stamboomforum

Forum logoFora » Archieven en bronnen » Overlijden in het buitenland

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.
Wanneer een Nederlander overlijdt in het buitenland en hij woont daar. Wordt zijn overlijden dan gemeld aan de Nederlandse Ambassade aldaar? Aangezien de Nederlandse Ambassade valt onder het Ministerie van Buitenlandse Zaken vraag ik mij af waar het archief van de ambassade heen verhuist na verloop van tijd. Blijft het in het buitenland of wordt het overgebracht naar Nederland. Wanneer dat zo is, waar wordt dat dan bewaard?

Uitgeschreven lid

http://www.minbuza.nl/nl/service,brochures/in_het_buitenlandx_wat_te_d oen_als_een_dierbare_is_overleden.html#02


Hierin staat hoe een overlijden in het buitenland geregeld wordt, waar het archief blijft zou ik echter niet weten.

Groetend Robert

Robert Pauli

Indien een in Nederland wonende Nederlander in het buitenland overlijdt zal over het algemeen naar Nederland overgebracht worden en ook hier begraven. Overlijdt een Nederlander, maar wonend in het buitenland, dan is het heel vaak dat de overledene daar ook begraven wordt. Het kan gebeuren dat hun overlijden in een plaatselijke krant wordt vermeldt, helaas niet al te vaak. Dan heb ik het over Nieuw-Zeeland en USA. Ook is het mogelijk om vele graveyards in de USA op internet op te zoeken.

Marius van Loon

Beste Marius,

Aanvragen persoonskaarten van emigranten:
Voor het aanvragen van persoonskaarten van emigranten (na 1938) dient een verzoek te worden gericht aan het Vestigingsregister van de Afdeling Burgerzaken te Den Haag.

Adresgegevens:
Gemeente Den Haag
DBZ / Vestigingsregister
Postbus 12620
2500 DL DEN HAAG

Helaas zijn de kosten nog iets hoger dan € 2,55 (prijs p. persoonskaart als Vriend van het CBG, bij minder dan 100 gezochte inlichtingen). Slechts als er 100 jaar zijn verstreken na de geboortedatum kan een persoonskaart worden aangevraagd: de overlijdensdatum staat daar níet op genoteerd (!), óf als men kan aantonen, dat de betrokkene is overleden. Slechts een kopie van de overlijdensakte wordt door het Vestigingsregister als bewijs geaccepteerd. Een familiebericht volstaat helaas niet!

De werkwijze van het Vestigingsregister is ontstaan doordat het verstrekken van persoonskaarten door het CBG en het verstrekken van persoonskaarten door het Vestigingsregister door de overheid in twee verschillende richtlijnen zijn vastgelegd. Het gaat voor nu te ver om op deze verschillen in te gaan. Het CBG heeft mij aangegeven, dat een interview met het Vestigingsregister een leuk onderwerp zou zijn voor het kwartaalblad Genealogie. Misschien dat een artikel duidelijkheid en begrip schept voor de vele genealogen die emigranten in hun stamboom hebben.

Met vriendelijke groet,

René

René

Hallo Marjan,
Of overledenen in het buitenland een aparte afdeling vormen bij het CBG is mij niet bekend. Eens per jaar zend ik alle overlijdensadvertenties van ex-nederlanders uit een locaalblaadje en uit een nationaal dagblad naar het CBG. Of de overledenen de Australische of Nederlandse nationaliteit hebben is uit de advertenties niet te zien. Het is mij niet bekend of deze advertenties daardoor onder het '50 jaar publicatieverbod' vallen. Zou ik ze liever ergens anders onderbrengen, zodat de informatie, al is het summier, toegangkelijk is. Het '50-jaar openbaarverbod' kan m.i. niet van toepassing zijn op advertenties.
Mvrgr, Harry.

Harry Beukers

Misschien kan ik hier dan ook de vraag stellen. Een mijnheer mulder uit arnhem (83) had een vader in Zuid afrika. Kaapstad wel te verstaan. Door omstandigheden zijn zijn ouders gescheiden en is hij met zijn moeder die in verwachting was van een tweeling en zijn 6 jaar oudere zus terug gegaan naar nederland. Nu is zijn vader daar overleden, maar daar weet hij dus niets van. Niet waar , wanneer en hoe. Hoe kan ik aan de informatie komen uit zuid afrika kaapstad. Betreft Antonius geb. 07.05-1899 te arnhem, huis is getrouwd geweest met Adelheid Wannet, geb te Sterkrade 03-04-1901. in ca 1926 gaan ze naar kaapstad rondebosch nr. 7. en in 1930 gaan moeder en 2 kinderen naar arnhem terug. De heer mulder heeft alle mogelijkheden gedurende zijn leven geprobeerd, maar het lukt maar niet om informatie te krijgen. Niet via het rode kruis, niet via de ambassade, niet via mulders in zuid afrika. Het lijkt bijna een geheim wat daar heerst.

