stamboomforum

Forum logoFora » Archieven en bronnen » wie kan mij meer vertellen over een Jan Orsel in het kamp Precko in het huidige Kroatie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Je familie kun je niet uitzoeken , en soms duikt er iets op waar je niet altijd zo happy mee bent. Er gaat in de familie het verhaal dat Jan Orsel, geboren 13 januari 1925 te Nieuwe Pekela op 16 jarige leeftijd vrijwillig diende in de SS en naar het oostfront vertrok. Ik heb zijn persoonskaart opgevraagd, en daar staat op, overleden 9 december 1943 te Precko. Er wordt geen land genoemd. Ik heb al even gegoogeld en vind alleen een kamp vlakbij Zagreb in Kroatie met de naam Precko. Verder gegoogeld en dan duikt er een document op met daarin starvation camp Precko. Was Precko een concentratiekamp? zaten hier politieke tegenstanders van de asmogendheden of zaten hier gevangen genomen Duitse soldaten? Wie kan mij hier meer over vertellen?

mvg Jan Aijold Kuiper 

Jan Kuiper

Hij wordt hier niet vermeld.

https://sites.google.com/site/vreemdekrijgsdienst/

Ik had niet alles goed gelezen en datum van overlijden over het hoofd gezien.

E.L.Smit

Ronald Hellenbrand

Dank je Ronald, dit is de Jan Orsel die ik bedoel, jammer dat de familie gelijk heeft wat betreft zijn dienstverband in het Duitse leger. Zij hadden gehoopt dat het niet waar zou zijn, maar....

daar moet de familie dan maar mee leren leven. 

mvg

Jan Kuiper 

Jan Kuiper

Precko (uitgesproken als Pretzko) was een Lazaretlager bij Zagreb. Daar lagen in 1943 gewonde soldaten van Duitsland en zijn bondgenoten, dus ook Nederlanders. Jan Orsel heeft vermoedelijk gediend bij de 4e SS Freiwilligen Panzergrenadierbrigade Niederland. Deze lag in Kroatie van sept. 1943 tot nov. 1943 en was daar in oprichting en opleiding. Tussen de bedrijven door waren er voortdurend gevechten met de Partizanen. Deze brigade werd in december 1943 verplaatst naar het Oostfront. Dus Jan Orsel is blijkbaar niet aan het Oostfront geweest, maar gewond of ziek achtergebleven en in december overleden in Precko.

Info is o.a. te vinden (via Google) op de steekwoorden:
-Forum der Wehrmacht
-Soldatenfriedhof.de
-Lager Precko

mvrgr.

henk elsinga

Dank je Henk voor meer informatie over het Kamp Precko

mvg

Jan Kuiper 

Jan Kuiper

Henk,

Niet dat ik op elke slak zout leg maar.  Je spreekt over "Duitsland en zijn bondgenoten, dus ook Nederlanders". Als ik mijn geschiedenislessen op school goed herinner, zou ik over Nederland in relatie tot Duitsland eerder als over bezet gebied spreken. Italië bijv. was wel een bondgenoot van Duitsland.

Michiel

Michiel

Michiel,

Ook ik wil geen betweter zijn, maar de voormalig NSB-ers lijken mij in de ogen van Nederlanders toch bondgenoten te zijn van de duiters tijdens WO II

groetjes

T. Boers


Beste men./mevr. Boers,

We komen niet op één lijn vrees ik. In de ogen van "de" Nederlanders waren de (voormalige) NSB-ers en Nederlanders die in Duitse krijgsdienst traden, toch wel collaborateurs, landverraders en heulers met de vijand. . Zelfs nu na bijna 70 jaar na het einde van de oorlog het zwart-denken over goed en fout in de oorlog een grijs kleurtje heeft gekregen, valt m.i. toch niet te beweren dat de Nederlanders bondgenoten van de Duitsers waren, ze waren dat hooguit in de ogen van de genoemde categorieën van  personen.  Dat is althans de bril waarmee ik Nederland in de Tweede Wereldoorlog bekijk.

MichielPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!