stamboomforum

Forum logoFora » Archiefonderzoek en bronnen » Waar voer schipper Woudstra

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Dag allemaal

Ik ben op zoek naar schippersinformatie

Halverwege de 18e eeuw wordt in Friesland Durk Eelkes geboren. Hij trouwt in 1773 in Oudehaske met Akke Jarings. Mij zijn 5 kinderen bekend, waarvan er tenminste 1 in Friesland wordt geboren:

Rigt: geboren plaats onbekend 20 november 1773, gedoopt 27 maart 1774 te Oudehaske

Eelke: ong 1776 geboorteplaats niet bekend

Bontje: geboren Tergouw (ZH) 25-08-1778, gedoopt 31-03-1782 te Sintjohannesga en Delfstrahuizen

Lammert (later Lammert Dirks Woudstra): geboren 07-04-1780 Steenbergen Zeeland, gedoopt 31-03-1782 St. Johannesga Schoterland

en

Trijntje: geboren Rotsterhaule 07-12-1783, gedoopt 14-12-1783 Sintjohannesga en Delfstrahuizen

Bij Rigt, Bontje en Eelke zit er een behoorlijke tijd tussen geboorte en doop. Blijkbaar werden de kinderen pas gedoopt als het gezin terug in Friesland was, want ik neem aan dat Durk schipper was.

Zoon Lammert krijgt 12 kinderen die allemaal in Joure worden geboren. Hijzelf overlijdt ook in Joure.

Eén van die kinderen Eelke Lammert Dirks Woudstra is schipper/varensgezel (staat op zijn overlijdensakte en op de trouwakte van zijn kinderen) Hij trouwt in 1848 in Brouwershaven en overlijdt  daar ook. Zijn kinderen worden allemaal in Brouwershaven geboren.

Druk verkeer tussen Friesland en Zuid-Holland /Zeeland dus.

Ik heb wat vragen

Waar zou ik kunnen vinden wat voor soort schipper Durk was, wat vervoerde hij, hoe zag zo'n reis eruit, hoe lang was je van huis, wat voor boten werden er gebruikt.

Was het gebruikelijk om je kinderen zo lang ongedoopt te laten, of werden ze wel gedoopt maar nog eens in de 'echte' kerk in Friesland.

Ik neem aan dat Rigt en Bontje meisjes zijn?

De kleinzoon van Durk, Eelke Lammerts Dirks is ook schipper/varensgezel. Maar anders dan zijn opa denk ik. Want zijn kinderen worden allemaal in Brouwershaven geboren. Dus moe bleef thuis. Waar zou ik kunnen vinden waar hij op voer.

O, en dan nog één vraag. Zou Tergouw soms Gouda zijn? Of zit ik dan helemaal verkeerd

Kortom het zijn nogal wat vragen

Ik hoop dat jullie me iets verder kunnen helpen

Groet

Ineke

Ineke Riem Vis

Hallo Ineke,

Op één vraag kan ik snel antwoord geven:

Tergouw   thans Gouda (Zuid-Holland, Nederland)

Bron: Herkomst Onderzoek Stadsarchief Amsterdam.

Wat je algemene vragen betreft, denk ik dat het scheepvaart museum in Sneek je wat antwoorden kan geven.

Groet

Wim

Wim Hobers

Hallo Wim,

Dank je wel. Ik vermoedde dat al. Tijd voor een bezoek aan het Groene Hart Archief. Ik heb daar nog meer uit te zoeken, dus dat wordt een gecombineerde actie. Gelukkig ligt het vlakbij. Sneek niet, dat wordt een dagje uit ;-).

Groet

Ineke

Ineke Riem Vis

Hallo Ineke,

Als je toch naar het Fries Scheepvaartmuseum Sneek gaat, vraag dan naar een evt. naamlijst van de leden van schippersgilden. Mogelijk was Durk Eelkes lid van het "Binnenlandvaarders Gilde". In dat geval zou er een gildepenning kunnen bestaan met zijn naam er op.

Ook het Amsterdams Historisch Museum, het Rijksmuseum en het KPK, zijn in het bezit van gildepenningen.

De beste bron voor Ambachtsgilden id het boek van Dr. D. A. Wittop Koning. Aanwezig in Sneek.

Wat betreft je overige vragen:

Er werd veel turf gevaren tussen Friesland en Zeeland. Veel Friese families vinden hierdoor doopaangiften in alle Zeeuwse havens.

Reisduur was altijd afhankelijk van wind, stroom en overige factoren.

De schepen uit die periode waren Tjalk-achtige schepen, rond en vol. Gebouwd voor het vervoer van lading, niet voor snelheid.

Vaak werden kinderen gedoopt in de plaats waar ze op dat moment in de haven lagen.

Sommigen deden dat blijkbaar in hun eigen woonplaats.

Schippers namen in principe elke lading in, voor elke plaats, dus kun je in heel Nederland nazaten vinden.

Vriendelijke groet,

Piet Boltjes 

P. Boltjes

Steenbergen ligt volgens mij in NB

niepoort

Dag Piet,

Hartelijk bedankt voor je informatie.

Ik ben al uitgebreid aan het snuffelen geweest op de website van het museum. Er worden daar wat schippers genoemd, maar Durk is daar niet bij. In het museum zelf zou er natuurlijk zo'n lijst kunnen zijn, dus die vraag gaat op mijn lijstje. Bedankt bovendien voor de goede suggesties om verder te zoeken. Het boek van Wittop Koning heb ik even op Antiqboek opgezocht. Er is een exemplaar te koop voor 80 euro, dus dat laten we maar even voor wat het is. De bibliotheek in Sneek is gesloten ivm een renovatie, dus dat moet ook op een later tijdstip.

Je turf en tjalkverhaal vond ik erg informatief. Ook hier ben ik meteen weer gaan googelen. Ik wist niet dat er zoveel verschillende binnenschepen waren. En je kunt je bijna niet voorstellen hoe ze in zo'n boot, met de hele familie in zo'n kleine kajuit geleefd hebben. Een hard bestaan lijkt me.

Liesbeth, dat probleem kwam ik ook tegen. In heel Zeeland is geen Steenbergen te bekennen, ook niet op oudere lijsten van Zeeuwse plaatsen. Steenbergen ligt ong. 10 km van de Zeeuwse wateren en misschien waren ze dus wel op weg naar Zeeland. Ik heb mijn informatie uit Tresoar en daar staat Steenbergen Zeeland. Wat ik nog niet gedaan heb (veel weg geweest en nog geen tijd gehad om alles na te gaan) is Lammert opzoeken in de Noord Brabantse internetarchieven. Dat moest ik dus maar gauw eens gaan doen. Ook jij in ieder geval bedankt voor je reactie.

Groeten

Ineke

Ineke Riem Vis

Beste Piet, probeer eens de boeken van Hylke Speerstra te lezen, die gaan over de oude binnenwater zeilvaart.

titels zijn:

De laatste der echte schippers. en

De voorbije vloot.

De sfeer van het schippersleven en wat men vervoerde en waar naar toe is daar goed in beschreven.

het zijn geen romans, maar verhalen die de oude schippers hem verteld hebben.

in het eerste boek staan ook foto's.

succes.

Nieboer

Dag Nieboer,

Ik denk dat Piet al het een en ander weet van de binnenvaart, vandaar dat hij antwoord gaf op een vraag die ik stelde. Met jouw antwoord ben ik ook heel erg blij, ik ga meteen naar die boeken zoeken. Genealogie wordt een stuk leuker als je niet alleen de droge feitjes hebt, maar ook nog achtergrondinformatie. Dus bedankt

Groet

Ineke

Ineke Riem Vis

Hallo Ineke,

Op de deze site wordt 6x Woudstra geneomd. Misschien heb je er wat aan.

Link is : http://www.scheepsindex.nl/

m.v.g

Bob

p. luttenberg

Vroeger vervoerde schepen suikerbieten naar de Steenbergse suikerfabriek, naar mijn weten bestaat de suikerfabriek niet meer in Steenbergen, men maakt nu volgens mij gebruik van de suikerfabriek in Dinteloord.

Peter Buyk


Peter Buyk,

Er werden o.a. suikerbieten vervoerd door schepen naar Steenbergen. De suikerfabriek is jaren geleden afgebroken. de haven bestaat nog en is nu een jachthaven. maar 1x per jaar in de herfst wordt de zogenaamde bietenrace gehouden waarvan de haven van Steenbergen een tussenhaven is. ook de stuikerfabriek van Dinteloord betaat niet meer. er is nog 1 suikerfabriek in deze hoek, nl die van Stampersgat. of de suikerfabriek van Roosendaal nog suikerbieten verwerkt weet ik niet.

maar de fabriek in Stampersgat is nog steeds per binnenvaartschip te bereiken, via de Dintel.

Vr. gr. Ann

Nieboer
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!