stamboomforum

Forum logoFora » Archieven en bronnen » betekenis van het woord 'fijteltje'

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

LS,

weet iemand wat een 'fijteltje' is?

Het is wellicht beddegoed of een kledingstuk.

Hans Noppen

Hans P.Noppen

Het Duits kent wel het woord Feitel. Dat betekent zakmes of uitklapbaar mes.

niepoort

-

niepoort

Ronald Hellenbrand

Een feijtel is een spuugdoekje.

Ik zag later pas de reactie van Ronald.

[bijgesteld]

Pauwel

aha, dank!

Dit is de tekst waar het woord in staat (1734):

Er is f.65,= betaald voor  het maken en leveren van de doodkist, de begrafenisrekening, het loon aan de ‘vrinden’, de geconsumeerde schelvis, aan de schoolmeester voor ’t kerkenrecht en het maken van het graf, aan de buuren en dragers van ’t lijk, voor ¼ vat bier in ’t sterfhuis, voor brandewijn ten tijde van de begravenis, voor ’t wassen van de kleederen en voor een hemd, feijteltje en laken voor de overledene.


Dus een borstdoek?

Hans P.Noppen

Dat klinkt toch veel aantrekkelijker dan onze begrafenissen met koffie met een plakje cake. Knipogen

niepoort

Een fijtel (vaker nog gespeld als feytel of feitel) is een rechthoekige doek die op het gehele lijf van baby's (als ze ingebakerd waren) of het bovenlijf van kinderen werd gespeld. Ik vind ze vaak met kant. Zoals gedragen door de ca. 1-jarige Catharina Hooft door Frans Hals op het schilderij van ca. 1620 in Berlijn. Tot 1700 ongeveer alleen voor kinderen in boedelinventarissen daarna de gehele 18de eeuw ook voor vrouwen. Zie Stadsarchief Amsterdam. Notaris Daniel van Liebergen. NA 6284, fol. 83-91, dd. 13 Januari 1702, Joseph Lempijes, weduwnaar van Maria Bos, toekomende bruydegom en Juff. Cecilia van den Bersselaer. 

Specificatie vande goederen die Cecilia vanden Barsselaer mijn vrouw ten huwelick heeft aengebragt bestaende als volgt: 18 feytels omde hals


Pieter Marin in zijn woordenboek van 1701 verklaart : Feitel, (kinder) Un linge en guise de Bavette & de tablier. Dus een soort slab of schortje. Het reikt echter tot het middel.


 

MdW

de overledene is in dit geval 32 jaar !

Hans P.Noppen


en een man.

Hans P.NoppenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!