stamboomforum

Forum logoFora » Archiefonderzoek en bronnen » Moet dat nou ? WieWasWie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

WWW harvest (haalt binnen) voornamelijk uit www.archieven.nl en deze krijgt via de archieven het materiaal binnen.

Het zijn dus vrijwilligers van de archieven die voornameijk het werk doen.

ien lejeune

Ja, daarom is het werk van al die vrijwilligers zo belangrijk. Maar dat mag niets kosten, ook geen gratis toegang tot de gegevens die zij hebben gedigitaliseerd. 

Henk Timmers

Niet alleen tussen archieven onderling maar algemener tussen instellingen die met vrijwilligers werken bestaan grote verschillen in hoe deze met hun vrijwilligers omgaan. Maar zelfs de meest genereuze instellingen moeten de laatste tijd beknibbelen. 

Gratis toegang tot gegevens die je zelf hebt gedigitaliseerd klinkt als een heel redelijke wens, maar niet altijd praktisch uitvoerbaar. Moet je iedereen die één dag heeft geholpen gratis toegang geven (ivm kosten software) op álle beschikbare data, een jaar lang? Dat zou je een onhanteerbare stroom vrijwilligers opleveren die voor het merendeel niet eens lang genoeg blijft om ze in te werken.

Het staat iedere vrijwilliger natuurlijk vrij vooraf rond te shoppen bij welke organisatie 't het beste toeven is.

Maggy

Hallo @Maggy,

Zo is het maar net, kijken waar je je tijd en expertise aan geeft.

Lijkt mij heel gemakkelijk ga werken voor de archieven/organisatie die hun scans, gekoppeld of niet aan een zoeksysteem, kosteloos aanbieden.

Familysearch bv zie https://familysearch.org/indexing/

Familysearch is al jaren bezig zijn miljoenen aktes te koppelen in hun zoeksysteem, zoiets als WWW. Daar worden ook voortdurend mensen gevraagd

Zoekakten heeft mensen om te indexeren.

Ga eens shoppen kijk waar je je kostbare tijd aan spendeert.

ien lejeune

Vandaar mijn werk als moderator op dit forumBlij

Everardus Rollema

Ik digitaliseer ook voor Familisearch, maar die rekenen geen lidmaatschapskosten. Ik mag toch aannemen dat een organisatie als CBG de inkomsten nodig heeft voor het onderhoud van WWW, maar WWW is m.i. nog steeds niet perfect. Er is niet echt veel eenduidigheid in het presenteren van gegevens en de benadering van scans. Heb je b.v. als betalend lid van WWW ook toegang tot de scans bij het CBG ?

Henk Timmers

@Henk,

Wiewaswie van het CBG verzorgt de toegang van allerlei records, die uiteindelijk van de archieven afkomstig zijn. (inclusief een klein aandeel van het CBG zelf)

Op http://wiewaswieblog.nl/2015/11/uitgebreide-informatie-nieuw-abonnementenmodel/ is aangegeven hoe men omgaat met de CBG-scans en de combinatie lidmaatschap www met of zonder vriendschap CBG.

Gratis toegang op wiewaswie voor vrijwilligers lijkt mij eerder een zaak van de archieven, die door deze vrijwilligers geholpen zijn.

Geven de archieven met een betaalpoortje ook gratis toegang aan hun huidige of voormalige vrijwilligers ?

Veel van het vrijwilligerswerk is overigens al van enkele jaren geleden en stamt nog uit de GenLias-tijd.

zoekakten.nl

Ik weet n iet of je wel eens in de archieven komt, maar de toegang is (wettelijk geregeld) vrij.

Ook het feit dat er nu dus geen vrijwilligers meer actief zijn, slaat werkelijk nergens op. Er zijn veel vrijwilligers actief die veel digitaliseren, niet alleen BS maar ook DTB en BR.

Henk Timmers

@Henk,

Waar en door wie wordt er gesuggereerd, dat de toegang tot een archief niet vrij zou zijn ?

En waar en door wie wordt er gesuggereerd, dat er geen vrijwilligers meer actief zijn ?

zoekakten.nl

@Henk Timmers, er klinkt steeds iets in uw berichten door van "wij de vrijwilligers...", maar naar mijn bescheiden indruk staat u redelijk geïsoleerd. Wat de vrije toegang tot archieven betreft, we hebben ook vrijheid van drukpers, toch moeten drukkers, persen, papier en inkt plus nog zo wat bijkomende kosten wel betaald worden.

Maggy

Ik ga helemaal mee met wat @Henk zegt.

Waarom moet WWW nu geld gaan vragen om diensten te leveren, want daarom gaat deze discussie, terwijl deze al jaren gratis zijn. En ga nou niet zeggen dat WWW nu helemaal top draait.

Laten we wel zijn we leven in een democratie en mensen die willen betalen voor geleverde diensten die je ergens anders gratis krijgt gaan hun gang maar.

Vasthouden aan Genlias door WWW te gebruiken mag van mij.

ien lejeune

Om met het laatste te beginnen, a.u.b. geen Genlias meer, dat systeem en opbouw is allang achterhaald en te omslachtig, sommige gemeentes die het graag in eigen beheer willen houden allemaal (lees, zelf geld genereren) hebben ook al zo'n vreselijk achterhaald systeem.

En dat WWW niet optimaal draait mag een "understatement" zijn van jewelste, nog steeds vol fouten wat systeem aangaat en sommige functies zijn zo belabberd slecht dat je broek er bij wijze van afzakt!

Ik heb al eerder aangegeven dat ik al zeker geen enkele moeite meer onderneem om de "makers" ervan op de hoogte te gaan stellen van deze "bugs" die er nog steeds in voorkomen, ik heb er onderhand al mee leren leven en ik overweeg dan ook om niet te gaan betalen, eerst maar eens kijken hoe zij die "bugs" etc. gaan oplossen zeker als je niet wilt en al helemaal niet de moeite neemt om te "luisteren" want dat is namelijk wat mij behoorlijk dwars zit, die hoohhartigheid van die mensen, straks wel geld ophoesten maar niet willen gaan luisteren naar de gebruikers!!!

Grt. Henry.

Henry Neycensas

Iedereen hier zou blij zijn als alle data gratis beschikbaar zou komen. En aan de wijze waarop de beschikbare data wordt aangeboden valt inderdaad ook veel te verbeteren.

Maar heeft WWW / CBG het geld voor het gratis ter beschikking stellen van alle data en voor programmeurs om WWW te verbeteren?

Het is nogal wat om ze van hooghartigheid en niet luisteren te beschuldigen.

Bij CBG kan ik niet achter de schermen kijken, wel bij een museum. En ik kan u vertellen dat bij al dat soort instellingen de nood hoog is door de bezuinigingen. Als je dan ook nog 's van de mensen waar je 't allemaal voor doet de wind van voren krijgt, is de neiging om een ander baantje te zoeken sterk.

Lees maar eens http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/3045203/2011/11/22/Museum-moet-eigen-broek-ophouden.dhtml

Genealogie, ooit belangrijke steunpliaar van adel en feodaliteit is tegenwoordig kennelijk een "linkse hobby".

Maggy

Ik lees nergens iets over het bestaan van de Nederlandsche Genealogische Vereniging (NGV) Zeer verbaasd.  Wordt lid van de NVG. De vereniging bezit een grote collectie gegevens waaronder, knipsels, familiedrukwerk boeken, fiches enz. enz.

Dit wilde ik even kwijt.

 

André van Elmpt

Andre van Elmpt


U werkt zelf bij een hooghartige overheidsinstelling neem ik aan?

Kortom U klest als een kip zonder kop!

Weet U waarom? omdat IK persoonlijk vanaf het begin al was betrokken bij die "bende" die ze er van gemaakt hebben, maar luisteren?  Ho Maar!!!

Ik heb inmiddels de handdoek allang in de ring gegooid en ik ben verre van links noch rechts want politiek daar doe ik niet aan, ik stem al ruim 40 jaar niet meer, ik heb dus een behoorlijke aversie ontwikkeld tegen overheidsorganen, waarvan akte!

Grt. Henry.

Henry Neycensas
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!