stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Regels voor acceptatie afstamming



Profiel afbeelding

Nee hoor, die afstamming van Karel de Grote heeft er helemaal niets mee te maken. Als het aan mij ligt, zou ik de discussie graag zo abstract mogelijk houden. Een algemene discussie over de de manier waarop historisch en genealogisch onderzoek meer stevigheid in de argumentatie zou kunnen krijgen. Ik ben niet uit op een snelle oplossing voor een klein probleempje.

Jaap Gestman Geradts - 16 jul 2015 - 19:01

Nog even een kleine aanvulling. Bij het genealogisch en historisch onderzoek blijft de discussie zo vaak hangen in de argumentatie "ik geloof het wel" en van de andere zijde "ik geloof het niet". Er bestaat bij mijn weten geen enkel breed geaccepteerd mechanisme om zo'n discussie uit een patstelling te halen. Onder welke voorwaarden moet één van de strijdende partijen zich confirmeren? Wanneer zijn bronnen afdoende een bepaalde conclusie te mogen trekken? Wanneer zijn bronnen als betrouwbaar te kenmerken? Dit zijn slechts drie van de wellicht honderden vragen die voor een vruchtbaar (al dan neit wetenschappelijk) debat beantwoord zouden moeten zijn, maar op geen van die vragen heb ik ooit een antwoord vernomen. En dan dringt zich de vraag op: zijn dat soort elementaire spelregels binnen het historisch/genealogisch onderzoek om de een of andere reden principieel niet vast te stellen of is het er domweg nog nooit van gekomen? In in het laatste geval, wat zou dan een eerste aanzet tot het formuleren van breed geaccepteerde spelregels moeten zijn?

Jaap Gestman Geradts - 16 jul 2015 - 19:30


Als je in Zuid Limburg zoekt naar de afstamming van Aelmans dan kom je de volgende problemen tegen: Aelmans, Aalmans,  Adelman, Oolmans, Oalmans, Eaulmans etc. Dat stukje Limburg rond Heerlen Kerkrade en Voerendaal is in vroeger eeuwen steeds gewisseld door landeigenaren, bijv. België, Duitsland, Oostenrijk, graven en baronnen etc. Werd een kind geboren dan ging de vader zijn kind aangeven en sprak in zijn dialect, hij had nooit iets anders geleerd. Hoe is de naam vroeg de ambtenaar. Oalmans. Als zodanig werd het kind ingeschreven. Tijdens de Franse overheersing schreef de Franse Ambtenaar als hij de naam Oolmans hoorde, dan schreef hij Eaulmans. Zo zijn er vele variaties. Ik haal alles uit de kast van Stamboom Forum en de Genealogische bronnen in de Provincie en land de vele mogelijkheden die mij ter beschikking staan mijn voorvaderen te vinden. En weer vraag ik mij af bij een zeer waarschijnlijk of klaarblijkelijk familielid of ik de juiste Aelmans heb die bij mijn stamboom past. Ik ga gewoon door met zoeken.                                           Frits Aelmans.

frits aelmans - 17 jul 2015 - 23:36







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu