stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Waar kan ik zoeken om het geheel levendiger te maken?



Profiel afbeelding

Ik ben al langere tijd bezig met breed zoeken naar mijn voorouders. Ik heb een aantal kwartierstaten gevuld met namen en data, hier en daar een beroep of een adres, en door dit soort gegevens onstaat er een beeldvorming, en dat maakt het geheel wat levendiger.,

Nu zijn er bijvoorbeeld twee dingen die ik zou willen uitdiepen, waar ik meer van wil weten, het een is van horen zeggen en het ander heb ik als feit gevonden in de data.

Het is niet mijn bedoeling hier vragen neer te zetten en het antwoord van iemand anders te krijgen, want het zoeken doe ik graag zelf, dan is de ontdekking des te leuker. Ik wil graag weten hoe ik tussen alle bomen het bos weer vind.

Mijn vraag is hoe kom ik meer te weten over bijvoorbeeld dit:

Mijn moeder zegt in de tweede W.O. geen honger te hebben gehad, want haar oma had een kruidenierswinkeltje.

Ze heeft het adres genoemd, ik heb ernaar gezocht op internet, beeldbanken, nergens wordt zo'n winkeltje genoemd. Er zijn geen foto's van en ik dacht dan moet er toch iets geregistreerd zijn geweest, Kamer van Koophandel of i.d. Kortom: waar zou ik hiernaar kunnen zoeken? Is dat op internet te vinden?

En dan is er nog dat gezin waarvan vlak achter elkaar een aantal kinderen overleden, de vader en na twee maanden de moeder. Er waren nog kinderen over, waarvan de jongste nog geen halfjaar oud was. Ik heb gezien dat dat was in de periode dat er een pestepidemie in de stad was, mijn conclusie is dan dat het gezin daardoor zo is uitgedund. Dan ben ik verder nieuwsgierig wat er met de overgebleven kinderen is gebeurd. Zijn ze door familie opgevangen, of zijn ze in een weeshuis terecht gekomen?

Wat is een manier om daar achter te komen?

Wanneer ik bij archieven uitkom die digitaal zijn, heb ik het idee dat daar best iets te vinden zal zijn, maar hoe vind ik daar de weg in?

Het is (nogmaals) niet de bedoeling om hier pasklare antwoorden te krijgen, maar ik wil graag weten hoe ik kan zoeken met resultaat.

Indexen en toegangen tot archieven staan op internet, maar ik weet daar de weg niet in, en vind niet wat ik eigenlijk zoek, ook al vind ik wat ik vind altijd wel interessant maar dan dwaal ik weer zo af van wat ik eigenlijk wilde vinden.

Wie kan me hier een duwtje in de goede richting geven?

Anita 1e - 12 okt 2014 - 13:37

Kijk eerst eens in het bevolkingsregister wat er voor beroep bij je grootmoeder staat (dat kan wel eens wisselen dus alle bevolkingsregisters uit de betreffende periode langslopen). Met een beetje geluk was ze winkelierster, neringdoende o.i.d. en vind je een adres. Ga met dat adres eens in de oude kranten zoeken, Misschien vind je advertenties. Kijk met dat adres ook eens in beelbanken van de betreffende plaats, misschien vind je foto's uit die periode van die straat, met een beetje geluk zelfs van het winkeltje.

Het is me niet duidelijk wanneer je verhaal van het uitgedunde gezin speelt. Pest epidemie, dus voor 1811?

Kijk dan eens in het weeskamerarchief (dat was geen weeshuis, maar een "administratie" orgaan dat de boedels van de wezen administreerde). Met een beetje geluk vind je ze daar terug en zie je wie er geld ontving voor de opvoeding. Als de betreffende plaats geen weeskamerarchief heeft kijk dan eens of je voogden kunt vinden (misschien vermeld bij een huwelijk) en zoek op die namen verder. Je geeft helaas geen namen - plaats en tijdperk dus een exact advies is wat moeilijk te geven. Wat aan bronnen bewaard is gebleven is immers per plaats/regio vaak verschillend.

Annemarie57 - 12 okt 2014 - 16:19

Er zijn heel veel aanvullende bronnen. 

Wat beteft het winkeltje: inderdaad kamer van koophandel (archieven veelal bij rijksarchief in de provincie)

De adresboeken van de woonplaats willen ook nog wel van nut zijn wat betreft een winkeltje.

Annemarie heeft de bevolkingsregisters (later ook bij sommige gemeentes gezinskaarten) al aangegeven. Waar men gewoond heeft is tot 1850 vrij goed te achterhalen.

Bij de diverse beeldbanken kun je naar foto's zoeken van de straten waar men heeft gewoond.

Na overlijden van een persoon diende er aangifte te worden gedaan en dus heb je weer een bron van informatie: de memories van successie. Ter inzage bij de rijksarchieven in de provincies.

Weeshuisarchieven zijn her en der zeker bewaard. Belangrijk is de geloofsrichting van het gezin te weten, want dat spaart een hoop extra zoekwerk.

En wat er zoal te vinden is: http://www.ou.nl/eCache/DEF/2/47/543.html

Vroeger gaf het Nationaal archief zoekwijzers/onderzoekgidsen uit. Nu kun je via onderstaand menu aldaar zoeken welke bronnen er zoal zijn.

