stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » geboorteakten van Soerabaja



Profiel afbeelding
Wie kan mij vertellen waar ik moet zoeken naar iemand die in Soerabaja is geboren (ongeveer 1920) en later naar Nederland is gekomen?

Fons - 19 feb 2014 - 17:45

Burgerlijke standgegevens staan tot ca 1922-1923 in de regeringsalmanak Ned Indië. Echter als een geboorte vermeld wordt staat er alleen de naam van de boreling en niet de naam van de ouders. Als je een naam doorgeeft kan ik nagaan of er een vermelding is.

Indien het een jongen is heb je kans dat deze geinterneerd is geweest en kun je zoeken naar zijn interneringskaart. http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00425

Mogelijk hebben de Mormomen de aktes van Soerabaja verfilmd en kun je die film lenen via een van hun family centra http://www.igv.nl/bs/nedbsinl.html

https://familysearch.org/search/catalog/results?count=20&placeId=167740&query=%2Bplace%3A%22Indonesia%2C%20Jawa%20Timur%2C%20Surabaya%20(kota.)%22

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 feb 2014 - 18:43

Als  iemand na 1940 in Nederland is overleden kun je een persoonskaart/lijst van hem/haar aanvragen via het CBG (http://www.cbg.nl/index.php/322?id=322 )

mvg-Ben

Ben Wegman - 19 feb 2014 - 18:44

Ben, hartelijk dank voor je snelle reactie en je suggesties. Ga snel kijken of ik wat kan vinden. Mocht dat niet zo zijn dan zal ik je de naam opsturen.

Fons - 19 feb 2014 - 18:57

Hallo Fons.

Als je de naam van de persoon noemt over wie je gegevens zoekt maakt het wel iets eenvoudiger om gegevens te vinden.

Groeten,PietAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

Pieter van de Ruit. - 19 feb 2014 - 19:26

De heer Van de Ruit schreef hierboven : "Als je de naam van de persoon noemt , over wie je gegevens zoekt, maakt het wel iets eenvoudiger om gegevens te vinden."

Liever niet, meneer Van de Ruit.

Er wordt gevraagd naar "iemand die in Soerabaja is geboren (ongeveer 1920)",

er is nergens sprake van dat die persoon echt overleden is,

1920 is óók nog geen 100 jaar geleden, dùs u mag ook geen overlijden "aannemen",

conclusie: u moet ervan uitgaan dat die persoon nog leeft,

zodat diens privacy dus respect verdient -

dus : nee!!

Op het Stamboomforum is het niet de bedoeling -zoals u weet- om

informatie over nog levende personen te vermelden, zonder hun toestemming

(Wet Bescherming Persoonsgegevens & forumregels).

Een beetje jammer, dat je daar kennelijk stééds weer op moet "hameren",

en dat steeds meer mensen daar blijkbaar ongeinteresseerd tegenover staan,

of achteloos mee omspringen... Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet,

DImitri Vlas

Dimitri Vlas - 20 feb 2014 - 02:23

Hartelijk dank voor beide voorgaande reacties.

Ben zelf misschieen een beetje schuldig aan de verwarring door de formulering van mijn vraag. Overigens staat mijn vraag onder het item "genealogie algemeen".

Het ware betere geweest als mijn vraag had geluid: "Waar zijn de geboorteakten van Soerabaja te vinden"

Vriendelijke groet

Fons

Fons - 20 feb 2014 - 09:27

Geachte heer Fons,

-  Volgens de website van de Indische Genealogische Vereniging http://www.igv.nl/bs/nedbsinl.html

geldt het volgende:   "De registers van de Burgerlijke Stand van Nederlandsch-Indië voor Europeanen, ingevoerd in oktober 1828 en lopende tot eind december 1949, werden na de soevereiniteitsoverdracht niet meegenomen naar het moederland maar bevinden zich nog in Indonesië. Niet in het "Arsip Nasional" [...] maar in de kantoren van de plaatselijke Burgerlijke Stand. En dat [..] alleen als ze de troebelen van na de Japanse bezetting, het klimaat, of het ongedierte hebben overleefd.

    In het Centraal Bureau voor Genealogie [...] wat deze Burgerlijke Stand betreft, [...] de verzameling fiches die afkomstig zijn uit de opgaven van de Burgerlijke Stand die per jaar werden gepubliceerd in de "Regeerings Almanak voor Nederlandsch-Indië" [RA]. Deze stoppen echter in 1923.
    In tegenstelling tot de originele akten, vermelden de RA's per residentie doorgaans alleen de datums en namen der geborenen, overledenen of gehuwden [; ] de samenhang (en daarmee b.v. de vraag of alle personen met een zelfde familienaam tot dezelfde familie behoren) ontbreekt.
    Daarnaast beschikt het CBG nog over wat Burgerlijke Stand-gegevens die in het verleden zijn gepubliceerd, zoals b.v. door Mr. P.C. Bloys van Treslong Prins in "De Indische Navorscher" (oorspronkelijke, vooroorlogse serie), en uiteraard de gegevens die in de uitgaven van onze Indische Genealogische Vereniging, namelijk in "De Indische Navorscher" (nieuwe serie) en in de serie "Bronnenpublikaties", zijn en zullen worden gepubliceerd. De grootste collectie van de Burgerlijke Stand van Nederlandsch-Indië echter, bevindt zich in het bezit van "The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints" [...] Tussen 1980 en 1990 werden door de Mormonen de nog aanwezige registers in Indonesië verfilmd.  Voor de èchte gegevens van de Burgerlijke Stand dient men dus bij dit kerkgenootschap te zijn! [...] " - Einde citaat.

