stamboomforum

Forum logoFora » Archiefonderzoek en bronnen » Moet dat nou ? WieWasWie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

zoekakten.nl

Grappig, ik herlas van de week toevallig Wat is de waarde van zoeken op twee namen? van alweer 3 jaar (!) geleden over het abonnement van WieWasWie. Wat ik in de berichtgeving mis is waarom er een premium abonnement wordt ingevoerd. Ik hoop in ieder geval dat ze deze extra inkomstenbron gebruiken om te investeren in nieuwe functionaliteit, nog meer subsidie erin gieten vind ik echt ongepast.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

Meneer Coret, u vraagt zelf ook geld voor een plus- en een premium-abonnement.
Tuurlijk is het niet leuk om geld ervoor te moeten gaan betalen, maar het bespaart je wel reiskosten etc. En een hobby mag geld kosten zei mijn vader zaliger altijd.

Overigens als je vriend van het CBG bent en je wordt digitaal vriend (kosten abonnement 40 euro per jaar), dan heb je gratis toegang tot alle functionaliteiten van wiewaswie.

L. Loef

Meneer van zoekakten.nl, ik ben heel blij met uw website en al het werk dat u daarin steekt. Het scheelt enorm veel zoekwerk.

L. Loef

Mevrouw/meneer Loef,

Ik ben ook niet tegen het principe van betaalabonnementen! In tegendeel, door de inkomsten kan er geïnvesteerd worden in een website. En mijn ervaring met Open Archieven is dat gebruikers bereid zijn om te betalen voor dienstverlening! Wat mijn relaas in het artikel is, is dat er nu gratis functionaliteit wordt verplaatst naar een betaald abonnement en dat voelt niet fijn. Maar nogmaals, ik hoop dat met de extra inkomsten verbeteringen/uitbreidingen gedaan worden in de functionaliteit van WieWasWie.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

@Heer Bob,

N.a.v. je eerste reactie in dit topic de opmerking "Wat ik in de berichtgeving mis is waarom er een premium abonnement wordt ingevoerd.".
In de aangehaalde blog staat duidelijk het waarom: "... om de kosten voor het onderhoud van de website beter te dekken." Duidelijk en op zich legitiem.

Bij je tweede reactie "... dat er nu gratis functionaliteit wordt verplaatst naar een betaald abonnement en dat voelt niet fijn":
Dat was in 2012 toch al bekend; staat zelfs in je eigen artikel met de volgende opvallende constatering: "Op zich is het een valide keuze ...".

zoekakten.nl

Mededeling aan Vrienden CBG omtrent WieWasWie, eenheden CBG en Vriend zijn ontvangen 18 november 2015

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toevoeging: Indien gewenst en er is gekozen voor een Digitale Vriendschap kan het kwartaaltijdschrift Gen. van het CBG (digitaal in te zien op de site) altijd los besteld worden. Voor Vrienden (prijs van 2015) is dit 10,00 euro en niet Vrienden 15,00 euro, naar ik heb begrepen inclusief verzendkosten.

Groet Everardus

Everardus Rollema

Over dat abonnement was al reeds bij de lancering van WWW sprake, ik heb dus een "proefabonnement"  genomen met het oog op de toekomst en nu straks in 2016 rukt het CBG je niet ''één maal een poot uit maar twee in dit geval, als je al als "vriend" staat geregistreerd en daarvoor ook al een betaling hebt verricht per jaar dan wordt je als het ware dubbel gepakt door ditzelfde CBG, ja ze geven een korting, hoeveel?

Persoonlijk vind ik €25,- per jaar wel genoeg voor een website zoals WWW met hun verouderde en haperende servers, het moest in die tijd allemaal snel, sneller, snelst tot stand komen, ik ben maandenlang met hun in conclaaf getreden vanwege de vele fouten die erin het systeem zaten, ok heb hiervoor wel een bedankje gekregen (hulde maar dan wel van de "bouwers" zelf en niet van het CBG) maar als je tegenwoordig iets te melden hebt dan wordt afgesnauwd of ze reageren niet eens en dan mogen wij als wandelende "flappentappers" wel even geld gaan doneren naar die club die CBG heet, ieder geval zijn we dan wel hopelijk verlost van die geldgraaiende "familieadvertenties" zet gewoon de geboortedataum of overlijden of weet ik veel wat er allemaal plaatsvond binnen bepaalde families, neer op die website!

