stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » A'damse Joodse families in 17e eeuw in Gereformeerd/Hervormde kerk? = off-topic

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Leuk hoor. Het grappige aan mijn kant was dat ik over omwegen met de nabestaanden uit de Elzas tak in contact kwam die dezelfde mondelinge overlevering bezaten. Ze wisten dat de familie oorspronkelijk Elias heette wat ik intussen ook heb teruggevonden want mijn voorvader Pieter Kalkhoven (hij zat in het leger voor Napoleon) noemde zijn moeder toen Antje Elias. Napoleon gaf de joden een hogere positie. Groetjes Peter

Pieter Gert van der Veen (Calkhoven)

Bijna vanzelfsprekend is dat wanneer de voorouders meer dan 2 eeuwen in Nederland aanwezig zijn dat men in de voorouders ook joodse voorouders heeft. In die tijd kon men zich inschrijven via de Gereformeerde kerk of men diende zich via het schoutambt aan te melden. Dat was een praktisch iets. In het ene geval kwam men uit een andere plaats. Daar ontving men dan een indemniteitsverklaring. Ook die moest betaald worden. Vergis u niet hoe dubbelhartig de mensen waren. Ze waren joodse burgers die niet economisch gebonden waren graag kwijt en tegen betaling kregen die verklaring. IN de nieuwe stad werden ze met deze verklaring in de kerk geadministreerd voor de helft van de prijs ten opzichte van de vastlegging door het schoutambt. En vergis je niet de ambtenaren kregen ook een vergoeding van de belanghebbende in te schrijven personen. Deze ambtenaren moesten toen hun ambt kopen. Dus heel veel personen die veronderstelden van christelijke voorouders te komen. Hadden vooral praktische voorouders, die liever niet dubbel betaalden. Dit is misschien wel een duidelijke Nederlandse karaktertrek geworden.

Harry van Deelen

Heel interessant. Ja dat klinkt inderdaad nederlands :-)

Pieter Gert van der Veen (Calkhoven)


mag ik vragen waar u uw dna heeft laten testen. ik wil dit ook doen maar wel gelijk goed!

 

mvg

Mireille De bruijnPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!