Ik zou het echt heel erg fijn vinden als iemand mij nuttige informatie kan geven.

gejah

Beste Gejah Nijman,

Voor de volledigheid zet ik hier even "een stukje zoekresultaat" uit www.Genlias.nl  bij:

_______________________________________________________________________________

 

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Gelders Archief Algemeen Toegangnr: 0207
Inventarisnr: 9022
Gemeente: Arnhem
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 343
Datum: 23-06-1920 Bruidegom Antonius Mulder
Leeftijd: 21
Geboorteplaats: Arnhem Bruid Adelheid Wannet
Leeftijd: 19
Geboorteplaats: Sterkrade Duitsland Vader bruidegom Johannes Mulder Moeder bruidegom Johanna Peters Vader bruid Gerardus Johannes Wannet Moeder bruid Johanna Degens Nadere informatie

beroep Bg.: timmerman; beroep Bd.: zonder beroep; beroep vader Bg.: timmerman; beroep moeder Bg.: zonder beroep; beroep vader Bd.: arbeider; beroep moeder Bd.: zonder beroep; echtscheiding vonnis Arnhem 10-03-1938

__________________________________________________________

In dit geval is het wel héél interessant om op zoek te gaan naar dat echtscheidingsvonnis van de Rechtbank Arnhem uit 1938, want hierin vindt u waarschijnlijk wel aanwijzingen voor de vraag waarom er een einde kwam aan het huwelijk.

In zo'n vonnis worden de beweegredenen voor een eiser om echtscheiding aan te vragen meestal uitvoerig opgesomd.

Hier kan het heel goed zijn dat er sprake was van bijvoorbeeld

- overlijden van Antonius

- een vermissing: Antonius was spoorloos verdwenen, of liet domweg nooit meer iets van zich horen

- of Adelheid had simpelweg een nieuwe liefde gevonden

Hoe dan ook, geef niet op, en "stort je" op alles wat nieuwe informatie kan opleveren!   [eerst maar eens het vonnis uit 1938 opzoeken, zou ik zeggen]

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Beste Gejah Nijman,

Er viel me nog iets op: uw bericht staat in de rubriek Actualiteit,

maar omdat het om een specifieke zoekvraag gaat voor één bepaald geval

i.p.v. een algemeen onderwerp, is uw bericht beter "thuis" in de rubriek Hulp gevraagd.

Mag ik hierbij "de vrijheid nemen" om uw bericht, met een andere kop erboven,

dáár te plaatsen waar meer mede-zoekers het kunnen lezen, zodat er mogelijk meer mensen

u op weg kunnen helpen?

M.vr.gr.,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

 

In vervolg op eerdere reactie:

Zie in de rubriek Hulp gevraagd/aangeboden,

het onderwerp

1926-1930 Z-Afrika/NL : M u l d e r - W a n n e t

Met vr. groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Beste robert,

de door jou aangegeven pagina wordt niet meer gevonden.

http://www.minbuza.nl/nl/service,brochures/in_het_buitenlandx_wat_te_d oen_als_een_dierbare_is_overleden.html#02

groet

Jos van der Heijden

Jos van der Heijden

Medespeurders, hi,

mijn voorvader die in 1875 kwam te overlijden op een Nederlands schip van Batavia naar Middelburg heeft in 's Gravenhage zijn overlijdensakte opgemaakt gekregen.

Hij was een Nederlander die van zijn pensioen ging genieten in 's Gravenhage volgens het rapport van de Kapitein.

Groet.

Dick v W

Weet u bij welk archief deze acte is opgemaakt?

Ik heb ook al eens contact gehad met het nationaal Archief, daar kwam ik ook niet verder

groet

Jos van der Heijden 

Jos van der Heijden

Het Gemeentearchief van Den Haag.

Wettelijk (B.W.) is geregeld dat de Gezagvoerder van een schip of vliegtuig aangifte moet doen van overlijden/geboorten aan boord van zijn vaartuig/vliegtuig tijdens de reis aan de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van 's-Gravenhage.

Jacobus

 

Jacobus, voor zover ik heb kunnen onderzoeken is de volledige familie Adrianus van der Hamsvoort x Francisca van Mol op Ellisisland aangekomen. Daarna vind ik niets meer van de moeder en 2 kinderen.

In het geboortedorp van de moeder (Wintelre) werd verteld dat zij op de boot gestorven zouden zijn. De geregistreerde aankomst spreekt dat tegen. Mogelijk zijn ze kort na aankomst gestorven. Waar worden ze dan geregistreerd?

Jos van der Heijden

Jos van der Heijden


@Marjan,

Johannes heeft het bij het goeie eind.

Ik meen mij te herinneren, dat alle oorlogsslachtoffers, die bijvoorbeeld in de Duitse kampen zijn overleden ook zijn ingeschreven in Den Haag via een akte van overlijden. Deze akten zijn in principe al openbaar. Bij overlijden na 50 jaar.

Dat gold ook voor de ramp op Tenerife. Uiteraard nog niet openbaar.

Het kan uiteraard best wel eens een jaar na de echte datum duren voordat de overlijdensakte in Den Haag is ingeschreven. De ambtelijke molens draaien niet altijd snel.

Voor meer info zie http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Buitenlandse-overlijdensakte-inschrijven.htm 

Deze info lijkt vrijblijvend.

Het lijkt mij logisch, dat uiteindelijk iedere Nederlandse ingezetene ook een keer wordt uitgeschreven.

Wil je het echt allemaal weten, dan adviseer ik je het Burgerlijk Wetboek; Boek 1. Personen- en familierecht door te bladeren. http://www.wetboek-online.nl/wet/BW1.html

Eigenlijk een must voor iedere genealoog, maar wel taai.

JakkesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!