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoek-doen/personen 

Bij diverse Rijksarchieven (provincie) vond ik nog wel zoekwijzers. Als je een van de onderstaande relgels invoert bij google krijg je die specifieke informatie (evt kun je de provincie waar je wilt zoeken bij de zoekterm zetten. 

zoekwijzer ondernemers

zoekwijzer erfenissen

zoekwijzer notarissen

zoekwijzer failliet

zoekwijzer registers burgerlijke stand

zoekwijzer voogdij

zoekwijzer militie

op zoek naar een testament

op zoek naar militairen

op zoek naar dienaar VOC

op zoek naar gevangenen

op zoek naar emigranten

op zoek naar voogdijzaken

mvg-Ben

Ben Wegman - 12 okt 2014 - 16:58

Dag Anita,

Je wilt geen gerichte vragen stellen en geen antwoorden van iemand anders krijgen,
want zelf zoeken en ontdekken vind je twee keer leuker.
Dat is jouw keuze, maar dat impliceert dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Maar als je vragen te vaag zijn, kun je ook geen exacte adviezen verwachten.
Een hoge abstractievorm in de vraagstelling leidt niet tot gedetailleerde antwoorden.
 
Je kiest in feite voor een discrepantie, resulterend in een spagaat tussen willen en kunnen.
Het kunnen wordt in dit geval beperkt door je niveau van kennis en ervaring.
Op deze wijze zul je zeker niet bereiken, dat kleurloze data worden aangekleed,
met anekdotes, beeld en geluid, tot een warm verhaal, wat leest als een jongensboek.
Daarom heb ik het volgende advies:
 
Houd niet alle kaarten voor de borst, maar tracht iets te leren van anderen.
Er zijn hier genoeg dames en heren met heel veel kennis en kundigheid.
Je doet die mensen tekort, door alleen maar te vragen naar het kunstje.
Er werkt in de praktijk niets beter, dan een paar uitgewerkte voorbeelden.
Als je een paar gerichte vragen stelt, met tijdperk, namen en plaatsen,
krijg je daar vast uitgebreid antwoord op.
Je krijgt zodoende veel meer inzicht in de werkwijze van anderen.
Daarna kun je altijd nog besluiten om de resterende 99 % zelf uit te zoeken.
  
Mvrgr,

henk elsinga - 13 okt 2014 - 17:05

Hallo Anita, via Delpher vind je advertenties en andere leuke verhalen/context

Frans Mirandolle - 13 okt 2014 - 22:29

Beste mensen,

Hartelijk dank voor de genomen moeite op mijn vragen te reageren.

Ik ben bewust aan de oppervlakte gebleven omdat ik niet de indruk wilde wekken dat ik anderen het werk voor mij zou willen laten doen, maar begrijp ook wel dat het dan niet makkelijk is mij een goed passend antwoord te geven.

Henk Elsinga dankjewel voor je repliek, wat ik graag meeneem als opbouwende kritiek, ik herken mijn manier van werken zeker in je omschrijving.

Ik zal me de komende dagen eens wat meer orienteren op basis van de tips in jullie bovenstaande post, en zal wanneer ik een vraag heb deze wat gerichter stellen.

Vriendelijke groet,

Anita.

Anita 1e - 14 okt 2014 - 13:34

Beste Anita,

Henk Elsinga heeft helemaal gelijk. Als je je wilt verplaatsen in de lokale leefomstandigheden van jouw voorouders, dan moet je daarin ook echt geïnteresseerd zijn. Dat haal je niet uit de geschiedenisboekjes en bij geluk vind je iets online. Een en ander is afhankelijk van hetgeen jouw voorouders in hun dagelijks leven deden. 

Ook ik vind een genealogie met alleen namen en data niet interessant. Voor de fijne details moet je eindeloos zoeken in de al eerder genoemde Delfner (online oude kranten in bezit van Kon. Bibliotheek) en de regionale en plaatselijke archieven voor vonnissen, transportakten, voogdijzaken, armen, etc. 

Als ik in een RK doopakte uit Soest uit 1727 vind dat iemand is geboren is "Ex Hoge Birk", dan wil ik ook koste wat het kost weten waar dat was. En zojuist heb ik het gevonden op een oude kaart uit 1670 van Frederick de Wit uit 1670 in het bezit van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek; online beschikbaar en tot in detail op het scherm na te pluizen. Dat is kicken!

Volgens de Criminele Sententies van het Hof van Utrecht werd Claes in juli 1583 tijdens een vechtpartij "met een byle haestighen moet tweemael gequetst en verwondt" zodat hij er aan sterft. Zo heb ik dit kunnen lezen in het Utrechts Archief over mijn voorvader, 13 generaties terug. Het hele vonnis met getuigeverklaringen uit 1583 heb ik kunnen inzien en na veel moeite en met plaatselijke hulp kunnen ontcijferen. Dat soort inspanningen moet je, als genealoog die meer wilt, ervoor over hebben.

Een genealogie gaat pas leven als je er veel, heel veel, enorm veel tijd in wilt steken. Tot die tijd moet je het doen met namen, data en af en toe een mazzeltje.

Frank Bakkum - 14 okt 2014 - 21:07


Beste Anita,

Je kunt je genealogie ook aanvullen met plaatselijke/landelijke/wereldgeschiedenis. Op die manier geef je invulling in wat voor tijd jouw voorouders leefden. Het leuke is dat daardoor geschiedenis veel persoonlijker wordt. Je krijgt echter geen gerichte antwoorden op wat jouw voorouders hebben meegemaakt, maar het kleurt hun geschiedenis wel.

Succes!

Groeten,

Marianne

Marianne Timmerman - 31 okt 2014 - 05:48







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu