stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Gezocht: bemanningslijst van de "Adm de Ruyter" en pati?ntenlijst van het SP Gasthuis = [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo, Wie kan mij helpen? Ik ben op zoek naar gegevens van een van mijn voorouders. Hij (Christiaan Traugott Bochmann of Boogman) is waarschijnlijk matroos geweest aan boord van de Admiraal de Ruyter en heeft op 5 augustus 1781 tegen de Engelsen gevochten in de slag bij de Doggersbank. In die strijd heeft hij (al weer waarschijnlijk) een been verloren en moet dus via Texel naar Amsterdam zijn getransporteerd om verpleegd te worden in het Sint Pieters Gasthuis. Ik wil graag verifiëren of dit inderdaad zo is. Later, rond 1784 heeft hij in Vlissingen zijn eerste vrouw ontmoet en heeft zich in 1787 in Steenderen (Gld) gevestigd. Waar hij geboren is, is niet helemaal duidelijk (waarschijnlijk Schneeberg, Duitsland, omdat dat als oorsprong vermeld staat op een van zijn betaalrollen). Nu zoek ik de bemanningslijst van de Admiraal de Ruyter van 5 augustus 1781 en gegevens over het transport naar en van Texel. En zijn er nog patiëntengegevens van het Sint Pieters Gasthuis uit die tijd? Groetjes, Bernadette

Bedet

Voor de bemanningslijst moet je denk ik hier zijn:

http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=22&micode=1.01.46&milang=nl&mizk_alle=admiraal%20ruijter&miview=inv2 
2129 Admiraal de Ruijter, kapitein J.A. Zoutman, later kapitein A.H.C. Staring. 1780/3.

Deze bron is niet gedigitaliseerd.

Voor zijn eventuele inschrijving in het Sint-Pietersgasthuis zie hier: https://stadsarchief.amsterdam.nl/presentaties/amsterdamse_schatten/dood/memorieboekje/index.nl.html Ook dit is niet gedigitaliseerd. Of in dit boekje ook namen staan, of alleen maar aantallen, is me niet duidelijk.

Jan Clavaux

Hallo Bernadette,

Je hebt niet meer gereageerd op het antwoord van Jan Clavaux, maar ik neem aan dat je nog steeds belangstelling hebt voor Boogman.

Zoals Jan al schreef, voor de bemanningslijst van de Admiraal de Ruyter moet je naar het Nationaal Archief.

Ik heb echter iets in mijn aantekeningen over jouw voorvader. Ooit heb ik onderzoek gedaan in het archief van het Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van 's Lands Zeedienst (Kweekschool voor de Zeevaart), toegang 949, Stadsarchief Amsterdam.

In inv.nr. 480 wordt bijgehouden wie een uitkering krijgt vanwege verwondingen bij de Slag bij de Doggersbank. Op fol. 104 lezen we o.a.

Christiaan Traügott Böchman, van Bocka in Saxen, gebooren August. 1744 van de Luthersche Religie.

Heeft als Matroos gediend op 't schip den Admiraal de Ruiter, onder commando van den Schout bij Nacht J.A. Zoutman, en is in de Actie van den 5 August. 1781 zodanig in den linkerarm gequetst, dat dezelve vervolgens heeft moeten worden afgezet.

Geniet wekelijks f 3:3 van het Land.

Woont tot Bronkhorst bij Zutphen.

Er staat nog meer in. Ik heb 2 foto's hier (digitaal), maar je kunt ook scans bestellen via de website van het Stadsarchief Amsterdam. Ik hoor het wel.

Mvg

Bas Lems

Schneeberg en Bockau liggen vlak bij elkaar in het Ertsgebergte in Saksen.

G.Karssenberg

Beste Jan,

Sorry voor de late reactie. De bemanningslijsten zoeken in het Nationaal Archief, is nieuw voor mij. In het stadsarchief had ik al wel het memorieboekje ontdekt. Voor zover ik na kan gaan, staan hier alleen aantallen van zieken en overledenen in en geen apart vermelde namen.

Toch bedankt voor jouw commentaar. Ik kan ook hier weer even verder spitten.

groetjes, Bernadette

Bedet

Beste Bas,

Ook jij bedankt voor het reageren. Ik stuur je even prive een berichtje, want ik ben zeeeeeer geïnteresseerd in alle gegevens die jij hebt.

Groetjes, Bernadette

Bedet


Inmiddels zijn we een poosje verder. Mijn onderzoek heeft, mede met hulp en tips van forumleden, ertoe geleid dat ik de gezochte bemanningslijst en de registratie (met "quetsuren") van de bemanningsleden per schip heb gevonden in de archieven in Amsterdam.

@ Bas en Jan, en ook Karssenberg, dank jullie wel. Inmiddels weet ik veel meer over de slag bij de Doggersbank, maar ook heb ik, met hulp van een andere nazaat buiten het forum om, de ouders, grootouders en overgrootouders weten te vinden, in de kerk van Bockau.

BedetPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!