stamboomforum

Forum logoFora » Archiefonderzoek en bronnen » Buitenlandse achternamen in Zeeland

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Weet iemand waar de families met buitenlands klinkende achternamen (zoals Auer, Hutchi(n?)son, Smith en Raff) vandaan komen en hoe kwamen die in Zeeland terecht? Van de familie Sorel weet ik het wel (Frankrijk via Oostende).

Nienke Oudbier-Wiarda

Als je in Zeeuwengezocht.nl de oudste vermeldingen opzoekt dan komt:

Smith uit Sandwich

Auer uit Serwalld, Zurich

Raff uit Cornet, Italie

Ene William Hutchison was invalide militair te Klundert. vermoedelijk Schots. Kinderen gingen naar Middelburg.

Frank Fransz

Het zullen vaak militairen (uit het Staatse leger, Hulst was bv een garnizoensplaats) geweest zijn, maar denk ook aan Hugenoten of zeelieden die in een haven aan een meisje bleven hangen. En buitenlandse "gelukszoekers" bestonden ook eeuwen geleden al. Al kwamen ze toen niet uit ..... , maar vooral uit Duitsland en Belgie. Ik weet alleen niet of Zeeland voor die laatste categorie erg aantrekkelijk was, zulke mensen trokken misschien toch eerder naar de grote welvarende  Hollandse steden.

niepoort

Beste mensen lees eens een boek of een publicatie over de historie en het rijke verleden van Zeeland.
De Zeeuwen van toen trokken met hun schepen de hele wereld over en gingen naar verre landen.
Zij zaten in de handel, voerden oorlog en veroverden nieuwe gebieden (Suriname, Antillen).
Denk maar eens aan de West Indische Compagnie, de VOC, de slavenhandel, de kaapvaart en de walvisvaart.

Buitenlandse gelukzoekers uit Belgie bestonden niet, want dat heette voor 1830 de Zuidelijke Nederlanden, met Vlamingen en Walen.
Vluchtelingen waren er wel, en die trokken al heel vroeg in grote getale via Zeeland naar Engeland (denk aan de Drainage-people).

http://www.zeeuwseankers.nl/nl-NL/verhaal/859/kaapvaart-expeditie-en-vendu

http://zeelandboeken.pzc.nl/?p=146

Mvrgr,

henk elsinga

Je hebt gelijk dat het huidige Belgie vroeger Zuidelijke Nederlanden was. Onder een ander bestuur (Spaans, Oostenrijks) dan de Noordelijke Nederlanden. Dat wel, behalve korte tijd in het begin van de 19e eeuw.

Duitsland bestond ook niet als zodanig, maar was een samenraapsel van allerlei vorstendommetjes, hertogdommetjes en noem maar op. In vroeger tijden zijn veel mensen uit wat tegenwoordig Duitsland heet, om economische redenen naar Nederland gekomen, zo ook mijn eigen voorvader. Ook uit het huidige Belgie zijn velen naar wat nu Nederland heet, gekomen, o.a. naar Amsterdam. In  Amsterdam woonden vfroeger ook velen die afkomstig waren uit de Scandinavische landen. 

Verder had het Staatse leger massa's buitenlanders in dienst, waaronder heel veel Duitsers, maar ook Zwitsers, Schotten en noem maar op. Ook bij de VOC zaten veel buitenlanders. Veel van deze mannen zijn aan Hollandse meisjes blijven hangen en hebben zich in Nederland gevestigd. 

niepoort

Een van mijn voorouders heette Van Pernambuq. Hij kwam in het midden van de 17e eeuw naar Nederland. Hij kwam ongetwijfeld uit de toenmalige Nederlandse kolonie Pernambuco, het noordelijke deel van Brazilië. Ongeveer 7000 man, vooral Zeeuwen maar ook veel oorspronkelijk uit Portugal afkomstige Joden, koloniseerden die kolonie. Er gingen bijna geen vrouwen mee. Gezien het uiterlijk van enige familieleden en de aanwezigheid van zogenaamde mongolenvlekken bij sommigen van hen bij de geboorte, moeten we concluderen dat deze voorouder zowel Indiaans als Afrikaans bloed had. Die mongolenvlekken komen onder andere veel voor bij stammen in het noorden van Brazilië en de Guyana's.

Niet alle donkere Zeeuwen stammen dus inderdaad van 'de Spanjaarden' af !

Wim van den Bosch

Wim van den Bosch

Ik ben zelf helemaal niet donker. Ik vermoedde al dat het waarschijnlijk mannen zijn geweest die via buitenlandse legers en handelsschepen aan Zeeuwse meisjes zijn blijven plakken, dat Serwal(l?)d in Zwitserland klopt wel, dat staat ook vermeld op een paar getypte blaadjes van de familie van der Eijk die door een neef van mijn moeder de familie rond is gestuurd in 1978. Dat Raff zal wel van de naam Raffael komen, ik had er nooit van gehoord, mijn overgrootmoeder was 6 toen haar moeder overleed en wist natuurlijk heel weinig van haar familie. Mijn moeder wist alleen dat ze vroeg was overleden. Ik was al mijn voormoeders aan het af gaan, maar ik bleef hangen bij de naam Lauran (ook al zo'n naam) Loran kan het ook zijn, maar ik merk wel dat veel personen die bij de burgerlijke stand werkten het opschreven zoals ze het hoorden.

Nienke Oudbier-Wiarda

Mooie baby, Nienke! Ik ben evenmin donker, maar in Zeeland, op Goeree-Overflakee en in mijn familie komen wel veel donkerharige, kroesharige en getinte mensen voor. Ongelofelijk hoe lang genen worden doorgegeven.

De in Nederland opererende Spaanse troepen hadden weliswaar Spaanse officieren, maar ze recruteerden hun soldaten - eveneals de Republiek - in het buitenland. In de boeken van Louis Paul Boon, (o.a. Geuzenboek; een aanrader) kun je lezen dat de Spaanse troepen vooral bestonden uit Zwitsers, Hongaren, Albanezen en Zuid-Slaven. In de Spaanse film Alatriste, die een jaar of  tien geleden in de Nederlandse bioscopendraaide, kun je de andere kant van de geschiedenis mooi zien. Het gaat over de inname van Breda en beschrijft ook de omgeving en omstandigheden erg mooi. De helaas nog niet in het Nederlands vertaalde serie boeken over deze commandant Alatriste is ook erg boeiend. Vreemd genoeg is zijn gezicht op het bekende schilderij Las Lanzas van Velázquez over de overgave van die stad overgeschilderd.

Trouwens, in Vlissingen en in Den Briel heeft van 1585 tot 1615 een Engels garnizoen gelegen, in ruil voor de Engelse steun tegen de Spanjaarden. We hadden toen zelfs even een Engelse landvoogd (de graaf van Leicester). Een deel van die militairen trouwde natuurlijk plaatselijk. Van een deel van hen is de Engelse achtergrond nog te achterhalen. Zo hebben wij een Brielse voorouder Meester, een verbastering van Mastersonne.

Wim van den Bosch

Hallo Frank,

Geldt dit ook voor de in Zeeland voorkomende (vroeger) naam Stevens ?

M.vr.gr, Theo

T.A Willems

@Theo

Dit geldt voor elke naam in Zeeland.

Maar ik weet niet wat je zoekt, de naam Stevens komt overal voor. Als je iets speciaals wilt weten kun je beter zelf een vraag aanmaken op dit forum.

Frank Fransz

Beste Nienke,

Als je iets wilt weten over Zeeuwse familienamen raadpleeg dan (via de bieb of archief) de standaardwerken "Zeeuwse Familienamen" door Dr. P.J. Meertens (1947) en/of "Meertens over de Zeeuwen", Zeeuwse studies uitgegeven n.a.v. zijn 80-ste verjaardag (1979).

mvg, Piet Willeboordse

piet willeboordse

Interresant! Ik kwam in mijn kwartierstaat ook al de naam 'Fernabuck' tegen. Maar ik had geen idee waar dat vandaan kwam. Blijkbaar toch ook een verbastering van Pernambuco. (Hier een (buitenlandse) link die het bevestigt: http://runeberg.org/svetym/0257.html

(Zelf ben ik overigens zo blond, bleek en blauwoogig als maar kan.)

NC Nelisse

Erg interessant, Piet. Zo te zien hebben de Nederlanders de naam van de kolonie in de 17e eeuw mee naar Zweden genomen. Ik ben die spellingswijze ook wel eens in Zeeland of op Goeree tegengekomen in mijn zoektocht naar meer Van Pernambuqs. Ik zag overigens enige tijd geleden dat een tak naar Louisiana is geëmigreerd.

Frans Hals heeft trouwens ooit een schuilderij gemaakt waarop een echtpaar met een donker kind uit Brazilië staan afgebeeld. Sommige mannen namen een nakomeling bij een lokale vrouw mee naar Nederland; anderen een favoriet slaafje. Bij aankomst in Nederland kwam een slaaf automatisch vrij.

In het boek 'Nederlanders in Brazilië' van José Antonio Gonsalves de Mello kun je alles lezen over die tijd. Ook het begin van de familieroman 'Brazilië Brazilië' van João Ubaldo Ribeiro gaat hierover.

Ik kwam trouwens in Spanje een nakomeling tegen van een van de "Portugese Joden" die toen vanuit Amsterdam naar Brazilië verhuisd waren en die uitgebreid in eerstgenoemd boek belicht worden.

Wim van den Bosch

Beste Wim,

Hartelijk dank, mijn over-overgrootmoeder kwam ook uit zeeland en wij hebben on saltijd verbaasd over het donkere uiterlijk van mijn moeder en zusje, terwijl de rest zoals jij ook schrijft zo wit en (donkerblond) is met weliswaar lichtbruine ogen. Leuk stuk geschiedenisles, ga zeker bijlezen. Dank je wel

Sonja van den Berg (zeeuwse tak: Versteeg, van der Steegh etc.)

sonja van den berg


Zeeuwse Familienamen

Historisch taalkundige Frans Debrabandere heeft het Meertens Instituut zijn ongepubliceerde Woordenboek van de Familienamen in Zeeland aangeboden. Het manuscript is -- met dank aan de auteur -- via de website van het Netwerk Naamkunde als pdf-bestand te raadplegen.

De filoloog Frans Debrabandere is een erkend specialist op het gebied van de Zeeuwse en Vlaamse dialecten. Hij is de auteur van diverse woordenboeken en naamkundige overzichtswerken.

Gepubliceerd: 25-08-2009

Hieruit:

Phernambucq: Pernambuco, andere naam voor Recife, hoofdstad van Pernambuco, een deelstaat in Brazilië.

Martin Jongkoen
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!