stamboomforum

Forum logoFora » Archiefonderzoek en bronnen » Moet dat nou ? WieWasWie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Allereerst, en nou niet allemaal gaan zoeken, wat heeft WWW dat www.archieven.nl  niet heeft.

Zijn we vergeten dat er nog een heel mooie en gebruikersvriendelijk zoekmachine is? Staat sowieso veel meer in.

Ben er niet op tegen om iets te betalen, heb een ab op www.openarch.nl deze doet wat in den beginne ook de bedoelig was van WWW.

Ik bedoel maar.


ien lejeune

Goedendag Ien, helemaal mee eens en ik maak daar soms (heel veel) gebruik van en voor de rest we gaan het allemaal wel meemaken wat er gebeurt in 2016........................toch?

 

Grt. Henry

Henry Neycensas

"ik weet mijn wegen wel op een ander manier te vinden maar die hou ik wel voor mijzelf anders moet ik bronnen gaan openbaren en dat ben ik geenszins van plan."

Deze opmerking verbaast me en irriteert me. Stel je voor dat je andere hobbyisten op weg zou helpen met een goede tip naar andere bronnen! Dit is oud machtsdenken en staat voor mij haaks op de manier waarop veel mensen wel werken: elkaar helpen en tips geven en belangeloos iets uitzoeken.

Els Leijs

@els,

Inderdaad en gelukkig is er dit forum om gratis te vragen, te antwoorden en informatie met elkaar te delen.

Om alles voor mezelf te houden, zou me niet plezieren.

Everardus Rollema

Beste Els, het kwam een beetje raar over en is niet zo "hard" bedoeld zoals het er staat geschreven, ik doel hier op bepaalde zaken die ik helaas als negatief mag beschouwen en ervaren om anderen te helpen, ik heb genoeg mensen geholpen en deze ook op weg geholpen om verder te komen en ik kan je vertellen dat er 6 van de 10 niet eens de moeite namen om mij te bedanken en dat is mij net even iets teveel, was het nu nog 1 hooguit 2 van de 10 dan zou ik daar nog vrede mee kunnen hebben maar dit werd mij te gortig, vandaar dat ik ook dit soort verzoeken naast mij neerleg, ik wens niet als zodanig behandeld te worden, enige remedie hiertegen is "gewoon stoppen" ermee, voor een enkeling maak ik nog weleens een uitzondering, maar nee sorry de hartelijkheid is soms ver te zoeken!!

Grt. Henry.

Henry Neycensas

Hetzelfde geldt ook voor Den Haag. Je vindt veel sneller iets via de digitale stamboom Den Haag.

http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(xcwtdm3jfrifqo42dauh3hqi))/nl/home.htm

De service van het Haags Gemeentearchief is ook veel beter: mens achter de balie i.p.v. telefoon, personeel helpt je met vragen enz.

Sinds de reorganisatie is het bezoek aan het CBG teruggelopen. Vroeger was de studiezaal redelijk druk, toen ik er de afgelopen maand was, zat er geen kip.  

Helen Robinson

Help mij!

Heleen,

Geen kip Help mij!

Everardus Rollema

Dat ben ik helemaal met eens Helen, ik heb de afgelopen dagen veel contact gehad met het Haags archief, eerst telefonisch en daarna per e-mail, ik zat met een straatnaam te worstelen die ik nergens kon vinden in Den Haag terwijl deze toch echt daar geweest moest zijn, een zeer behulpzame dame van het arcief heeft aan de hand van mijn info toch te achterhalen dat het een schrijf of leesfout moest zijn en jawel dat bleek ook zo te zijn, met hun geweldige hulp was ik er zelf waarschijnlijk niet achter gekomen, ze excuseerde zich nog voor de zeer onleesbare scan van de gezinskaart die ik ook had gezien maar kon er echt niets mee, daar komt binnenkort verandering in, ze gaan vele kaarten opnieuw inscannen.

Geldt trouwens ook voor de oudheidkundige club in Rhenen e.o. ook geweldige hulp gekregen vanuit die kring, ik zou zeggen TOP!!!

Grt. Henry.

