stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Is genealogie nog leuk?



Profiel afbeelding
Amen betekent in dit geval: ik ben het er mee eens. Dus zeker positief!

Hans van Felius - 14 mar 2013 - 19:31

De reactie van Bram is me uit het hart gegrepen. Dankzij internet kun je a) thuis dingen doen waarvoor je vroeger naar het archief ging en b) als je dan toch naar het archief moet (en dat zal toch zo blijven) dan is het daar veel rustiger dan vroeger en kun je, met hulp van deskundig personeel, meer te weten komen. En wat WieWasWie betreft denk ik dat het een kwestie van gewenning zal zijn en over een jaartje weet je niet meer beter. En dat het geld kost vind ik nornaal in deze tijd, zeker als je dan leest wat het in het buitenland (Duitsland) kost. Kortom: vor mij blijft genealogie gewoon leuk, zowel thuis via internet als in het archief.

Joop

joop goedegebuure - 15 mar 2013 - 15:58

Bert de Jong, mijn complimenten! Geen subjectieve klaagzang, maar een scherpe, objectieve analyse..

Vincent - 20 mar 2013 - 01:15

Hallo Bert,

Ik reageer p het laatste stukje van je bericht.

Daarin vertel je over je ervaringen in Duitsland.

Ik heb recent bekeken wat er op de mormonen site

over Duitsland staat. Veelbelovend met ca 50 ingangen,

maar vervolgens blijkt het niet veel voor te stellen.

Maar nu mijn vraag:

Is er een (liefst makkelijke) vertaling van plaatsnaam naar Kreis/District/Land

of hoe de structuur in Duitsland ook maar heten mag?

Al vast mijn dank.

Hartelijk gegroet,

Otto

Otto P. van Driel - 17 aug 2013 - 12:42

Geachte heer Van Driel,

U bespreekt in uw reactie de ervaringen met Duitse genealogie, specifiek voor FamilySearch,

als "veelbelovend [...] maar vervolgens blijkt het niet veel voor te stellen".  

Hopelijk realiseert u zich wel wat voor gigàntische hoeveelheid werk die digitalisering door FamilySearch heeft betekend, dagelijks nòg betekent, en ook nog lange tijd zal betekenen?

En dat de werkzaamheden van FS zich idealiter ècht niet alleen tot Duitsland uitstrekken,

maar tot het grootste deel van àlle landen ter wereld, met andere woorden: men heeft nog méér te doen dan alleen wat de Duitsland-genealogen interesseert? En hoe fantastisch het eigenlijk is dat de "vrucht van haar werk" voor het overgrote deel zònder hindernissen (lidmaatschap e.d.) en gratis toegankelijk is, voor de hele wereld vanuit de luie stoel, via internet? Klagen over wat er (nog) níet te vinden is miskent nogal de fantastische hoeveelheid gedigitaliseerde archiefbronnen die al wèl beschikbaar is!

Bovendien is er nog iets anders aan de hand, een grote ontwikkeling parallel aan FS, die ook veel voor genealogen kan gaan betekenen. Duitsland is wat genealogie betreft lange tijd totaal niet te vergelijken geweest met de situatie in ons Nederlandse "genealogische paradijs", o.a. vanwege (om een open deur in te trappen!) de vele miljoenen in de Tweede Wereldoorlog verwoeste archiefbronnen, en voor wat er wèl bewaard was gebeleven een zéér ver doorgevoerde privacy-wetgeving v.w.b. de burgerlijke stand, die negatieve uitwerking had op de onderzoeksmogelijkheden qua genealogie. Pas vrij recent, met de invoering van een nieuwe burgerlijke-standswetgeving op 1 januari 2009, is daarin verandering gekomen, en in de afgelopen 4 jaar zijn Duitse archief-instellingen met een ware inhaalslag bezig. De openbaarheidstermijnen zijn nu vergelijkbaar met de Nederlandse 100/75/50-regeling: geboorteakten moeten na 110 jaar, die van huwelijk & partnerschap na 80 jaar, en overlijdensakten na 30 jaar (zie http://www.gesetze-im-internet.de/pstg/BJNR012210007.html, artikel 5, lid 5 en artikel 7, lid 3) worden aangeboden aan openbare archiefinstellingen.

En in Duitsland betekent dit ook echt: èlk jaar nieuwe akten erbij, terwijl je in Nederland nog weleens van archiefinstellingen te horen krijgt: "Jaaaa, dat staat wel in de wet, die termijn, maar gemeenten dragen akten in blokken van 5 of 10 jaar over. Dus u moet nog een paar jaartjes geduld hebben!" - Ik bedoel maar... 

De inhaalslag houdt ook in dat in de Duitse deelstaten sinds 2009 massa-digitalisering op gang komt, vergelijkbaar met die door FS, om uiteindelijk bronnen als de burgerlijke stand en het Grundbuch (kadaster) online beschikbaar te stellen. Omdat Duitsland een federale staat is, en deelstaten vrij zijn in hun prioriteitenstelling (budget/tijd/personeel), verschilt het tempo van deelstaat tot deelstaat; bovendien is deze ontwikkeling van nà het begin van de economische crisis, terwijl de Nederlandse massa-digitalisering al grotendeels van vóór de crisis stamt. Geen wonder dus, nu Nederland zo klein en Duitsland zo enorm uitgestrekt is, dat er voor Duitse genealogie niet ineens zoveel online beschikbaar is. Veelbelovende voorbeelden wèl alvast voor de deelstaat Hessen http://www.hauptstaatsarchiv.hessen.de/irj/HHStAW_Internet?cid=52afe6abd1fe468fae3a121376a57931 en de stad Keulen http://archiv.twoday.net/stories/

264163057/. Dus een vergelijking met Nederland is, laten we zeggen, niet helemaal eerlijk. 

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om zich vanuit een luie stoel als veeleisende genealogische gratis-"consument" op te stellen, maar beter om zich wat te verdiepen in de kant van de "producent"! 

Over uw vraag het volgende.

Het feit dat u zich tenminste interesseert voor het "toebehoren" van Duitse plaatsen (die men in zijn/haar onderzoek kan tegenkomen) aan allerlei gebieden van hogere orde, territoriale eenheden (als Gemeinde, Stadt, Kreis, Regierungsbezirk, Land, e.d.), is zeker een compliment aan u waard - want heel veel Duitsland-genealogen nemen die moeite niet eens!

En het is zó belangrijk, dit "territoriale toebehoren": weten waaronder een plaats viel, vooral voor het verleden : nl. voor de vraag welke bronnen (internet, archieven, literatuur) in aanmerking komen voor uw onderzoek!

Goede trefwoorden i.h.a. om mee te zoeken naar dit thema zijn bijvoorbeeld "politische Einteilung", "politische Zugehörigkeit", of "Untergliederung".

Uitstekende informatie hierover per plaats vindt u bijvoorbeeld op de website GenealogieNetz www.genealogy.net, de àllerbelangrijkste website/schatkamer voor uw genealogisch onderzoek in Duitsland en (ex-) Duitstalig Midden-Europa, als u de rubriek Regional (regionaal onderzoek) bezoekt http://wiki-de.genealogy.net/Portal:Regionale_Forschung en linksboven in het zoekvenster een plaatsnaam intypt.  

Bovenaan de pagina, onder "Hierarchie", vindt u dan de huidige situatie; en verderop op de pagina, onder "Geschichte", krijgt u informatie over het vroegere toebehoren aan grotere gebiedseenheden. Voorbeeld: de pagina over Monschau http://wiki-de.genealogy.net/

Monschau . U ziet dat elke hogere gebiedseenheid een link naar een eigen webpagina heeft: dus u kunt voor elk hoger gebied steeds nieuwe, aparte territorium-informatie vinden ook voor de Kreis Aachen , het Regierungsbezirk Köln , de deelstaat  Nordrhein-Westfalen en het land Bundesrepublik Deutschland . 

Informatie per plaats over dit toebehoren (anno 2013 & historisch) vindt u ook op de algemene (niet speciaal genealogisch bedoelde) Wikipedia-pagina's, die alleen niet voor elke plaatsnaam beschikbaar zullen zijn.  De Duitstalige versies zijn daarbij in de regel veel uitgebreider dan de Nederlandstalige, en geven dus veel meer informatie.  Voorbeeld: http://de.wikipedia.org/wiki/Monschau en http://nl.wikipedia.org/wiki/Monschau

Goede informatie vindt u ook op de website Verwaltungsgeschichte ("Bestuursgeschiedenis")

http://www.verwaltungsgeschichte.de/index.html , bijvoorbeeld via de rubriek Ortsbuch ("Plaatsenboek") http://www.verwaltungsgeschichte.de/ortsbuch39.html

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 17 aug 2013 - 15:25

Pfff, nou dat is moeilijk in Duitsland. Ik ken geen lijstje, maar "Google" veel. http://wiki-de.genealogy.net/Portal:Regionale_Forschung is ook een intressante site.

De archieven in Duitsland zijn moeilijk, vooral door de wisselende bestuursgrenzen. Ikzelf heb het veel te doen met  Zell aan de Moezel. Soms valt er iets onder Trier, soms onder Koblenz. Trier heeft buiten het stadsarchief, http://www.stadtarchiv-trier.de   ook nog het Bisdoms archief http://www.katholische-archive.de/Di%C3%B6zesanarchive/Trier/tabid/96/Default.aspx.Maar Trier valt ook onder het Landeshaubtarchief van Koblenz. Naast dat Zell ook een eigen archief heeft, en natuurlijk het Standesambt (bij ons burgerzaken) waar de geboorte, huwelijks en overlijdensaktes zijn. In Zell zelf mag ik deze niet inzien, maar ze zouden ook in Koblenz moeten zijn. Ik heb een (gepensioneerd) medewerker gevraagd naar deze documenten, hij antwoordde: "Landeshauptarchiv Koblenz (http://www.landeshauptarchiv.de). Im dortigen Personenstandsarchiv  gibt es nur Dezennaltabellen (DT =10-Jahres-Register) von Zell; Zeitraum: 1802-1872. Die Bände kann man einsehen, müssen aber vorbestellt werden, weil sie im Stadtteil Lützel gelagert werden. Das Personenstandsarchiv befindet sich noch im Aufbau, alles ist noch ziemlich chaotisch! Wo sich die einzelnen Jahresbände befinden, die man ja einsehen muss, wenn man in den DT einen Eintrag gefunden hat, weiß ich leider auch nicht. Voor het geval u het Duits niet machtig bent: de 10 jaar tabellen liggen in Koblenz, maar moeten vooraf worden aangevraagd omdat ze in een ander gedeelte van de stad liggen opgeslagen. Waar de individuele jaarboeken zich bevinden weet hij ook niet.

Het heeft voor mij dus weinig nut om daar zelf te zoeken.

Bert de Jong - 17 aug 2013 - 16:10

ik trek maar weer eens aan de bel

probeer ook eens

www.archieven.nl

ien lejeune - 17 aug 2013 - 19:49

Geachte heer Vlas, maar liever beste Dimitri,

Met je terechtwijzigingen ben ik het eens. Een welgemeend excuus is dus op zijn plaats: SORRY.

Verwend als ik ben met de mogelijkheden in Nederland heb ik lang geaarzeld om over de grens te gaan kijken.

En toen viel het tegen ....... Daarbij heb ik me te weinig gerealiseerd wat je in een goede opsomming duidelijk hebt gesteld. Ik herinner me nog drommels goed het tijdperk van papier en potlood. Wat ik me nu weer goed realiseer

is de enorme ontsluiting die in Nederland heeft plaatsgevonden. Dat overkomt je langzaam en voor dat je het weet

is dat je norm geworden.

Ik vond het belangrijk om zo snel mogelijk op het eerste deel van je bericht te reageren.

Op het tweede deel zal ik zeker later terugkomen. Heel hartelijk dank daarvoor.

Vriendelijk gegroet,

Otto

Otto P. van Driel - 17 aug 2013 - 20:35

Hallo Bert,

Dank voor je snelle reactie.

Ik ga er mee aan de slag en laat je zeker wat weten over de resultaten.

Hartelijk gegroet,

Otto

Otto P. van Driel - 17 aug 2013 - 20:37

De wereld op het internet staat niet bepaald stil en over 10 jaar ziet de virtuele genealogische wereld er to-taal anders uit.

Inge 2 - 22 aug 2013 - 12:14

Ja... genealogie is en blijft leuk,bij het doorlezen van de diverse reactie zie ik veel herkenning. Mijn begin was wat vreemd,vroegtijdig gepensioneerd ruim 15 jaar geleden en kreeg van een buurman een oude computer en het toeval    werd s avonds opgebeld door een naam genoot welke al vanaf 1964 aaan genealogie deed en vroeg of hij  vragen mocht stellen van mijn afkomst,dat viel even slecht omdat ik nu niet zo een prettige herinnering had. Maar hij stelde mij op mijn gemak en we raakten aan de praat en ik kreeg belangstelling om wat te doen aan genealogie. Hij hielp mij op weg en zo raakte ik verslaafd aan het zoeken en kreeg kontakt met andere naamgenoten die aan mij vragen stelde Deze vrouw was thuis en een typiste en ik vroeg of zij het type werk wilde doen en en dat klikte en invoeren in een genealogie program  Allebei  zelfde merk Kontakt in een archief nog een medewerkster zo werd ons groeje 5 personen Dat was heel leuk al die mails die om je oren vlogen gezamelijk naar archieven  en maar noteren ,een printer af en toe een lel geven opdat de copien er uit kwamen a 50 cent per stuk  Reizen naar Utrecht ,gegevens in oud hollands en latijn..... Naar Delft en het toen rampzalige archief van Rotterdam waar ze je weg keken als je wat vroeg En het grote geluk Den haag waar we massa notariele aktes vonden met  koop en aankoop landerijen en boerderijen met al die nemen van aktes en erfstukken  te veel op op te noemen  we kwamen tot 1545 Belangen in kerken en gronden en moesten naar Bisdom Utrecht,maar kregen geen toestemming boek in te zien Vonden ons Fam wapen  oud en vergeeld in een archief Laten restaureren en vast laten leggen Dat alleen was al een jaar werk opdat het geldig was met al die namen en afkomst. We hebben veel en interesante dingen gevonden maar voor 1800 moest je echt op stap en zoeken. nog steeds hebben we kontakt met elkaar en vinden niet veel meer omdat we in de huidige tijd zitten . Maar elke dag zoek ik nog en leuk als we wat vinden vooral de speurneuzen in ons groeje . Geef een ieder een goede raad ga naar de archieven en je ontmoet mede genealogen . Groetjes van Henk.

Henk 2323 - 24 aug 2013 - 16:30

Dit gedoe over archieven bezoeken of internet gebruiken is inmiddels knap lang geleden. Maar laten we wel wezen, er is nu 8 jaar later Corona en dat maakt het niet makkelijker om archieven te bezoeken. Wees dus gewoon blij dat er internet is waarop je heel veel kan vinden. En nog even dit: ik ken mensen die eindeloos archieven bezochten en niet vonden waar ze naar op zoek waren. In twee gevallen was een paar uur internetten voor mij genoeg om die gegevens wel boven water te krijgen. 

Nicolette Meijer

Nicolette Jentink - 25 dec 2021 - 07:01 (laatst bijgewerkt 25 dec 2021 — 07:03 door auteur)

Beste Nicolette, inderdaad we zijn sinds 2013, begin van dit draadje, alweer 8 jaar verder. 

In de tijd dat ik begon met mijn onderzoek had je geen scans die je van het net kon plukken. Wilde je toen een datum via een akte controleren moest je naar het archief. Mijn tochten naar al die archieven had wel wat. Je leerde namelijk best veel van ontmoetingen met medeonderzoekers. 

Toen FS zijn scans gratis in zijn database liet zien zag ik wel de waarde ervan in. Door de jaren heen zijn er diverse zoekmachines inclusief scans, met of zonder betaling of lidmaatschap, die je kan gebruiken. 

Wat niet wegneemt dat ik die goeie ouwe tijd best wel mis. 

Veel zoek plezier. 

ien lejeune - 25 dec 2021 - 11:32

Hihi, het is nu 8 jaar later en ook voor mij voor precies 8 jaar dat ik met genealogie bezig ben. Dat geeft wel aan dat voor mij in ieder geval genealogie erg leuk is gebleven.

Ik schreef toen dat ik verwachtte dat in 10 jaar tijd de digitale genealogische wereld er heel anders uit zou zien en dat is in mijn ogen ook wel bewaarheid geworden. 

Inge 2 - 25 dec 2021 - 11:37

Wij hebben jarenlang in een groepje gewerkt onderzoek in zelfde naam maar onze naam wordt  wel op 5 manieren geschreven met en zonder van.. met lange IJ    en dubbel d....soms in een tak verschillend  De oorzaak werd gemeld dat  de vader  eerst naar de kroeg ging  voordat hij  een zoon of dochter  aan melde  en ook  nog dat hij niet  wist hoe zijn  naam geschreven  werd. Dat allemaal uitzoeken was leuk en soms moeizaam

Nu werken we nog  alleen op  aanvraag  en een paar kollega,s  zijn er niet meer. Jammer is dat archieven zo veranderd zijn. We hebben leuk samen gewekt  maar is nu over  We komen niet verder in het verleden  en hat heden staat niet in de archieven. Een ieder heeft zijn tak en daar ging het om. Een paar PPS  gemaakt  en de rest op een stik  geplaatst. Wens een ieder veel plezier met zijn  zoekwerk

Groet van Henk  

Henk 2323 - 25 dec 2021 - 13:52

En niet te vergeten dat voor de bs alles in het parochieregister werd bijgehouden. Hoe dacht je hoe het toen gebeurde? 

Ik zie zo de eerwaarde met vader en getuigen in de kroeg zitten tijdens het inschrijven op een stukje papier na de doop. Is welbekend en beschreven toendertijd. 

ien lejeune - 25 dec 2021 - 14:18


Zo wordt een draadje zomaar wakker gekust.

Ik zal maar gelijk zeggen: ik ben doorgaans best tevreden met de digitale zoekmogelijkheden. Niet altijd ideaal, maar dat is het onderzoek in originelen ook niet altijd.

Maar wat ik wel mis is het zien en spreken van anderen. Juist de gesprekken bij een boterham en een bekertje koffie leverden soms extra gegevens op, soms ook inzicht in waarom iets zo was en niet anders. En al ben ik iemand die af en toe moppert tegen een computer (dan hoor je je stem tenminste nog eens), het is een eenzaam leven, dat kijken naar een beeldscherm. Meneer Kloet, meneer Verburg, juffrouw Gijsbertsen, mevrouw Klaver. Allemaal mensen die me ooit op weg hielpen (het zijn er maar een paar), en soms bleef ik vervolgens nog jaren met ze in contact.

En dan nog over dronken vaders. De vraag is of dat nu de hoofdoorzaak was van allerlei schrijfvarianten. Op een zeker moment werden kindertjes gedrild. Tafels uit het hoofd leren, rijtjes woorden, bij Duits vervoegingen, bijna tot de dood erop volgde. Dat was ooit natuurlijk niet zo. Lezen en schrijven, dat kon lang niet iedereen, en indien wel, dan was de een er meer bedreven in dan de ander. Bovendien was er nogal verschil in grammatica, en de ene onderwijzer was beter dan de andere Een trouwboekje was er in een groot gedeelte van de negentiende eeuw niet, dus werd iedere keer de naam opgeschreven zoals iemand die verstond. Aangevers, teken de akte bij het kruisje. Voorlezen van een akte brengt geen alternatieve schrijfwijze aan het licht, en door de aangever even nalezen gebeurde niet. Dan is een verandering al snel gemaakt.

Je ziet het verschil soms al in de spelling van de ambtenaar van de burgerlijke stand, en de spelling van de naam bij de ondertekening. Was de grootvader van mijn overgrootmoeder dronken toen bij zijn komst in de gemeente Tholen de familienaam Frijters ineens als Vretes werd gespeld? Ik denk dat zijn Brabantse manier van spreken en zijn ongeletterdheid eerder de redenen vormden. Het zal best dat vader soms een borreltje op had, en misschien wel twee. Maar dat zal vast niet altijd de reden voor het ontstaan van varianten in een naam zijn geweest.

Hans van Felius - 25 dec 2021 - 16:36







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu