stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Stadsarchief Amsterdam niet meer "Klaar terwijl u wacht"

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

De reprobalie is vanaf 1 oktober gesloten. U kunt dan geen klaar-terwijl-u-wacht kopieën of afdrukken meer laten maken. Wel kunnen zij voor u op bestelling werken. Vraagt u één van de medewerkers bij de Informatiebalie naar de mogelijkheden. Zij leggen uw bestelling dan binnen enkele dagen klaar om op te halen of sturen het materiaal naar u toe.

Ger Lange

Ik wilde 20 november as. in de ochtend het stadsarchief van Amsterdam bezoeken om wat na te zoeken. Betekent dat dat ik helemaal geen kopieën kan maken? Ook niet als ik het zelf doe op een kopieerapparaat?Wie weet het?

ElsRh

maak gewoon een foto van het document !!

Jos van Rijn

Maar ik las dat je je telefoon ook al niet mag meenemen. Mag een camera of een iPad dan wel?

ElsRh

Stuur een mail naar stadsarchief Amsterdam (e-mail info@stadsarchief.amsterdam.nl)  met uw vraag over de kopieermogelijkheden van het type document dat u wilt hebben . Indien het gaat om prints van de microfiches vermoed ik dat er niets is veranderd ten opzichte van de huidige gang van zaken (kun je zelf doen).

Anders zal het gaan met de boeken/stukken, welke via het aanvraagsysteem in de leeszaal worden gebracht. Deze stukken kon je al nooit zelf kopieeren (wel fotograferen) maar dat werd gedaan aan de reprobalie.  Ik neem aan dat deze service bedoeld wordt.

mvg-Ben

Ben Wegman

Dank voor jullie reacties. Ik wilde oude gezinskaarten inkijken. Dat kan digitaal maar daar moet je voor betalen. Als je langs gaat is het gratis. Daar ik het belachelijk vind dat de Gemeente Amsterdam als een van de weinigen hier geld voor vraagt (het is tenslotte openbare informatie en we betalen allemaal belasting) wilde ik langs gaan als ik toch voor een ander iets in Amsterdam ben (ik woon aan de andere kant van het land). 

Maar moet ik die gezinskaarten ook van te voren aanvragen? Weet iemand dat? Ik heb het Stadsarchief wel eens eerder een mail gestuurd maar ik vond ze heel klant-onvriendelijk.

ElsRh

MIjn ervaringen in het contact via e-mail met stadsarchief zijn zeer positief. Maar er kan altijd iets mis gaan natuurlijk.

De gezinskaarten zijn te raadplegen via de computers in de vrij toegankelijke studiezaal. Die hoef je niet tevoren aan te vragen. Je kunt een foto maken van een schermafbeelding. 

mvg-Ben

Ben Wegman

 

                                                Hallo Els

 

De gezinskaarten zijn net als de DTB van Amsterdam en ook bevolkings registers ingeschand en via de computer vrij ter inzage de persoon moet in ieder geval wel zijn overleden  en als de kaart niet openbaar is  bewijsje meenemen dat hij is overleden. of anders de balie medewerker lief aankijken. ;-) er zijn 2 studiezalen de BS en en DTB  waar wij meestal in snuffelen is makkelijk toegankelijk voor bezoekers en ook op zaterdag en zondag geopend. Je kan ook heel gemakkelijk een foto maken  van de akte. behalve de huwelijks bijlagen ( die liggen in het archief in Haarlem) kun je alles inzien.

Herman Bennink


 Klaar terwijl u wacht kopie laten maken betreft de Reprobalie in de gang is in de grote hal vanaf ingang rechtsaf linksachter (voor alle duidelijkheid, niet te verwarren met balie tegenover de grote ingang) en die Reprobalie is alleen op werkdagen geopend (wanneer het archief geopend is - dus niet de maandag meetellen bij werkdagen : dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag) hoewel de Reprobalie al jarenlang niet op feestdagen en in weekeinden geopend.
Mijn ervaring betreft nog niet openbare gezinskaarten, het volgende: Wanneer je kunt bewijzen dat iemand al overleden is - Eerst schriftelijk verzoek doen (via de mail kan ook is handiger) en dan beslist het archief wel of niet openbaar maken. In mijn geval kon ik e.e.a. bewijzen, werd geregeld door baliepersoneel als uitzondering - maar ook dat was eerst wekenlang wachten tot het voor iedereen openbaar was gemaakt - niets inzien ook niet via hun computer zolang het nog niet openbaar was gemaakt voor iedereen.
Gezinskaarten, archiefkaarten, persoonskaarten van reeds overleden personen waar ik zelf op vermeld ben, zelfs die mocht ik niet inzien, - wachten wekenlang tot het openbaar was gemaakt. (Kan iedereen wereldwijd bekijken, downloaden, kopie van maken - na betalen uiteraard.)
Alleen archiefkaart van mijzelf mocht ik wel inzien en kopie van laten maken - gebeurde via de computer van baliepersoneel in openbare ruimte studiezaal. Daar mag je nog steeds zelf digitale camera meenemen en gebruiken zonder flits, kopie maken van reeds openbaar in hun computer is mogelijk - voor de zekerheid gevraagd wat wel of niet mag - ook van toepassing op (indien archief dat goed vindt) boeken, tijdschriften en archiefmateriaal zoals pagina's in bijvoorbeeld poorterboeken (niet nodig naar de Reprobalie in de gang te lopen).  
Men kan ook opbellen, vragen naar studiezaal personeel, niet alles via de mail vragen omdat het wekenlang kan duren voordat men antwoord krijgt - zoals verzoek openbaar maken van archiefkaarten, persoonskaarten van reeds overleden personen vermeld bij de indexen van Stadsarchief Amsterdam (na hun akkoordbevinding toestemming). Lief aankijken van baliepersoneel, dat systeem werkte niet voor mij en veel andere bezoekers (welke "Lief aankijken" methode wordt bedoeld zal iedereen wel willen weten voor archiefbezoek in o.a. Nederland). Wanneer men opbelt naar het archief, dan helpt "Lief aankijken" ook niet. Een klein aantal archiefbezoek(st)ers heb ik wel goed kunnen helpen, wanneer dat hun eerder niet was gelukt voor genealogisch onderzoek - categorie beginners (sommige in Amsterdam geboren jongeren veronderstellen, dat bijvoorbeeld hun geboorteakte bij het Stadsarchief Amsterdam is - in plaats van bij het gemeentehuis in Amsterdam; dan kan je ook geen kopie vragen of laten maken bij de Reprobalie van het Stadsarchief Amsterdam).

Deden

M.i. zijn er legio mogelijkheden om een andere genealogische onderzoeker in te schakelen om e.e.a. voor je te laten zoeken en om scans of kopieen te maken. Plaats daartoe een verzoek en je krijgt geheid één reactie.

Ik vraag me ondertussen wel af: durven we niet meer elkaar om hulp te vragen?

Misschien biedt stamboomforum hier ook wel ruimte voor.

G. Vegt-Snel

Die ruimte is er. Zie de rubriek vriendendiensten.

mvg-Ben

Ben Wegman

Sorry, "vriendendiensten" werkt lang niet altijd perfect. Ik heb in het verleden twee mensen een verzoek gestuurd, beide keren voor een eenvoudig klusje in een archief dat ze zelf zeggen te frequenteren. In beide gevallen geen reactie gehad. Je kunt er niet aan zien wanneer iemand z'n vriendendienst geplaats heeft of hoe serieus het bedoeld is. Sommige "vriendendiensten" zien er al op het eerste gezicht niet erg serieus uit:

Rob van Noorden heeft veel ervaring/kennis van jansje wellinghoff haar geboortestraat ze is opgegroeid in amsterdam en is bereid dit voor Stamboom Forum bezoekers in te zetten.???

Maggy

@ Maggie,

Ik had soortgelijke ervaringen. Als je archiefbezoek nodig hebt en er zijn veel aanbieders dan lukt het mij altijd wel, maar het inderdaad een beetje frustrerend om geen respons op een vriendverzoek te krijgen. Indien de benaderde persoon gewoon antwoordt - ik heb voorlopig geen tijd/ik kom er aan aan toe- dan is het mijns inziens niet meer dan jammer. Maar geen reactie ontvangen werkt frustrerend. Want je wilt niet al na een week weer een ander persoon benaderen en wacht dan toch wat langer op respons.

Je tweede alinea geeft een heel ander "probleem" aan. Ik denk een vorm van misverstand/interpretatie bij de aanbieder/invuller? Maar wie zou dat moeten corrigeren? Een taak die je moeilijk de vrijwillige moderator kan toeschrijven, denk ik.

mvg-Ben

Ben Wegman

voordat we negatief worden: 

ik heb tot nu toe zeer goede ervaringen met de Vriendendiensten gehad.

 

grtn

Jan_K.


Om misverstanden te voorkomen: ik ben ook met vriendendiensten regelmatig goed geholpen. Maar ik herkende het punt dat Maggy aansneed wel. 

mvg-Ben

ps eerlijkheidshalve speelt dit probleem m.i. niet specifiek voor Amsterdam. En in deze string dus wellicht een beetje off-topic. 

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!