewel ik in beide wel typfouten heb ontdekt (en teruggekoppeld) (datums, plaatsnamen, voornamen)

We hebben het hier over publicaties van andere onderzoekers die niet accuraat genoeg hebben geahndeld.

Dat staat m.i. los van internet, dat is maar een medium.

Ik heb een gedrukte genealogie die ook niet volledig juist is.

Terwijl ik weet dat er veel mensen geïnterviewd zijn, die juist informatie hebben gegeven.

Bijvoorbeeld: X is overleden in 1941 - terwijl de aangedragen (en correcte) informatie is X is overleden op 41-jarige leeftijd in 1943.

Het blijft mensenwerk.

Ook ik heb veel gezocht op Genlias, Digitale Stamboom en meer sites van archieven.

Die helpen je goed op weg.En als je in meerdere archieven dezelfde info vindt, dan is er een groot waarschijnlijkheidsgehalte.

 

V.w.b. de aangedragen oplossing op vragen in dit forum, vraag ik (bijna altijd) waar men deze informatie heeft gevonden (en op welke wijze) - ten eerste om er van te leren, en ten tweede om zelf die born te kunnen bekijken.

Ook aangedragen onderzoeken van anderen gebruik ik (MET bronvermelding)

Zoals al eerder gezegd: uiteindelijk zul je moeten proberen de echte stukken te zien.

Vertrouwen is goed, controleren is beter.

De betrouwbaarheid van je stamboom/publicatie is recht evenredig met je eigen nauwkeurigheid.

Groeten

Jan

Jan K. (genealinks.tk) - 12 apr 2011 - 09:44


"Veel slechte genealogische sites op internet."

Beste Masje II,

Wat je nu doet is ongefundeerd een mening verkondigen. Letterlijk zeg je: "Heb vermoeden dat 7 van de 10 genealogische sites op internet slecht tot zeer slecht te noemen zijn."
Je hebt een VERMOEDEN, maar waar is je bewijs?

Wat is waar? Dat jarenlang een geslacht werd omgedraaid, ja, zowel van de man als de vrouw, is pas recht getrokken bij het overlijden van de vrouw. En dat was dan "betrouwbare" info, want het stond zo in de akte?!!

Natuurlijk zou het geweldig zijn, als iedereen je vroeg bij het opzetten van een genealogie. (En zo zijn velen in Nederland, die er een boterham - het beleg - aan overhouden).


"Alle andere websites, soms met complete genealogiën, gelden als niets anders dan "van horen zeggen"."
[van Veen] 
Ik zou als ik U was, maar niet te ver vóór 1800 gaan zitten, want dan is met recht ook alles wat geschreven staat "van horen zeggen". Velen konden noch lezen, noch schrijven, dus wat de notabelen schreven was altijd juist! En daar hechten wij wel waarde aan?
Hoe komt het, dat er zoveel personen met op verschillende wijzen geschreven achternamen, direct familie van elkaar zijn c.q. tot één gezin behoorden?


"En je beroept je in beginsel niet op een kaartenbak (of de hele boel zou verbrand moeten zijn en die kaartjes zijn alles wat er over is)." [L. Bijl] 
Dat is niet erg consequent!! Want dan is de kaartinfo plotseling wel betrouwbaar?

Nooit gehoord dat ambtenaren ook fouten kunnen maken? En omdat het zo in de akte staat, is het waar wat er staat? Hoe vaak zijn er niet foutieve leeftijden opgegeven bij overlijden? En dan bedoel ik niet in de periode vóór 1811, want een paar dagen verschil tussen geboorte en doop kan net een jaar verschil geven.

"Genlias en stamboom sites zijn handig als je even vast zit, als handvat, maar voordat ik ook maar 1 persoonsgegeven overneem ga ik het eerst natrekken." [Folkert Geurink].
Gek, maar ik dacht toch echt dat je de gegevens WEL overnam om te kunnen controleren.
Weet je wel zeker dat je op Familysearch een kopie van de echte akte ziet? Of neem je aan dat dit wel je juiste gegevens zullen zijn. O ja, door ambtenaren zijn wel vaker verkeerde aktes "aan elkaar geknoopt" door een kind de verkeerde ouders te geven.

 "Ik publiceer zelf geen stambomen. Ik weet precies waar ik onzeker over ben, ook al staat dat erbij, anderen kunnen toch denken dat het een bewezen verband is." [Zwenny].
Je moet wel degelijk publiceren, er zullen altijd - mede omdat er in verloop der jaren veel materiaal verloren is gegaan - vragen blijven. En of anderen je waarschuwingen negeren, moet je niets van aan trekken. Het is toch JOUW publikatie?

Nu denkt u waarschijnlijk dat ik uitsluitend commentaar heb, maar niets is minder waar.

Ook ik heb lang getwijfeld of ik de gevonden gegevens wel of niet op internet bekend zou maken.
Ik heb al zeer veel bij de bron geverifieerd. Het leuke is, dat ik op internet meestal niet aan bronvermelding doe.
Niet omdat ik het niet zou kunnen (mijn database bevat de bronnen), maar ik vond het niet mooi staan.
En bovendien wilt u toch alles ZELF terugvinden? Dus waarom zou ik u het gemakkelijk maken door mijn inspanningen vrij te geven?
Een enkele bronverwijzing geef ik wel. Meestal is dat bij bijzondere zaken.

O ja, hoe zit dat dan met de opvolger van Genlias? Kunnen ze die dan maar beter achterwege laten?
Of zouden we meer archiefsites moeten krijgen, waar èn goed geïndexeerd is èn de bron (akte) gekoppeld is aan die index.

In ieder geval hoop ik dat men geen onderscheid wil maken tussen publicaties op internet en in tijdschriften.
Wilt u dat wel, dan moet ik u eerst de vraag stellen of publicatie in boekvorm dan nog een stapje hoger is!

Bij het gebruik van de hier genoemde publicatievormen moet je rekening houden met de wens om steeds sneller gegevens naar buiten te brengen.
Bovendien bereik je met publicatie op internet snel een veel grotere kring van belangstellenden.

Mvg,

PJ

P.J. de Bree - 12 apr 2011 - 16:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu