stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Boerderijen in Heelweg / Varsseveld



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de boerderij Schuurman in Heelweg, ik vroeg mij af of deze nog bestaat??

In de Kerkeboeken van Varsseveld wordt deze vermeld van circa 1700-1744, daarna spreken ze over personen en niet zoveel meer over boerderijen!  Googlen brengt mij niks verder....

Alvast bedankt,

Annebeth Schuurman

Annebeth Schuurman - 16 feb 2013 - 12:27

Hoi Annabeth, als ik het goed begrepen heb uit berichten eldersop dit forum, dan werd de boerderij destijds naar de inwonende familie genoemd. Kan dus zijn dat hij in andere handen is overgegaan.

Robert Leukfeldt - 16 feb 2013 - 13:43

Kom in het volgende verhaal wel een familie schuurman wonende in een boerderij tegen

http://www.oudzelhem.nl/boerderijen/spekvoshutte/omschrijving_historie1.htm



Robert Leukfeldt - 16 feb 2013 - 13:56

Hoi Robert,

Heb ik ook aan zitten denken dat de boerderij misschien een andere naam heeft,website van oudzelhem brengt mij niet veel verder (boerderij de Kuene wordt bewoont door de familie Schuurman,in het heden dus!, maar in het verleden???), 

groetjes

Annebeth Schuurman - 16 feb 2013 - 14:20

Hallo, ook mijn Schuurman familie woonde aan de Heelweg in Varsseveld. Mogelijk dus dezelfde voorouders.

Misschien kunnen we gegevens uitwisselen.

vr.gr. karin Schuurman

karinjanette - 17 feb 2013 - 00:21

Ja ,leuk ik ben benieuwd welke tak van de Schuurmannen!, 

Ik vind het spijtig dat ik niks kan vinden over boerderijen in Heelweg/Varsseveld, alleen een oud boek uit 1982,over boerderijen in de Achterhoek ,en die al niet meer verkocht wordt geloof ik.

groetjes Annebeth

Annebeth Schuurman - 17 feb 2013 - 10:01

Hallo Annebeth,

Er bestaan heel wat boekwerken over boerderijen in Gelderland en ook een specifiek over Varsseveld. Voor Varsseveld bestaan zo'n 116 fiches waarop boerderijen staan vermeldt.

Deze fiches zijn  in te zien en dat is bij:        Staringsinstituut Grutstraat 31 Doetichem

                                                                      Bibliotheek in  Winterswijk

                                                                      Bibliotheek Arnhem Koningstraat 26.

Ik heb in mijn eigen gegevens niets kunnen vinden behalve dat een zekere Schuurman een cafe had in Varsseveld. Deze bestaat niet meer. Hij kwam uit Wisch.Zijn trouwens de volgende namen bij je bekend: Aleida Schuurman geb 27-8-1797 Varsseveld en Lammert Schuurman ged op 16-9-1759 ?

Verder heeft een  Cornelis Schuurman uit zevenaar (bekend?) van beroep tuinman, een pand bewoond van 1871- 1880  met nr A152 en in 1880 een pand met nr 144a. in Winterswijk.

Voor meer of nadere informatie kun je je wenden aan het O.T.G.B . Redactieadres Arendshorst 41, 7414 HM , Deventer.

verder veel succes,

Bob

p. luttenberg - 17 feb 2013 - 15:14

In "Kreijnck" - boerderijnamen in de Achterhoek - uitgave "Oostgelders Tijdschrift voor Genealogie en Boerderijonderzoek" (uitgave 1987) komen de volgende katersteden in "Helwegh" voor:

Boschboom, Gesinck, Idenstede, Mellendijck, Mussengoet en Oolthuis.

De volgende boerderijen dragen de naam "goed":

Lieftinck, Mellinck, Remmelinck, Rentsinck, Sesinck Kl., Sesinck Gr., Swerinck, Vossers, Vosstede en Wisselinck.

Eentje draagt de naam: "huis": Ratstaack.

Schuurman komt er dus niet in voor.

De situatie speelt in het midden van de zeventiende eeuw.

G.Karssenberg - 17 feb 2013 - 15:49

Ik woon helaas in het buitenland en kan dus niet zo naar een archief gaan.

Lammert en Aleida Schuurman zijn mij bekend!

Cornelis Schuurman uit Zevenaar is mij niet bekend, vanaf geloof ik pas circa 1892 komt er uit "mijn" Schuurmannen iemand naar Zevenaar, veel later dus!?

bedankt voor de verdere info, groetjes Annebeth

Annebeth Schuurman - 17 feb 2013 - 15:50

In de kerkeboeken kwam ik een steede tegen (tot ongeveer 1744) die Schuurman heette en die gepacht was door Berent Schuurman en daarvoor door Harmen Schuurman. Het was dus niet hun eigendom!!

Annebeth

Annebeth Schuurman - 17 feb 2013 - 15:55

O'ja het werd gepacht van de kerk!! vanaf 1700 ,daarvoor heb ik inderdaad geen steede Schuurman gevonden!, maar na 1744 dan?

Annebeth Schuurman - 17 feb 2013 - 16:03

Hallo Annebeth,

Maakt niet uit waar je woont. Je kunt het redactieadres per post benaderen.Daar kunne zij je ook zeggen of nagaan of er een boerderij was met de naam Schuurman en als die niet bestaat, vraag dan op welke boerderij hij wel gewoond heeft.

m.v.g

Bob

p. luttenberg - 17 feb 2013 - 16:18

 

Hallo Annebeth,

Wat ik nog vergat te zeggen is: Stel je vraag eens aan het forum van het H.C.O. Daar zijn meer mensen die in Gelderland en Overijssel werken. Link is:

http://www2.historischcentrumoverijssel.nl/cgi-bin/ubbcgi/ultimatebb.cgi

Vraag dan tevens of er iemand genegen is om in Arnhem naar de bib te gaan om te kijken. Daar woont n.l iemand die ook veel op dit forum aanwijzingen geeft.

succes,

Bob

p. luttenberg - 17 feb 2013 - 16:36

ok, ga dat een keer bekijken , alvast bedankt Annebeth

Annebeth Schuurman - 17 feb 2013 - 16:56

Op watwaswaar http://watwaswaar.nl/#j2-SS-8-1-1v-1-4Vac-1tzI---49f vind je dat rond 1828 in Heelweg ten Oosten ene Fredrik Schuurman landbouwer was op de boerderij De Grutter, de percelen Varsseveld sectie A 63 en 64, op de kadasterkaart Varsseveld sectie A blad 2. Deze boerderij bestaat nu nog in gewijzigde vorm aan de Gruttersweg 1.

Herman Kimmann - 18 feb 2013 - 13:44

Helaas wonen/woonden er veel Schuurmannen in Heelweg.... maar deze Fredrik Schuurman en zijn vader Garrit Jan zijn een moeilijk deel van de stamboom Schuurman want vader Garrit Jan (volgens overlijden geboren circa 1741) is niet terug te vinden, wie de ouders zijn, tot nu toe niet die van mij!?

De vader van Fredrik,Garrit Jan heeft ook op die bewuste boerderij gewoond dat had ik zelf ook gevonden(de Gruijter)

maar toch bedankt ,wie weet komen we er nog...

groetjes Annebeth

Annebeth Schuurman - 18 feb 2013 - 14:43

Ik heb weer verder gezocht de boerderij bestond voor 1700 ook al en verder kan ik de boerderij terug vinden tot 1801 in de kerkenboeken...

Annebeth Schuurman - 28 feb 2013 - 10:31


Misschien kan deze link je nog uitkomst bieden:


http://www.koolwaaij.nl/varsseveld/Overzicht.shtml

succes ermee.

m.v.g

Bob

p. luttenberg - 28 feb 2013 - 12:11

Over de relatie boerderijnaam- familienaam:

In de Achterhoek was het vaak zo dat de boerderijnaam als familienaam werd gebruikt, niet dat de boerderij naar de familie werd genoemd. Dus waarschijnlijk zal de boerderij die Schuurman heet, later nog steeds Schuurman heten, ook al is er een familie met een andere naam komen wonen. Bv als Jan Wassink er komt wonen omdat hij trouwt met een dochter van Schuurman, wordt hij eerst Jan Wassink op Schuurman genoemd, zijn kinderen heten op den duur alleen Schuurman. Na 1811 werd dat natuurlijk anders toen de namen werden vastgelegd, maar meestal werden de bewoners van een boerderij dan door de buurt nog steeds met de boerderijnaam genoemd, hun "burgerlijke-stand-naam" was de "zondagse" naam die alleen bij officiële dingen werd gebruikt. Zelfs nu is dat nog vaak het geval, en dat kan voor iemand die van buiten de plaats komt soms heel verwarrend zijn.

T. Stortelder - 1 mar 2013 - 23:29


Ik heb een mail gestuurd naar het tijdschrift O.T.G.B, mijn vraag wordt nu geplaatst in het volgende tijdschrift van mei!

Bob, alles wat ik tot nu al had vond ik via de gegevens van de koolwaaij-cd's, alleen worden na ongeveer 1801 (bijna)geen boerderijnamen meer vernoemd?

En wat betreft dat laatste dat was mij bekend ,de grootvader van mijn vader heette in de volksmond Grolleman's Jan, omdat hij had gewoond op boerderij Grolleman,ook al was hij een Schuurman.

toch bedankt, maar de vraag blijft wat NA 1801....

groetjes Annebeth

Annebeth Schuurman - 2 mar 2013 - 10:52







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu