stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Letter h met dubbele lus in Jonkhoen-handtekening - Betekenis?



Profiel afbeelding

De familienaam Jongkoen was oorspronkelijk een vernederlandsing van Po(u/l)le(t), t.w. Jonge Hoen/Jonghoen/Jon(c)khoen (1702 e.v.).

Een enkele keer zet een familielid in de 18e eeuw een Jonkhoen-handtekening, waarbij de letter h voorzien is van een dubbele lus (1 naar links/1 naar rechts). Zo maar een verfraaiïng, hoenderkam of heeft dit een andere specifieke betekenis?

Martin Jongkoen - 4 sep 2011 - 21:47

Beste Martin,

Ik snap niet goed wat je bedoelt. Zie hier (http://geneaknowhow.net/faq/onderzoek/paleo-am-bogtman.htm) voor een aantal manieren waarop men vroeger een "h" schreef. Zit de manier waarover jouw vraag gaat er bij?

Zo nee, kan je dan een voorbeeld scannen en op het forum zetten?

Met vriendelijke groet,

Lars Roobol

Lars - 4 sep 2011 - 23:21

Beste Lars,

Hij zit er niet bij. Waar vind ik de gebruiksaanwijzing voor plaatsen van een foto?

Met vriendelijke groeten,

Martin

Martin Jongkoen - 5 sep 2011 - 05:51

Beste Martin,

Ik zie net dat het meesturen van foto's "premium functionaliteit" is, dwz dat je er voor moet betalen. Maar op dit forum kan je ook een "zoekplaatje" zetten, zie helemaal hierboven in de oranje balk. Als je daarop klikt krijg je tekst en uitleg.

Dan kan je hier naar dat zoekplaatje verwijzen.

Groeten, succes,

Lars 

Lars - 5 sep 2011 - 08:06

Jullie kunnen het ook met dit proberen, dan heb je de premium niet nodig. Wordt door veel mensen hier gebruikt en werkt redelijk eenvoudig:

http://imageshack.us/

Leo Bijl - 5 sep 2011 - 08:55

Hallo Martin,

Kijk even bij Servicedesk naar het antwoord van Pauwel d.d. 3-9- over het toevoegen van plaatjes in "afbeelding plaatsen bij bericht". Hij geeft een hele handleiding!

Met een vriendelijke groet,

Anne Mieke - 5 sep 2011 - 13:50

Lars, Leo en Anne Mieke,

Bedankt voor jullie reacties. Ben er gisteren niet aan toegekomen en ga komende avond er mee aan de slag.

Oudste gevonden ondertekende Goudse Akten (1758 e.v.) vermelden als handtekening "Jong hoen" of "Jonk Hoen" ruim 25 jaren later aan elkaar geschreven. In een overgangsfase komt gemelde ondertekening in ieder geval 1x voor. Wellicht een vervlechting van de lus van de letter k en de lus van de letter h.

Oranjegezinde Willem Jongkoen (Gouda 1762 - Gouda 1837) uit de 5e generatie/4e Nederlandse generatie, hiervan stamt de hele huidige generatie af, is de eerste wettelijke nakomling die gedoopt is als Jongkoen. Hij en zijn vader Leendert Jonckhoen (Gouda 1731 - Gouda 1802) waren de lees- en schrijfkunst meester. Zes van Willems kinderen (1786 - 1799) worden gedoopt als Jonkhoen en één als Jonkkoen (1795). Eén van Leenderts kinderen wordt gedoop als Jonckhoen (1760), drie als Jongkoen (1762 - 1769) en drie als Jonkhoen (1773 - 1779).

Bij huwelijken van zijn kinderen verklaart hij nadrukkelijk, dat hoewel zij als Jonkhoen zijn gedoopt dit Jongkoen moet zijn.Dit terwijl hij in 1786 en 1809 tekent met Jonkhoen.

Bij zijn 3e huwelijk (1812) lijkt hij de Nederlandse versie van de huwelijkse akte  als Jonghoen en de Franse versie als Jongkoen te tekenen. Als manusje van alles van de NH-kerk (Cathechiseermeester, Krankenvezoeker en Voorzanger) heeft hij mogelijk zijn doopinschrijving  opgezocht en als bepalend aangemerkt voor de naamvoering bij invoering van de Burgelijke Stand.

Van zijn zoon Pijpmaker/Huisonderwijzer Johannes Jonkhoen (Gouda 1793 - Gouda 1867) - deelnemer militaire veldtocht (1815) tegen Napoleon - stamt ca. 25% (Hilversumse Tak) van de huidige generaties af en van zijn zoon Pijpmaker/Sjouwer Hendrik Jonkhoen (Gouda 1797 - Gouda 1856) 75% (Goudse/Rotterdamse Tak). Deze laatste tekent aanvankelijk als getuige huwelijks akten, maar later wordt vermeld dat hij zijn handtekening niet kan zetten.

Mogelijk had hij ook al last van dezelfde kwaal als mijn grootvader Ezechiél Jongkoen (Gouda 1891 - Rotterdam 1959) - 9e generatie - en vader Johan Cornelis Jongkoen (Amsterdam 1915 - Middelburg 2001).  Door de ziekte van Dupuytren/Keltische Klauw/Viking Ziekte (krom staande vinger door krimpende spier) kon mijn vader zijn laatste levensmaanden niet of nauwelijks fysiek nog een handtekening zetten. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Dupuytren

Martin Jongkoen - 6 sep 2011 - 00:46

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Handtekening van Cornelis Jonkhoen onder 2 Goudse Notariele Akten. De eerste met een duidelijke dubbele lus in de letter h, die los staat van de letter k. De later gezette handtekening kent weliswaar een zwierige lus, maar vertoont weinig overeenkomst met de eerdere.

Martin Jongkoen - 6 sep 2011 - 19:51

Leuk dat het je gelukt is om een foto te uploaden Martin! 

Maar nu komt toch wel een anticlimax: geen idee wat die bijzondere "h" zou betekenen. 

Het is in ieder geval geen "h" die hij op school heeft geleerd. 

Mijn gok is dat het een verfraaiing is geweest, om zijn handtekening wat persoonlijker te maken.

Groeten,

Lars 

Lars - 6 sep 2011 - 20:02


Die h is een h van iemand die niet veel schrijft en toch een fraaie handtekening wil zetten. Eigenlijk hoort die h aan de k vast te worden geschreven maar doordat de schrijver de pen niet op papier kon houden bij zo'n lange naam startte hij de h bovenaan. Het zijn trouwens geen 2 lussen maar 1 lus en precies hetzelfde als bij de l van Cornelis.

groet,

Han

Han Brouwer - 7 sep 2011 - 11:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu