stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Niet-uniforme presentatie van WWW-gegevens

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Sinds GenLias is gestopt gebruik ik WieWasWie voor gegevens uit de akten van de B(urgelijke) S(tand).
Afgezien van kinderziekten valt met WWW goed te werken. Echter ik vind het heel vervelend dat de presentatie van de gegevens door WWW niet uniform is (vooral
omdat ik ze automatisch in mijn eigen bestanden wil verwerken). De BS-gegevens van de archieven
worden waarschijnlijk door WWW onbewerkt opgeslagen en doorgegeven aan de gebruiker van WWW.
En omdat elk archief zijn eigen manier heeft/had van opslag en presentatie van de gegevens zie je als
gebruiker veel verschillen in de presentatie door WWW. Het meest vervelende is niet zozeer het feit dat niet elk archief alle gegevens (beroepen, leeftijden, akte-nr.,
opmerkingen, enz.) registreert en doorgeeft, maar b.v. de velden verschillend benoemt en in eigen volgorde
zet. Zolang de archieven de gegevens niet op uniforme wijze aanleveren, ligt het voor de hand dat WWW de
conversie naar uniforme presentatie zou moeten uitvoeren. Temeer als straks de gegevens uit WWW niet
meer kosteloos verstrekt worden. Ik hoop dat er wat aan gedaan gaat/kan worden. Mvg, Piet Willeboordse

piet willeboordse

Kritiek uiten op WieWasWie (nb: ik verafschuw de afkorting www, want die is al ingebruik voor het WereldWijdeWeb) heeft op deze plaats weinig zin. Daarvoor kunt u beter contact opnemen met de beheerders van WieWasWie via deze pagina: https://www.wiewaswie.nl/contact/

Ik denk zelf dat WieWasWie niet / nooit de gegevens inhoudelijk gaat bewerken. Aanlevering is de verantwoordelijkheid van de archieven. Die doen dat op basis van afgesproken standaarden en richtlijnen. Zolang die voor meerdere uitleg vatbaar zijn, is er niets aan te doen vrees ik.

Wat ik zelf doe, is de ruwe gegevens na Copy&Paste weer wat fatsoeneren. Verwijderen van de extra regel-overgangen, volgorde hoe ik die wil, etc. Kleine moeite. Er zijn archief-sites die dat veel moeilijker maken dan WieWasWie.

Waar haalt u vandaan dat de gegevens straks niet meer kosteloos beschikbaar zijn? Quote uit hun FAQ:

Het grootste gedeelte van WieWasWie.nl is gratis te gebruiken, zoals het zoeken in en raadplegen van de digitale collecties en scans. Voor extra functies wordt vanaf in de loop van 2013 een vergoeding gevraagd in de vorm van een abonnement. De bijdragen worden gebruikt om de kosten van de website te betalen en verbeteringen te financieren. WieWasWie heeft geen winstoogmerk.

BertKoor

Het zoeken op meerdere personen is straks niet meer kosteloos. Op zich wel logisch dat er een vergoeding wordt gevraagd om de kosten te dekken. Het Stadsarchief van Amsterdam is wat dat betreft een trendsetter geweest. Voor niets gaat alleen de zon op...

Stefan Lambregts

Beste BertKoor,     

Ik heb zowel met WieWasWie als met een Archief contact gahad. Beiden vinden uniforme presentatie van gegevens belangrijk en voor beiden een punt van aandacht.

WieWasWie biedt de archieven een manier aan om de gegevens uniform te presenteren en probeert de archieven hierin te sturen, maar het ontbreekt de archieven aan geld en personeel om prioriteit aan die uniformering te geven. De lang voor WieWasWie ingevoerde wijze van registratie door de archieven valt zomaar niet te wijzigen. 

Omdat vorenstaande betekent dat er voorlopig niets zal veranderen hoop ik dat via het stamboomforum er iets meer druk op de ketel komt.

BertKoor heeft gelijk als hij zegt dat de gegevens kosteloos zijn te raadplegen. Dit geldt echter alleen voor het 'eenvoudig' zoeken. Het 'uitgebreid' zoeken zal niet kosteloos zijn, terwijl bij 99% van de te zoeken personen 'uitgebreid' zoeken echt noodzakelijk is. Het volgende voorbeeld geeft aan waarom dat zo is.

Bij 'eenvoudig' zoeken kan men alleen een familienaam invoeren. Stel ik zoek een Jansen, dan krijg ik 50.000 hits. Zoek daar maar eens die ene Jansen uit die ik zoek, terwijl ik wel weet wanneer mijn Jansen ongeveer geboren is, met wie hij getrouwd was, enz.. Dus gratis zoeken stelt weinig voor.

 

mvg, piet willeboordse

piet willeboordse

WWW vindt ik een waardeloos programma. Genlias liep veel beter. Als ik daar mijn naam intypte, kreeg ik gewoon een waslijst met alle (goede) namen. Bij WWW krijg ik te zien dat er 30.126 hints gevonden zijn op mijn naam, echter midden in die naam wordt 1 letter minder weergegeven. Je krijgt dus een totaal andere naam en soms geven ze ook "van de(n)" erbij. (Om privacy redenen wil ik nu echter mijn naam niet vermelden).

Daarbij komt ook nog dat er slechts 10 namen per pagina wordt weergegeven, dus je bent wel een tijdje bezig.

joke

Beste Joke,

Als je wilt zoeken naar een een naam ZONDER tusselvoegsel, kies dan voor uitgebreid zoeken en vink achter het Tussenvoegsel veld "Zonder" aan.

Als je bijvoorbeeld zoekt op Heuvel maakt dat vinkje het verschil uit tussen 144.950 resultaten zonder vinkje en 2.461 met vinkje.

Wil je zoeken op slechts 1 specifiek tussenvoegsel dan kun je dat invoeren en "exact" aan te geven.

Zo geeft zoeken op Heuvel met het tussenvoegsel "van" op "exact" 568 resultaten, als ik "exact" wijzig in  "bevat" op 140.514 resultaten.

Fred

Fred Janssen

Fred bedankt voor je reactie. Doordat mijn naam geen tussenvoegsel bezit had ik dat vakje leeg gelaten. Wel had ik "exact" bij mijn naam aangezet. Jouw raad opgevolgt kwam ik uit op zo'n 700 hints. Dat is te doen.

Groetjes,

Joke

joke

En? Gevonden wat je zocht?

Fred

Fred Janssen


Jazeker Fred.

Jouw raad opgevolgd kwam ik uit op zo'n 700 hints en dat werkt perfect. Hartelijk dank.

Groetjes,

Joke

jokePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!