Henry Neycensas

Geen kippen, ook geen eieren!!!! ha ha ha

Henry Neycensas

I have a dream:

Al die microfiches in die grijze kasten scannen en online zetten

Wat er aan transcripties en indexen van bestaat eraan koppelen

De mogelijkheid om per record commentaar, vragen, discussie en klachten (bv kwaliteit van scan) te opperen, vergelijkbaar met overlegpagina's op wikipedia

De mogelijkheid om een soort hyperlink structuur op te zetten tussen verschillende archiefstukken, ook naar andere archieven, en dit alles openbaar

Uiteindelijk zou dit alles heel veel fouten de nek omdraaien... en zelfs in de verre toekomst het werk van genealogen grotendeels versimpelen tot een enkele druk op de knop. Zou dat jammer zijn? Wat mij betreft niet. Eeuwenlang hebben alchemisten hun kennis zoveel mogelijk onder de pet gehouden en elkaar met onjuiste aannames op het verkeerde been gezet. De chemie heeft met eenduidige benamingen, controleerbare bevindingen en systematisch onderzoek in de afgelopen eeuw een heel nieuwe wetenschap op poten gezet waar we nu elke seconde de vruchten van plukken. Voor historici, archeologen maar bv ook voor medische genetica zou het een sprong voorwaarts zijn als ooit alle personen in alle DTB boeken correct aan elkaar gelinkt zouden zijn...

Maggy

Volgens mij wordt vergeten dat er ook nog mensenhanden nodig zijn om het te digitaliseren. Zou het niet fijn zijn om hen gratis toegang tot www te geven.

Als dat niet mogelijk is, kan het gebeuren dat er vrijwiligers afhaken of dat er opzettelijk fouten in de bestanden worden gemaakt. Wordt het voor de gebruikers ook niet prettiger op.

CBG geld verdienen over de rug van alle vrijwilligers ??

Henk Timmers

Ik ben absoluut ook voorstander van gratis online zetten van alle info die maar beschikbaar gemaakt kan worden. Wie hier zou daar niet voor zijn? Gelukkig zijn er ook archieven zoals het Haags gemeentearchief die hier met fantastische scan op verzoek service aan meewerken. Hoe Den Haag dit in de begroting heeft gekregen weet ik niet, maar het verdient een compliment.

Over de financiën van CBG heb ik ook geen informatie. Ik weet wel dat ze een heel groot pand hebben, samen met Nationaal archief. CBG heeft uiteraard een onderhoudsplicht voor de collectie. Het is niet alleen simpel archiefdozen in de kast zetten en dat was dat. Dan hebben ze natuurlijk ook onkosten als personeel, elektriciteit en verwarming. Aan die paar tientjes lidmaatschap per lid per jaar hebben ze vast niet genoeg om de kosten te dekken. Het rijk zal naar mijn vermoeden er nog altijd wel wat subsidie instoppen. Maar als ik zie hoeveel subsidies op theaters en musea zijn gekort, dan zal CBG vast ook niet ontsnapt zijn.

Je mag toch hopen dat er bij CBG geen zakkenvullers rondlopen?

Het bewust maken van fouten door vrijwilligers vind ik te zot voor woorden.

Maggy

@Henk,

 

Jouw opmerking

Als dat niet mogelijk is, kan het gebeuren dat er vrijwiligers afhaken of dat er opzettelijk fouten in de bestanden worden gemaakt. Wordt het voor de gebruikers ook niet prettiger op.

kan echt niet, zelf het suggeren vind ik schadelijk.

Vrijwilligers gaan zeker niet de boel verpesten door bewust fouten te maken.

Nogmaals het CBG is de uitvoerder en de Archieven zijn de opdrachtgevers.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema

Ach, als de vrijwilligers afhaken, bloed wiewaswie toch een beetje dood ? Geen aanvullende gegevens, geen scans en de genealogen moeten weer lekker ouderwets naar de archieven.

Henk Timmers


@Henk Timmers, ik ben zeer blij dat heel veel online staat en ik vind het niet erg om daarvoor een kleine bijdrage te betalen. Ik ben digitaal vriend van het CBG geworden; dat kost 40 euro per jaar en dus nog geen 3,35 euro per maand. Bedenk eens wat het kost om naar een archief te gaan (reiskosten, parkeerkosten, etc.) en zeker voor de mensen die in het buitenland wonen. Bovendien kun je via internet elk moment van de dag bij de (beschikbare) gegevens.

L. Loef
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!