stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Kaart Bemmel anno 1800

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo, volgens volkstelling in 1829 woonden mijn voorvaderen o.a. in wijk A. Bestaat er een kaart van Bemmel met deze wijk aanduidingen?

Anita

Anita Vink-Berends

http://www.hisgis.nl/hisgis/links

Via Hisgis kadastrale kaarten uit 1832, misschien interessant voor de ligging?

Gr.

Everardus Rollema

Hallo Willem,

Bedankt voor deze fijne tip, deze was zeer waardevol. Hartstikke bedankt!Lachend

Anita Vink-Berends

Hallo!! Mevrouw Vink-Berends noemt in haar vraag het begrip "wijk A" in de Bemmelse volkstelling van 1829.

Hoogstwaarschijnlijk wordt daarmee bedoeld: een wijk als onderdeel van de  h u i s n u m m e r i n g.

Dat is  n i e t  hetzelfde als een k a d a s t r a l e  aanduiding, die een heel andere opzet heeft (kadastrale gemeente, kadastrale secties, kadastrale percelen!) ; en immers niet over huizen gaat, maar over s t u k k e n   g r o n d  (waar eventuéél een huis of ander gebouw op kan staan).

Met andere woorden:

- een kadastrale gemeente is  n i e t  hetzelfde als een gewone ('burgerlijke') gemeente of als een woonplaats ;

- een "sectie" in de zin  van het kadaster is n i e t hetzelfde als het begrip "Wijk" dat gemeenten vroeger gebruikten bij de huisnummering ;

- een perceelsnummer is n i e t hetzelfde als een huisnummer!

Een genealoog mag deze twee systemen, (wijks- of straatsgewijze) huisnummering en kadastrale aanduiding, n o o i t  verwarren of door elkaar heen gebruiken - dat leidt tot rammelend onderzoek, onterechte conclusies en de grootste onzin!! Daar is op het Stamboomforum ook al héél vaak op gewezen - bij deze dan nóg maar een keer...  Verdrietig  .

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Hallo Dimitri,

Heb met interesse je reactie gelezen. Wat raad jij me aan? Waar kan ik dan het beste zoeken naar de gegevens zoals ik die heb gemeld? De gegevens die ik nu heb, betreffen wijk A, Nr 162 en wijk A, Nr 42, in Bemmel.

Met vriendelijke groet,

Anita Vink

Anita Vink-Berends

Beste mevrouw Vink-Berends,

Als het om huisnummering gaat, moet u het echt zoeken in de zogenaamde secretarie-archieven van de gemeentes, archiefcollecties waarin van allerlei gemeentelijke diensten en afdelingen de archieven (over een bepaalde periode) zijn samengebracht. Deze worden anno 2016, als er nu niet tenminste sprake is van een zelfstandig gemeente-archief (komt nog zelden voor), meestal bewaard in een streekarchief of in de grote Regionale Historische Centra (zoals vroeger de rijksarchieven per provincie). - Let wel: het meeste is niet gedigitaliseerd / op internet geplaatst; het gaat hier echt om archiefcollecties waarvoor u zelf naar het archief moet gaan, om ter plaatse de stukken in te zien.

U moet daarbij eerst voor de gezochte plaats uitzoeken tot welke gemeente die heeft behoord, in welke grotere gemeenten die evt. later is opgegaan, en voor welke periode (bij u: 1829) wáár welk archief is bewaard gebleven. Zie voor Bemmel bv. Wikipedia: "Bemmel is een plaats en voormalige gemeente in Gelderland. Op 1 januari 2001 werden de gemeenten Bemmel, Gendt en Huissen samengevoegd onder de werknaam Bemmel. Sinds 1 januari 2003 heet de gemeente Lingewaard."

De site Archiefwiki laat vervolgens zien dat de archieven van de oude gemeente Bemmel, later Lingewaard, worden beheerd door het Regionaal Archief Nijmegen (met mogelijk een "neven-bewaarplaats Bemmel"). Zoekt u daar simpelweg met als trefwoord "gemeente Bemmel". U vindt twee grote collecties, waarvan de eerste voor uw periode interessant is: archieftoegang 1326, Gemeente Bemmel 1812-1939. Als u gebruikmaakt van de knop "zoeken in dit archief" komt u op deze pagina. En hier kunt u dan:

- uw creativiteit met zoektermen op loslaten, bv. huisnummer, huisnummering, nummering, wijknummering, huizen, bevolking, bevolkingsregister, lijsten, concordans, enz. enz. Vaak vindt u die huisnummers immers genoemd in àndere bronnen, zoals bevolkingsregisters of eerdere volkstellingen, en vaak zijn mensen tussen die twee "meetmomenten" ook niet verhuisd, zodat u voor uzelf kunt aantonen dat het in werkelijkheid om hetzelfde woonpand ging (hierbij is het kadaster dan weer wèl een goede bron : om bezit van een huis door de tijd te volgen!) ; of, als de benadering met zoektermen niet lukt:

- gewoon zelf op zoek gaan, in de inventaris. Bij een onderwerp als huisnummering kunt u denken aan rubrieken als burgerlijke stand, bevolking, ruimtelijke ordening, grondgebied, volkshuisvesting, openbare orde, enz. enz.

Zie bijvoorbeeld deze pagina's: http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2126635302 en: http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2126683178

Overigens kunt u voor die bevolkingsregisters zèlf (bevolking, dienstboden / knechten, ingekomen / vertrokken personen,volkstelling) voor de plaats Bemmel wel online terecht, bij FamilySearch via ZoekAkten.nl : http://zoekakten.nl/plaatsen.php?id=GL|0206| . Ook op de fantastische website Digitale Bronbewerkingen Nederland en Belgie staan online-bronnen waar u misschien iets aan kunt hebben, onder 'Bemmel' : http://geneaknowhow.net/digi/geld-ni.html  .

En veel goede informatie op genealogisch gebied is er ook bij de specialisten voor deze plaats, zoals een genealoog altijd veel kan hebben aan de goede raad van lokale historische verenigingen, heemkunde-verenigingen, erfgoedclubs, e.d. : de Historische Kring Bemmel . Zij hebben vast vaker met uw vraag gewerkt, en ervaring met het beantwoorden ervan.

Succes met uw onderzoek! Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas


Hoi Dimitri, wat een duidelijke uitleg, super! De gegevens die ik hadden kwamen inderdaad uit de volkstellingen 1825, 1829-1839. De bevolkingsregisters bevestigden mijn bevindingen Hartstikke bedankt voor je uitleg, het verduidelijkt veel. Met vriendelijke groet, Anita Vink

Anita Vink-BerendsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!