stamboomforum

Forum logoFora » Archieven en bronnen » Wanneer is ?Acht dagen nae Bartholomeus Markt? (1675 NG-DTB Bergen NH) = [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

In het Trouwboek van de Nederduits Gereformeerde gemeente in Bergen (NH) trouwt in 1679 (na 07-05-1679) een stel op ‘Acht dagen nae Bartholomeus Markt’. Een afbeelding van de akte uploaden, lukt mij niet, maar het trouwboek waarin de akte staat, is te vinden op VPND.

Ongetwijfeld heeft de Bartholomeus markt te maken met een jaarmarkt vernoemd naar de heilige St. Bartolomeüs (één van de twaalf apostelen), van wie de feestdag is gesteld op 24 augustus.

Vandaag de dag vind ik over de Bartholomeus Markt op internet alleen de jaarmarkt in Meerssen en die vindt in 2016 plaats op Hemelvaartdag.

Frank Bakkum

Hier de link naar het betreffende document (blz 23 bovenaan)

MVG

Hans

Nog geen antwoord, maar een vermelding in Augustus 1747 van een Bartholomeus markt in Alkmaar <klik hier>

MVG

Hans

De naamdag van de hl. Bartholomeus is 24 augustus voor de RK-kerk en 11 juni voor de orthodoxe kerk.

niepoort

Volgens de Stichtse Almanach (met betrekking tot Amersfoort):
Sint Bartholomeusmarkt gaat in den 20 Augusti, en duurt drie dagen na Sint Bartholomeus, indien  den 20. Augusti is Zondag, zal die markt gehouden worden daags daerna.

Ook uit soortgelijke bronnen blijkt, dat de markt een week duurde, van 20-27 augustus.
Aangezien de heiligenkalender universeel is, denk ik, dat dat in Bergen precies zo was.
Dan kom ik uit op eind augustus of begin september, afhankelijk van welke dag er met "nae" is bedoeld.

N.B. Bergen was natuurlijk geen stad als Amersfoort. Mogelijk duurde de markt daar veel korter, of maar één dag.

Jan Clavaux

Ik heb de indruk dat de N.G. trouwen in Bergen (NH) steeds op zondag plaatsvinden. Je kunt dan denken aan 27 augustus of 3 september 1679.

In 1679 viel Bartholomeusdag (24 augustus) op donderdag.

http://www.geneaknowhow.net/vpnd/bronnen/nh/bergen/bergen_tr_16451706.pdf

     

http://people.zeelandnet.nl/erconet/kalender.htm

[bijgesteld 12:47 20/2]

Pauwel

Pauwel

@Hans en @Niepoort, bedankt voor jullie reactie. Dat bericht uit de 's Gravenhaege courant van 30-08-1747 vermeldt, dat de 'Bartholomeus markt ... op de ordinaire tyd binnen haar Stad [Alkmaar] de voortgang zal hebben'. Bergen (NH) ligt vlakbij Alkmaar. De datum van de krant wekt wel de suggestie, dat deze markt in Alkmaar in 1747 ergens in september plaats vond.

@Jan Clavaux, die had ik ook net gevonden op Google Books, maar dan in het boek ‘Beschrijving van de Stad Amersfoort’ van Abraham van Bemmel, 1760: “De S. Bartholomeus markt gaat in op den 20. Augustus metter zonnen opgang, en duurt drie dagen na S. Bartholomeusdach metter zonnen ondergang, dien dag al. Ende indien den 20. Augustus is Zondag, word die Markt (te weten Paardemarkt) gehouden daags daar na.” Als ik dit zo lees, duurde deze markt  acht dagen, en daar zit altijd een zondag tussen, dus feitelijk zeven dagen of misschien soms wel zes dagen. Ik heb ook een Bartholomeus-markt gevonden die 15 dagen duurde, in Duitsland. Overigens zullen in Bergen geen grote jaarmarkten hebben plaatsgevonden. Het marktrecht was een schaars recht. Niet elk dorp of stad mocht in die tijd zomaar een jaarmarkt organiseren. Ik vermoed derhalve, dat de toenmalige predikant in Bergen, Theodorus Stipel, verwijst naar de Bartholomeus-markt in Alkmaar.

@Pauwel, heel scherp gezien. Bedankt daarvoor, ook voor de afbeeldingen. Elke stad had blijkbaar zo zijn eigen verordeningen (keuren) over de duur van de markt en de ingangsdatum. Ik zal opnemen, dat het stel is getrouwd begin september 1747.

Bartholomeus (één van de 12 apostelen) is de patroon/bescherm-heilige van o.a. de landbouwers. In Alkmaar (waar ik ben geboren en woon) kennen we nog steeds een Landbouwdag/Lappenmarkt, maar deze wordt sinds jaar en dag gehouden op de laatste woensdag in september.

Ik vraag mij wel eens af hoe het straatbeeld in de stad er over 10 jaar uitziet. Al die markten van vroeger zijn er niet meer en de winkels worden ook steeds minder. Ik denk, dat er over 10 jaar nog nauwelijks winkels in een binnenstad zijn. Terug naar de Middeleeuwen, maar dan web-enabled. Misschien komen de markten dan weer in zwang.

Frank Bakkum


Graag gedaan, hoor.

Ik zal opnemen, dat het stel is getrouwd begin september 1747. 

Maar ik zou vasthouden aan 1679 ;-) 

PauwelPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!