stamboomforum

Forum logoFora » Archieven en bronnen » Ik wil een stamboom beginnen, maar hoe?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik heb mij hier aangemeld, maar verder dan aanmelden kom ik niet.

Of moet je dan een abonnement hebben?

Joshua KHB

Dit is een forum, op dit forum kunt u vragen stellen over alles met te maken heeft met het uitzoeken van uw stamboom.

Hier zijn ze heel goed in het geven van handvatten om uw stamboom te beginnen.

Als u vragen heeft stel ze dan met zoveel mogelijke informatie, dus vertel ook wat u al wel weet.

 

Monique

van der Torren

Bij het opstellen van je stamboom krijg je al direct te maken met het feit dat geboortes pas na 100 jaar, huwelijken na 75 jaar en overlijdens na 50 jaar openbaar worden. Het is dus erg lastig om van de jongste generaties gegevens te vinden. Begin in eigen kring. De gegevens van je vader en moeder en die van je grootouders en mogelijk overgrootouders zijn te achterhalen door navraag te doen binnen de familie en/of oude trouwboekjes in te kijken. Ook gegevens van je ooms en tantes kun je op die manier achterhalen. Als het meezit, kom je dan toch al een flink stuk terug in de tijd.

Een goede site om je zoekacties voort te zetten is in het algmeen WieWasWie. Voer je achternaam in (hopelijk heb je een bijzondere achternaam en heet je niet Bos of De Boer) en kijk eens of b.v. je opa vermeld wordt. Interessant kan ook Delpher.kranten zijn, vanwege de familieberichten die deels van behoorlijk recente datum zijn. En sites als Graftombe.nl en begraafplaatsen-online om b.v. een grafsteen van een overleden familielid te vinden (daarop staat doorgaans ook de geboortedatum vermeld).

En je kunt natuurlijk hier vragen stellen zodra je vastloopt. Vermeld dan wie je zoekt (alle namen voluit !), wanneer die persoon geleefd heeft en in welke plaats, plus wat je verder nog weet van de persoon in kwestie.

Bedenk ook hoe je je stamboom wil opslaan. Er zijn verschillende programma's om een stamboom te maken. Sommige zijn gratis. Je kunt ook een simpelweg Word-document maken. Ook moet je bedenken of je alleen de rechtstreekse lijn van je vader terug gaat volgen of dat je een kwartierstaat (daarin staan van alle personen steeds weer beide ouders vermeld; de eerste generatie bestaat uit 1 persoon, namelijk jijzelf, de tweede generaties zijn je ouders, 2 personen dus, de derde generatie zijn de ouders van ouders, in totaal 4 personen, en zo door - iedere generatie verdubbelt dus) wil maken.

Stamboomforum is overigens een gratis dienst waarbij hobbygenealogen elkaar vrijblijvend helpen.

niepoort

Om te zien of er misschien al iets bekend is, kun je bijv. hier eens kijken https://www.genealogieonline.nl/

Zo zijn er tal van grote websites; Facebook heeft tegenwoordig ook veel genealogie-groepen. En zoals gezegd: vragen staat hier vrij en is gratis 

Leo Bijl


Wat bedoel je precies? Heb je al een stamboom samengesteld en wil je die publiceren? Of wil je beginnen met het maken van een stamboom? Als dat laatste het geval is zou ik net als Niepoort je willen adviseren te beginnen met eens met familieleden van oudere generaties (ooms, tantes, etc.) te gaan praten over wat die je kunnen vertellen over hun ouders, grootouders. En als je dan namen hebt van pak-em-beet je overgrootouders, dan ben je al terug in de tijd waarover je ontzettend veel kunt vinden via het internet.

Maarten KripsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!