-  Zoals u misschien weet, heeft dit kerkgenootschap niet alleen over de hele wereld registers van de burgerlijke stand, passagierslijsten, DTB-boeken e.d. verfilmd, maar is er ook een grote inspanning (de laatste jaren) om al deze collecties ook via internet voor iedereen toegankelijk te maken, als indexen en/of scans (afbeeldingen), op de website FamilySearch.

Dat is natuurlijk een gigantische titanenklus, die meerdere jaren zal gaan kosten. Wereldwijd duizenden collecties uit honderden gebieden allemaal digitaliseren, betekent dat niet alles wat op een gegeven moment "beschikbaar komt", nu net de stamboomzoeker zal interesseren - en dat wat hij juist zoekt, misschien nog lang niet gedigitaliseerd op FamilySearch beschikbaar is. Tsja, alleen geduld en begrip voor dat enorme werk is de oplossing...

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-  U vindt (zie hierboven) de op https://familysearch.org/search/collection/list?page=1&countryId=1927029 de nu beschikbare collecties uit Indonesie. Hier nog niets over Soerabaja / Surabaya, dus.

  Wel ziet u daaraan dat voor het werken met de website FamilySearch het nodig is, te weten waarin een bepaald gebied (waarover u genealogische bronnen zoekt) ligt of lag, waarbij het hoort of hoorde (qua bestuurlijke indeling, deelstaat/provincie/district, enz.): het "territoriaal toebehoren".

  Wikipedia is daarbij altijd een grote hulp. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Soerabaja leest u: "Soerabaja (Indonesisch: Surabaya, op het eiland Java) is de hoofdstad van Oost-Java (Jawa Timur)". Handig om te onthouden, natuurlijk. 

- De oplossing voor u : weliswaar is nog lang niet alles gedigitaliseerd op FamilySearch beschikbaar,

maar het kerkgenootschap heeft Family History Centers (centra voor familiegeschiedenis), ook in Nederland, waar u die verfilmde collecties kunt inzien, op een microfilm-leesapparaat - en zo dus zelf onderzoek kunt doen!  (Neem vantevoren contact op, en vertel wat u zoekt, want soms moet een bepaalde microfilm vanuit een àndere vestiging aangevraagd worden).

  U vindt ze op https://familysearch.org/locations/centerlocator als u "Netherlands" invult - en er is er altijd wel één bij u in de buurt (klikt u op het stamboom-symbooltje voor de adresgegevens). Echt de moeite waard om eens heen te gaan, ik spreek uit ervaring!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Veel succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 20 feb 2014 - 17:09

Geachte heer Vlas, beste Dimitri,

Wederom hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord. Zal zeker binnenkort een Family History Center gaan bezoeken.

Vriendelijke groet,

Fons

Fons - 20 feb 2014 - 17:28

@ Fons,

Bij het zoeken naar een filmnummer om te bestellen moet de plaatsnaam worden gebruikt zoals die in Indonesie in gebruik is en niet de Nederlandse benaming.

mvg--Ben

Ben Wegman - 20 feb 2014 - 18:54

Dank voor je opmerking Ben.

Groet,

Fons

Fons - 20 feb 2014 - 20:33

Dus Dimitri bij de Family History centers kun je gewoon gegevens inzien van mensen geboren na 1914 ?

Groetjes PietAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pieter van de Ruit. - 21 feb 2014 - 20:42

@ Piet,

Volgens mij: indien de aktes op film zijn vastgelegd en de betreffende film verhuurd en geleverd kan worden: ja. De privacy regelgeving is in elk land anders. En daarnaast zijn er bv voor films van aktes uit Duitsland vaak uitleenbeperkingen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 22 feb 2014 - 00:17

Hallo, Ik ben op zoek naar geboorte aktes van kinderen van Luigi Enrico Hagemeijer te Soerabaja. (of zìjn overlijdensakte) Wel doopregistratie gevonden van een zoon; W.A. Hagemeijer in 1929 maar ik loop vast in mijn speurtocht in deze familie. Ik weet niet meer waar te zoeken.. lijkt wel alsof Luigi Enrico zo min mogelijk sporen na wilde laten.. :) Wil iemand me helpen aub?

Judith van Es - 21 mar 2018 - 08:27

@ Judith,

Lijkt een beetje lastig inderdaad. 

Luigi Enrico is geboren 10-02-1896 te Amsterdam en van beroep letterzetter. Hij is in 1915 naar Den Helder gegaan, mogelijk bij de zeedienst. En later naar Ned Indie?  In 1923 eerste vermelding van hem in de adresboeken Ned Indie als empl stroohoedenveem Soerabaja.

Bij de laatste onderneming is hij tenminste 40 jaar in dienst geweest. Misschien is er een archief van zijn werkgever bewaard gebleven ((SHV= steenkolen handelsvereninging)

Luigi Enrico is overleden in Soerabaja rond eind juli 1960 (zie overlijdensadvertentie op site CBG). Ik heb nog wel een zoon van hem opgedoken Cornelis. I.v.m privacy stuur ik die gegevens per mail.

mvg-Ben

Ben Wegman - 23 mar 2018 - 10:32


Verfilmingen van de geboorteaktes: (wordt heel veel werk indien geen aanknopingspunten beschikbaar zijn). Ze zijn verfilmd (zie mijn link eerder in deze string) en mogelijk liggen de films in Amsterdam op de Zaaiersweg. Niet geindexeerd.

Geboorten, Europeanen 1900-1926 International Film 1357792

Geboorten, Europeanen 1900-1926 (een andere filming) International Film1474483

Geboorten, Europeanen 1926-1933 International Film1357793

Geboorten, Europeanen 1933-1941 International Film 1357794

 items 1-4 Geboorten, Europeanen 1942-1945  International Film 1357795

mvg-Ben

Ben Wegman - 23 mar 2018 - 11:04







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu