stamboomforum

Forum logoFora » Archiefonderzoek en bronnen » Gevelsteen Palmgracht 50 in Amsterdam.

Hallo.

 In de gevel van Palmgracht 50 (Tot de 18e eeuw heette deze straat "Nieuwe Braak") zit een gevelsteen met de naam "in.laymuien 1649" Het verhaal gaat over een Amsterdammer die in Leimuiden zijn vrouw vond zij wilde wel met hem trouwen en mee naar Amsterdam verhuizen.Zij wilde alleen mee als de genoemde gevelsteen geplaatst zou worden.Zodat wanneer er familie op bezoek kwam deze mensen het huis konden vinden.(misschien in die tijd nog geen huisnummers?)

Ik heb afbeeldingen van de gevelsteen.

Mijn vraag is kan iemand achterhalen hoe de man heette die er woonde en evntueel de naam van zijn vrouw?

Groeten,Piet.

Piet van de Ruit.


Dat wordt een hele klus: huizenonderzoek is niet zo makkelijk.

Om te beginnen moet je 2x omnummeren (daar staan boeken van in het Stadsarchief). Wanneer je het oudste adres hebt, moet je oa eigenaren, eerdere verkopen en buren gaan noteren en terug in vroege impostregisters gaan zoeken (bv de Verpondingsregisters van 1673-74). Daar zijn fiches van op 't archief, maar 't is niet zo makkelijk zoeken (geen centrale index).

Ga op de site van het Stadsarchief naar "archieven", dan naar "raadplegen en gebruiken" en kies vervolgens "handleiding voor huizenonderzoek". Daarin staat het haarfijn en stap voor stap uitgelegd.

Je hebt dan alleen nog veel tijd en doorzettingsvermogen nodig....

Succes!

Marijke Kuijper
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!