stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » Gesticht als adres, betekenis afkorting "P.K."



Profiel afbeelding

In 1920 staan in Vught twee zusjes (1,5 en 4 jaar) geregistreerd in het bevolkingsregister.

Als Adres wordt opgegeven "Gesticht Voorburg". Dat was een krankzinnigengesticht, laatst bekend als Reinier v Arkel o.i.d.

In het vakje "Bijzonderheden". Rechts bovenaan, onder de verkorte naam, staat op de kaart van beide meisjes "P.K.", gevolgt door een gestempeld (of gedrukt, numeroteur?) volgnummer.

P.K. is geen tikfout voor R.K., want dat staat gewoon ingevuld in de daarvoor bedoelde kolom achter de volledige naam.

Ze zijn de enigen met die achternaam die in Vught gevonden worden op WWW.

Vragen:

1. Wat betekent "P.K." ?

2. Hoe konden zulke jonge kinderen in Voorburg terechtkomen ?

Leo te Braake - 4 nov 2015 - 21:24

Ik kan het, voor dit specifieke geval, niet bepalen maar gewoonlijk is de afkorting P.K. persoonskaart. Deze zou opgemaakt zijn in 1939/1940. Komt dit overeen met uw gegevens? Waren zij nog daar rond die tijd?

mvg-Ben

ik zie net dat in de onderwerptekst de afkorting PM wordt vermeld en niet PK. Je zou deze vraag ook kunnen stellen op het forum van BHIC.

Ben Wegman - 4 nov 2015 - 21:36

De kaart betreft 1920, al staat dat jaartal niet op de kaart zelf. Boven het gestempelde nummer staat 138 in potlood, maar dat kan ook als '38 gelezen worden.

Ik probeer een link toe te voegen naar een scannetje...

https://dl.dropboxusercontent.com/u/16752708/Knipsel.JPG

 

(De draad-titel heb ik gecorrigeerd naar p.k., en de vraag ook bij BHIC gesteld)

Leo te Braake - 4 nov 2015 - 22:04

Ik heb de afbeelding bekeken. Het zou best '38 dus 1938 kunnen zijn. Het staat vast dat de kinderen in 1920 aldaar zijn ingeschreven? 

Het archief van het "Gesticht Voorburg" ligt in 's Hertogenbosch. Wellicht dat je daar ook nog additionele informatie kunt vinden. En ik zou zeker even contact opnemen met BHIC. Zij zijn zeer hulpvaardig.

mvg-Ben

Ben Wegman - 4 nov 2015 - 23:31

Doe ook maar een gok: psychiatrische kliniek

Koen Landman - 5 nov 2015 - 13:32

Leo,

Volgens mij betekent de afkorting P.K. hier "Patiënten Kaart", dit om aan te geven dat de desbetreffende persoon daar niet als personeelslid werkzaam was, maar was opgenomen als Patiënt.

Ik ben dit een aantal malen tegengekomen bij onderzoek naar het Psychiatrisch Ziekenhuis "Meerenberg" in Santpoort-Zuid/Bloemendaal.

Groet, Paul

Paul Andre Jansen - 7 nov 2015 - 17:32

Paul,

Dank voor dit antwoord.

Uit het oogpunt van bevolkingsadministratie lijkt me deze uitleg echter vreemd, want niet relevant voor de overheid. Het lijkt dat hiermee een vermenging plaatsvindt van een overheidsadministratie en een instellingsadministratie. Zijn daar meer voorbeelden van?

Leo te Braake - 9 nov 2015 - 14:13

Leo,

Een soortgelijk voorbeeld zijn misschien de kaarten van de zogenoemde "Gestichten" in de Bevolkingsregisters van Amsterdam. Daar heb je aparte kaarten voor het personeel en weer andere voor de verpleegden. Dus ook daar een (praktisch) onderscheid tussen mensen die alleen werkzaam waren op een bepaald adres en diegenen die daar (tijdelijk) woonden/verbleven.

Paul Andre Jansen - 9 nov 2015 - 20:11

Dat begint toch wel op een rend te lijken, dus tot tegenbewijs neem ik nu maar aan dat P.K. Patientenkaart betekent.

Bedankt.

Leo te Braake - 10 nov 2015 - 19:16

Geen Psy ,Post of andere wartaal

PK betekend gewoon Persoons Kaart niets meer en niets minder

Hans Westendorp - 16 nov 2015 - 16:27

Waarschijnlijk te maken met het Meerenberg-arrest. Zie ook:

https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/49568/0

Hierin wordt gesproken over een B.K. regeling, maar dit zou ook een leesfout

van mijn kant kunnen zijn. B.K. in plaats van P.K.

van Zanen

HPvZ - 17 nov 2015 - 11:11

Ik deel de mening van anderen dat het een afkorting voor Persoonskaart is. Begin jaren 40 werden gegevens vaak van een Gezinskaart (GK) overgenomen op een individuele Persoonskaart. Dat zou in dit geval dus in 1938 gebeurd kunnen zijn.

Groet,

Bert

Bert Kleiss - 22 dec 2015 - 16:31


De afkomst van de twee meisjes is gevonden: hun ouders (hij NL, zij D) woonden in het NL-D grensgebied. De meeste kinderen werden in diverse Duitse plaatsen geboren, alleen deze twee jongsten in Lichtenvoorde. (Bron: bevolkingsregister Lichtenvoorde)

Het gezin vertrok in een paar jaar tijds (1925 - 1930) grotendeels  van Lichtenvoorde naar Haarlem en omliggende plaatsen, maar op veel verschillende data. Ergens in het midden de moeder tegelijk met de jongste kinderen. een paar bleven in de Achterhoek.

De P.K. uit Vught van mijn initiele vraag moet dus van latere datum zijn, en de meisjes waren dus niet zo extreem jong als ik dacht. Als het jaar 1938 was, waren ze resp. 19 en 22 jaar. Niet zo uitzonderlijk.

Ik ga maar eens zoeken waar en waar de moeder overleden is. Daar zou wel eens een sleutel kunnen liggen.

Leo te Braake - 10 jan 2016 - 22:58







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu