stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Oude adressen Walcheren

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Wie weet hoe ik aan een omnummering kom van oude adressen van dorpen op Walcheren naar de huidige adressen (concordantie). De omnummering van Middelburg staat online maar van Koudekerke, Zoutelande, Vrouwenpolder, O/W Souburg kan ik niets vinden. Is er een historische vereniging die zich bezighoudt met die dorpen? De meeste dorpen uit mijn genealogie vallen nu onder de gemeente Veere.

A.P. Tevel

Dat zal niet meevallen vrees ik. Ik heb hetzelfde probleem in 's-Gravenpolder en Hoedekenskerke en de gemeente aldaar heeft mij al bericht dat niet meer is na te gaan welke straten bij de oude wijknummers horen en of er omzetting van de husnummers heeft plaatsgevonden. In de grotere plaatsen werd dit beter bijgehouden dan in de dorpen vrees ik.

Het is mij in 's-Gravenpolder wel,gelukt via het kadaster. Het is immers goed te doen om een adres van toen in het kadaster te vinden en via overdrachten te achterhalen welk adres thans bij dat perceel hoort.
Kan wel kostbaar zijn, omdat het kadaster bijna 15,00 per akte rekent, maar het is een optie.

André Sijnesael

Dank voor de reactie. Ik had al zo'n vermoeden. Ik zal het eens bij de gemeente Veere proberen. Beetje jammer. Ik zie ook geen oudheidkamer of historische vereniging die zich bezighoudt met de walcherse dorpen. Via de geboorteakten, overlijdensakten en bevolkingsregisters lukt het mij wel de oude adressen te achterhalen maar ik vind het ook leuk om te kijken of de woningen er nog staan.

A.P. Tevel

Dat is  beslist leuk. Ik ben daar ook al een tijd mee bezig. Gelukkig weet mijn vader nog precies waar zijn groot- en overgrootouders woonden, zodat ik hun huizen eenvoudig kon vinden. Als kind ging ik ook regelmatig met mijn ouders bij mijn overgrootouders op bezoek, zodat dat nog wel lukte.
Voor de oudere generaties werd dat al lastiger en dat was een heel zoekwerk.

Toch weet ik door het combineren van bronnen inmiddels van heel wat voorouders waar ze gewoond hebben.
Lang niet alle huizen staan er nog, maar toch is het een bijzonder fraaie aankleding van de familiegeschiedenis

De gegevens van het huis van mijn over-overgrootvader Simon Adriaan van Keulen, schoenmaker te Domburg, vond ik in een advertentie op www.krantenbankzeeland.nl. Ook die krantenbank is een enorm rijke bron voor dit soort onderzoek.
Overigens dacht ik dat het gemeentearchief van Veere wordt bewaard door het Zeeuws Archief.

André Sijnesael

Ja, ik vind het ook leuk om al puzzelend ontdekkingen te doen. Vaak lukt het ook wel. Dank voor de tip. Krantenbankzeeland kende ik nog niet. Ik gebruik wel kranten.kb.nl. Daar kan je inderdaad allerlei leuke dingen in vinden. Ik heb ook zeeuwse "Van Keulen's" in de familie. Niet van Domburg maar van Zoutelande.

A.P. Tevel

De tip van het kadaster is op zich nuttig. Daarbij wel een kanttekening. Soms denken mensen dat de wijknummering van de gemeente te maken heeft met het kadaster. Wijk C nr. 22 is echter niet hetzelfde als het kadastrale nummer Sectie C nr. 22. En het nazoeken in het kadaster gaat alleen op als iemand ook eigenaar was van het huis waarin hij woonde, en dat is natuurlijk lang niet altijd zo. Het kan ook zijn dan een huis inmiddels is afgebroken en er een compleet nieuwe woonwijk op die plek staat.

Overigens kun je veel van de kadastrale archieven tegenwoordig raadplegen bij de archiefdiensten in de provinciehoofdsteden (voor Zeeland dus het Zeeuws Archief in Middelburg). Wel heeft Zeeland het probleem dat een deel van de administratie door de beschieting van Middelburg in 1940 verloren is gegaan. Maar in elk geval is de raadpleging van de stukken daar gratis. Bovendien kun je altijd via diezelfde archiefdienst proberen een ontheffing te krijgen voor de betaling van de kadastrale leges. Formeel is dat voor wetenschappelijk onderzoek, maar dat is een kwestie van formuleren. Zeg: ik doe onderzoek naar de vermogensreconstructie van een aantal families op Walcheren, en je hebt een wetenschappelijk onderzoek. dat die families toevallig je voorouders zijn moet je er natuurlijk niet bij vertellen...

Overigens kun je ook door een combinatie van het bevolkingsregister en het kadaster proberen te werken. Als je weet wie de buren zijn, en de buren zijn wel eigenaar van het huis waarin ze wonen, dan kun je dat huis proberen te identificeren. Als dat Dorpsring 16 is, dan zal het huis ernaast 14 of 18 of zoiets moeten zijn.

Er is overigens een historische (heemkundige) vereniging voor Walcheren, de Heemkundige Kring Walcheren (www.hkwalcheren.nl). Maar of ze daar mensen kennen die bezig zijn met onderzoek naar de dorpen van Walcheren weet ik niet. Maar allicht het proberen waard. Ook de archieven weten vaak wel of er mensen in de regio zijn met specifieke kennis over bepaalde dorpen.

Hans van Felius

Beste Hans,

Dank voor de tips. Ik ga er prettig mee aan de slag en zal zeker ook die heemkundige kring mailen.

Ik had ook al bij de "database van verdwenen molens" gevraagd omdat een deel van mijn familie molenaar was in Vrouwenpolder. Maar de koppeling tussen het oude adres (Wijk A nr. 70) en de huidige plek (waar de molen niet meer staat) kunnen zij ook niet maken. Op de kaarten die "watwaswaar" van Vrouwenpolder online heeft kon ik de molen niet vinden.

Ik zoek door. Dat is ook het leuke van genealogie. De meeste familieleden komen uit Middelburg. Daarvan heb ik vrijwel alle oude adressen kunnen omzetten naar de huidige via Archieven.nl. Daar staat een prima concordantietabel.

A.P. Tevel

Misschien kunt u het proberen bij Heemkundige Kring Walcheren. Ik ben daar lid van en zij kunnen u misschien op weg helpen. Zij hebben heel wat documentatie.

Groeten

Henny

H.M. de Man- Geldof

Dank voor de tip. Ik had de website al bezocht en ga mailen.

A.P. Tevel

beste lezers  help

ik ben wim vermeulen,en ik ben op zoek naar panden in middelburg [koop panden] die vroeger van mijn familie zijn geweest [fam rijnberg] het gaat om verschillende panden,ik weet nu wel dat deze panden nog bestaan [zijn oude panden en nog niet afgebroken] casper rijnberg geb 4 aug 1759 te sint annaland timmerman in middelburg koopt op 24 juni 1786 te middelburg van adriana van leeuwen een huis aan de londense kaai voor 200 pond dit is alles wat ik weet over dit pand. in 1796 eigenaar van een huis aan de bierkaai ;wijk 10  nr 21 ik ben gaan kijken maar het gaat niet meer tot nr 21 ,dit heeft misschien te maken met omnummering ,maar ik kan niets vinden.en een huis aan de noordzijde van de spanjaardstraat ;wijk 6 nr 91 ook in deze straat niets afgebroken nu gaan de nummers maar tot ongeveer 54 en dan gaat de straat over in singelstraat ,ook dit heeft denk ik te maken met omnummering maar ik kan niets vinden.en op 4 januari 1797 woont hij op adres D154 waar dat dan ook mag zijn ,ik kom er niet uit wie kan mij helpen. in het jaar 1784 is hij gehuwd  met johanna van heijnsberge ,ze hadden 2 dochters christina en leijntje christina overleden 25 juli 1786 in middelburg ,bellinkstraat geen nummer bekend ,en leijntje overleden 20 nuni 1786 in middelburg ,spuistraat ,ook geen nummer bekend zijn bijden begraven te middelburd ,nieuwe kerk .in 1791 huwd hij met johanna maria niot overleden 1825.

wie kan mij iets verder helpen.

wim vermeulen

Beste Wim,

Ik vind de omnummering van oude adressen in Middelburg altijd in het nationaal Archief. Ga naar Google en tik "concordantie Middelburg". Ga dan naar de site van het nationaal archief. Die staat meestal bovenaan de google resultaten. Als je dat aanklikt krijg je een complete tabel waar je oude nummers (beginnen met een letter) kan invullen en dan zie je ook het nieuwe adres.

Veel Succes

Arjen Tevel

A.P. Tevel

Ik heb het net nog geprobeerd en de site "archieven.nl" verschijnt boven in je google selectie. Even een stukje naar beneden scrollen en je krijgt de tabellen met de beginletters van de huisnummers.

Succes.

A.P. Tevel

bedankt voor de informatie ga ik proberen ,hoop dat ik er uit kom .

gr wim vermeulen

wim vermeulen

Er bestaan ook kaarten met de sectienummers van Middelburg er in. De beginletters van de huisnummers dus. Die kaarten zijn ook op Internet te vinden.

A.P. Tevel


Voor de wijk I (van voor 1937) op de Lange Delft in Middelburg moet er na 1982 nog een omnummering hebben plaatsgevonden.

Volgens de kaart van Middelburg uit 1898 ligt de wijk I (nummers16 t/m 35/36) tussen de huidige nummers 2 en 22 op de Lange Delft (tussen de Gravenstraat en de St Janstraat). De concordantie geeft 
I 16 > Lange Delft 2 en 
I 36 > Lange Delft 36
 

De huidige nummers 24 t/m 38 liggen tussen de St Janstraat en de Herenstraat (1898) en lagen in de wijk H.

Over de omnummering van na 1982 heb ik nog niets kunnen vinden.

huidige nummering:

https://www.openstreetmap.org/#map=19/51.49798/3.61308

Kaart uit 1898:

https://repository.tudelft.nl/view/MMP/uuid:e5cfcf7e-58aa-40b3-b2d4-866af7e92a36/

Concordantie 1937 -> 1982:

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=239&miaet=1&micode=1005&minr=2765751&miview=inv2#inv3t3

Ronald PoellPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!