stamboomforum

Forum logoArchieven en bronnen » Afkorting op PK

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Op een (ouder type) persoonskaart vond ik in vak 27 de afkorting "A P ".

Van het genoemde kind weet ik dat hij een andere achternaam heeft gekregen na het huwelijk van zijn moeder. Wat betekent de letter P?

Guido van Harten

Vak 27 is het vak met o.m. vermelding van vertrek. Ap = Apeldoorn. Kan dit kloppen?

mvg-Ben

Ben Wegman

Dankjewel Ben.

Nee, Apeldoorn komt me in dit geval niet bekend voor. Het is getypte tekst. Letterlijk zoals hierboven staat weergegeven.

Ik heb zelf de gedachte dat de A staat voor Afgevoerd, de P voor Persoonskaart. De naam die erachter staat is nl. (gelijk aan) die van de echtgenoot van de kaarthouder. Is dat een optie?

Guido van Harten

Vak 27: A betekent inderdaad afgevoerd en dat de P voor persoonskaart staat is geen gekke gedachte.

Everardus Rollema

Vak 27 is een ruimte voor datum en reden waarom het kind gezin het verplaatst

A. staat voor afgevoerd, (vetrokken dus)

De P hier staat voor de afkorting van de plaats (gemeente) waar de persoon naar toe is vertrokken. 

J. van der Linden

Dank voor de reacties.

@J. van der Linden: als P de afkorting van een gemeente zou zijn, is daar dan een lijst van? Want ik kan me geen gemeente voorstellen die met slechts 1 letter wordt afgekort. De P volgt immers direct op de A.

Guido van Harten

Die P zou ook kunnen betekenen dat ze afgevoerd is naar een eigen / andere persoonskaart. Je melde al dat ze een andere familienaam had. Kijk eens onder die andere naam.

J. van der Linden

Beste Guido,

in geval van "Administratieve verbreking gezinsverband" door vertrek van het kind anders dan door huwelijk of overlijden moest dit met potlood ingevuld worden in vak 27. (A + datum en eventueel nieuwe woonplaats). Immers: het kind kon terugkeren in het gezin en dan moest de vermelding uitgegumd worden. Bij huwelijk en overlijden werden de gegevens met typemachine ingevuld. Als het kind naar de PK van de andere ouder ging werd dit met potlood aangetekend als bijvoorbeeld "A 23 APR 68". In jouw geval is het met de typemachine ingevuld. Wellicht is er een deel van de tekst weggeradeerd ? De PK opvragen van het kind in kwestie (indien beschikbaar) zou wellicht ook opheldering kunnen verschaffen.

Misschien is het mogelijk een afbeelding van (een deel) van de PK te plaatsen op dit forum ?

Bijgaand een voorbeeld van hoe kinderen overgeschreven werden op de kaart van de ene ouder naar de andere. In dit geval van de vader naar de moeder.

Aanvulling: in vak 33/34 van de desbetreffende PK zouden nog gegevens kunnen staan die van belang zijn voor je vraag, maar dit vak is meestal afgedekt als je een PK aanvraagt via het CBG.

Pim.

P.J.H. Vercoulen

@Pim, dankjewel voor je reactie. Onderstaand een deel van de desbetreffende PK.

Het lukt me niet om een plaatje te uploaden, daarom geef ik een link: https://www.dropbox.com/s/yzrokb4jl7yrh4o/stamboomforum.PNG?dl=0

Vriendelijke groet,

Guido

Guido van Harten


Beste Guido,

het lijkt erop dat het kind inderdaad "Afgevoerd" is naar de PK van de persoon wiens naam genoemd is achter A P.  Echter, als degene die dit destijds ingevuld heeft op de PK de voorschriften* gevolgd had zou in vak 27 alleen moegen staan "A DD-MMM-JJ", geschreven met potlood. De naam van de persoon naar wiens PK het kind is afgevoerd zou in vak 33/34 moeten staan en ook met potlood. Wellicht was het "Afvoeren" van het kind definitief zodat het met typemachine is geschreven. Echtscheiding / Ontzetting ouderlijke macht / Adoptie etc... Is vak 33/34 zichtbaar op de kopie van de PK die je hebt ? Het kan zijn dat vak 33/34 al geheel gevuld was met andere informatie. 

Bijgaand een voorbeeld waarbij het huwelijk in van 33/34 is ingeschreven omdat vak 27 al andere informatie bevatte.

Pim.

*Bedoel de voorschriften aangaande het invullen / aanvullen van de PK's.

P.J.H. VercoulenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!