Ik raadpleeg sinds ik weet dat je daar naartoe word geleid de landelijke dagbladen van toen en jawel daar dezelfde advertenties en gratis!!! die ook het CBG opvoert maar dan wel tegen betaling, schandelijk gewoon.

Het zal mij echt gaan benieuwen wat ze allemaal gaan vernieuwen en onderhouden daar van al dat geld wat er eventueel binnen komt rollen, het begint een beetje op z'n Amerikaans te lijken, daar mag je voor elk wissewasje direct je geldbuidel trekken en als je dan het resultaat bekijkt blijkt dat je er helemaal niets aan hebt, is mij eenmalig overkomen vandaar dat ik dat soort website mijd als een enge "ziekte" ik weet mijn wegen wel op een ander manier te vinden maar die hou ik wel voor mijzelf anders moet ik bronnen gaan openbaren en dat ben ik geenszins van plan.

Ik hoop van ganser harte dat Dhr.Bob Coret hierin gelijk krijgt dat het CBG inderdaad "verbeteringen/uitbreidingen" zullen gaan doen, het zal mij gaan echt benieuwen en wanneer gaan al die halsstarrige gemeenten nu ook eens overstag om hun digitale genealogie door te zetten naar WWW? zoals o.a. Gouda (compleet drama daar met die website) Wageningen (nog steeds niet compleet) Ede (ook nog niet geheel compleet) Haarlem o.a ook al zo'n drama gemeente, ooit eens een mailtje verstuurd met een simpele vraag, wat denkt U? dat is al ruim 3 jaar geleden nooit geen enig zinnig antwoord op verkregen en zo zijn er nog wel talloze gemeenten die het liever allemaal onder hun "eigen" beheer willen houden, teveel om op te noemen.

Als je iets uit Rotterdam wil weten kan je beter naar die website gaan inplaats van WWW, alles is daar gratis in te zien en er staat nota bene meer op vermeld dan bij WWW, hulde aan de makers enbouwers van deze zeer goede en snelle website, niks inloggen etc, gewoon naam invullen en hoppa je kan je daar naar hartelust helemaal uitleven, geweldig!!  hier de link: http://rotterdam.digitalestamboom.nl/search.aspx

Doe er uw voordeel mee zou ik zeggen......................

Oh ja, wij betalen toch allemaal belasting? en het CBG is toch in principe een overheidsinstelling? waarom dan niet wat meer van ONS belastinggeld naar het CBG!!!  hoezo subsidie? sigaar uit eigen doos zal Dhr.Coret bedoelen zeker.

Met vriendelijke groet, Henry

Henry Neycensas

@Henry,

U kunt uw Vriend zijn met het CBG omzetten naar Digitale Vriend ook al hebt U nu de contributie betaald en geef dit aan, zoals in de brief van het CBG staat vermeld.

Ik ben al vele vele jaren lid van het CBG en heb dit vanmiddag, na uitgebreid 2 dagen gecorrespondeerd te hebben met het CBG, naar Digitale Vriend  (40,00 euro per jaar) omgezet.

U kunt dan van alle functionaliteiten gebruik maken, zowel van het CBG als van WieWasWie.

Wat U niet krijgt is het kwartaalblad Gen. van het CBG in papiervorm, maar is wel digitaal te raadplegen.

Een Gen.kwartaal nummer kost U bij interesse 10,00 euro inclusief verzendkosten.

Het CBG krijgt subsidie, maar is geen overheidsinstelling.

Vele particuliere instellingen krijgen een subsidie en zijn geen overheidsinstelling, maar zouden zonder subsidie en vrijwilligers niet verder kunnen bestaan.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema

Everardus, bedankt voor de info, ja ik heb niet zoveel vertrouwen in overheidsinstellingen want als je deze één vinger geeft pakken ze weldra je hele hand is mijn indruk helaas, dat vertrouwen is al jaren geleden bijzonder geschaad en het gaat niet over hoezeer ze ook hun best doen om het te herstellen, ha ha ha

Ik wacht het nog even af tot januari 2016 voor de deur staat en ben benieuwd of dan het voorgenomen contributiegeld inmiddels weer is verhoogd, ze roepen nu wel wat maar o wee als straks 2016 wordt ingeluid dan kan het zomaar zijn dat het €10 duurder uit gaat pakken, ja sorry het vertrouwen blijft weg, ben bang dat het ook nooit meer zal wederkeren.

