stamboomforum

Forum logoArchieven, bronnen, zoekstrategieen » Op zoek naar straten in Rijnsburg in 1840


Profiel afbeelding

Ik ben me in het kader van Open Archieven aan het vastbijten in de volkstelling Rijnsburg 1840 geindexeerd door J.B. Glasbergem. Door Frans Angevaare is deze deze 'volkstelling' herkend als het Bevolkingsregister 1840-1845 dat bij het RAL is gearchiveerd als inv.nr. 1284.  

Ik wil de straten uit dit bevolkingsregister nu 'op de kaart' zetten.   De enige kaart die ik tot nu toe heb kunnen vinden is een kadasterkaart (Minuutplan) van Rijnsburg uit 1813. Ik heb deze kaart nu gegeorefereerd zodat deze op Google Maps geplaatst kan worden.  

In de 'volkstelling' komen 18 straten voor: Achterom  De Laan  Dorpsstraat  Dorpsstraat langs de Vliet  *Dubbele Buurt  Gasthuis en gasthuiswerf  Het Hofje  Katwijkeinde  *Kerkstraat  Klein Achterom  Kloosterschuur  *Koestraat  Kortesteeg  Kuipersteeg  *Langevaart  *Moleneind  *Rapenburg  *Schoolsteeg  Smagchel  *Smidsteeg  (tegenwoordig Smidstraat?)  

De straten met een * (8 stuks) heb ik op de kaart kunnen vinden (zie de oranje driehoekjes op de gegeorefereerde kaart). Nog 10 straten moeten dus nog 'op de kaart' gezet worden.

Wie kan mij hiermee helpen?  

mvg,

Bob Coret

Bob Coret

Hoi Bob

Leuk ik heb dit gedaan voor Beverwijk en via het programma HAZA goed, ga ik terug naar de bewoners / eigenaren rond 1600. Maar als ik goed zie, zie je op de Kadasterkaart dat op kadasternummers vermeld worden bij sommige latere wegen. Die nummers verwijzen naar de Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel. Wellicht staan er achter deze nummers wat info. Niet elke straat was "toen" waarschijnlijk nog niet in eigendom van de gemeente, maar was toen nog een partiuculiere weg.

   

J. van der Linden

Bob,

Je hebt één minuutplan gevonden (waarin wel de dorpskern), als ik het goed heb B2, maar er waren ook nog A1, A2 en B1. Zie het verzamelplan. Daarop is in elk geval de Korte steeg te zien (rechts van de Smids steeg.

Je moet er lijkt me ook rekening mee houden dat het niet allemaal echte straatnamen zijn. Kloosterschuur was bijvoorbeeld een boerderij (op het verzamelplan middenboven), waar wel een Kloosterschuurlaan was maar die staat dus kennelijk niet als zodanig in het bevolkingsregister. Waarschijnlijk woonden die stuk of zes gezinnen dan op of bij het grondgebied dat bij de boerderij hoorde. Het Gasthuis met de werf heeft maar één nummer (45) dus zal ook geen straat zijn maar een hoofdgebouw met wat aanleunwoninkjes.

Gelet op de vele personen aan de Dorpsstraat zal die wel aan weerszijden van de Vliet zijn geweest maar ik ben geen Rijnsburger dus uitsluitsel kan ik daarover niet geven.

Aanvulling: het Gasthuis bestaat waarschijnlijk uit de kadastrale percelen B 581-586. In de legger staan die als eigendom van het Gerefermeerde weeshuis; Lag aan de Vliet, iets links van de Koestraat, met nog een klein steegje ernaast.

Het klopt met de volgorde in het bevolkingsregister. Daarin staan vóór en na het Gasthuis de eigenaren Arie de Bruijn en een familie De Knijff, die in de kadastrale legger ook ten weerszijden van het weeshuis voorkomen.

groeten, Frans

Frans Angevaare


 

Bedankt voor de tips!

Als je de volgorde van de volkstelling in acht neemt en het aantal personen dat er woonde dan is het inderdaad erg aannemelijk dat de Dorpsstraat langs de Vliet ligt.  

*Katwijkeinde - 60

Dubbele Buurt - 126

Dorpsstraat langs de Vliet - 129

Gasthuis en gasthuiswerf - 40

Dorpsstraat - 20

Koestraat - 87

*Het Hofje - 72

*Kloosterschuur - 41

Dorpsstraat - 181

Moleneind - 98

*Klein Achterom - 21

Kortesteeg - 17

Dorpsstraat - 33

*Kuipersteeg - 96

Smidsteeg - 36

Dorpsstraat - 112

Kerkstraat - 73

Rapenburg - 48

*Schoolsteeg - 20

*Smagchel - 38

*Achterom - 54

Langevaart - 42

*De Laan - 27

Langevaart - 55

 

Hieronder de "looproute op de kaart" (alleen de Schoolsteeg ligt wat uit de route...):   Zie ook de interactieve kaart: http://www.openarch.nl/poc/geo/rijnsburg/

Bob CoretPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu