stamboomforum

Forum logoFora » Archieven en bronnen » Noord Hollands archief

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.
Ik ga 19 december naar het NH=archief in Haarlem. Ik heb aardig wat te zoeken, maar ik heb ruimte om voor 1 persoon iets op te zoeken. Reageer dus snel dan kunnen we dat regelen

D.v.d.Werff vd Mije

 

Al geruime tijd ben ik op zoek naar de ouders van de onderwijzeres Helene Anne Buis. Zij is geboren te Bergen, N.-H. op 16 juni 1875. Aktedatum 17 juni. Zij staat al jaren in de BR Bergen op archiefalkmaar.nl, maar het is nooit actief gemaakt. Wel aldaar onder BR Den Helder, maar zonder familierelaties. Op FamilySearch staat weliswaar onder Bergen het bestand Geboorten 1853-1882, maar als men die openklapt dan blijkt dat het in werkelijkheid slechts t/m 1872 gaat. En ook dat is al jaren zo.

hartelijk dank alvast, Adriaan

Adriaan van Oosten

Ik ga naar de geboorteakte kijken. Je hoort weer van me

D.v.d.Werff vd Mije

Zouden dit haar ouders kunnen zijn? Dan zou ze vernoemd kunnen zijn naar beide grootmoeders.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Noord-Hollands Archief Algemeen Toegangnr: 358
Inventarisnr: 17
Gemeente: Bergen
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 6
Datum: 30-05-1869 Bruidegom Willem Buis
Leeftijd: 27
Geboorteplaats: Onbekend Bruid Pietertje Blom
Leeftijd: 24
Geboorteplaats: Onbekend Vader bruidegom Barend Buis Moeder bruidegom Leentje Ran Vader bruid Klaas Blom Moeder bruid Antje Kroon Nadere informatie beroep bg.: hulponderwijzer

Overigens zit er in het BR Bergen ook een Anne Helene Buis.

niepoort

Inderdaad, dit acht ik zeer waarschijnlijk. Probleem is dat de BR Bergen van noch Anne Helene, noch van Willem actief zijn. Het zit er dik in dat ze alle drie, dus ook Helene Anne, verwijzen naar het zelfde gezinskaart, maar ik wilde graag wat meer zekerheid, vandaar.

Adriaan van Oosten

Ja, allicht wil je meer zekerheid. Hopelijk biedt het Archief in Haarlem deze zekerheid. Anders kun je altijd nog de persoonskaart bij het CBG opvragen en/of kijken bij de familieberichten in de krant.

niepoort

Van die kranten was ik denk ik vergeten, of het behoorde tot een partij die kort geleden online is gekomen. In ieder geval is er wel een geboortebericht van Anne Helene, en wel Bergen 10 januari 1877. Het zal haast wel de zus zijn van Helene Anne, maar dan staan hier weer niet de namen bij van de ouders.

CBG is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar ik zo'n lange lijst van problemen dat ik probeer om eerst zo veel mogelijk op te lossen. Er komt ook zoveel online, al is het soms frustrerend dat sommige gegevens/scans zo lang op zich laten wachten. Maar ja, we moeten ook blij zijn met wat er sowieso online komt, want veel is afhankelijk van het goede werk van vele vrijwilligers en klinkt dus het woord 'frustrerend' nogal ondankbaar. We moeten gewoon elkaars handjes vasthouden en dankbaar zijn voor wat we krijgen.

Adriaan van Oosten

Opvallend genoeg trouwen twee dochters van het echtpaar Buis-Blom in Bussum (zie Genlias). Het lijkt er dus op dat dat gezin op enig moment uiit Bergen verhuisd is.

niepoort

16 juni 1875 is mevrouw Buis-Blom bevallen van een dochter. Zie kb kranten familieberichten, zoeken op Buis near Blom. Mooier kan ik het niet voor je maken ;-)

niepoort

Mevr. Buis-Blom is op 16-06-1875 bevallen van een meisje

http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010062180%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0024

joke andriessen

Willem Buis is overleden Haarlem 12-9-1889 (bron: kb kranten).

niepoort

Pietertje is in Londen overleden in 1909. Dochter H.A. woonde toen ongetrouwd  in Bussum. Zie kb.kranten.

Misschien is haar overlijden te vinden via Genver/Familysearch.

niepoort

Ik geef me over, met plezier en ook een klein beetje schaamte. Ik had door de kranten gezocht met Helene Anne Buis, maar ik had natuurlijk ook aan de slag moeten gaan met termen zoals Buis + Blom + Bergen en dergelijke. Niet gedaan en ik ben hierbij terechtgewezen. Ik zou kunnen tegenwerpen dat dit geen overtuigend bewijs is, maar dat lijkt me onzin, dit moet goed zijn. Behalve als Helene Anne Buis me mailt met haar geboorte-akte.

Mijn kans gaat voorbij en iedereen kan ingaan op het vriendelijke aanbod van mevrouw Werff-v.d.Mije. Mocht er echter niemand reageren dan zal ik alsnog een verzoek indienen voor het opzoeken van het overlijden van een lief jong meisje in Wormerveer in 1918. Maar misschien is het ook beter dat ik eerst die kranten wat beter doorzoek.

Dank iedereen

Adriaan van Oosten

Leuk om dit zo van de zijkant te volgen. Ik begrijp dat ik geen geboorteakte meet hoef op te zoeken. Ik wil de overlijdensakte van dat meisje wel opzoeken. Geef maar de gegevens

D.v.d.Werff vd Mije


Trouwens, hoe ik ertoe kom om op zoek te gaan naar ene H.A. Buis. Zij ondertekent het dienstweigeringsmanifest in 1925

http://www.humanitarisme.nl/begrippen/dienstweigering/mobiliseeren2.html

en 1927

http://www.humanitarisme.nl/begrippen/dienstweigering/mobiliseeren4.html

Op beide documenten staat dat zij onderwijzeres is en woont te... Bussum. Ik heb haar ooit kunnen oplossen als ene Helene Anne Buis, Bergen 16-06-1875. Allemaal indirect bewijs zegt de advocaat, maar wel overtuigend zegt de amateur-genealoog, bij deze.

Adriaan van OostenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!