 

Grt. Henry.

Henry Neycensas

Henry,

Het zal echt benieuwen en wanneer gaan al die halsstarrige gemeenten nu ook eens overstag om hun digitale genealogie door te zetten naar WWW?

Bedenkt u zich wel dat archieven moeten betalen om hun gegevens op WWW gepresenteerd te zien!! 

Ik hoop dat alle archiefinstellingen hun gegevens voor hergebruik beschikbaar gaan stellen als open data. Een ieder mag dan met deze gegevens aan de gang, dit is met name voor ontwikkelaars/websitebouwers interessant.

Op basis van open data van onder andere Leiden, Tilburg, Rotterdam, Nationaal Archief, Schouwen-Duiveland, Tholen, Enschede en Nijmegen heb ik de website Open Archieven gemaakt. Deze website biedt al meer functies dan WWW en rekent hiervoor géén kosten aan de archiefinstellingen! Het aantal archiefinstellingen dat nu open data biedt is nog beperkt - zie dit overzicht - maar ik verwacht dat dit gestaag om hoog gaat omdat open data "hot" is en er nu ook wetgeving is die behulpzaam is.

Sinds 18 juli van dit jaar kan een ieder op basis van de Wet hergebruik overheidsinformatie en de Archiefwet een archiefinstelling (of andere "met een publieke taak belaste organisatie") aanschrijven en vragen om data, om deze her te gebruiken. Hieronder een "sjabloon" voor zo'n verzoek (verbeteringen en suggesties worden gewaardeerd, ben geen jurist :-):

{archiefnaam} biedt via haar website diverse openbare, historische persoonsgegevens via nadere toegangen op aktes. Het gaat hierbij om {beschrijving bronnen, bijv. overlijdens {plaatsnaam} 1811-1950, geboorteakten {plaatsnaam} 1811-1910, huwelijksakten {plaatsnaam} 1811-1934, enz.} Deze indexen worden niet in een machine leesbaar formaat aangeboden waardoor hergebruik, zoals bedoeld in de Wet hergebruik van overheidsinformatie en de Archiefwet, niet mogelijk is.

Hierbij verzoek ik u om alle meta-data van deze akten (de indexen) te openbaren in een machine leesbaar formaat, bij voorkeur volgens een open standaard zoals via een OAI-PMH data provider die het A2A metadataschema hanteert.

Ik vraag u tevens deze datasets als open data te publiceren op https://data.overheid.nl/ en/of http://www.opencultuurdata.nl/

Mocht u dit weigeren dan verzoek ik u die weigering te motiveren. Indien u voornemens bent om marginale kosten door te berekenen dan vraag ik u mij vooraf hiervan te berichten met een inschatting en onderbouwing van de kosten. 

Zoals ik ook in een open brief aan de directeuren van RHC's en Nationaal Archief schreef ben ik ervan overtuigd dat open data goed is voor innovatie en concurrentie. Als meerdere partijen aan de slag gaan met alle data (en dus niet alleen een partij als het CBG via WWW) dan ontstaan er websites/apps die wel goed moeten zijn, anders overleven ze niet. Gebruikers kunnen dan naar de website gaan die ze bevalt (en betalen wellicht voor service die ze willen), geen monopolie meer.

Probeert u Open Archieven maar eens, ruim 20 miljoen personen vindt u er al (ter vergelijking WWW 111 miljoen en Archieven.nl 65 miljoen). Inzien van informatie en akten en zoeken op twee personen is gratis op Open Archieven. Toegevoegde waarde diensten als monitoren van zoekopdrachten en export in GEDCOM en PDF zitten in een Premium abonnement.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

"Moet dat nou ?" Al die loftuitingen over openarchieven.

Kunnen we in dit topic bij het onderwerp blijven (het gaat over WieWasWie) en geen (sluik)reclame maken voor openachieven. Dat kan via andere middelen.

zoekakten.nl

Beste heer Coret, hartelijk dank voor uw reactie op mijn schrijven, maar één ding wist ik zeker niet en dat is "dat gemeenten moeten betalen om hun digitale archieven bij WWW te plaatsen" ik dacht juist dat dit een geautomatiseerd proces was zoals iemand van WWW mij ooit eens had uiteengezet, dit blijkt dus toch niet zo te zijn en betalen waarvoor dan wel? ze krijgen het al gedigitaliseerd aangeleverd nota bene het enige wat een persoon moet doen daar is op een simpel knopje drukken en zulks handeling zou dan geld moeten gaan kosten?  moet toch niet gekker gaan worden, WWW streeft er toch naar om alle archiefinstellingen onder één dak te krijgen of zie ik dat ook weer verkeerd, ik vraag mij werkelijk af welk spelletje het CBG/WWW hierin speelt, of draait het alleen maar weer om dat verdraaide geld??? het lijkt wel alsof ze aan elke voetstap die je zet willen verdienen, nou dan is dat een aardig verdienmodel moet ik zeggen, ga eens kijken of ik ook zo'n verdienmodel voor mijn bescheiden bedrijfje kan gaan opzetten, kan ik wellicht volgend jaar ook eens een leuke vakantie houden..................

Het lijkt wel op een soort van machtstrijd die er tussen gemeenten CBG en WWW etc. afspeelt, m.a.w. wie haalt het meeste binnen!

Open Archieven is een mooi gegeven daar niet van maar we krijgen zo toch wel een behoorlijk verdeeld geheel in genealogie land, of niet soms?

Ik laat het maar over mij heen komen allemaal, tenslotte is het nog altijd een Hobby die teveel op werken begint te lijken en daar pas ik voor, het moet wel "leuk" blijven natuurlijk maar van die machtspelletjes daar hou ik niet van, sorry ik ga mijn "hobby" maar op een lager pitje zetten, de lol gaat er wel vanaf op deze manier.

Grt. Henry.

Henry Neycensas

Henry,

ik dacht juist dat dit een geautomatiseerd proces was zoals iemand van WWW mij ooit eens had uiteengezet, dit blijkt dus toch niet zo te zijn en betalen waarvoor dan wel? ze krijgen het al gedigitaliseerd aangeleverd nota bene het enige wat een persoon moet doen daar is op een simpel knopje drukken en zulks handeling zou dan geld moeten gaan kosten?  moet toch niet gekker gaan worden, WWW streeft er toch naar om alle archiefinstellingen onder één dak te krijgen of zie ik dat ook weer verkeerd, ik vraag mij werkelijk af welk spelletje het CBG/WWW hierin speelt, of draait het alleen maar weer om dat verdraaide geld???

WieWasWie "harvest" bij de meeste deelnemende archiefinstelling de data, dus ja geautomatiseerd. Maar daar zitten ook kosten aan: de software moet ontwikkeld/onderhouden worden, de servers/opslag kosten geld, marketing/communicatie, inregelen van de harvest (is echt niet even een knopje indrukken :-). Het is aan de exploitant van een service (in het geval van WWW dus het CBG) hoe deze kosten terugverdiend worden (of om slim in te kopen en kosten laag te houden).

Dus ja, het draait om geld, maar sorry, zonder geld zijn de mogelijkheden in het algemeen zeer beperkt. Mijn betoog is dat het huidige bijna-monopolie van WWW in ieder geval niet een gezonde situatie is, niet in de laatste plaats voor genealogen.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret


Ik begrijp de situatie nu geheel, uiteraard kosten servers geld en dat weet ik ook maar als te goed, alhoewel ik behoef alleen maar een "knopje" in te drukken maar zo eenvoudig ligt het dus niet.

Eehh nee monopoly posities moeten vermeden worden want iedereen weet wat dat betekend, 1 speler op de markt en die bepaald! zoals waar ik mee te maken heb de KIWA bijvoorbeeld, helaas er zijn meerdere instanties die zo'n positie innemen, maar hiermee moeten we zien te dealen zeg ik maar maar de prijs is aan hun, we zijn niet op de markt om even af te dingen zo werkt het dus niet.

Ik begrijp uw uiteenzetting volkomen en hartelijk dank hiervoor, ach je bent nooit te oud om te leren toch?

Prettig weekend en vriendelijke groet, Henry.

Henry Neycensas
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!